Bartas89 Napisano 20 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2020 Rozcieńczasz go pod pędzel? Z tego co mam na warsztacie z matowych to: Humbrol satyna Alclad 313 mat Mig ammo lucky varnish mat Który będzie najlepszy pod pędzel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 20 Kwietnia 2020 Super Moderator Share Napisano 20 Kwietnia 2020 Dokładnie oto mi chodzilo o czym DarkWing napisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 20 Kwietnia 2020 Share Napisano 20 Kwietnia 2020 Ja swoich nie rozcieńczam - są jak woda. Który się nada najlepiej z tych co piszesz ?... Zrób testy na boku i będziesz wiedział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 20 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2020 10 minut temu, DarkWing napisał: Ja swoich nie rozcieńczam - są jak woda. Który się nada najlepiej z tych co piszesz ?... Zrób testy na boku i będziesz wiedział Wydaje mi się, że Humbrol bo jest najbardziej gęsty i nie spływa jak reszta. Pomalowałem nim złom i zobaczę wieczorem jak wyschnie jak się na nim zachowuje wash od Tamki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 21 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2020 Napiszcie mi proszę jak rozcieńczacie farby Tamiya? 1:3? Jedna ml farby i trzy ml rozcieńczalnika? Cały czas mam z tym problem. Albo zatyka mi dyszę albo jak tak rozrzedzona, że muszę nałożyć 12 warstw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 21 Kwietnia 2020 Share Napisano 21 Kwietnia 2020 23 minuty temu, Bartas89 napisał: Napiszcie mi proszę jak rozcieńczacie farby Tamiya? 1:3? Na oko, tak by była podobna do mleka 24 minuty temu, Bartas89 napisał: Albo zatyka mi dyszę dodaj retardera 24 minuty temu, Bartas89 napisał: albo jak tak rozrzedzona, że muszę nałożyć 12 warstw. lepiej więcej warstw - większa kontrola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ananasik Napisano 21 Kwietnia 2020 Share Napisano 21 Kwietnia 2020 Czym rozcieńczasz i z której serii jest używana przez Ciebie farba Tamiyi - LP czy X? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 21 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2020 13 minut temu, Ananasik napisał: Czym rozcieńczasz i z której serii jest używana przez Ciebie farba Tamiyi - LP czy X? Mr. Thinnerem. A używam głównie XF i X. Ale zdarza się też i LP. 25 minut temu, Bengal napisał: Na oko, tak by była podobna do mleka Właśnie tak nie chce, bo to nie jest miarodajne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ananasik Napisano 21 Kwietnia 2020 Share Napisano 21 Kwietnia 2020 20 minut temu, Bartas89 napisał: Właśnie tak nie chce, bo to nie jest miarodajne. Jedyną miarodajną opcją jest korzystanie z kubka wypływowego Forda służącego do pomiaru lepkości cieczy. Wtedy miałbyś 100% pewność, że każda mieszanka ma tę samą lepkość. Problem zacznie się kiedy będziesz chciał uzyskać inny efekt - np skorzystać z bardziej rozcieńczonej farby do kładzenia transparentnych warstw. Musiałbyś przygotować odpowniednie receptury na każdą ewentualność. Różne kolory farb nawet z tej samej serii mogą różnić się gęstością co sprawy nie ułatwia. Jeśli jednak zdecydujesz się mieszać "na oko" to te filmy mogą pomóc: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 21 Kwietnia 2020 Share Napisano 21 Kwietnia 2020 Według mnie nie da się inaczej niż na oko, farby mają różna gęstość początkową i inaczej zachowa się mat a inaczej połysk i metalizer. Poza tym rożnie się rozcieńcza w zależności od oczekiwanego efektu, np. do wnętrza samochodu delikatna faktura, a czasem warstwa transparentna żeby zachować jakiś preshading, nawet w cywilach np maskownice głośników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 21 Kwietnia 2020 Share Napisano 21 Kwietnia 2020 Nie wiem czy to robisz, ale po pierwsze maluj gołą dyszą i igłą, żadnych dodatkowych elementów... Farba akrylowa będzie zatykać dyszę zawsze, chyba że faktycznie będzie więcej wody niż farby. A Ty masz "małą" dyszę także raczej nie rozwiążesz tego całkowicie... Generalnie wystarczy przetrzeć igłę czymś mokrym, psiknąć na boku i jechać dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 21 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2020 Ok, spróbuję na oko ją rozrzedzać. A jaki polecacie lakier błyszczący bezbarwny do aero? Duxone będzie ok? Nie tylko do lakierowania karoserii, ale też innych elementów np pod wash. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 21 Kwietnia 2020 Share Napisano 21 Kwietnia 2020 1 godzinę temu, Bartas89 napisał: Ok, spróbuję na oko ją rozrzedzać. A jaki polecacie lakier błyszczący bezbarwny do aero? Duxone będzie ok? Nie tylko do lakierowania karoserii, ale też innych elementów np pod wash. Doxonem i dyszą 0,25 niczego nie pomalujesz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 21 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2020 40 minut temu, Dorotka napisał: Doxonem i dyszą 0,25 niczego nie pomalujesz.... Jaka dysza do niego jest potrzebna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 21 Kwietnia 2020 Share Napisano 21 Kwietnia 2020 Jak zawsze 0,4 lub więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 21 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2020 58 minut temu, Dorotka napisał: Jak zawsze 0,4 lub więcej. W Paasche mam 0,4 także z tym damy radę. Tylko czy to się nadaje pod kalki, pod wash itd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 21 Kwietnia 2020 Share Napisano 21 Kwietnia 2020 (edytowane) Ale po jaką cholerę lać Ci Duxona pod kalki lub wash? Naprawdę nie ogarniam tej koncepcji Edytowane 21 Kwietnia 2020 przez Dorotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 21 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2020 Godzinę temu, Dorotka napisał: Ale po jaką cholerę lać Ci Duxona pod kalki lub wash? Naprawdę nie ogarniam tej koncepcji Bo w którymś wątku pisałeś, że jest bardzo łatwy w aplikacji, tani i trudnościeralny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 21 Kwietnia 2020 Share Napisano 21 Kwietnia 2020 8 minut temu, Bartas89 napisał: Bo w którymś wątku pisałeś, że jest bardzo łatwy w aplikacji, tani i trudnościeralny. Tak jest taki. Ale to lakier "na finisz", a nie pod kalki czy wash... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 21 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2020 Rozumiem. A jaki jest według Ciebie najlepszy lakier pod wash albo kalki? Nakładany przez aero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 21 Kwietnia 2020 Share Napisano 21 Kwietnia 2020 13 minut temu, Bartas89 napisał: Rozumiem. A jaki jest według Ciebie najlepszy lakier pod wash albo kalki? Nakładany przez aero. Nie mam jakiegoś ulubionego... Generalnie pod olejny wash każdy akryl, a pod akrylowy wash, każdy olejny lakier.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 21 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2020 Ruszyłem trochę do przodu. Tutaj silnik po washu. A tutaj koło z którym męczyłem się trzy dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 21 Kwietnia 2020 Share Napisano 21 Kwietnia 2020 Podoba się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 21 Kwietnia 2020 Super Moderator Share Napisano 21 Kwietnia 2020 I jest bardzo dobrze. Porównaj sobie zdjęcie bez washa i z washem, a zobaczysz różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 21 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2020 Dzięki Teraz jestem na etapie robienia łańcucha i pytanie czy jego też pociągnąć washem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi