Bartas89 Napisano 11 Maja 2020 Autor Share Napisano 11 Maja 2020 15 minut temu, toled napisał: To najpierw go ładnie połóż, potem będziemy się zastanawiać co dalej Uwzględniając powierzchnię i stopień krzywizn dostępnych w tym modelu do polerowania, pozostałbym nadal przy szmatce i dobrych pastach polerskich Pasty mam od Tamki. Trzy rodzaje. Polerujemy tylko lakier, a nie farbę, nie? Pytam dla pewności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 11 Maja 2020 Share Napisano 11 Maja 2020 48 minut temu, Bartas89 napisał: Pasty mam od Tamki. Trzy rodzaje. Polerujemy tylko lakier, a nie farbę, nie? Pytam dla pewności Lakier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 11 Maja 2020 Autor Share Napisano 11 Maja 2020 Godzinę temu, Dorotka napisał: Lakier Dzięki Będę na razie próbował na przednik błotniku, zobaczymy jak wyjdzie. Potem dopiero będę jechał z resztą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 11 Maja 2020 Share Napisano 11 Maja 2020 Od czegoś trzeba zacząć. Trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 12 Maja 2020 Autor Share Napisano 12 Maja 2020 Dzisiaj skończyłem parę rozdziałów. Potem zabrałem się za przedni błotnik. Psiknąłem podkładem, ale wyszły babolki to musiałem szlifować i poprawiać. Nałożyłem ponownie podkład i wszystko wydawało się cacy. To zabrałem się za nakładanie koloru bazowego, czyli ZP 1120 Silver. Po jego nałożeniu okazało się, że widać łączenie dwóch elementów na błotniku. Załamałem się. Przyznam szczerze, że powoli zaczyna mnie irytować ten model. Ogólnie zauważyłem, że przy sklejaniu cywili każdy błąd, krzywe nałożenie kleju czy farba od razu widać. Nie ma miejsca na błędy. Gdy sklejałem sprzęt wojskowy tak nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 12 Maja 2020 Share Napisano 12 Maja 2020 15 minut temu, Bartas89 napisał: Ogólnie zauważyłem, że przy sklejaniu cywili każdy błąd, krzywe nałożenie kleju czy farba od razu widać. Nie ma miejsca na błędy. Gdy sklejałem sprzęt wojskowy tak nie było Nie płacz, działaj... Nikt nie mówił, że będzie łatwo P.S. Jak na to co się tutaj działo to zamknięte rozdziały wyglądają bardzo fajnie Błotnik bez zmywania opitol papierem ściernym, niestety ZP wyciąga nawet łączenia form, które trzeba szlifować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 12 Maja 2020 Autor Share Napisano 12 Maja 2020 28 minut temu, Dorotka napisał: Błotnik bez zmywania opitol papierem ściernym, niestety ZP wyciąga nawet łączenia form, które trzeba szlifować. Nie za bardzo wiem jak mam to zeszlifować. Nałożyć jeszcze szpachlę? Czy szlifować to co jest? Wygląda to tak jakbym się podczas pierwszego szlifowania dokopał do łączenia. I teraz nie za bardzo wiem jak mam szlifować, żeby się nie dokopać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 12 Maja 2020 Share Napisano 12 Maja 2020 (edytowane) Żadnej szpachli... Papier 200+ od Tamki, później 600 i 1000 powinien wystarczyć. Później podkład, jeżeli masz od ZP to nim psiknij. Jeżeli nie to Surfacer. Później srebrny. Powinno być ok, jeżeli nie zaczniemy kombinować Edytowane 12 Maja 2020 przez Dorotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 13 Maja 2020 Share Napisano 13 Maja 2020 Błotnik w tym modelu składa się z dwóch elementów, które się klei, u mnie osobiście bez szpachli się nie obeszło, bo była dziura:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 13 Maja 2020 Autor Share Napisano 13 Maja 2020 (edytowane) Godzinę temu, toled napisał: Błotnik w tym modelu składa się z dwóch elementów, które się klei, u mnie osobiście bez szpachli się nie obeszło, bo była dziura:) Czym szpachlowałeś oraz czym i jak szlifowałeś? 10 godzin temu, Dorotka napisał: Żadnej szpachli... Papier 200+ od Tamki, później 600 i 1000 powinien wystarczyć. Później podkład, jeżeli masz od ZP to nim psiknij. Jeżeli nie to Surfacer. Później srebrny. Powinno być ok, jeżeli nie zaczniemy kombinować Czemu akurat papier Tamki? Mam jakiś zwykły ze sklepu budowlanego o takiej gradacji... P.S czy lakier Duxona da radę czymś zmyć? Edytowane 13 Maja 2020 przez Bartas89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 13 Maja 2020 Share Napisano 13 Maja 2020 Szpachlowałem delikatnie zwykłą szpachlą od tamiyi żeby łączenie zamaskować. Potem gąbką ścierną 1000. Pomagałem sobie zwykłym papierem 1500, a potem na koniec przejechałem to papierem 2000, na to poleciał podkład, by zobaczyć, czy nigdzie nic nie widać już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 13 Maja 2020 Share Napisano 13 Maja 2020 Papier może być od kogokolwiek, może być też gąbka, lub inne draństwo Duxona z plastiku będzie zmyć trudno, ale możesz próbować zmywaczem od ZP. Co popsułeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 13 Maja 2020 Autor Share Napisano 13 Maja 2020 57 minut temu, toled napisał: Szpachlowałem delikatnie zwykłą szpachlą od tamiyi żeby łączenie zamaskować. Potem gąbką ścierną 1000. Pomagałem sobie zwykłym papierem 1500, a potem na koniec przejechałem to papierem 2000, na to poleciał podkład, by zobaczyć, czy nigdzie nic nie widać już. Taka drobna gradacja na dzień dobry? Ja zaczynam od 320, a kończę na 500. 54 minuty temu, Dorotka napisał: Co popsułeś? Mam go psikniętego na ten błotnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 13 Maja 2020 Share Napisano 13 Maja 2020 To ja nic nie rozumiem... Psiknąłeś bazę, zobaczyłeś ślad po klejeniu i wylałeś na to bezbarwny? Myślałeś, że zniknie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 13 Maja 2020 Autor Share Napisano 13 Maja 2020 25 minut temu, Dorotka napisał: To ja nic nie rozumiem... Psiknąłeś bazę, zobaczyłeś ślad po klejeniu i wylałeś na to bezbarwny? Myślałeś, że zniknie? Ostro się wku... zdenerwowałem i stwierdziłem, że chrzanię to i zostawiam jak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 13 Maja 2020 Share Napisano 13 Maja 2020 Wkur... przeszło jak rozumiem Warto było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 13 Maja 2020 Share Napisano 13 Maja 2020 23 minuty temu, Bartas89 napisał: Ostro się wku... zdenerwowałem i stwierdziłem, że chrzanię to i zostawiam jak jest i co teraz od nowa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 13 Maja 2020 Autor Share Napisano 13 Maja 2020 22 minuty temu, Dorotka napisał: Wkur... przeszło jak rozumiem Warto było? 11 minut temu, Bengal napisał: i co teraz od nowa ? Spokojna głowa, mam drugi zestaw Kupiłem go już jakiś czas temu, bo przecież musiałem mieć nowe chromy Doszedł mi też klej CA easy sanding i akcelelator do niego. Może on lepiej pokryje te szczeliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ananasik Napisano 13 Maja 2020 Share Napisano 13 Maja 2020 20 minut temu, Bartas89 napisał: Doszedł mi też klej CA easy sanding i akcelelator do niego. Może on lepiej pokryje te szczeliny. Tylko nie zapomnij o makaronie z zupki chińskiej. Tylko taka kombinacja pozwala na perfekcyjne wypełnienie szczelin 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 13 Maja 2020 Autor Share Napisano 13 Maja 2020 Teraz, Ananasik napisał: Tylko nie zapomnij o makaronie z zupki chińskiej. Tylko taka kombinacja pozwala na perfekcyjne wypełnienie szczelin Będę pamiętał, jak trzeba będzie potłuczony kibel zreperować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 13 Maja 2020 Autor Share Napisano 13 Maja 2020 14 godzin temu, Dorotka napisał: Żadnej szpachli... Papier 200+ od Tamki, później 600 i 1000 powinien wystarczyć. Później podkład, jeżeli masz od ZP to nim psiknij. Jeżeli nie to Surfacer. Później srebrny. Powinno być ok, jeżeli nie zaczniemy kombinować Dodam jeszcze, że szlifuję powierzchnię czymś takim: https://swiatnarzedzi.pl/pl/p/Mikro-szlifierka-Proxxon-skokowa-czolowa-PS-13-28594/1209 Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 13 Maja 2020 Share Napisano 13 Maja 2020 Do powierzchni zaokrąglonych to się akurat nie nadaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 13 Maja 2020 Autor Share Napisano 13 Maja 2020 3 minuty temu, Dorotka napisał: Do powierzchni zaokrąglonych to się akurat nie nadaje To czym to mogę zrobić, żeby nie jechać ręcznie? Człowiek kupę siana wydał na te elektronarzędzia i chciałby z nich korzystać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 13 Maja 2020 Share Napisano 13 Maja 2020 Jaką kupę siana? 130 zł na szlifierkę Proxxona to jest kupa siana? Bartas narzędzie nie rozwiązuje problemu szczególnie kiedy się nie wie do czego służy i jak się nim posługiwać. Ja wiem, że ludzie myślą, że kiedy kupią sobie aero za 1500+ to ono za nich model pomaluje, ale to tak nie działa. Weź się ogarnij i opitol ten błotnik papierem ściernym (lub gąbką), przecież to jest jakieś 5 minut roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noxet Napisano 13 Maja 2020 Share Napisano 13 Maja 2020 Papier ścierny wystarczy do obróbki błotnika w gradacjach takich jak kolega @Dorotkapowiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi