Ananasik Napisano 15 Maja 2020 Share Napisano 15 Maja 2020 20 minut temu, Bartas89 napisał: Szlifowałem tak jak radziliście (nie używałem szpachli) ,aż przeszlifowałem się praktycznie na wylot w miejscu łączenia dwóch elementów. Szlifowałem bo cały czas była widoczna nierówność. Arkusik luźnego papieru ściernego przytrzymywałeś palcem? CA pewnie i tak był twardszy i w większości ścierałeś plastik zamiast wypełnienia. Stąd widoczna przez cały czas szlifowania nierówność. Trzeba było przykleić papier ścierny do płaskiej, twardej powierzchni i wyszlifować z grubsza widoczne zgrubienie a dopiero potem dopieszczać całość "na miękko". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noxet Napisano 15 Maja 2020 Share Napisano 15 Maja 2020 7 minut temu, Bengal napisał: tak wszędzie się wypowiadasz i wrzucasz swoje 3 grosze to pokaż jakiś swój model z ciekawości Za miesiąc wchodzi pierwszy warsztat, bo teraz niestety nie mam czasu na hobby. PS Sorry @Bartas89za zaśmiecanie wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 15 Maja 2020 Share Napisano 15 Maja 2020 Bartas89 - przecież mówiłeś, że kupiłeś drugi model więc masz zapas części. Kur… porzuć ten błotnik, weź z drugiego zestawu, sklej, PRZECIĄGNIJ lekko papierem lub nawet nożykiem szew po sklejeniu, pomaluj i ta dam.... gotowe. Człowieku.... co Ty masz z tym szlifowaniem, całe życie klucze dorabiałeś i tak Ci zostało ???? Sklejaj model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 15 Maja 2020 Autor Share Napisano 15 Maja 2020 Noxet nie zaśmiecasz mi wątku, także luz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 15 Maja 2020 Autor Share Napisano 15 Maja 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 15 Maja 2020 Share Napisano 15 Maja 2020 Oglądam ostatnie foto - nie wiem czy mi się zdaje, ale jest masa rys na tym błotniku i dalej widoczne łącznie. Szczotką ryżową to szlifowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noxet Napisano 15 Maja 2020 Share Napisano 15 Maja 2020 No i pięknie!!!!! Postarałeś się. Wprawne oko zobaczy szew, ale jeśli ma być to model do postawienia na półkę to jest spoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 15 Maja 2020 Share Napisano 15 Maja 2020 Jeżeli będziesz dalej to robił szpachlą Mr Hobby i malował ZP efekt będzie zawsze taki jak na zdjęciach powyżej. Ale dalej nie słuchaj i się męcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 15 Maja 2020 Autor Share Napisano 15 Maja 2020 6 minut temu, Dorotka napisał: Jeżeli będziesz dalej to robił szpachlą Mr Hobby i malował ZP efekt będzie zawsze taki jak na zdjęciach powyżej. Ale dalej nie słuchaj i się męcz CA Easy Sanding robiłem, bez akcelelatora. Schło samo, całą noc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 15 Maja 2020 Autor Share Napisano 15 Maja 2020 12 minut temu, toled napisał: Oglądam ostatnie foto - nie wiem czy mi się zdaje, ale jest masa rys na tym błotniku i dalej widoczne łącznie. Szczotką ryżową to szlifowałeś? Gąbką ścierną 220, a potem papierem ściernym 600 i 1000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 15 Maja 2020 Share Napisano 15 Maja 2020 To oznacza jedynie tyle, że nie umiesz posługiwać się i jednym i drugim. Może przykładowo szlifujesz wzdłuż łączenia, a nie w poprzek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 15 Maja 2020 Share Napisano 15 Maja 2020 To co masz wyszlifuj całe gąbką 2000 i daj nowa warstwę bazy i powinno być dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 15 Maja 2020 Autor Share Napisano 15 Maja 2020 13 minut temu, Dorotka napisał: To oznacza jedynie tyle, że nie umiesz posługiwać się i jednym i drugim. Może przykładowo szlifujesz wzdłuż łączenia, a nie w poprzek... Szlifowałem raz tak, raz tak. Jak wychodziło. Nigdy żadnego modelu nie szlifowałem i tego nie wiedziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 15 Maja 2020 Share Napisano 15 Maja 2020 No to już wiesz... Zrób jak napisał Jakub. Staraj się szlifować w poprzek spoiny.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 15 Maja 2020 Share Napisano 15 Maja 2020 W poprzek to raz, ale gdy w tym przypadku klej jest twardszy do plastiku to najpierw wyrównaj poziomy np.pilnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 15 Maja 2020 Share Napisano 15 Maja 2020 ZOSTAW... nic już nie zmieniaj - MOŻE BYĆ.... niech on w końcu ruszy dalej i skończy ten model..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 15 Maja 2020 Share Napisano 15 Maja 2020 4 minuty temu, Bartas89 napisał: Nigdy żadnego modelu nie szlifowałem i tego nie wiedziałem. no to pierwsze koty za płoty co idzie na 2 warsztat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartas89 Napisano 15 Maja 2020 Autor Share Napisano 15 Maja 2020 13 minut temu, jakub476 napisał: W poprzek to raz, ale gdy w tym przypadku klej jest twardszy do plastiku to najpierw wyrównaj poziomy np.pilnikiem. Ten klej CA co używam, w teorii jest miękki jak plastik po zaschnięciu. 13 minut temu, Bengal napisał: no to pierwsze koty za płoty co idzie na 2 warsztat ? Terapia u psychologa Z tego co widzę, to będzie grupowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 15 Maja 2020 Share Napisano 15 Maja 2020 Ale za to: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 15 Maja 2020 Share Napisano 15 Maja 2020 to jest chyba jakaś nowość Jacku ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 15 Maja 2020 Share Napisano 15 Maja 2020 Nie wiem i wolę nie pytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noxet Napisano 15 Maja 2020 Share Napisano 15 Maja 2020 Chłopie, klej ten model i nie przejmuj się, bo od dokładności to można fioła dostać i jak to powiedziałeś wylądować na 43 minuty temu, Bartas89 napisał: Terapia u psychologa Z tego co widzę, to będzie grupowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 15 Maja 2020 Share Napisano 15 Maja 2020 4 godziny temu, Noxet napisał: Za miesiąc wchodzi pierwszy warsztat, bo teraz niestety nie mam czasu na hobby. po tych dziesięciu modelach to pewnie będzie jakaś perełka ? A co planujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noxet Napisano 15 Maja 2020 Share Napisano 15 Maja 2020 (edytowane) 13 minut temu, Bengal napisał: A co planujesz? Dla poćwiczenia aerografem ratowniczy helikopter Revella EC135 w niemieckim malowaniu. Niestety nie znalazłem żadnych dodatków do niego. Helikoptery to nie moja branża, ale kupiłem go w promocji w Auchan za 10 zł, bo ma uszkodzone pudełko. Następny w kolejce jest już moja branża samoloty - DH Vampire Mk.3 Postaram dokupić do niego koła żywiczne i maski Eduarda. Mam jeszcze dwa inne modele, ale wspomnę o nich w stosownym czasie. 13 minut temu, Bengal napisał: po tych dziesięciu modelach to pewnie będzie jakaś perełka ? Co prawda mam więcej modeli na koncie (przede wszystkim 1/144), ale była to dla mnie zabawa - nie miałem pojęcia o płynach zmiękczających kalkomanie i malowane były emaliami Revella. W hobby jestem na poważnie od września ubiegłego roku (chociaż czy można mówić o poważności bez areografu?). Edytowane 15 Maja 2020 przez Noxet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 15 Maja 2020 Share Napisano 15 Maja 2020 9 minut temu, Noxet napisał: chociaż czy można mówić o poważności bez areografu? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi