Skocz do zawartości

[W] Bismarck 1941

Thalgonis

Rekomendowane odpowiedzi

Dół się robi - niestety szpachlowanie to moja najsłabsza strona ? Ciągle muszę coś poprawiać no i czekać dobę aż przeschnie...  W czasie tego czekania dłubię wieżowiec ?  Tyle na razie - oczywiście każde piętro położone „na luzie”, dlatego może być trochę krzywo :mrgreen:

Co do jakości bez blaszek - ten Revell wcale tak bardzo źle się nie prezentuje. Dopóki nie zrobi się zdjęcia macro :D 

BE82-E48-D-2-D10-4-F18-B6-AE-42-A040-D1-

nie. Są tylko w postaci blaszek, a nie chcę nic dokupywać, bo jak napisałem w pierwszym tekście: nie wiem czy te marynistyczne zapędy nie skończą się na tym jednym modelu ?  

Przyjmijmy, że bez relingów będzie to 9/10 Bismarcka :razz:

Tak jak pisze bazylms, relingi możesz spokojnie dać na sam koniec. Zobaczysz z resztą, jak Ci wyjdzie model i jeśli będziesz zadowolony z efektu, to najwyżej wykosztujesz się te 40 zł na uniwersalne relingi Eduarda. Masz ich tam tyle, że ze spokojnym sumieniem będziesz mógł psuć i psuć, a i tak wystarczy :)

No i trochę zgłupłem... :?

Wspomniałem wyżej o tych tabelach zamienników ale coś one są do d...

Poniżej przykład farb na główny kolor okrętu - „niby odpowiednik”, ale moim zdaniem te kolory mają tyle wspólnego ze sobą, co flet z fujarą...

Wg instrukcji powinien być ten revellowski, jego odpowiedniki w tabeli zamienników to ta tamka i mr.hobby. Bardziej mi leży ten mr.hobby bo tamka wydaje się taka ciemna, że jak jeszcze walnę na nią łosia to wogóle zrobi się ciemna plama na półce...

Te revellowskie farbki z serii aqua color nadają się wogóle do aerka czy tylko pod pędzel? Nigdy nie miałem jeszcze z nimi do czynienia...

393A772E-8661-4398-90EE-442BD5AA74CD.png

CAFF3286-AD6D-48B9-AB0F-90B5290AFD55.png

C7114604-CCB4-4E30-9186-D0AB8A6FA7BD.png

Na farbach Revella to ja się kompletnie nie znam, nigdy ich nie używałem. Do Kriegsmarine mam zestaw AK i do smarka użyłbym tych kolorów: Hellgrau jako podstawowy szary, a na rufe i dziób Dunkelgrau. Zobacz, może znajdziesz odpowiedniki tych farb. Z tym ciemnym kolorem dobrze mówisz. Nie możesz sobie pozwolić na to by był za ciemny, bo po wszystkim i tak zrobi się ciemniejszy. Ewentualnie jako kolor podstawowy szary możesz użyć vallejo 990, jednak on wymaga delikatnego rozjaśnienia

No dobra. Jak oceniacie kolorystykę pokładu? Do zaakceptowania  czy do zmywania?

Robione gunziakami: Sandy brown, na to lekki Buff, a na nim gdzieniegdzie, dla zróżnicowania desek, Dunkelgelb. Na całość łoś ciemnobrązowy.

bismarck_02.jpg

bismarck_04.jpg

• Like 1

21 godzin temu, Thalgonis napisał:

No i trochę zgłupłem... :?

Wspomniałem wyżej o tych tabelach zamienników ale coś one są do d...

Poniżej przykład farb na główny kolor okrętu - „niby odpowiednik”, ale moim zdaniem te kolory mają tyle wspólnego ze sobą, co flet z fujarą...

Wg instrukcji powinien być ten revellowski, jego odpowiedniki w tabeli zamienników to ta tamka i mr.hobby. Bardziej mi leży ten mr.hobby bo tamka wydaje się taka ciemna, że jak jeszcze walnę na nią łosia to wogóle zrobi się ciemna plama na półce...

Te revellowskie farbki z serii aqua color nadają się wogóle do aerka czy tylko pod pędzel? Nigdy nie miałem jeszcze z nimi do czynienia...

393A772E-8661-4398-90EE-442BD5AA74CD.png

CAFF3286-AD6D-48B9-AB0F-90B5290AFD55.png

C7114604-CCB4-4E30-9186-D0AB8A6FA7BD.png

Co to za tabele lub program?

Model Colors na iPada. Trochę się naciąłem, bo miał mieć też opcję mixowania, ale niestety ona nie działa. Za to ma fajną bazę to katalogowania swoich modeli (właśnie robionych jak i gotowych, można dodawać zdjęcia) oraz rewelacyjną bazę katalogową farb modelarskich różnych producentów (często uaktualnianą) - puszczam próbkę (to mała cząstka tego katalogu - obejmuje on ponad 60 firm) ?  Można sobie oznaczać, których farb się potrzebuje, jakie ilości, zdejmować ze stanów jak „wyjdzie” słoiczek itd.

Model Colors.jpg

Edytowane przez Thalgonis

W dniu 15.04.2020 o 16:32, chudyhunter napisał:

Tutaj masz link

https://www.mojehobby.pl/products/1-700-Kriegsmarine.html

Dają redę, tyłka nie urywają, ale za to są pancerne, więc nie powinieneś mieć z nimi na początek problemu. Z resztą jak widzisz jest ich dużo, spokojnie na 4 okręty. 

Ja kupilem te blaszki i jesli porownam je do Abera co wczesniej uzywalem to jednak na blachach Abera latwiej sie model robi.

• Thanks 1

11 minut temu, Adamo722 napisał:

Ja kupilem te blaszki i jesli porownam je do Abera co wczesniej uzywalem to jednak na blachach Abera latwiej sie model robi.

Pewnie masz rację. Dlatego napisałem, że blachy Eduarda tyłka nie urywają. Z blachami Abera nie miałem styczności, więc się nie wypowiem. Jeśli chodzi o zestawy pod konkretny model, to eduard robi naprawdę spoko. Zestaw który kupiłem do Hooda był naprawdę bardzo dobry. Za to te ich zestawy uniwersalne, to straszna padaka. Według mnie ma to swoje plusy. Te zestawy są naprawdę pancerne i jeśli ktoś nie miał styczności z blachami w 700ce, to na początek będą idealne. Aber możliwe że też :)