kubazg Napisano 13 Kwietnia 2020 Share Napisano 13 Kwietnia 2020 (edytowane) Witam Po paru modelach samochodów cywilnych w skali 1:24 (zresztą dość miernych) na warsztat wjeżdża Ural-4320 w skali 1:35 od Trumptetera. Samego pojazdu przedstawiać raczej nie trzeba, kawał terenowego skurczybyka produkowany od końca lat 70 po dziś dzień, powstały jako modernizacja modelu 375, lecz wyposażona tylko i wyłącznie w silniki wysokoprężne Kamaza. Model to kilkuletni Trumpteter, wyposażony w całkiem przyzwoite detale. Świetna jakość plastiku, daje się on łatwo i precyzyjnie obrabiać. Denerwuje jedynie pokaźna linia łączenia polówek form biegnąca przez każdy element. Zdjęcie pudełka (zaskakująco małego jak na model w tej skali). Zdjęcia wyprasek sobie daruje, są one łatwo dostępne w sieci. Sklejanie rozpocząłem od silnika. skrzyni biegów i skrzyni rozdzielczej. Puki co silnik wzbogacony został o przewody wtryskowe. Nieplanuje otwierać maski, jednak skoro zapłaciłem za cały model to zamierzam skleić porządnie cały model. Ciekawe jest jak zdjęcie obnaża każdą niedoskonałość powierzchni. na żywo części pokryte podkładem wydają się być idealnie gładkie. Poskładałem na sucho także ramę pojazdu. Zawieszenie ma piękne detale. Na koniec skrzynka oraz bak paliwa. Ten ostatni został zeszlifowany na gładko, dostał kilka wgnieceń, i detale. Cały czas zastanawiam się nad malowaniem modelu.Wojskowa zieleń czy jaskrawy kolor u cywilnego użytkownika. Edytowane 13 Kwietnia 2020 przez kubazg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 13 Kwietnia 2020 Share Napisano 13 Kwietnia 2020 Wojskowa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 13 Kwietnia 2020 Share Napisano 13 Kwietnia 2020 (edytowane) W dniu 13.04.2020 o 18:11, kubazg napisał: Cały czas zastanawiam się nad malowaniem modelu.Wojskowa zieleń czy jaskrawy kolor u cywilnego użytkownika. Taki jest ładny. Edytowane 15 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 13 Kwietnia 2020 Share Napisano 13 Kwietnia 2020 (edytowane) 6 godzin temu, kubazg napisał: Cały czas zastanawiam się nad malowaniem modelu.Wojskowa zieleń czy jaskrawy kolor u cywilnego użytkownika. Tylko zielony wojskowy , to auto z paką raczej nie było używane przez cywilów ,chyba że nęci Cię sława mołojecka i zrobisz np. takiego załadowanego drewnem : https://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=SquawkBox&file=index&req=viewtopic&topic_id=277173 A jako dodatku proponowałbym użyć takiej deski rozdzielczej : http://www.yahumodels.com/index.php/produkt/yml3509-ural-4320-late-zvezda-trumpeter-alanger/ Pozdr. A. Edytowane 13 Kwietnia 2020 przez Adams M1A1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubazg Napisano 14 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2020 Witam 20 godzin temu, Adams M1A1 napisał: Tylko zielony wojskowy , to auto z paką raczej nie było używane przez cywilów ,chyba że nęci Cię sława mołojecka i zrobisz np. takiego załadowanego drewnem : Myślę że w syberyjskich, czy środkowo-azjatyckich warunkach, Ural 4320 z paką skrzyniową jak najbardziej może wystąpić w cywilnych zastosowaniach., A może taka marszrutka? Korci mnie jednak, aby pomalować swojego urala na jakiś jaskrawy kolor... Cytat A jako dodatku proponowałbym użyć takiej deski rozdzielczej : Deska zamówiona. Wprawdzie detal na modelu jest niezły, i po użyciu dużej ilości płynów zmiękczających kalkomanie sadze że można by uzyskać przyzwoity efekt, ale jednak . Cytat Taki jest ładny. Fajna sprawa, Ural-4320-6. Oprócz jednej osi, ucięli w nim także 2 cylindry. Co do dziwnych wariacji na temat Urala, oto mój faworyt. Tak, to jest kabina z Turbostara. Tymczasem model: Wszystkie części składowe ramy są gotowe i pomalowane podkładem, do zdjęć poskładane na sucho, niemożliwe było by dokładne pomalowanie wszystkiego po sklejeniu. Oczywiście zdjęcia uwidoczniły jeszcze niewidoczny gołym okiem milion baboli, które są systematycznie usuwane. Myślę że jutro ruszę z malowaniem silnika i ramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 14 Kwietnia 2020 Share Napisano 14 Kwietnia 2020 Bardzo. ciekawą zabudowę na urala robi Balaton . I można zrobić wojskowego i kolorowego cywilnego . Miałem przyjemność budować ; Jest jeszcze enerdowski schron wojskowy i wywrotka . Wywrotka również może być jak najbardziej kolorowa I jest niezbyt skomplikowana w budowie . Też interesująca propozycja . Ja bym szedł w coś bardziej oryginalnego niż skrzyniowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubazg Napisano 15 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2020 Witam. Cytat Bardzo. ciekawą zabudowę na urala robi Balaton . I można zrobić wojskowego i kolorowego cywilnego . Miałem przyjemność budować ; Widziałem i obserwowałem. Jak dla mnie poziom, do którego nawet nie mam co liczyć, że zbliżę się za tego życia.Pokłony za całokształt pracy. Tymczasem ja pomalowałem układ napędowy. Moim zdaniem wygląda nawet znośnie. Szkoda tylko że będzie całkowicie zakryte. Wybrałem się na przejażdżkę w celu poszukania inspiracji.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 16 Kwietnia 2020 Share Napisano 16 Kwietnia 2020 Opcja podstawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubazg Napisano 19 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2020 Pomalowałem i wstępnie ubrudziłem ramę, do której trafił też zespół napędowy. Ugięcie opon oczywiście metodą na wkręty, co daje możliwość regulacji. Skleiłem także pakę oraz kosz koła zapasowego. Osobiście jestem bardzo zadowolony z efektów, teraz czekam na krytyczną ocenę. Jak widać, zdecydowałem się na zwykłą pakę, jednak wóz dostanie za to ładunek oraz przyczepę. Planuje także podstawkę. Szczegóły wkrótce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 19 Kwietnia 2020 Share Napisano 19 Kwietnia 2020 Patent z wkrętami w opony zawsze niezawodny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 19 Kwietnia 2020 Share Napisano 19 Kwietnia 2020 Fajny bydlak. Gdyby nie humvee, to Urale, Ziły i GAZy bym sobie składał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matheas Napisano 19 Kwietnia 2020 Share Napisano 19 Kwietnia 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubazg Napisano 19 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2020 Godzinę temu, Matheas napisał: Paka zostaje standardowa, ale trafiłeś idealnie w kolor który planuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubazg Napisano 5 Maja 2020 Autor Share Napisano 5 Maja 2020 Witam Niestety, aparat z którego korzystałem wyzionął ducha, więc cześć prac nie posiada dokumentacji fotograficznej. W każdym razie paka, wnętrze kabiny oraz kosz koła zapasowego są już pomalowane, wycieniowane, itp. Z kartonu rozmaitości wyciągnąłem także kanistry (chyba niemieckie) i bańki olejowe które trafią na pakę. Trudno chwycić wnętrze kabiny, ale mam nadzieje że coś widać. Polecona w którymś ze wcześniejszych postów fototrawiona tablica od Yahumodels jest świetna. Zresztą jest to chyba jedyny dobrze widoczny element kabiny. Uchwyt koła zapasowego i zbiornik oleju Połowę paki zajmie zbiornik na ropę. W tym celu został on zamodelowany w Inventorze Oraz wydrukowany w postaci odpowiednich wręg Tak jak wspomniałem na wstępie, mam nowy aparat. Jednak jako że suma awarii musi być stała, posłuszeństwa odmówił aerograf. Nie jestem w stanie go wyregulować. Pluje okropnie nawet czystym denaturatem. Zamówiłem już nowy, może pozwoli on podnieść jakość moich powłok malarskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 5 Maja 2020 Share Napisano 5 Maja 2020 Koła sobie przełóż stronami, obserwuję od początku i kibicuję, u mnie na półce czeka Ural od Zvezdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubazg Napisano 10 Maja 2020 Autor Share Napisano 10 Maja 2020 Ukończyłem zbiornik który znajdzie się na pace. W zasadzie jestem przyblokowany tylko brakiem aerografu. I zbiornik na pace: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubazg Napisano 12 Maja 2020 Autor Share Napisano 12 Maja 2020 Witam Dotarł do mnie aerograf. Teoretycznie nic wielkiego, ale jakościowo bez porównania do używanego przeze mnie chińczyka z Castoramy. Postępów w modelu brak, ale zmodernizowałem swój warsztat. Kompresor dostał butlę wykonaną ze starej gaśnicy. Koniec z pulsowaniem ciśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubazg Napisano 17 Maja 2020 Autor Share Napisano 17 Maja 2020 Pomalowałem szoferkę. Podzespoły złożone na sucho, wiec proszę nei zwracać uwagi na zwichrowanie ich względem siebie. Pewnie nie będzie to nic odkrywczego, ale pochwale się metodą tworzenie beczek. Oczywiście można kupić je w odpowiedniej skali, jednak dużym problemem (przynajmniej dla mnie) zawsze było odpowiednie obrobienie linii łączenia polówek beczki. Ale do rzeczy. Zaczynamy od stworzenia szablonu. Jego wysokość to wysokość naszej beczki plus 1mm który pochłoną przetłoczenia.Szerokość to obwód beczki plus jakieś 1- 2mm zakładki Jak widać, przygotowałem 2 szablony, dla beczki 75l oraz dla beczki 200l. Następnie, potrzebujemy szkieletu beczki.Wydrukowałem w tym celu wręgi, które naklejam na 0,5mm polistyren. Tworząc z tego taki szkielet Górę beczki podklejamy wyciętym z taśmy aluminiowej kołem. Następnie, sklejamy ze sobą 2 warstwy taśmy aluminiowej, i wycinamy powierzcie walcową tworząca beczkę. Przyciskamy blaszkę do szablonu, i tym sposobem otrzymujemy przetłoczenia. Kształtujemy walec z blaczki na jakimś okrągłym prawidle (mniejsze przetłoczenia wytrasowane igłą) I przyklejamy ukształtowaną blaszkę do szkieletu. Dodajemy korki itp. Zaletą tej metody, jest to że można zasymulować bardzo realistycznie wszelkie uszkodzenia beczki. Jeśli zrezygnujemy ze szkieletu, nei stanowi problemu wykonanie beczkize zdjętym deklem. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubazg Napisano 24 Maja 2020 Autor Share Napisano 24 Maja 2020 Witam Ural praktycznie skończony. Brakuje ładunku. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monster3 Napisano 25 Maja 2020 Share Napisano 25 Maja 2020 Wyszedł świetnie :). Od razu się SpinTires przypomina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 25 Maja 2020 Share Napisano 25 Maja 2020 Nieźle się prezentuje Oponki mu jeszcze lekko przykurz bo całość mocno spracowana, a one jak świeżaki Świetny ten patent na beczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubazg Napisano 26 Maja 2020 Autor Share Napisano 26 Maja 2020 W dniu 25.05.2020 o 20:05, M.A.V. napisał: Nieźle się prezentuje Oponki mu jeszcze lekko przykurz bo całość mocno spracowana, a one jak świeżaki Świetny ten patent na beczki Na razie wstrzymam się całkowicie od błocenia i kurzenia. Do Urala dojdzie jeszcze przyczepa, a całość stanie na dioramie. Nie chcę żeby kolor kurzu czy błota różnił się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 26 Maja 2020 Share Napisano 26 Maja 2020 Brzmi bardzo ciekawie - przyczepa jakaś z pudła czy będziesz robił scratch? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubazg Napisano 26 Maja 2020 Autor Share Napisano 26 Maja 2020 Przyczepa powstanie od zera. Wykorzystam jedynie gotowe koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 27 Maja 2020 Share Napisano 27 Maja 2020 To będzie "grubo" dłubania - lubię tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi