jan-kol Napisano 1 Czerwca 2020 Share Napisano 1 Czerwca 2020 (edytowane) Witam, rozpoczynam nowy projekt. Tym razem polska ciężarówka średniej ładowności, czyli Star 25 w wersji wydłużonej. Zestaw-bo ostatecznie ma być kilka zestawów na sprzedaż-będzie się składał z: -odlewów żywicznych -blaszki foto-trawionej -kliszy do zegarów tablicy rozdzielczej -instrukcja w postaci zdjęć (w tym zdjęcia i filmy referencyjne oraz schematy z katalogu części) -reflektory wykonane z żywicy przeźroczystej -wydruki 3D detali trudnych w odlewaniu typu: zawory, itp. Prezentowany model to model prototypowy z próbnych odlewów. Jest też kabina N23 czyli ryflowana-kanciasta. Poniżej kilka zdjęć Edytowane 1 Czerwca 2020 przez jan-kol 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 1 Czerwca 2020 Share Napisano 1 Czerwca 2020 Uwielbiam te polskie pojazdy! Kierownica wyszła Ci fantastycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BCI Batou Napisano 1 Czerwca 2020 Share Napisano 1 Czerwca 2020 Kleiłbym, ale nie moja skala. I pytanie: projektowałeś sam od podstaw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monster3 Napisano 1 Czerwca 2020 Share Napisano 1 Czerwca 2020 Wygląda zacnie :). A jak będą na sprzedaż to ja jestem wstępnie zainteresowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ogi Napisano 2 Czerwca 2020 Share Napisano 2 Czerwca 2020 Witam , jestem zainteresowany takim zestawem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan-kol Napisano 5 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2020 Tak, to jest wszystko od podstaw. Planuję jakieś 10 setów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Czerwca 2020 Share Napisano 5 Czerwca 2020 39 minut temu, jan-kol napisał: Planuję jakieś 10 setów. W tenisa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan-kol Napisano 5 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2020 Zestawów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiygN Napisano 5 Czerwca 2020 Share Napisano 5 Czerwca 2020 12 godzin temu, jan-kol napisał: Planuję jakieś 10 setów. Uszanowanie! Jestem zainteresowany! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 10 Czerwca 2020 Share Napisano 10 Czerwca 2020 Miazga totalna, w szoku jestem . Rama jest z aluminium?. Widać lutowanie i zastanowiło mnie to. Piękna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan-kol Napisano 14 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2020 Rama jest foto-trawiona z alpaki, ale docelowo zestawy będą z mosiądzu. Będą gotowe zestawy to napiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ogi Napisano 15 Czerwca 2020 Share Napisano 15 Czerwca 2020 Piękny ten star , masz już jakąś koncepcję koloru ? zapisuję sie na taki zestaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan-kol Napisano 13 Lipca 2020 Autor Share Napisano 13 Lipca 2020 Ukończony model prototypowy. Tym razem bez postarzania i wodotrysków i tego typu, bo mam co do niego nieco inne plany niż własna gablota. 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan-kol Napisano 13 Lipca 2020 Autor Share Napisano 13 Lipca 2020 (edytowane) Edytowane 13 Lipca 2020 przez jan-kol 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 13 Lipca 2020 Share Napisano 13 Lipca 2020 Czy cena za zestaw zabije? Model przepiękny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 13 Lipca 2020 Super Moderator Share Napisano 13 Lipca 2020 Te przednie uszczelki biją po oczach. Poza tym, model wyszedł pięknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 13 Lipca 2020 Share Napisano 13 Lipca 2020 Ja bym go widział jeszcze w zabudowie pożarniczej! Piękna robota, podziwiam tworzenie modeli od "zera"! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monster3 Napisano 13 Lipca 2020 Share Napisano 13 Lipca 2020 U mnie w mieście OSP ma Stara 25 :). A ten wyszedł super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kryspacz Napisano 14 Lipca 2020 Share Napisano 14 Lipca 2020 (edytowane) Genialny! Wielki szok i szacunek, projektu nie powstydziłby się żaden duży renomowany producent. Gdyby nie to lutowanie ramy (nie umim ) też już ustawiałbym się w kolejce. Za wzór posłużył może egzemplarz z Gryfa? Edytowane 14 Lipca 2020 przez kryspacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan-kol Napisano 14 Lipca 2020 Autor Share Napisano 14 Lipca 2020 Tak, egzemplarz z Gryfa, ale podpory skrzyni zostały wykonane w oparciu już o katalog części, zbiornik paliwa również. To model prototypowy należy zauważyć, jakieś drobne niedociągnięcia mogą być. Przewidywana cena za zestaw, w skład którego wchodzą elementy, które wymieniłem na początku to 550zł. Strażacki jest w planach, ale chyba wcześniej powstanie dźwig-stoi taki w Starachowicach w oryginale. Jest jeszcze druga wersja kabiny N23 ryflowana. Też będzie w odlewach więc każdy ma wybór. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 14 Lipca 2020 Share Napisano 14 Lipca 2020 Bardzo ładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 15 Lipca 2020 Share Napisano 15 Lipca 2020 (edytowane) W dniu 13.07.2020 o 20:18, jawkers napisał: Te przednie uszczelki biją po oczach. Poza tym, model wyszedł pięknie. Oryginał w realu miał grube uszczelki -jak na fotce. Star ze zdjęcia pewnie był przemalowywany (trochę niestarannie- pomalowano również uszczelki). Przepiękny krajowy model zapomnianego pojazdu!!!! Edytowane 1 Sierpnia 2023 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 15 Lipca 2020 Share Napisano 15 Lipca 2020 WOW!!EKSELENT!!a klapki wywietrzników za drzwiami będą się otwierały?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan-kol Napisano 18 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2021 (edytowane) To jest model prototypowy. Niestety aktualnie nie mam warunków do wykonania kolejnego dzieła sztuki a ten model malował akurat ktoś inny. Jednocześnie chciałbym odświeżyć temat i gdyby ktoś był zainteresowany zakupem zestawu do montażu to zapraszam na priv. Teraz też będzie formowane nowe koło z ugięciem opony, więc chwilkę potrwa skompletowanie zestawów. Uprzedzam jedynie o tym, że model ma sporo części i jest dość skomplikowany oraz pracochłonny, sporo lutowania. Elementy odlewane przygotowywane są na bieżąco. W międzyczasie wykonałem nową kabinę z nieco podwyższonym dachem i lepszą fakturą uszczelek okiennych dzięki czemu łatwiej można je malować. Za jakiś czas Bożo w Pożo będzie zamieszczał relację ze składania i on z pewnością pokaże walory modelu ze znacznie lepszej perspektywy niż ten zamieszczony w tym wątku Edytowane 18 Kwietnia 2021 przez jan-kol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi