TAW Napisano 24 Czerwca 2020 Share Napisano 24 Czerwca 2020 Witam. Zapraszam do obejrzenia galerii czołgu Leopard 2 A5 w barwach oczywiście nam najbliższych. Zestaw firmy Border Model wzbogacony linami Eureki i łańcuszkami Abera. Malowany Hatakami pomarańczowymi dedykowanymi do polskiego kamuflażu, które szczerze polecam. Chciałbym również podziękować naszemu koledze Tomkowi Mroczkowskiemu za świetny walkaround dostępny na tym forum, z którego często korzystałem podczas budowy oraz wszystkim uczestnikom warsztatu. Komentarze i uwagi jak najbardziej mile widziane 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 24 Czerwca 2020 Share Napisano 24 Czerwca 2020 Nie moje klimaty ale podoba się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 24 Czerwca 2020 Share Napisano 24 Czerwca 2020 Mi też się podoba, fajny kociak! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 24 Czerwca 2020 Share Napisano 24 Czerwca 2020 (edytowane) Super dla mnie zakurzona pancerka prezentuje się najlepiej. Można bez oporów popodbijać detale tak żeby nie wyglądało nachalnie. Twój wygląda bardzo realistycznie -> git! nie nalegam i nie cisnę, ale widząc Twoje możliwości to pokombinuj jak Ci się będzie chciało w następnym modelu z optyką z DVD. W zachodniej pancerce bardzo dobrze się sprawdza Edytowane 24 Czerwca 2020 przez x_bandit 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 24 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2020 Dzięki Panowie! 27 minut temu, x_bandit napisał: pokombinuj jak Ci się będzie chciało w następnym modelu z optyką z DVD. W zachodniej pancerce bardzo dobrze się sprawdza W tym modelu optyka była wyrysowana w szkiełkach przez producenta więc ograniczało to trochę pola manewru. Co jakiś czas w domu znajdę na podłodze jakiegoś cekina i skrzętnie przechowuję żeby kiedyś użyć w tym celu. Z płytą DVD mi kompletnie nie idzie cięcie - pęka nie tam gdzie trzeba, poszarpane krawędzie itp. Teraz będę się właśnie zabierał za gościa z zachodu - M48 Patton z Wietnamu ale tam za bardzo optyki niet Może i dobrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 24 Czerwca 2020 Share Napisano 24 Czerwca 2020 (edytowane) 22 godziny temu, TAW napisał: Dzięki Panowie! W tym modelu optyka była wyrysowana w szkiełkach przez producenta więc ograniczało to trochę pola manewru. Co jakiś czas w domu znajdę na podłodze jakiegoś cekina i skrzętnie przechowuję żeby kiedyś użyć w tym celu. Z płytą DVD mi kompletnie nie idzie cięcie - pęka nie tam gdzie trzeba, poszarpane krawędzie itp. Teraz będę się właśnie zabierał za gościa z zachodu - M48 Patton z Wietnamu ale tam za bardzo optyki niet Może i dobrze... TAW miałem podobnie dlatego zainwestowałem w IKEI w dobrze nożyczki . Płyt masz pewnie sporo i jak pęknie to chyba nie będzie Ci żal. Jak już obczaisz co i jak to sam pewnie zaczniesz kombinować. Ja miałem trochę farta i sam, przez przypadek zupełnie, podczas ciecia nożyczkami rozwarstwiłem DVD tak, że dostałem warstwę częściowo przeźroczystą z fajnym efektem, że tak to ujmę "półlustra" co teraz często wykorzystuję Mój przepis na DVD poniżej Składniki: 1. chęć:) 2. Nożyczki duże ostre (ikea np.) 3. zwykły nożyk/skalpel. 4. ostre cążki boczne W zależności od tego czy ma być to półlustro czy nie to rozwarstwiam DVD/Bluray lub nie. Dalej już zawsze tak samo. 1. Tnę nożyczkami na wąskie paski o grubości zbliżonej do szerokości optyki. 2. docinam sobie cążkami prawie docelowy kształt optyki 3. no i tu trochę rzeźby jest bo teraz trzeba sobie krawędzie wyrównać skalpelem bo inaczej nie będzie ładnego efektu. Trzeba ścinać sobie skalpelem krawędź trochę jak strugiem po małych warstewkach tak żeby uzyskać równiutką krawędź pozbawioną deformacji jakie zrobiły nożyczki czy cążki 4. Ostatnio zacząłem jeszcze dodawać ramki z aluminium lub miedzi żeby zrobić mały rancik. Z tym to jak kto woli można dodać lub nie. Mam nadzieję, że się przyda. Edytowane 25 Czerwca 2020 przez x_bandit 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAW Napisano 25 Czerwca 2020 Share Napisano 25 Czerwca 2020 Piękny model.. Zainteresowałeś mnie Hatakami do polskiego kamuflażu. Dzięki za galerię. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 25 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2020 5 godzin temu, SAW napisał: Piękny model.. Zainteresowałeś mnie Hatakami do polskiego kamuflażu. Dzięki za galerię. Dzięki. Co do farbek to wal śmiało w Hatakę - gotowe kolory do polskich pojazdów, farby polskiej produkcji i nie trzeba od razu kupować zestawu bo każdy kolor dostępny jest osobno. Rozcieńczałem MLT i muszę powiedzieć, że malowało mi się lepiej niż Tamkami - łatwiej o fajne transparentne warstwy i mniejsze problemy z odkurzem. Chyba zostaną moimi farbami pierwszego wyboru a w przyszłości może zainwestuję w dedykowany rozcieńczalnik i pożegnam się ze strzykawkami. Dobre i polskie - polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 25 Czerwca 2020 Share Napisano 25 Czerwca 2020 Dziękuję za uznanie! Co do modelu, no kuje mnie w oczy wybranie przez WP takiego brązu na nasze Leosie, takie samo mam odczucie na modelu tylko - przez cały ten kurz, żółty osad wzmacnia ten brąz w jeszcze bardziej żółty. Stąd przydałoby się wg mnie urozmaicenie tego kurzenia, chociażby elementami wycieków jakiś płynów czy śladów po załodze. Co do reszty, zero jakichkolwiek uwag, model wygląda bardzo ładnie, schludnie! Myślę, że Bergepanzera 2, którego wziałeś na następny model jest dobrym wyborem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 25 Czerwca 2020 Share Napisano 25 Czerwca 2020 Bardzo mi się podoba . Z modelu na model widać jak się rozwijasz, gratulacje, tak trzymać !!!. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 26 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2020 (edytowane) 14 godzin temu, Tomek Mroczkowski napisał: Co do modelu, no kuje mnie w oczy wybranie przez WP takiego brązu na nasze Leosie A dla mnie to nawet fajnie. Leopardy mamy takie same jak mają inne armie więc przynajmniej mamy swoje odrębne malowanie. Nawet jak się postawi obok jakiś czołg w standardowym kamuflażu NATO to nasz będzie się czymś wyróżniał. Gdybym musiał dokupić kalki na naszego to też postawiłbym na ten schemat, a że Border dał właśnie takie kalki to tym bardziej mnie to ucieszyło - zostało trochę grosza na liny i łańcuszki Cieszy mnie że się podoba. A z Bergepanzerem to mnie z kimś pomyliłeś 14 godzin temu, Tomek Mroczkowski napisał: Stąd przydałoby się wg mnie urozmaicenie tego kurzenia, chociażby elementami wycieków jakiś płynów czy śladów po załodze Jak najbardziej się zgadzam bo rozważałem coś na mokro, ale nie miałem po prostu pomysłu na takie wykonanie więc tym razem odpuściłem. 12 godzin temu, Rack napisał: Bardzo mi się podoba . Z modelu na model widać jak się rozwijasz, gratulacje, tak trzymać !!!. Miło czytać. W każdym następnym modelu staram się spróbować czegoś nowego, choćby małą rzecz. Kiedy wrzucałem tu swoje pierwsze czołgi to myślałem, że są całkiem ok. A teraz... no cóż - myślę że dobrze, że tu trafiłem Poczytałem trochę o wykonaniu, podpatrzyłem warsztaty, dział o fotografowaniu też zwiedziłem i jakoś powoli do przodu to idzie. Edytowane 26 Czerwca 2020 przez TAW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 26 Czerwca 2020 Share Napisano 26 Czerwca 2020 14 godzin temu, TAW napisał: A z Bergepanzerem to mnie z kimś pomyliłeś To taka podpucha, żebyś podjął się tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 27 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2020 21 godzin temu, Tomek Mroczkowski napisał: To taka podpucha, żebyś podjął się tematu Hehe... Nie w moim typie - nie ma lufy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 27 Czerwca 2020 Share Napisano 27 Czerwca 2020 20 minut temu, TAW napisał: Hehe... Nie w moim typie - nie ma lufy Zapodaj jak możesz te kolorki numery kolorów Ha-ta-ki na nasze pojazdy.Bo czeka mnie Roszomak.W tri kamo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 27 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2020 8 minut temu, push-up78 napisał: Zapodaj jak możesz te kolorki numery kolorów Ha-ta-ki na nasze pojazdy. Te które użyłem to C260 Greyish Green i C261 Greyish Sand. Czarny - Tamiya Nato Black. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 27 Czerwca 2020 Share Napisano 27 Czerwca 2020 25 minut temu, TAW napisał: Te które użyłem to C260 Greyish Green i C261 Greyish Sand. Czarny - Tamiya Nato Black. Super dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 27 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2020 4 godziny temu, bulik58 napisał: dla mnie brak zroznicowania pomiedzy dolna czescia czolgu a wieza Na wieżę poszło mniej olei i pigmentów, różnica jest ale niewielka. Celowo nie chciałem robić efektu odcięcia tak jak na zdjęciach z poligonu. Model Andy'ego Moore'a - bajka. W ogóle podoba mi się jego styl wykańczania modeli - no ale gdzie Rzym a gdzie Krym... Przynajmniej jak na razie poziom dla mnie niedostępny. Ale przekonałeś mnie żeby coś podziałać na mokro - w dolnych partiach raczej nie powinno zepsuć mi to efektu i jakoś się wkomponuje. Jak zrobię to uzupełnię galerię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 28 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2020 (edytowane) Obiecałem - podziałałem. Mam nadzieję, że nie wyszło gorzej i wniosło trochę ożywienia. Galeria v 2.0 Edytowane 28 Czerwca 2020 przez TAW 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 28 Czerwca 2020 Share Napisano 28 Czerwca 2020 Wygląda zacnie brudzenie miodzio. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinezol Napisano 28 Czerwca 2020 Share Napisano 28 Czerwca 2020 znacznie lepiej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 28 Czerwca 2020 Share Napisano 28 Czerwca 2020 Ubłocony zacniej się prezentuje Poprawki nadały mu więcej życia, extra robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 28 Czerwca 2020 Share Napisano 28 Czerwca 2020 Zdecydowanie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 28 Czerwca 2020 Share Napisano 28 Czerwca 2020 Teraz to jest to, jest moc!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi