Mario Napisano 27 Września 2020 Autor Share Napisano 27 Września 2020 Wziąłem się za te przewody hydrauliczne, ale nie mam cierpliwości to tego, jeden przewód sobie darowałem, bo rzuciłbym tym podwoziem w końcu o ścianę. I tak w końcu wkleiłem podwozie do modelu, pomalowałem pylony i wkleiłem dziób. Teraz lakier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 27 Września 2020 Share Napisano 27 Września 2020 Wygląda to bardzo dobrze. Mam jednak dwie uwagi. Na pylonach pod kadłubem widać nieusunięte ślady po łączeniu form. W tym miejscu nie jest to problem bo zbiorniki to zasłonią ale świadczy to, być może, o pośpiechu przy obróbce elementów. Dwa, szkoda, że nie poświęciłeś więcej uwagi wlotowi powietrza, teraz po pomalowaniu widać wyraźnie (od środka) miejsce łączenia połówek kadłuba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 27 Września 2020 Autor Share Napisano 27 Września 2020 @rymulus dzięki, szczerze to o tym żeby wlot wyszlifować w środku nie pomyślałem, ale jest inny problem, postawiłem go na koła i tył siada, nie włożyłem obciążenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 28 Września 2020 Autor Share Napisano 28 Września 2020 Dziś chciałem pomalować dyszę, najpierw była pomalowaną aluminium dosyć dawno, później chciałem wykorzystać burnt metal, Jet exhaust i clear blue, psiknalem na to burnt, po wyschnięciu okleilem taśma i zlazł razem z nią, już któryś raz mi się nie trzymają farby aluminium, jest na to jakiś sposób. Teraz mam sporo roboty żeby to naprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 28 Września 2020 Share Napisano 28 Września 2020 To ja jeszcze dodam coś od siebie. Stacja klon do poprawki bo jest mikronowa, tam jest dosyć spora szyba. Co do aluminium, jakich farb uzywasz, Jet exhaust nie ma tam racji bytu, stawiał bym bardziej na gun metal, aluminium i ciemne aluminium, burn nie występuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 11 Października 2020 Autor Share Napisano 11 Października 2020 (edytowane) Ciężko poprawiać dysze w tym modelu, bo jest ona zespolona, i tak trzeba uważać żeby nie uszkodzić już pomalowanej części kadłuba, nie mniej jednak jakoś to zrobiłem, wzorowałem się na zdjęciu które zamieszczam, ja tylko jeszcze delikatnie przyciemnie żeby bardziej zbliżyć się do tego co na zdjęciu samolotu, albo zastanawiam się czy na koniec po prostu po brudzeniu nie osiągnę podobnego efektu ze zdjęcia. Pomalowałem wyrzutnik flar i przykleiłem, dziób oderwałem żeby powiększyć tą dziurę i wstawić jakieś szkło, a poza tym dodam obciążenie, bo jak pisałem leci na tył. No i w tym tygodniu lakier Edytowane 11 Października 2020 przez Mario 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 15 Października 2020 Share Napisano 15 Października 2020 Bardzo ładne malowanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 17 Października 2020 Autor Share Napisano 17 Października 2020 Poszedł bezbarwny, biorę się za kalki, może ktoś potwierdzić czy faktycznie na górnej powierzchni skrzydła nie ma szachownicy? Niestety zdjęcia samolotu nr 3713 mam tylko z prawej lub lewej strony, a z instrukcji od kalek wychodzi na to że nie ma szachownicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pulemiot Napisano 17 Października 2020 Share Napisano 17 Października 2020 https://skrzydla.org/photo-Sukhoi-Su-22M4-Fitter-120707 https://skrzydla.org/photo-Sukhoi-Su-22M4-Fitter-164641 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 20 Października 2020 Share Napisano 20 Października 2020 Nie miał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 27 Października 2020 Autor Share Napisano 27 Października 2020 Ktoś pomoze z kolorem tych bomb? Ja pomalowałem ciemniej, bo widziałem zdjęcia i zastanawiam się czy mogą zostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tompac Napisano 27 Października 2020 Share Napisano 27 Października 2020 2 godziny temu, Mario napisał: Ktoś pomoze z kolorem tych bomb? Ja pomalowałem ciemniej, bo widziałem zdjęcia i zastanawiam się czy mogą zostać. XW-124 (XB-124) wg GOST 10114-74 lub w FS 26473 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 1 Listopada 2020 Autor Share Napisano 1 Listopada 2020 Z kolorem bomb eksperymentowałem, wymieszanełem kilka kolorów, idealnie nie będzie. Schodzi się z kalkami, ale w Su-22 napisów eksploatacji jest naprawdę dużo, porównuje tu np z MiG-29, wykorzystam chyba że 250 kalek, już mi brakuje do nich cierpliwości, dlatego w przerwie zacząłem robić uzbrojenie, z kalek góra i boki zrobione, połowa dołu też. Przyklejając kalki patrzę też na zdjęcia walkaround, uwagę moją zwrócił pewien element, to co zaznaczyłem na poniższym zdjęciu jakby otwory w kształcie koła, w modelu są to tylko delikatnie zaznaczone wyryte liniami w kształcie jaja, na zdjęciach są to okrągłe otwory, ale na jednym ze zdjęć też znalazłem w kształcie jaja, zamierzam to poprawić i nawiercić żeby było delikatne wgłębienie . Pytanie czy te otwory występowały okrągłe i w kształcie jaja, czy na zdjęciu to złudzenie w związku z kątem w jakim znajduje się samolot, bo nie wiem jak mam robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tompac Napisano 1 Listopada 2020 Share Napisano 1 Listopada 2020 Zawsze okrągłe, na zdjęciach to zazwyczaj rzut okręgu na płaszczyznę pod jakimś katem czyli elipsa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 4 Listopada 2020 Autor Share Napisano 4 Listopada 2020 Mała aktualizacja, skończyłem te kalki, było ich naprawdę dużo, zostały tylko na pylony i uzbrojenie, które również ukończyłem. Właśnie uzbrojenie szykuję do lakieru. Dziób oderwałem, bo nie chciał stać i musiałem dołożyć ołowiu, ponadto powiększyłem zgodnie z sugestia to okienko z szybą w dziobie. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 5 Listopada 2020 Autor Share Napisano 5 Listopada 2020 Zgodnie z sugestiami przerobiłem dziób i wizjer, wyszło tak: przed i po Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 5 Listopada 2020 Share Napisano 5 Listopada 2020 Brawo za wybór wielozamków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 5 Listopada 2020 Autor Share Napisano 5 Listopada 2020 @rudy0007 to może podpowiesz odnośnie montażu wielolzamku, bo jak przykładam na zewnętrzny pylon to trochę przeszkadza pokrywa koła, przy założonych wszystkich bombach.? Znalazłem jakiś archiwalny artykuł odnośnie tego tematu, czy to prawda, że nie wszystkie bomby zakładano na te zamki? Znalazłem też zdjęcia ze wewnętrzne jakby zdjęte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tompac Napisano 5 Listopada 2020 Share Napisano 5 Listopada 2020 Na podskrzydłowym pylonie MBDZ-U6 tylko cztery bomby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 14 Listopada 2020 Autor Share Napisano 14 Listopada 2020 Koniec coraz bliżej, kalki zabezpieczone lakierem, wcześnie pomalowałem na zielono detale pod przednią częścią kadłuba, a w tylnej przerobiłem te otwory, w modelu były delikatnie zaznaczone linia, ja je nawierciłem środek zamloealem czarnym olejem i przykryłem lakierem, zostało washowanie, brudzenie, koniec coraz bliżej, rakiety jeszcze do drobnych malunków, to samo z wyrzutnią, przy wylocie mam zamiar pomalować kolorem coś ala duck egg. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 27 Listopada 2020 Autor Share Napisano 27 Listopada 2020 Aktualizacja, położony wash, chyba że cztery razy, bo na zielonym słabo widać, a kamuflaż jest dość ciemny, więc ciężko było wyodrębnić te linie pokryw itp. model już po macie, uwolniłem od masek owiewkę, pierwszy raz malowałem ja bezbarwnym zielonym, środkowa część. Zostało dokończyć uzbrojenie, przykleić światła, wypełnić chromem główne oświetlenie, coś tam ubrudzić i kończę go wreszcie. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 9 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2020 Czy ktoś z was orientuje się czy drabina do Suki jest przyczepiana czy stawiana na podłożu i opiera. Jeśli przyczepiana to w takie dwa elementy tam gdzie strzałki mniej więcej? Czyli musiałbym ja przykleić. Bo na zdjęciu wygląda jakby wisiała, a dziś przyszła mi drabina i wydaje się krótka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 9 Grudnia 2020 Share Napisano 9 Grudnia 2020 Wisi.Na szarych egzemplarzach dobrze widać punkty zaczepienia, są obramowane czerwonymi kwadratami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 9 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2020 (edytowane) Tak właśnie myślałem, kleilem kalki w tych miejscach pod drabinę. Tymczasem przerabiam wodzidło, dorobiłem siłowniki i drążek, który służy chyba do podnoszenia, kółko na którym jest lina, było zamontowane na górze, ale na zdjęciach widzę że jest na dole, więc też powędruje na dół. Co to wogole jest, jakieś uziemienie, bo lina idzie do dwóch kół podwozia głównego. Nie wydaje mi się żeby linę można było nawinąć na ten kołowrót,bo jest mały, a liny duże zastanawiam się gdzie ta lina się podziewa. Edytowane 9 Grudnia 2020 przez Mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tompac Napisano 10 Grudnia 2020 Share Napisano 10 Grudnia 2020 5 godzin temu, Mario napisał: Co to wogole jest, jakieś uziemienie, bo lina idzie do dwóch kół podwozia głównego. Nie wydaje mi się żeby linę można było nawinąć na ten kołowrót,bo jest mały, a liny duże zastanawiam się gdzie ta lina się podziewa. Liny zaczepione są do goleni podwozia głównego, to ono jest ciągnione, goleń przednia tylko nadaje kierunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi