Staryfajter1954 Napisano 19 Lipca 2020 Napisano 19 Lipca 2020 Modele wrocławskiej firmy MisterCraft nie cieszą się wśród modelarzy zbyt dobrą opinią wynikającą chociażby ze zbyt niskiej jakości produkowanych modeli z form min firmy Intech 2. Mi to nie przeszkodziło do zbudowania miniaturki Falcona właśnie z takiego zestawu. Zapraszam do galerii gotowego modelu:). 9 Cytuj
M.A.V. Napisano 20 Lipca 2020 Napisano 20 Lipca 2020 prawda stara jak świat głosi : "prawdziwy mistrz to i z g.... biczyk ukręci" 1 Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 20 Lipca 2020 Autor Napisano 20 Lipca 2020 1 godzinę temu, M.A.V. napisał: prawda stara jak świat głosi : "prawdziwy mistrz to i z g.... biczyk ukręci" Masz rację, model powstawał powoli ale efekt widać na zdjęciach :). Cytuj
tlb Napisano 20 Lipca 2020 Napisano 20 Lipca 2020 Mnie się podoba, i to bardzo. W ogóle nie widać, żeby były problemy Z budową. Super robota 1 Cytuj
Bengal Napisano 20 Lipca 2020 Napisano 20 Lipca 2020 Śledziłem budowę na fb podoba mi się choć nie znam się 1 Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 20 Lipca 2020 Autor Napisano 20 Lipca 2020 3 godziny temu, tlb napisał: Mnie się podoba, i to bardzo. W ogóle nie widać, żeby były problemy Z budową. Super robota Miło mi to czytać.Ten model jest niezwykle wymagający i jest festiwalem szlifowania, pasowania, szpachlowania i polerowania, nie dla osób myślących, że przy nim odpoczną. To model dla fanów wyzwań. Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 20 Lipca 2020 Autor Napisano 20 Lipca 2020 3 godziny temu, Bengal napisał: Śledziłem budowę na fb podoba mi się choć nie znam się Miło mi, że moja relacja z budowy tej 16 zwróciła Twoją uwagę Cytuj
Solo Napisano 20 Lipca 2020 Napisano 20 Lipca 2020 Ładny sokół, bardzo miło się na niego patrzy. Czysta robota no i wyciągnięcie tak wiele z zestawu oferującego tak niewiele - nie sposób przejść obok tego obojętnie. Dobra robota! 1 Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 20 Lipca 2020 Autor Napisano 20 Lipca 2020 Godzinę temu, Solo napisał: Ładny sokół, bardzo miło się na niego patrzy. Czysta robota no i wyciągnięcie tak wiele z zestawu oferującego tak niewiele - nie sposób przejść obok tego obojętnie. Dobra robota! Dzięki. Starałem się wycisnąć z tego zestawu to co najlepsze i to w niebanalnym malowaniu. Ten model to festiwal szlifowania, szpachlowania, pasowania, polerowania i walki z geometrią... Można powiedzieć śmiało, że to niezły poligon doświadczalny. No ale jak widać na zdjęciach chyba dałem radę . Ten model już stoi na półeczce a na warsztat trafia Falcon ale z Hasegawy. Też będzie w jakimś niebanalnym i ciekawym malowaniu ale najpierw przygotuję do tego schematu lepszą dokumentację. Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 20 Lipca 2020 Autor Napisano 20 Lipca 2020 1 godzinę temu, mig napisał: Bardzo ładnie zrobiona szesnastka Dzięki Cytuj
Pires Napisano 20 Lipca 2020 Napisano 20 Lipca 2020 Jak zobaczyłem tytuł galerii że MisterCraft, to już miałem nie otwierać, a tu taka niespodzianka ... super miniatura !!! 1 Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 20 Lipca 2020 Autor Napisano 20 Lipca 2020 19 minut temu, Pires napisał: Jak zobaczyłem tytuł galerii że MisterCraft, to już miałem nie otwierać, a tu taka niespodzianka ... super miniatura !!! Dzięki. To tylko jakieś pół roku pracy mad tym modelem :). Cytuj
mandrivecs Napisano 20 Lipca 2020 Napisano 20 Lipca 2020 Podoba się, brawo za walkę z materią! 1 Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 20 Lipca 2020 Autor Napisano 20 Lipca 2020 30 minut temu, mandrivecs napisał: Podoba się, brawo za walkę z materią! Ważne, że dałem radę Cytuj
Tap-chan Napisano 21 Lipca 2020 Napisano 21 Lipca 2020 Bez makro wygląda przyjemnie. Zawsze miło popatrzeć, jak ktoś struga coś sensownego z takiego gluta jak MC. 1 Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 21 Lipca 2020 Autor Napisano 21 Lipca 2020 12 minut temu, Tap-chan napisał: Bez makro wygląda przyjemnie. Zawsze miło popatrzeć, jak ktoś struga coś sensownego z takiego gluta jak MC. Starałem się by nie był to czas stracony :). Chyba mi się udało :). Cytuj
Tap-chan Napisano 21 Lipca 2020 Napisano 21 Lipca 2020 Nie sztuką jest wykonać Tamkę na poziomie poprawnym. Wystarczy skleić i nawet dużo szwów nie trzeba zeskrobać, proste malowanie z preshadingiem, wash i już wygląda poprawnie. Dużo więcej trzeba umiejętności włożyć i mieć zacięcia, żeby MC z 3 metrów wyglądał poprawnie. W modelarstwie kartonowym bardzo imponowało mi jakie to ludzie cuda potrafili zrobić ze starych, uproszczonych kasztanów. Docenić ogrom pracy (w porównaniu do nowszych opracowań) i podjęcie wyzwania. Tak mi zostało i najfajniej jest, kiedy to wyzwanie nie wiąże się z wymianą 3/4 modelu na blachy i żywicę ale poprawki we własnym zakresie. 2 Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 21 Lipca 2020 Autor Napisano 21 Lipca 2020 2 godziny temu, Tap-chan napisał: Nie sztuką jest wykonać Tamkę na poziomie poprawnym. Wystarczy skleić i nawet dużo szwów nie trzeba zeskrobać, proste malowanie z preshadingiem, wash i już wygląda poprawnie. Dużo więcej trzeba umiejętności włożyć i mieć zacięcia, żeby MC z 3 metrów wyglądał poprawnie. W modelarstwie kartonowym bardzo imponowało mi jakie to ludzie cuda potrafili zrobić ze starych, uproszczonych kasztanów. Docenić ogrom pracy (w porównaniu do nowszych opracowań) i podjęcie wyzwania. Tak mi zostało i najfajniej jest, kiedy to wyzwanie nie wiąże się z wymianą 3/4 modelu na blachy i żywicę ale poprawki we własnym zakresie. Zgadzam się i ten model nie ma ani jednej blachy czy żywicy a wszystkie uzupełnienia robione są własnym sumptem. Ten model to dla mnie świetny poligon doświadczalny i niezła zabawa. Wypróbowałem na nim kilka różnych rozwiązań wcześniej przeze mnie nie stosowanych (np malowanie farbami transparentnym Tamiya oszklenia, montowanie odgromników z żyłki wędkarskiej, przetestowanie kleju utwardzanego lampką UV. Itd). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi