tlb Napisano 20 Lipca 2020 Share Napisano 20 Lipca 2020 Witajcie, budowa modelu, którego warsztat był prowadzony tutaj, dobiegła końca. Ślady eksploatacji to cienie Tamiya na wydechu, wash to oleje VanGogh, przybrudzenia i rdza to suche pastele oraz kredki akwarelowe na skrzydłach, a także są miejsca, które wyszły całkowicie przypadkowo, np. pokazuje to ostatnie zdjęcie, nie wiem jak to się stało, ale wg mnie pasują i wyglądają realnie. Moja subiektywne oceny są takie że do modelu trzeba podejść z olbrzymią ilością cierpliwości ze względu na niepasujące części, grube kalki i wypukłe linie podziału. Kolejną sprawą jest to, że stosowanie metalizera i nanoszenie śladów eksploatacji mija się z celem, ja chyba trochę przegiąłem z brudzeniem. Zapraszam do oglądania: PZDR 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 21 Lipca 2020 Share Napisano 21 Lipca 2020 Plus za walkę. Ale malowanie powiem szczerze no nie bardzo. Ale z tego co widziałem to problem tkwi w podkładzie, widać źle położony podkład. Pigment powinien być "gładki", a w Twoim przypadku widać gradację i to psuje cały odbiór modelu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 21 Lipca 2020 Autor Share Napisano 21 Lipca 2020 32 minuty temu, smialus napisał: problem tkwi w podkładzie, widać źle położony podkład. Pigment powinien być "gładki", a w Twoim przypadku widać gradację i to psuje cały odbiór modelu W relacji zwróciłem na to uwagę. Użyłem trzech różnych podkładów. Oczywiście, że pod metalizer nadają się błyszczące podkłady np. GX2, a nie AK matowy. Ten model był testowy sensu stricte. Założyłem, że spróbuje na nim kilka rozwiązań sklejania modeli i waloryzacji. Ale dzięki za opinię, każda się przydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 21 Lipca 2020 Share Napisano 21 Lipca 2020 Minusy: trochę krzywa linia po prawej stronie kadłuba pod oszkleniem, rurka pitota bez "skrzydełek", podstawa rurki powinna przylegać do kadłuba a jest szpara, brak anten IFF, pociski rakietowe nie pomalowane? Plusy: nitowanie - wyszło całkiem ładnie. Wielki plus za podjęcie walki z takim gniotem gdy na rynku jest dostępny lepszy model MIGa-21F-13. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 21 Lipca 2020 Autor Share Napisano 21 Lipca 2020 2 godziny temu, mig napisał: rurka pitota bez "skrzydełek", Wiem, ale zamontowałem taką, jaka była w zestawie. 2 godziny temu, mig napisał: brak anten IFF Widocznie ich nie było w zestawie. 2 godziny temu, mig napisał: pociski rakietowe nie pomalowane? Pomalowane na szaro, tak jak było w instrukcji. 2 godziny temu, mig napisał: nitowanie - wyszło całkiem ładnie. Dzięki 2 godziny temu, mig napisał: Wielki plus za podjęcie walki z takim gniotem gdy na rynku jest dostępny lepszy model MIGa-21F-13. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 21 Lipca 2020 Share Napisano 21 Lipca 2020 Biorąc pod uwagę punkt wyjścia to wyszedł całkiem nieźle I na pewno zebrane doświadczenie zaowocuje w przyszłości 3 godziny temu, tlb napisał: Pomalowane na szaro, tak jak było w instrukcji. Obadaj temat dokładniej - nigdy nie jest tak że są 100% jednokolorowe. Ale to już niech jacyś spece się wypowiedzą co jeszcze trzeba na nich maznąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 21 Lipca 2020 Share Napisano 21 Lipca 2020 R-3 powinny być białe. Na instrukcję bierz poprawkę, w Internecie jest mada zdjęć tych rakiet. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 24 Lipca 2020 Share Napisano 24 Lipca 2020 Całkiem nieźle to wyszło. Widać, że warto poświęcić kilka chwil na wprowadzenie kilku poprawek w starszy zestaw i uzyskać ciekawy efekt. Kolejny model mam nadzieję, że będzie jesz ze ciekawszy i zwyczajnie lepszy :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 20 Sierpnia 2020 Share Napisano 20 Sierpnia 2020 Model testowy, modelem testowym.... Metalizer jest wymagającym zawodnikiem, który nie wybacza błedów. Powierzchnia musi byc przyotowana ideolo. Przebarwienia paneli rób innym odcieniem kolorów, możesz tez próbowac róznych kolorów podkładów. np No i czemu rakiety nie pomalowane? 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 23 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2020 Użyłem trzech różnych podkładów. Zauważyłem na tym modelu jak się zachowuje metalizer na każdym z nich i mam swoje przemyślenia. Technikę jaką pokazałeś jest ciekawa, ale nie wiem czy skorzystam, bo na P-47, na którym również użyłem metalizera, zauważyłem, że nanoszenie śladów eksploatacji na modele pokryte metalizerem mija się z celem, ponieważ psuje to cały efekt. Rakiety nie pomalowane, bo uważam, że nie. Nie był to model, który miał iść na konkursy tylko poćwiczyć kilka technik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marciak90 Napisano 4 Września 2020 Share Napisano 4 Września 2020 witam, w jaki sposób zrobiłeś to przyciemnienie w kolorze czarnym na srebrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 5 Września 2020 Autor Share Napisano 5 Września 2020 (edytowane) Wszystkie przyciemnienia na poszczególnych blachach to suche pastele. Czarne mazy na całym kadłubie to efekt ścierania washa white spirit'em. Delikatne mazy rdzy na skrzydłach to kredki akwarelowe. A wydech to cienie Tamiya. Edytowane 5 Września 2020 przez tlb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 5 Września 2020 Share Napisano 5 Września 2020 1 minutę temu, tlb napisał: Delikatne mazy rdzy na skrzydłach A skąd tam rdza? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 5 Września 2020 Autor Share Napisano 5 Września 2020 Nie wiem skąd, ale się bawiłem różnymi technikami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 5 Września 2020 Share Napisano 5 Września 2020 Ostro... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi