Skocz do zawartości

Sponiewierany KW-1 (Trumpeter)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Coraz mniej chce mi się grzebać przy tym modelu, więc najwyższy czas kończyć:) Miał to być KW-1, który powalczył trochę w błocie wiosną a potem został lekko ostrzelany i porzucony - od tamtej pory błoto częściowo zmył deszcz a co zostało - zdążyło wyschnąć. Z piachu na gąsienicach jestem średnio zadowolony, podobnie też nie wyszły mi planowane powyrywane i zaschnięte źdźbła trawy na gąsienicach - zwykła trawa elektrostatyczna jest za sztywna, ale zrobię za jakiś czas kolejne podejście i tym razem użyję jakichś cienkich nici. No ale tak ogólnie to w miarę mi się podoba to co wyszło. Mam drugiego KW-1 posklejanego i niepomalowanego to może od razu wykorzystam zdobyte doświadczenia tam.

1a.jpg

2a.jpg

3.jpg

4a.jpg

5a.jpg

6.jpg

7.jpg

8a.jpg

9a.jpg

10.jpg

• Like 7
Napisano

Początkowo myślałem nad pomalowaniem go Molotovem Liquid Chrome, ale nie wiem... boję się, że zbyt się będzie odcinał. Chociaż teraz wpadło mi coś do głowy.

Napisano
12 minut temu, lachim1902 napisał:

Elegancko!!!

Wnętrze reflektora z przodu trochę mi przeszkadza.

No własnie, nie ma w zestawie szkiełka? 

Napisano
41 minut temu, enten napisał:

No jasne, że nie.

Hmm wydawało mi się, że na którymś z kanałów na yt była o tym mowa, ale może się mylę.

Napisano

KW-1 miały masę różnych modyfikacji i ten tutaj to późna wersja, w której starano się uprościć produkcje między innymi o te prostsze rolki.

Ja bym zaproponował jeśli to możliwe zamknąć wizjer kierowcy, bo w tych czołgach dosyć widoczne były otwierający go mechanizm/zawiasy i dosyć dziwnie to teraz wygląda :x

Napisano (edytowane)

Poprawił bym wnętrze lampy i wspomniany wizjer kierowcy. Brak zawiasów i zionie pustką za nim a w rzeczywistości była tam płyta ze szkłem pancernym.

1301164829_47-475.jpg

O błotnikach pod linijkę już pisałem.

Z fajnych rzeczy to podobają mi się uszkodzenia po trafieniach oraz brudzenie. Zalecał bym dodatkowo podstawkę. 

Edytowane przez Markuz
Napisano

Szkiełko w zestawie dali, a i owszem:) Natomiast nie byłem do końca do niego przekonany - bo skoro czołg jest ostrzelany, to zakładam że taki szklany reflektor również by oberwał. Napakowałem do środka trochę odłamków pomalowanych liquid chrome, więc już nie jest takie puste - ale będę musiał to dopracować przy drugim KW.

11.jpg

Napisano

Podoba mi się - dobrze że reflektor nie został "pusty"  :super:

powtórzę to co już wcześniej pisałem w warsztacie: całkiem nieźle wyszły te ślady po trafieniach i szkoda że jednak nie zdecydowałeś się zrobić wraku.

Napisano
18 minut temu, M.A.V. napisał:

Podoba mi się - dobrze że reflektor nie został "pusty"  :super:

powtórzę to co już wcześniej pisałem w warsztacie: całkiem nieźle wyszły te ślady po trafieniach i szkoda że jednak nie zdecydowałeś się zrobić wraku.

Bez obaw, mam drugiego KW-1 już złożonego i w nieco większym stadium rozkładu - tam poszaleję trochę bardziej;)

Napisano

Trochę w życiu przeszedł i fajnie wyszedł ? Jedyne z cyklu "ajabym" to ciekawie wyglądałby ze zwisającą gąsienicą...

• 2 weeks later...
Napisano

Fajny. Taki ciężki, nie wiem co prawda czy wieża nie była z płyt walcowanych, bo teraz wygląda jak odewana, ale i tak wygląda super.