martinello Napisano 10 Sierpnia 2020 Share Napisano 10 Sierpnia 2020 (edytowane) Taka nowość się pojawiła https://www.mojehobby.pl/products/ZSU-57-2-1955-2017-w-bonus-11-Painting-and-Marking.html Czy to jest przepak takoma czy trumpetera ? Jeśli Hobby 2000 bierze się za pancerkę - to chyba dobrze Edytowane 27 Sierpnia 2020 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
axel1st Napisano 10 Sierpnia 2020 Share Napisano 10 Sierpnia 2020 Niby Takom :P http://ksmodel.pl/sklep/szczegoly/hobby-2000-35001-zsu-57-2-1955-2017-w-bonus-11-painting-and-marking-limited-edition-1-35-22063/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 12 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2020 (edytowane) Uzyskałem potwierdzenie ze sklepu Mojehobby.pl, że to przepak takoma razem z blaszką. Niedługo mają zamieścić fotki wyprasek. Można więc ten model kupić taniej niż oryginał Takoma (porównując ceny katalogowe ) Fajnie byłoby gdyby był to początek działalności wydawniczej a'la "Das Werk" - czyli przepaki i produkcja (?) modeli pojazdów pancernych używanych przez nację firmy ... ... gdyby tak jeszcze dodano do modelu polskie kalki (bo nie wiem jakie są w zestawie), ciekawe dodatki i może niezbędne konwersje ? Edytowane 12 Sierpnia 2020 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 13 Sierpnia 2020 Share Napisano 13 Sierpnia 2020 Mam w swoich łapkach. W skrócie: Takom plus dodatkowe kalkomanie (z czego jedna nie uwzględniona w instrukcji, ale kto chce ten znajdzie co, gdzie i jak). Dwie polskie, dwie syryjskie, jedna słoweńska. W sumie niezły deal IMHO. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 13 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2020 Czyli 5 dodanych malowan i 6 oryginalnych takoma ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 14 Sierpnia 2020 Share Napisano 14 Sierpnia 2020 Takom dawał 11 wersji malowania, Hobby 2000 dołożył jeszcze pięć. Niestety troszkę chaosu wdarło się w opracowanie modelu. Poza wspomnianym brakiem jednego schematu malowania (pomimo obecności na arkuszu kalkomanii) z instrukcji wycięto opcje konfiguracji detali specyficznych dla oznaczeń Takoma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 14 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2020 A może zrobiłbyś mały inbox ? Plastik niekoniecznie, jeśli jest takomowy ale instrukcja z malowaniami i zauważonymi błędami ? Ewentualnie różnice w stosunku do takoma, którego inbox można znaleźć choćby na mojehobby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 18 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2020 https://www.kfs-miniatures.com/1-35-zsu-57-2-hobby-2000/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 26 Sierpnia 2020 Share Napisano 26 Sierpnia 2020 I kolejny Takom w pudełku Hobby 2000 (i ponownie oprócz kalkomanii opracowanej przez H2000 dołączony jest oryginalny arkusik Takoma): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 26 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2020 2 godziny temu, caughtinthemiddle napisał: ...ponownie oprócz kalkomanii opracowanej przez H2000 dołączony jest oryginalny arkusik Takoma)... Dziwne, bo na arkuszu Takoma i H2000 jest to samo malowanie - polski "781". Korekta czy po prostu nie będzie kalek Takoma ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 26 Sierpnia 2020 Share Napisano 26 Sierpnia 2020 53 minuty temu, martinello napisał: Dziwne, bo na arkuszu Takoma i H2000 jest to samo malowanie - polski "781". Korekta czy po prostu nie będzie kalek Takoma ? Będą, będą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 26 Sierpnia 2020 Share Napisano 26 Sierpnia 2020 (edytowane) Biorę w ciemno! Jest już gdzieś dostępny? Edytowane 26 Sierpnia 2020 przez mandrivecs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 26 Sierpnia 2020 Share Napisano 26 Sierpnia 2020 Zapewne dziś-jutro będzie wszędzie, przynajmniej powstawiany do sklepów, bo fizycznie sklepy - o ile nie zamówią dziś wystarczająco wcześnie, by zamówienia zostały rozesłane tego samego dnia - to dostaną w przyszłym tygodniu, gdyż w wakacje Hobby 2000 ma wolne piątki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 27 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2020 Jeszcze tylko poprawność merytoryczna - polski "781" to Merida a nie AM2B. O ile wiem - u nas nie było tych czołgów DDR'owskiej produkcji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 7 Października 2020 Share Napisano 7 Października 2020 (edytowane) W dniu 18.08.2020 o 12:26, martinello napisał: https://www.kfs-miniatures.com/1-35-zsu-57-2-hobby-2000/ Nabyłem nowy/stary model Takoma z nowymi kalkami. Tak jak piszą w recenzji modelu na KFS- miniatures w instrukcji nie ma malowania w barwach 7 ŁDD (kalki są). poza tym jest muka w postaci braku zasobnika wieżowego - takiego jak w czołgu T-54/55. Zły jest także kolor emblematu z kotwicami - powinien być jasnoczerwony. l Edytowane 3 Listopada przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 15 Lipca 2021 Share Napisano 15 Lipca 2021 Bracia Czesi zapowiedzieli, że Hobby 2000 ma przepakować dragonowskie Pz. IV F2/G w 1:72. Pozdrawiam, Przemek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 15 Lipca 2021 Share Napisano 15 Lipca 2021 58 minut temu, PrzemekW napisał: Bracia Czesi zapowiedzieli, że Hobby 2000 ma przepakować dragonowskie Pz. IV F2/G w 1:72. Pozdrawiam, Przemek Doskonała wiadomość, będzie alternatywa dla haniebnych prymitywnych czwórek z serii Armor Pro. Ciekawe, czy będą z gąsienicami DS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 16 Lipca 2021 Share Napisano 16 Lipca 2021 10 godzin temu, filipsg napisał: Doskonała wiadomość, będzie alternatywa dla haniebnych prymitywnych czwórek z serii Armor Pro. Ciekawe, czy będą z gąsienicami DS. a dlaczego są prymitywne/haniebne? Pytam z ciekawości, bez żadnego podtekstu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 16 Lipca 2021 Share Napisano 16 Lipca 2021 Godzinę temu, Klapouch napisał: a dlaczego są prymitywne/haniebne? Pytam z ciekawości, bez żadnego podtekstu Bardzo mocne uproszczenia, gąsienice DS zastąpione zwykłym winylem, żadnych elementów fototrawionych, a cena... została mniej więcej na poziomie tych dawnych, wypasionych modeli. Zerknij np. tu: https://www.mojehobby.pl/products/Pz.Kpfw.IV-Ausf.F2-G-22224767.html#gallery_start Ten Pz. IV ma chyba nawet mniej części niż ostatnie modele First to Fight, a do tego podwozia dla pojazdów z rodziny Pz. IV i StuG III są robione w ten sposób, że koła jezdne są odlane razem z gąsienicą jako winylowy monolit(!) i moim skromnym zdaniem są wizualnie na poziome gumowych gąsienic Airfixa sprzed kilku dekad. Generalnie trzeba uważać na wszystkie nowe wydania Dragona oznaczone kolorem pomarańczowym i serią Armor PRO, bo nie tylko na czołgach niemieckich można się wyłożyć: https://www.kfs-miniatures.com/1-72-bt-42-dragon-models/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 16 Lipca 2021 Share Napisano 16 Lipca 2021 OK, dzięki za odpowiedź. Z Armor Pro skleiłem jagdtigera i byłem bardzo zadowolony, zarówno detal, gąsienice, blaszki, wszystko było OK. Drugiego zacząłem sklejać Ka-Mi tego z pływakami. DS - y dosłownie rozpadły mi się w rękach na części - nawet napisałem do Dragona, żeby mi przysłali nowe, ale zażądali zdjęć i dowodu zakupu, wysłałem i od tej pory cisza - chyba będę musiał kupić żywiczne zamienniki. Kosztują więcej niż sam model. Co do FtF, może mają mało części, ale detal od kilku wydań jest naprawdę niezły. Gęsi natomiast tragiczne - paskudny szew przez całą długość, na moim poziomie nie do usunięcia. Nad tym Pz. IV się zastanawiałem, ale myślałem, że te koła to plastik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 16 Lipca 2021 Share Napisano 16 Lipca 2021 33 minuty temu, Klapouch napisał: Nad tym Pz. IV się zastanawiałem, ale myślałem, że te koła to plastik. Polecam Pz.IV że zvezdy Tam jest niezły detal a cena dużo korzystniejsza. Nie tylko koła plastikowe i osobno ale nawet pojedyncze wózki do są wklejenia . Niestety tylko wersja H. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 16 Lipca 2021 Share Napisano 16 Lipca 2021 4 minuty temu, FLECZER napisał: Polecam Pz.IV że zvezdy Tam jest niezły detal a cena dużo korzystniejsza. Nie tylko koła plastikowe i osobno ale nawet pojedyncze wózki do są wklejenia . Niestety tylko wersja H. mówisz o tym ? Cena jak Dragona w promocji 54 - 55 pln https://www.mojehobby.pl/products/Panzer-IV-Ausf.H-German-Medium-Tank.html a HB za 84 pln ... To jest już sporawo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 16 Lipca 2021 Share Napisano 16 Lipca 2021 9 minut temu, Klapouch napisał: mówisz o tym ? Cena jak Dragona w promocji 54 - 55 pln Słowo klucz w promocji... Regularna cena dragona wynosi ponad 60zł. Zawsze można poczekać aż Zvezda będzie w promocji na mojehobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 17 Lipca 2021 Share Napisano 17 Lipca 2021 (edytowane) Obrazki z pudełek wymienionych w poście powyżej Panzer IV w skali 1/72 (całkiem ładne). Edytowane 17 Maja 2023 przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
caughtinthemiddle Napisano 17 Lipca 2021 Share Napisano 17 Lipca 2021 W dniu 16.07.2021 o 11:44, Klapouch napisał: mówisz o tym ? Cena jak Dragona w promocji 54 - 55 pln https://www.mojehobby.pl/products/Panzer-IV-Ausf.H-German-Medium-Tank.html a HB za 84 pln ... To jest już sporawo ... OK, ale te czwórki F/G, które przepakowało H2K, to po dziś dzień jedne z najlepszych modeli pojazdów jakie kiedykolwiek wydano w 1/72; to praktycznie pantografowo pomniejszone modele 1/35. Nie widzę w necie obszernej recenzji z dobrymi fotkami detali, parę rzeczy można podejrzeć tutaj: https://www.onthewaymodels.com/reviews/Dragon/Dragon7321.htm Jedyny słaby punkt tego zestawu to DS-y, które zawsze można zastąpić choćby żywicami Grigorova. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi