Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Uzyskałem potwierdzenie ze sklepu Mojehobby.pl, że to przepak takoma razem z blaszką. Niedługo mają zamieścić fotki wyprasek.

Można więc ten model kupić taniej niż oryginał Takoma (porównując ceny katalogowe :) )

Fajnie byłoby gdyby był to początek działalności  wydawniczej a'la "Das Werk" - czyli przepaki i produkcja (?) modeli pojazdów pancernych używanych przez nację firmy ...

... gdyby tak jeszcze dodano do modelu polskie kalki (bo nie wiem jakie są w zestawie), ciekawe dodatki i może niezbędne konwersje ?

Edytowane przez martinello
Napisano

Mam w swoich łapkach. W skrócie: Takom plus dodatkowe kalkomanie (z czego jedna nie uwzględniona w instrukcji, ale kto chce ten znajdzie co, gdzie i jak). Dwie polskie, dwie syryjskie, jedna słoweńska. W sumie niezły deal IMHO.

• Thanks 1
Napisano

Takom dawał 11 wersji malowania, Hobby 2000 dołożył jeszcze pięć. Niestety troszkę chaosu wdarło się w opracowanie modelu. Poza wspomnianym brakiem jednego schematu malowania (pomimo obecności na arkuszu kalkomanii) z instrukcji wycięto opcje konfiguracji detali specyficznych dla oznaczeń Takoma.

Napisano

A może zrobiłbyś mały inbox ?

Plastik niekoniecznie, jeśli jest takomowy ale instrukcja z malowaniami i zauważonymi błędami ?

Ewentualnie różnice w stosunku do takoma, którego inbox można znaleźć choćby na mojehobby...

• 2 weeks later...
Napisano
2 godziny temu, caughtinthemiddle napisał:

...ponownie oprócz kalkomanii opracowanej przez H2000 dołączony jest oryginalny arkusik Takoma)...

35002markings1fkvc.jpgasset10400x-80l8kox.jpg

Dziwne, bo na arkuszu Takoma i H2000 jest to samo malowanie - polski "781". Korekta czy po prostu nie będzie kalek Takoma ?

Napisano

Zapewne dziś-jutro będzie wszędzie, przynajmniej powstawiany do sklepów, bo fizycznie sklepy - o ile nie zamówią dziś wystarczająco wcześnie, by zamówienia zostały rozesłane tego samego dnia - to dostaną w przyszłym tygodniu, gdyż w wakacje Hobby 2000 ma wolne piątki.

• 1 month later...
Napisano (edytowane)
W dniu 18.08.2020 o 12:26, martinello napisał:

Nabyłem nowy/stary model Takoma z nowymi kalkami. Tak jak piszą w recenzji modelu na KFS- miniatures w instrukcji nie ma malowania w barwach 7  ŁDD (kalki są).  poza tym jest muka w postaci braku zasobnika wieżowego - takiego jak w czołgu T-54/55. Zły jest także kolor emblematu z kotwicami - powinien być jasnoczerwony.   

Edytowane przez robertmodelarz
  • 9 months later...
Napisano

Bracia Czesi zapowiedzieli, że Hobby 2000 ma przepakować dragonowskie Pz. IV F2/G w 1:72.

Pozdrawiam, Przemek

• Like 1
Napisano
58 minut temu, PrzemekW napisał:

Bracia Czesi zapowiedzieli, że Hobby 2000 ma przepakować dragonowskie Pz. IV F2/G w 1:72.

Pozdrawiam, Przemek

Doskonała wiadomość, będzie alternatywa dla haniebnych prymitywnych czwórek z serii Armor Pro. Ciekawe, czy będą z gąsienicami DS.

Napisano
10 godzin temu, filipsg napisał:

Doskonała wiadomość, będzie alternatywa dla haniebnych prymitywnych czwórek z serii Armor Pro. Ciekawe, czy będą z gąsienicami DS.

a dlaczego są prymitywne/haniebne? Pytam z ciekawości, bez żadnego podtekstu

Napisano
Godzinę temu, Klapouch napisał:

a dlaczego są prymitywne/haniebne? Pytam z ciekawości, bez żadnego podtekstu

Bardzo mocne uproszczenia, gąsienice DS zastąpione zwykłym winylem, żadnych elementów fototrawionych, a cena... została mniej więcej na poziomie tych dawnych, wypasionych modeli.

Zerknij np. tu: https://www.mojehobby.pl/products/Pz.Kpfw.IV-Ausf.F2-G-22224767.html#gallery_start Ten Pz. IV ma chyba nawet mniej części niż ostatnie modele First to Fight, a do tego podwozia dla pojazdów z rodziny Pz. IV i StuG III są robione w ten sposób, że koła jezdne są odlane razem z gąsienicą jako winylowy monolit(!) i moim skromnym zdaniem są wizualnie na poziome gumowych gąsienic Airfixa sprzed kilku dekad.

12.jpg

Generalnie trzeba uważać na wszystkie nowe wydania Dragona oznaczone kolorem pomarańczowym i serią Armor PRO, bo nie tylko na czołgach niemieckich można się wyłożyć:
https://www.kfs-miniatures.com/1-72-bt-42-dragon-models/

Napisano

OK, dzięki za odpowiedź. Z Armor Pro skleiłem jagdtigera i byłem bardzo zadowolony, zarówno detal, gąsienice, blaszki, wszystko było OK. Drugiego zacząłem sklejać Ka-Mi tego z pływakami. DS - y dosłownie rozpadły mi się w rękach na części - nawet napisałem do Dragona, żeby mi przysłali nowe, ale zażądali zdjęć i dowodu zakupu, wysłałem i od tej pory cisza - chyba będę musiał kupić żywiczne zamienniki. Kosztują więcej niż sam model. 

Co do FtF, może mają mało części, ale detal od kilku wydań jest naprawdę niezły. Gęsi natomiast tragiczne - paskudny szew przez całą długość, na moim poziomie nie do usunięcia. 

Nad tym Pz. IV się zastanawiałem, ale myślałem, że te koła to plastik. 

Napisano
33 minuty temu, Klapouch napisał:

Nad tym Pz. IV się zastanawiałem, ale myślałem, że te koła to plastik. 

Polecam Pz.IV że zvezdy 😉 Tam jest niezły detal a cena dużo korzystniejsza. Nie tylko koła plastikowe i osobno ale nawet pojedyncze wózki do są wklejenia 😁. Niestety tylko wersja H.

Napisano
9 minut temu, Klapouch napisał:

mówisz o tym ?  Cena jak Dragona w promocji 54 - 55 pln

Słowo klucz w promocji... Regularna cena dragona wynosi ponad 60zł. Zawsze można poczekać aż Zvezda będzie w promocji na mojehobby 😉

Napisano (edytowane)

Obrazki z pudełek wymienionych w poście powyżej Panzer IV  w skali 1/72 (całkiem ładne).

Edytowane przez robertmodelarz
  • Like 1
Napisano
W dniu 16.07.2021 o 11:44, Klapouch napisał:

mówisz o tym ?  Cena jak Dragona w promocji 54 - 55 pln

https://www.mojehobby.pl/products/Panzer-IV-Ausf.H-German-Medium-Tank.html

a HB za 84 pln ... To jest już sporawo ...

OK, ale te czwórki F/G, które przepakowało H2K, to po dziś dzień jedne z najlepszych modeli pojazdów jakie kiedykolwiek wydano w 1/72; to praktycznie pantografowo pomniejszone modele 1/35.  Nie widzę w necie obszernej recenzji z dobrymi fotkami detali, parę rzeczy można podejrzeć tutaj: https://www.onthewaymodels.com/reviews/Dragon/Dragon7321.htm
Jedyny słaby punkt tego zestawu to DS-y, które zawsze można zastąpić choćby żywicami Grigorova.