Bzdura Napisano 28 Grudnia 2020 Share Napisano 28 Grudnia 2020 Chropowata powierzchnia może być spowodowana przez kilka czynników - niewłaściwy rozcieńczalnik, zbyt duże ciśnienie lub odległość, zbyt wysoką temperaturę, niewłaściwe rozcieńczenie farby. Wash do Dunkelgelbu poleca i używa Nightshift, więc nadawać się nadaje. Ważne, żeby odpowiednio usunąć jego nadmiar, bo nawet przy pin washu potrafi się gdzieś trafić plama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 28 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2020 9 minut temu, TAW napisał: Nie wiem jakiego lakieru używasz ale polecam Mr Hobby GX100. Kiedy go kupiłem to odkryłem nowa jakość przy pracy olejami. Pod łosza kładę akrylową satynę Vallejo. Rozcieńczam wódką, ich rozcieńczalnik niebyt mi się podobał. GX100 występuje chyba tylko w wersji błyszczącej? Nie próbowałem, słyszałem, że półmat (satyna) lepszy i dlatego taki stosuję. 8 minut temu, Bzdura napisał: Chropowata powierzchnia może być spowodowana przez kilka czynników - niewłaściwy rozcieńczalnik, zbyt duże ciśnienie lub odległość, zbyt wysoką temperaturę, niewłaściwe rozcieńczenie farby. Wydaje mi się, że próbowałem wszystkiego. Maluję Tamiyą z dedykowanym rozcieńczalnikiem, ciśnienie 8-10 PSI, rozrabiam 5:1 - a więc rzadka, odległość przy psiukaniu około 10 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bzdura Napisano 28 Grudnia 2020 Share Napisano 28 Grudnia 2020 Teraz, zaruk napisał: Maluję Tamiyą z dedykowanym rozcieńczalnikiem Rozcieńczalnik do akryli? Spróbuj do lakierów albo Levelling Thinnera. Możesz też kapnąć bezbarwnego połysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 28 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2020 25 minut temu, Bzdura napisał: Rozcieńczalnik do akryli? Spróbuj do lakierów albo Levelling Thinnera. Możesz też kapnąć bezbarwnego połysku. Mogę spróbować Levelling Thinnera - mam w domu. Obecnie używam Tamiya Lacquer Thinner. Co ma dać kropla bezbarwnego połysku? Zawsze dodaję retardera, nie zapycha mi się wtedy aero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bzdura Napisano 28 Grudnia 2020 Share Napisano 28 Grudnia 2020 13 minut temu, zaruk napisał: Mogę spróbować Levelling Thinnera Tylko tego z żółtą etykietą, on już ma opóźniacz. Gdybyś używał rozcieńczalnika do akryli (X-20A) to sprawa by była prosta, ale jak lejesz Lacquer Thinner to się ciut komplikuje, bo on jest dość podobny we właściwościach do MLT. Połysk zapewnia delikatniejszą powłokę, drobinki lakieru zapełniają pory w "standardowej" farbie. Do tego, taka powierzchnia jest od razu gotowa pod wszelkie prace z olejami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 28 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2020 13 minut temu, Spotter napisał: Używasz rozcieńczalnika do lakierów a jakimi farbami tamki malujesz? Okrągłe czy kwadratowe słoiczki? Okrągłe. Rozcieńczalnik do lakierów sugeruje Panzermeister. Używa farbek w okrągłych słoiczkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 29 Grudnia 2020 Share Napisano 29 Grudnia 2020 12 minut temu, Spotter napisał: Używasz rozcieńczalnika do lakierów malując akrylami. X-20A powinieneś używać. Nie słuchaj tych magików w necie, bo gadają jedno a robią co innego. Osobiście znam człowieka co to tylko Hatakami maluje (sponsoring), ale w rzeczywistości do środka wlewa wcześniej przygotowane mieszanki Tamki. Tamka ma naprawdę dobrą chemię i skoro mają dwa różne rozcieńczalniki do dwóch rodzajów farb, to tak używaj a nie kombinuj. Do tego dodaj ichniego retardera tak w proporcji 1:5 w stosunku do rozcieńczalnika i problem powinien zniknąć. Nie zgodze sie z toba. Uzywam LT z praktycznie kazda farba i nie mam problemu (Tamka, Hataka, AK Real Color, Gunze nawet podklad Badgera) Tamka nawet lepiej mi sie kladzie no ale to tylko moj wybor i spostrzezenia i nikt nie musi sie z tym zgodzic. Duzo zalezy od poziomu rozcienczenia, cisnienia, wychylenia spustu i odleglosci tzw kwesti wprawy i doswiadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 29 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2020 Okej Spotter, mogę spróbować. Żeby jednak sprawę nieco skomplikować dodam, że podobny problem (porowata faktura, jakieś nadpryski na powierzchni) miałem również wcześniej malując 38(t) farbami Vallejo. Być może powodem jest jednak brak wprawy, jakieś techniczne błędy przy malowaniu. Pewnie za jakiś czas będę kupował większą dyszę (obecnie mam tylko 0,2) razem z nową igłą - popatrzę wtedy czy problem zniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 29 Grudnia 2020 Share Napisano 29 Grudnia 2020 2 godziny temu, Spotter napisał: @kzugajZ tym kombinowaniem to raczej miałem na myśli używanie rozcieńczalnika przeznaczonego do lakierów Tamki z ichnimi akrylami. W żaden sposób nie odnosiłem się do LT. Ale Laquer Thinner ten z zolta (pomaranczowa ma dodatkowo retarede) od Tamki to jest praktycznie to samo co LT. Oba maja taki sklad aby wlasnie lepiej sie farba nakladala stad nazwa levelling thinner. Na temat malowania mozna eseje pisac i szkoda tu koledze warsztat zasmiecac. Fajnie temat opisam @HKKw tym watku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 29 Grudnia 2020 Share Napisano 29 Grudnia 2020 1 godzinę temu, zaruk napisał: Okej Spotter, mogę spróbować. Żeby jednak sprawę nieco skomplikować dodam, że podobny problem (porowata faktura, jakieś nadpryski na powierzchni) miałem również wcześniej malując 38(t) farbami Vallejo. Być może powodem jest jednak brak wprawy, jakieś techniczne błędy przy malowaniu. Pewnie za jakiś czas będę kupował większą dyszę (obecnie mam tylko 0,2) razem z nową igłą - popatrzę wtedy czy problem zniknie. Mialem podobnie jak uzywalem taniego chinczyka ale chinczyk chinczykowi nie rowny. Odkad przesiadlem sie na Iwate i mieszam farbe w osobnym pojemniku to problem znikl. Moze musisz sprzet wyczyscic lub zmienic sposob mieszania farb lub cisnienie. Ja osobiscie nie maluje "transparentnie" moze to tez byc przyczyna, moze za szybko odparowuje rozpuszczalnik. Ciezko stweirdzic moze byc kilka przyczyn lub wszystko po trochu. Opinia bazujaca na wlasnym doswiadczeniu a nie teori czy zaszlyszanej opini. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 29 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2020 37 minut temu, kzugaj napisał: Mialem podobnie jak uzywalem taniego chinczyka ale chinczyk chinczykowi nie rowny. Odkad przesiadlem sie na Iwate i mieszam farbe w osobnym pojemniku to problem znikl. Moze musisz sprzet wyczyscic lub zmienic sposob mieszania farb lub cisnienie. Maluję H&S Ultra. Farby mieszam w osobnym naczyniu. Sprzęt czyszczę regularnie. Chyba jedynie pozostaje, tak jak to było z filharmonią, ćwiczyć, ćwiczyć i ćwiczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 29 Grudnia 2020 Share Napisano 29 Grudnia 2020 A nie pomyślałeś o tym iż używasz może złej tzn za dużej odległości od modelu przez co farba zdąży zaschnąć w locie i stąd problem z chropowatością farby. Problemem może też być zbyt duże ciśnienie lub złe rozcieńczenie co suma sumarum może powodować te problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 29 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2020 Godzinę temu, patrykd napisał: A nie pomyślałeś o tym iż używasz może złej tzn za dużej odległości od modelu A Ty z jakiej odległości malujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 29 Grudnia 2020 Share Napisano 29 Grudnia 2020 Od tego czy farba zaschnięta trafi na model zależy wiele czynników i nie zgodzę się, iż jednym z nich nie jest odległość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 29 Grudnia 2020 Share Napisano 29 Grudnia 2020 7 minut temu, patrykd napisał: Od tego czy farba zaschnięta trafi na model zależy wiele czynników i nie zgodzę się, iż jednym z nich nie jest odległość. Temat rzeka walkowany od dawien dawna tu na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 29 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2020 Godzinę temu, Spotter napisał: Czy ten problem występuje przy każdym kolorze i każdym malowaniu? W trzech modelach na trzy jakie robiłem był. Ostatnio chyba nieco mniej, być może dlatego, że bardziej rozcieńczam. Ale, prawdę mówiąc, przy takim rozcieńczeniu w ogóle się go nie spodziewałem, a wystąpił. Retardera Talensa daję 2 krople na mały zbiorniczek farby. Farby nie są zważone na pewno. Rozcieńczam, jak wiesz, mocno - przeciętnie 1:5. Próbowałem różnych rozcieńczalników - to samo. Czyli nie wina chemii. Nie sądzę, że każdy leje tyle retardera (1:5) ale mogę spróbować - co mi szkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micmal Napisano 1 Stycznia 2021 Share Napisano 1 Stycznia 2021 Bardzo ciekawy wątek, tak sobie podpatruję, bo mam ten sam model w planach i skorzystam przy jego robieniu z wielu treści w nim zawartych. A model mi się podoba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 2 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2021 Wieża i nadwozie złoszowane, pytanie czy kłaść washa na błotniki o tak bogatej fakturze? Upewniam się tylko, bo patrząc na zdjęcia rozmaitych pojazdów to bym kładł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 2 Stycznia 2021 Share Napisano 2 Stycznia 2021 Kłaść, ociec, kłaść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 2 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2021 Całe cieniowanie zamaluję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 5 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2021 Jestem chyba najwolniejszym modelarzem na forum, wprowadziłem więc niewielką korektę zdjęcia profilowego. Mała aktualizacja po łoszu. W rzeczywistości odrobinę jaśniejszy, niż na fotkach. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 5 Stycznia 2021 Share Napisano 5 Stycznia 2021 Jakiej farby użyłeś do gaśnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 6 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2021 Mieszanki własnej. Próbowałem naśladować poniższą fotkę: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 6 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2021 57 minut temu, Spotter napisał: P.S. Najwolniejszy? A ja co mam powiedzieć? Zobacz kiedy ja dałem jakąś aktualizację Chłopie, robisz dwa projekty jednocześnie, to musi byc wyczerpujące. Teraz obicia pewnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 6 Stycznia 2021 Share Napisano 6 Stycznia 2021 Tak sobie patrzę dzisiaj, ale ta szara lufa, o ile stanowi fajny dodatek, to jednak sama w sobie jest dość monotonna, trochę by ją tak może rozjaśnić od góry, dużo na to roboty nie zejdzie a będzie ciekawiej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi