Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
11 minut temu, Bartas89 napisał:

Dobrze, Panowie spokojnie :) Chyba nie uraziłem waszej dumy ?🤨

Mojej nie uraziłeś, ale nie lubię uogólnień i zachwytów nad byle czym. Widzisz pracę Tomka? Jest rewelacyjna no nie? Powiem Ci zatem, że Tomek miałby ogromne problemy z prawidłowym pomalowaniem kasty, czy zrobieniem osłon w motorze. Tak to działa niestety... Wszystkiego można się nauczyć to tylko kwestia czasu, umiejętności i nakładów finansowych. To poniżej też jest z niczego (praca Jordi Rodrigueza). Tym można się zachwycać  :diabel:

68337765_2407804786131166_6862682866501812224_o.jpg?_nc_cat=105&ccb=2&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=85TUE6HA8qIAX8Awvyc&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=b6ca461057b32cf52ed34aa12f3b66e9&oe=5FCFDEA1

67577568_2407804899464488_1210547995645313024_o.jpg?_nc_cat=106&ccb=2&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=EALJYrj3_cEAX9tgoyu&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=8b14ecc138412180ba911f97c1117730&oe=5FD205D5

Napisano

A propo Gepetto... Wiecie czemu Pinokio się zapalił i spłonął? Bo"męczył Freda" xD

Napisano
30 minut temu, Bartas89 napisał:

A propo Gepetto... Wiecie czemu Pinokio się zapalił i spłonął? Bo"męczył Freda" xD

To ja się dziwię, jakim cudem to Ducati jeszcze nie spłonęło  :diabel:

• Haha 1
Napisano
1 godzinę temu, toled napisał:

To ja się dziwię, jakim cudem to Ducati jeszcze nie spłonęło  :diabel:

Chyba nie do końca zrozumiałeś ten żart 😛

Napisano

Bartas89 ostatnio mało się odzywam na forach (brak czasu i może troszkę chęci) ale ciągle uważnie obserwuję i czytam.

Czasami jak się w spokoju czyta i mniej mówi, można więcej zauważyć ale w Twoim wątku nie trzeba się specjalnie wysilać żeby zauważyć, że Twoje notowania ciągle spadają.... 

Zacząłeś swoją przygodę z nami tutaj całkiem pozytywnie, znaleźli się chętni do pomocy, coś tam niby słuchałeś, a potem....

Zacząłeś kombinować po swojemu, upierasz się przy swoim i na koniec...

Twoje ostatnie wpisy i żarty to swoisty gwóźdź do trumny....

Szkoda takiej postawy i zachowania, na pewno jesteś fajnym gościem i miło by się z Tobą gadało przy piwku czy soczku o... no właśnie o czym ? Tutaj rozmawiamy jak równi z równymi i mimo Twoich oczywistych niedociągnięć nikt Cię nie odrzuca poza... samym sobą.

Szkoda...

• Like 1
Napisano
42 minuty temu, DarkWing napisał:

Zacząłeś swoją przygodę z nami tutaj całkiem pozytywnie, znaleźli się chętni do pomocy, coś tam niby słuchałeś, a potem....

Zacząłeś kombinować po swojemu, upierasz się przy swoim i na koniec...

Dark, przecież poprawiam, tak jak mi podpowiadają koledzy.  I jakoś  idzie ten model do przodu :)

Napisano

Ultra problem się pojawił. Przykleiłem w przeciwną stronę uchwyty do manetek. I teraz kierownicę mam jakby w drugą stronę. Mam wszystko sklejone łącznie z klockami hamulcowymi. Jak z tego nie wybrnę to daje sobie spokój z tym modelem 😞

Napisano

Czym kleiłeś? Bo ja czasami jak się rąbnę przy klejeniu zwykłym modelarskim klejem (Tamiya Thin Cement), to zapuszczam kolejną porcję i delikatnie rozklejam stopiony plastik.

• Like 1
Napisano
20 minut temu, toled napisał:

Czym kleiłeś? Bo ja czasami jak się rąbnę przy klejeniu zwykłym modelarskim klejem (Tamiya Thin Cement), to zapuszczam kolejną porcję i delikatnie rozklejam stopiony plastik.

Tamką kleiłem. Musiałbym rozkleić zaślepkę, która zasłania śrubę, która mocuje przedni widelec do motocykla...

Napisano (edytowane)
31 minut temu, toled napisał:

Do pomocy skalpel nożyk modelarski do podważenia  i nie ma bata musi puścić.

Edytowane przez cayman
  • Like 1
Napisano
3 minuty temu, cayman napisał:

Do pomocy skalpel nożyk modelarski do podwarzenia  i nie ma bata musi puścić.

To idę działać. 

Napisano
14 minut temu, cayman napisał:

Do pomocy skalpel nożyk modelarski do podważenia  i nie ma bata musi puścić.

Udało się :) Wielkie dzięki za super patent :)

Napisano (edytowane)
4 minuty temu, Bartas89 napisał:

No problemo,

bo kto pyta ten nie błądzi  .:sos:

Edytowane przez cayman
Napisano
5 minut temu, Bartas89 napisał:

Widzisz i tak powinno być, zrobiłeś coś źle (każdemu się zdarza) i zanim zrobiłeś coś niewłaściwego i ryzykownego, to zapytałeś się o radę na forum 😉 

• Like 2
Napisano

Rozdział 13,14,15,16/21

Już coraz bliżej mety. Dzisiaj prawie mnie pokonał, ale z pomocą kolegów z forum, walczę z tym włochem dalej 😉

KtXsV79.jpg

uhEsQYb.jpg

5pLfG8q.jpg

huBECY0.jpg

ZRjaOJn.jpg

mHP1tm0.jpg

0ECxJMX.jpg

Napisano (edytowane)

Manetki są do poprawki.mHP1tm0.thumb.jpg.a94f79fa2953a6d6968824248f4e8cfe.jpg

I znów wracamy do początku , pisaliśmy z Kolegami  żebyś wrzucał fotki poszczególnych elementów przed montażem , My wyłapujemy błędy by można było łatwiej je z korygować .

Wspomnisz moje słowa za parę lat jak oczywiście będziesz dalej modelował. Popatrzysz na ten model i sam sobie powiesz w duchu  ,, Ale K....a ulep bo teraz to bym zrobił to to to  a to lepiej a to  inaczej".

To taka moja rada na przyszłość, bo modelarstwo to pasja, która ma przynosić  przyjemność i tylko przyjemność  :banan: a nie  męczarnię..placze:

Edytowane przez cayman
Napisano

Tak, tam ma być czarna guma, poprawię to :)
Cayman, ja nie dodaję zdjęć z prac "w trakcie" bo po prostu szkoda mi na to czasu. Modeluje z doskoku, najczęściej późnymi wieczorami po 40-45min, bo tylko tyle mam na to czasu i to nie codziennie. Jakbym każdą część fotografował, a potem wrzucał na forum, to są kolejne cenne minuty. A przy małym dziecku każda wolna minuta jest na wagę złota 😉

• Like 1
Napisano
35 minut temu, Bartas89 napisał:

Tak, tam ma być czarna guma, poprawię to :)
Cayman, ja nie dodaję zdjęć z prac "w trakcie" bo po prostu szkoda mi na to czasu. Modeluje z doskoku, najczęściej późnymi wieczorami po 40-45min, bo tylko tyle mam na to czasu i to nie codziennie. Jakbym każdą część fotografował, a potem wrzucał na forum, to są kolejne cenne minuty. A przy małym dziecku każda wolna minuta jest na wagę złota 😉

Obserwując twoje poczynania mam wrażenie, że poprawki, które musisz non stop robić, kupowanie kolejnych modeli, żeby ratować projekt trwa dłużej i wychodzi drożej, niż pstryknięcie fotki   :diabel:

• Like 1
Napisano
34 minuty temu, Dorotka napisał:

Obserwując twoje poczynania mam wrażenie, że poprawki, które musisz non stop robić, kupowanie kolejnych modeli, żeby ratować projekt trwa dłużej i wychodzi drożej, niż pstryknięcie fotki   :diabel:

Też tak może być :) Tutaj najwięcej czasu mi zabrała walka z lakierowaniem owiewek. Takiego hardcoru jeszcze nie miałem. Ale myślę, że ten model mnie wiele w tej kwestii nauczył i w przyszłości uniknę kupowania dwóch kolejnych, takich samych modeli 🤪😂

Napisano

Ja tam nie wiem jaki można mieć problem z jednolitym lakierowaniem nieprzerabianych owiewek. Nie znam się na tym. Problemem jest - w mojej ocenie - to, o czym napisał Cayman, czyli pytasz po spieprzeniu czegoś, zamiast zapytać przed spieprzeniem  :diabel: Nomen omen nie widzę progresu między motocyklem nr 1 i nr 3. Nawet zaryzykowałbym tezę, że 1 i 2 są lepsze niż ten, no ale poczekam do końca, może się wybronisz  😉 

Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Dorotka napisał:

Ja tam nie wiem jaki można mieć problem z jednolitym lakierowaniem nieprzerabianych owiewek. Nie znam się na tym. Problemem jest - w mojej ocenie - to, o czym napisał Cayman, czyli pytasz po spieprzeniu czegoś, zamiast zapytać przed spieprzeniem  :diabel: Nomen omen nie widzę progresu między motocyklem nr 1 i nr 3. Nawet zaryzykowałbym tezę, że 1 i 2 są lepsze niż ten, no ale poczekam do końca, może się wybronisz  😉 

Może to już jest mój sufit? Widocznie jestem słabym modelarzem :) Ale też nie wiem co mógłbym lepiej zrobić w takim motocyklu jak jest robiony PZP? Wydaje mi się, że malowanie wychodzi czysto.
P.S to jest mój czwarty motocykl.

Edytowane przez Bartas89
Napisano

Jeżeli przy w ten sposób zrobionym motocyklu nie widzisz niczego, co mogłoby być zrobione lepiej, to może faktycznie jesteś:

10 minut temu, Bartas89 napisał:

słabym modelarzem :) 

P.S. Mówisz, że czwarty, tym gorzej  :diabel: