Łuki87 Napisano 14 Listopada 2020 Share Napisano 14 Listopada 2020 Witam was, nie znalazłem na forum mojego problemu, albo źle szukałem, więc postanowiłem się zapytać odnośnie malowanie dużych powierzchni aerografem takich jak ten kadłub USS Missouri w skali 1:350. Jeszcze nadmieniam iż dopiero się uczę pracy aerografem, jak widać kolor nie jest jednolity i to jest mój problem. Używam farb tamiya i rozcieńczam je 1:2 tinnerem. Używam dobrego aerografu H&S. Czy nie w takich proporcjach rozcieńczam farbę, czy może za blisko trzymam ? jaka jest przyczyna takiego efektu, bardzo proszę o pomoc a nie o ocenianie że jak nie umiem to nie powinienem tego robić z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 14 Listopada 2020 Share Napisano 14 Listopada 2020 Popraw fotki, mało z niej wynika. Polecam cyknąć ją w dobrym świetle na białym tle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Campana Napisano 14 Listopada 2020 Share Napisano 14 Listopada 2020 (edytowane) Na pierwszy rzut oka, to po prostu nie domalowałeś, lub spod warstwy farby przebija szpachlówka. Warto położyć podkład, żeby ujednolicić malowaną powierzchnię. Co do sposobu pokrywania farbą , pomocny może być filmik: Edytowane 14 Listopada 2020 przez Campana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 14 Listopada 2020 Share Napisano 14 Listopada 2020 Kolega jakim ciśnieniem maluje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 14 Listopada 2020 Share Napisano 14 Listopada 2020 (edytowane) Ja maluje dość mocno poniżej 1 bar - ok 0,7 przy rozcieńczeniu 1:5, 1:8 zależy od koloru też. Aerograf na pusto ledwie muska powietrzem. Wtedy mam kontrolę i jestem w stanie kłaść cienka warstwę. Używam ultry. Przy ciśnieniu powyżej 1 bar może i wypluję farbę 1:2 ale kontrola nad tym jest słaba. Jak ktoś maluje burty podkładem OK, ale cieniowanie ciężko Edytowane 14 Listopada 2020 przez Klapouch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łuki87 Napisano 14 Listopada 2020 Autor Share Napisano 14 Listopada 2020 Bardzo dziękuję za odzew, położyłem podkład ciemno szary, ja widzę problem w tym iż jak zobaczycie na tym zdjęciu że widać moje ruchy aerografem , i fakt że jest on po wyschnięciu bardzo szorstki. Widać też iż nie ma jednolitego pokrycia i widać jakby linie aerografu, i momenty gdzie się zatrzymywałem. Wnioskuję po tym jak odp że miałem za gęstą farbę, ale jak kładłem podkład i go rozcieńczyłem mocniej to miałem jakby zacieki , może też miałem problem gdyż maluje z ciśnieniem 2 barów ?? chodzi mi też o to że te linie jakby są cienki a zależało by mi na tym aby powierzchnia którą pokrywam za jednym razem była nieco szersza. Może też za blisko trzymam aerograf powierzchni malowanej ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łuki87 Napisano 14 Listopada 2020 Autor Share Napisano 14 Listopada 2020 no właśnie , oraz przy tym warstwa cieńsza, bo teraz mam wrażenie że bardzo grubo położyłem. Bardzo dziękuję i spróbuję według twoich zaleceń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łuki87 Napisano 14 Listopada 2020 Autor Share Napisano 14 Listopada 2020 tylko jak mocno rozcieńczać ?? tak jak koledzy wcześniej pisali 1:5 ? a jaki będzie efekt jak będzie za rzadka ? skąd będę wiedział że rozcieńczyłem prawidłowo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łuki87 Napisano 14 Listopada 2020 Autor Share Napisano 14 Listopada 2020 spoko jeszcze dzisiaj spróbuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 14 Listopada 2020 Share Napisano 14 Listopada 2020 (edytowane) Moim zdaniem podstawa to rozmieszanie farby. Ja mieszam każdy pojemnik Tamki minimum 1 minutę dremelem z wykałaczką. Rozcieńczam jak trzeba na oko i jak na razie nie mam problemów z malowaniem nawet przy 2,5 Bara. Moim zdaniem masz za niskie ciśnienie bo miałem Ultrę i raczej nie byłem z niej zadowolony ale jak nią malowałem to raczej przy wyższych ciśnieniach koło 3 bar. Moim zdaniem weż koło 1ml farby, trzema kroplami rozcieńcz rozpuszcalnikiem i poprubój na kawałku plastyku przy różnych ustawieniach ciśnień i odkręć zawór regulacji wypływu farby. sam dobierzesz optymalne ustawienia Edytowane 14 Listopada 2020 przez Adamo722 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łuki87 Napisano 14 Listopada 2020 Autor Share Napisano 14 Listopada 2020 przy takim ciśnieniu nie masz problemu z zasychaniem farby przed powierzchnią ?? jaką masz powierzchnie po wyschnięciu ? Po pierwszej warstwie na 1 barze i rozcieńczeniu 1:3 i oddaliłem mocniej aerograf i widać że jest zdecydowanie lepiej jutro dam drugą warstwę i pokarze efekt, chociasz powierzchnia jest nadal szorstka ale możliwe że bardzo cienka warstwa wyła i pewnie dal tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 14 Listopada 2020 Share Napisano 14 Listopada 2020 Z tamką nie musisz czekać do jutra. Przy takiej powierzchni jak tylko skończysz malować pierwszą warstwę możesz zaczynać drugą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 15 Listopada 2020 Share Napisano 15 Listopada 2020 (edytowane) A ktoś zapytał jaką dyszą malował?O ile wiadomo 0,2 do takich powierzchni jest ciut za mała.Przydała by się większa 0,4mm.I dobre rozcieńczenie farby. Edytowane 15 Listopada 2020 przez push-up78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 15 Listopada 2020 Share Napisano 15 Listopada 2020 ,,Pomalować ", a pomalować to jednak różnica. Pewnych technicznych ograniczeń nie obejdziesz. Może benedyktyńską cierpliwością po tygodniu, ale i tak wątpię że by nie wyszły np. plamy i przebicia na dużych powierzchniach przy zbyt małej powierzchni krycia. Po pierwsze musiałbyś mieć od razu zapas jednolitej farby... Nikt o zdrowych zmysłach nie maluje ścian wałeczkiem 10 cm.... Gdyby było jak piszesz, nikt myślący biznesowo nie robił by różnych dysz. Bo i po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 15 Listopada 2020 Super Moderator Share Napisano 15 Listopada 2020 3 godziny temu, push-up78 napisał: A ktoś zapytał jaką dyszą malował?O ile wiadomo 0,2 do takich powierzchni jest ciut za mała. W najprawdopodobniej w tym jest cały problem. Nie w gęstości farby ale a użyciu za małej dyszy. Malowałem F-16 w skali 1:32 dyszą 0,2 i nakładałem kolor biały. Miałem identyczny problem co ty na tym kadłubie. Malowanie trwało bardzo długo, to nie mogłem zamalować powierzchni tak jak chciałem tylko miałem ślady pro3wqdzenia aerografu. Farba była rozcieńczona ok 1:8 (Farba:rozcieńczalnik). Po zmianie aerografu na taki z dysza o,y wszystko pięknie się pokryło. Moim zdaniem dysza 0,3 lub jaj kolega pisze 0,4, są wystarczające do malowania tak wielkich powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łuki87 Napisano 19 Listopada 2020 Autor Share Napisano 19 Listopada 2020 Kurcze nie wiem jaką mam dysze chyba 0.2, a do h&s można dokupić dysze ? ale pomalowałem 1barem i rozcienczyłem 1:5 i zdecydowanie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 19 Listopada 2020 Share Napisano 19 Listopada 2020 (edytowane) Godzinę temu, Spotter napisał: W standardzie Ultra ma 0,2. Tak, można dokupić większą, ale do tego jeszcze iglica i aircap. Lącznie jakieś 150-200 pln (nie pamiętam ile dokładnie). Lepiej opłaca się za 60 zł kupić całego chinola i prawdopodobnie dłużej wytrzyma niż dysza Ultry. Edytowane 19 Listopada 2020 przez Seb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łuki87 Napisano 19 Listopada 2020 Autor Share Napisano 19 Listopada 2020 Aha , spoko to możecie mi jakiegoś chomika polecić ? Kurcze a na YT polecali mi ta ultre szkoda w takim razie mojej gotówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łuki87 Napisano 19 Listopada 2020 Autor Share Napisano 19 Listopada 2020 Chinola* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łuki87 Napisano 20 Listopada 2020 Autor Share Napisano 20 Listopada 2020 22 godziny temu, Spotter napisał: Na Ultrę nie szkoda kasy, bo to dobry aerograf. Ale do malowania dużych powierzchni w zupełności starczy ci chińczyk. Do precyzyjnego malowania Ultra lepsza, ale są znacznie lepsze aero niż Ultra. Jak podziałasz trochę z chińczykiem, to powinieneś docenić bardziej Ultrę. P.s. Posty możesz edytować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łuki87 Napisano 20 Listopada 2020 Autor Share Napisano 20 Listopada 2020 Aha no to mi ulżyło dzięki wielkie za pomoc oraz wszelkie rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi