Jump to content

ADGZ-Daimler (M35 Mittlere Pz.w.) - poczta gdańska 1:35

Mariusz 72
 Share

Recommended Posts

"Takie sobie klepanie"... w Twoim wykonaniu też lubię...

W kwestii malowania- brązowe plamki oklejałeś blutakiem?

...i jeszcze jedno- czy aby Ostmark miał brązowe plamki, czy to licentia poetica?

Edited by rhinoceros

29 minut temu, Spotter napisał:

Ciekawy temat. Ale czemu te niemiaszki mają takie zielone plamy? Coś uzupełniałeś bluetackiem? Poza pojazdem i figurantami planujesz coś więcej?

Uzupełniałem porciątka i inne braki (green stuff - jeśli się nie mylę). Dioramkę będę starał się zmontować do końca.

ADGZ fot2

Edited by Mariusz 72
  • Like 2

Tak gwoli ścisłości historycznej: Poczta Gdańska wydawała bardzo ładne znaczki pocztowe, ale w żadnym epizodzie zbrojnym nie uczestniczyła. Przed Niemcami bronili się natomiast bohatersko pocztowcy Poczty Polskiej w Gdańsku. 

A temat zawsze świetny, wykonanie zapowiada się ciekawie, jako danziger śledzę z zainteresowaniem👍

• Thanks 1

• 3 months later...
Cytat

samochodu pancernego musieli użyć

Samochodów. 😉

A model ładnie się prezentuje. Zwłaszcza, że podstawka to już w ogóle super. Jakbym miał się przyczepić, to spoina między cegłami powinna być biała. W każdym razie zlewa się z kolorem cegieł.

Ale może to wina zdjęć?

Zaprawa murarska to wapno, cement i piasek. Taka mieszania nigdy nie będzie biała. Będzie szara. Na początku  będzie jaśniejsza a z czasem będzie ciemnieć do bardzo szarej. U Mariusza cegła jest jasna. Jak na stary mur to chyba trochę za jasna (jest to rzecz względna). Ja bym całość muru na koniec przyciemnił jakimś filtrem.

A całość prezentuje się doskonale. Podziwiam warsztat. 

Pozdrawiam

Andrzej

• Super Moderator

tak gwoli ścisłości w starych murach więcej jest wapna niż cementu więc kolor beżowo biały jak już, ale nie obawiać się Kolega Mariusz da sobie doskonale radę, trzeba tylko poczekać ...

Chyba nie odważę się już ruszyć tej cegły. Efekt mnie zadowala, a zepsuć łatwo.. Kiedyś się namęczyłem i wyszło do bani.

Generalnie to jest jakby nowa cegła - jasna. Może powinna być ciemniejsza. Lekko jeszcze podbrudzę.

Dawniej nie robiono zapraw cementowo-wapiennych. Dominowały wapienno-piaskowe... czyli białe lub biało-żółtawe.

Pozdro :)

Ja bym zostawił. Przestrzenie między cegłami są jaśniejsze i dają złudzenie zaprawy. Na dole wydają się być ciemniejsze co nasuwa na myśl brud. Całość sprawia znakomite wrażenie.