Przemek Przybulewski Napisano 7 Grudnia 2020 Share Napisano 7 Grudnia 2020 Harrier i Mirage wielkimi krokami zbliżają się ku końcowi i przysiadłem do F-16 kiedy w ręce wpadł mi okazyjnie nabyty nowy zestaw Italeri czy Panavia Tornado GR.4. Jest to zupełnie nowy model a sądząc po wypraskach pierwszy z wielu opcji. Ten konkretny wypust to akurat brytyjskie wersje - niestety z raczej jednolitymi szarymi kamuflażami. Sam model oferuje mnogość opcji, część z nich będę opisywał na bieżąco ale kilka wymienię. Oprócz standardowej otwartej/zamkniętej owiewki czy podwozia, model oferuje kilka wersji mechanizacji skrzydeł (klapy, lotki, sloty) oraz ruchome połączenie skrzydeł wraz z obrotowymi pylonami. Do tego oczywiście radar, ruchome stery, mały przedział elektroniki, hamulce aerodynamiczne itp. Z uzbrojenia to niewiele, bo dwa różne zasobniki, dwa zbiorniki paliwa, dwa Sdewindery i 4 GBU-12. Szkoda że nie ma 12x Brimstone na kadłubowych listwach, bo to robi wrażenie. Budowa standardowo od foteli i kokpitu, ja równocześnie dłubałem uzbrojenie, GBU-12 pójdą od Eduarda,, może Sidewindery też. Do tego wnęki podwozia, zazwyczaj sklejałem i malowałem, teraz zrobiłem odwrotnie: Złożony przód i tył: . Cała tylna część kadłuba to kilka różnych elementów. Do spodu przykleja się wnęki podwozia, na to idą wloty powietrza, później ścianki, wnęki, grodzie i silniki . . . No dłubanina przy fotelach i kokpicie: . . . . 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 7 Grudnia 2020 Share Napisano 7 Grudnia 2020 proszę więcej zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 8 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2020 W dniu 7.12.2020 o 13:22, Irek-M1 napisał: proszę więcej zdjęć A jakieś konkretne by Cię interesowały czy ogólnie z budowy? Silniki: niezbyt skomplikowane ale całkiem ładne. Większość i tak nie widać, bo albo kadłub albo odwracacze ciągu zasłaniają. . . . I zamontowane - i tu mała sugestia. Element łączący dwa silniki lepiej wkleić po zamontowaniu silników w kadłubie. Chodzi o to, że ciężko jest go dobrze umiejscowić na silnikach i później nie przylega dobrze do kadłuba. Skrzydła: jest możliwość zrobienia skrzydeł z wysuniętymi klapami lotkami, slotami. Gołe skrzydło: Dodatkowe elementy - mogą być dowolnie zamocowane Lub skrzydło ze schowanymi lotkami klapami: Do tego ruchome punkty mocowania pylonów - ruszają się wraz ze skrzydłami: Mini przedział elektroniki - ja zamykam: Czas na obciążenie kadłuba - instrukcja mówi 60g: I wklejanie trochę na siłę - element zaznaczony na czerwono czyli tylna ścianka, po doklejeniu do kokpitu ma zły kąt i ciężko jest kokpit wpasować. Lepiej wkleić kokpit i dokleić tę ściankę: Ja musiałem posiłkować się CA: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 8 Grudnia 2020 Share Napisano 8 Grudnia 2020 wyprasek bo to nowość (może jesteś w stanie zrobić porównanie z poprzednikiem obecnym od wielu lat) i z warsztatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apek Napisano 8 Grudnia 2020 Share Napisano 8 Grudnia 2020 Kokpit i silniki kosmos po prostu! Szacun 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mates Napisano 8 Grudnia 2020 Share Napisano 8 Grudnia 2020 (edytowane) ... Edytowane 8 Grudnia 2020 przez Mates Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 8 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2020 2 minuty temu, Irek-M1 napisał: wyprasek bo to nowość (może jesteś w stanie zrobić porównanie z poprzednikiem obecnym od wielu lat) i z warsztatu Wyprasek już nie ma - większość pocięta. Stary model Revella miałem ale pozbyłem się go lata temu - nie mam jak zrobić porównania. Generalnie model oceniam bardzo wysoko. Jakość plastiku, detali, spasowanie, podział konstrukcyjny, ilość wypychaczy jest bardzo na plus. Jest trochę szwów szczególnie na drobnych częśćiach. No i niestety są miejscami jamy skurczowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 8 Grudnia 2020 Share Napisano 8 Grudnia 2020 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irek-M1 Napisano 8 Grudnia 2020 Share Napisano 8 Grudnia 2020 26 minut temu, Przemek Przybulewski napisał: Wyprasek już nie ma - większość pocięta. Stary model Revella miałem ale pozbyłem się go lata temu - nie mam jak zrobić porównania. Generalnie model oceniam bardzo wysoko. Jakość plastiku, detali, spasowanie, podział konstrukcyjny, ilość wypychaczy jest bardzo na plus. Jest trochę szwów szczególnie na drobnych częśćiach. No i niestety są miejscami jamy skurczowe. Dziękuję za informację. Będę zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 10 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2020 Przymiarka na sucho: I sklejone. Skrzydła ruchome, przytwierdzone na wkręty. Max złożone: Max rozłożone: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 11 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2020 Przyklejona część przednia, tu potrzebna była szpachla. I na górze bo tył był z 0,5mm wyżej i na dole, bo się nie schodziło dobrze i zostawała mała szpara: Udało się jednak wyszlifować i ładnie się łączy. dokleiłem też garb i widać małe szpary: Za to wiatrochron pasował jak ulał: I złożone na sucho. Kawał maszyny bo z pitotem ma z 55cm: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 12 Grudnia 2020 Share Napisano 12 Grudnia 2020 (edytowane) Jak silniki malowałeś, jakich farb użyłeś po kolei, chodzi o cześć gdzie jest niebieski? Edytowane 12 Grudnia 2020 przez Mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 12 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2020 5 minut temu, Mario napisał: Jak silniki malowałeś, jakich farb użyłeś po kolei, chodzi o cześć gdzie jest niebieski? Czarny błyszczący X-1 Tamiya jako podkład A później Alclady w różnych kombinacjach ALC-104 Pale Burn Metal ALC-118 Gold Titanium ALC-112 Steel ALC-107 Chrome Do chrome dodawałem w zależności od potrzeb X-23 Clear Blue a do Gold TItanium jeszcze trochę złota Mr.Metal Color 217. Samo malowanie to jest na wyczucie, ciężko opisać krok po kroku, bo jeszcze tu coś psikniesz, tam coś dodasz. Generalnie zabawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 12 Grudnia 2020 Share Napisano 12 Grudnia 2020 Tonka to chyba jeden z moich ulubionych samolotów. Świetnie się brudzą, szczególnie dzięki odwracaczom ciągu. I do tego przenoszą taką ilość różnorodnego uzbrojenia, że naprawdę można poszaleć. Malowanie jakie planujesz? Może jakieś z gołą babą na nosie z Operacji Telic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 12 Grudnia 2020 Share Napisano 12 Grudnia 2020 Czy dobrze rozumiem, że clear blue dodałeś do farby chrome przed malowaniem, wymieszales i dopiero malowałeś czy najpierw chrome położyłeś, a na niego clear blue Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 12 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2020 6 godzin temu, Matys napisał: Tonka to chyba jeden z moich ulubionych samolotów. Świetnie się brudzą, szczególnie dzięki odwracaczom ciągu. I do tego przenoszą taką ilość różnorodnego uzbrojenia, że naprawdę można poszaleć. Malowanie jakie planujesz? Może jakieś z gołą babą na nosie z Operacji Telic? Jeszcze nie wiem jakie malowanie. Instrukcja ma 4 schematy i wszystkie szare 46 minut temu, Mario napisał: Czy dobrze rozumiem, że clear blue dodałeś do farby chrome przed malowaniem, wymieszales i dopiero malowałeś czy najpierw chrome położyłeś, a na niego clear blue Tak. opcja 1. Mieszałem przed malowaniem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 13 Grudnia 2020 Share Napisano 13 Grudnia 2020 8 godzin temu, Przemek Przybulewski napisał: Jeszcze nie wiem jakie malowanie. Instrukcja ma 4 schematy i wszystkie szare Gr.4 poza malowaniami specjalnymi chyba inaczej nie występuje Dlatego wspominam Operację Telic bo goła baba na nosie zawsze wnosi trochę koloru i urozmaicenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 13 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2020 2 godziny temu, Matys napisał: Gr.4 poza malowaniami specjalnymi chyba inaczej nie występuje Dlatego wspominam Operację Telic bo goła baba na nosie zawsze wnosi trochę koloru i urozmaicenia No właśnie tak mi się wydaje. Znalazłem jeszcze jeden egzemplarz, chyba przejsciowy, w tradycyjnym szaro zielonym kamo. Ale zdjecie mało wyraźne i napisy i detale nieczytelne. Zawsze można zaryzykować what-if i pójść w dowolne kolory. Mnie osobiście podoba się ten biało-zielony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 13 Grudnia 2020 Share Napisano 13 Grudnia 2020 Fajne bydlę. Kokpit ekstraklasa jak z Gwiezdnych Wojen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 25 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2020 Kokpit przed zamknięciem: I preshading: Marmurek i rozjaśnienia i gotowe do malowania 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 29 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2020 Zacząłem bazowy kolor: . No i skończyła się farba . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 5 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2021 Chyba baza skończona: . 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 6 Stycznia 2021 Share Napisano 6 Stycznia 2021 Będziesz otwierał owiewkę? Jakim klejemją przykleiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 6 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2021 2 godziny temu, Juffre napisał: Będziesz otwierał owiewkę? Jakim klejemją przykleiłeś? Nie, raczej nie będzie otwarta. Przyklejona na Thin Cement Tamiya. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 10 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2021 Domalowałem detale na stateczniku: Kalki położone i czas na washa: Przybrudziłem gdzie niegdzie: . Stateczniki juz po matowym: Przygotowane detale: I składanie: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi