bart207skw Napisano 9 Lutego 2021 Autor Share Napisano 9 Lutego 2021 mała aktualizacja po weekendzie. mało robiłem, ale załatałem resztę dziur, zamaskowałem oszklenie. pewnie po zamontowaniu oszklenia do modelu będą szpary. mam zamiar uzupełnić płynem do uzupełniania i klejenia oszklenia firmy mikroskale. powoli do przodu. trochę mnie już ten model meczy bo stoję w miejscu. ale mam nadzieje, iż dziś zacznę cos malować. trochę obawiam się wnętrza bo jest słabe a trzeba je jakoś ożywić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 9 Lutego 2021 Share Napisano 9 Lutego 2021 Tak jak Ci wcześniej pisałem, kabinka strzelca ma inny kształt szyby na suficie Tu masz dobre poglądowe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 9 Lutego 2021 Autor Share Napisano 9 Lutego 2021 5 minut temu, Mitrandir napisał: Tak jak Ci wcześniej pisałem, kabinka strzelca ma inny kształt szyby na suficie Tu masz dobre poglądowe już zmienione - nie zaktualizowałem zdjęcia o wersji 2.0. a tak na marginesie Czemu wszystkie zdjęcia śmigłowców są tak robione, że nie wiadomo jaki maj kolor śmigła wirnika głównego - bo albo są zrobione pod światło albo się kręcą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 9 Lutego 2021 Share Napisano 9 Lutego 2021 3 minuty temu, bart207skw napisał: już zmienione - nie zaktualizowałem zdjęcia o wersji 2.0. a tak na marginesie Czemu wszystkie zdjęcia śmigłowców są tak robione, że nie wiadomo jaki maj kolor śmigła wirnika głównego - bo albo są zrobione pod światło albo się kręcą. Krzychu, pytanie nie do mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 10 Lutego 2021 Autor Share Napisano 10 Lutego 2021 w końcu przeszedłem do malowania. choć i tak znalazłem miejsce styku lewego skrzydła z kadłubem, gdzie szpachel będzie niezbędny. przeoczyłem to nie wiem czemu. maluje: humrol olejne i hataka blue line - czarny, metalizery ammo mig. malarsko- puryści będą zniesmaczeni. kolor położony to kolor jednego z kolorów kamuflażu i jednoczenie cos na zasadzie podkładu dla dwóch pozostałych kolorów. powoli malowany wirnik główny. oszklenie czeka jeszcze jedna warstwa farby. nadal mam mglista koncepcje wnętrz kabiny pilotów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 10 Lutego 2021 Share Napisano 10 Lutego 2021 Jeszcze masz za gęstą farbę. Spróbuj bardzo drobnym papierem przejechać ta warstwę i pomaluj raz jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 10 Lutego 2021 Autor Share Napisano 10 Lutego 2021 2 minuty temu, Moses napisał: Jeszcze masz za gęstą farbę. Spróbuj bardzo drobnym papierem przejechać ta warstwę i pomaluj raz jeszcze wiem. na zdjęciach jeszcze bardziej to widać. tak z farba robię przy innym projekcie. tu tez zmatowię. dzięki za uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 12 Lutego 2021 Autor Share Napisano 12 Lutego 2021 mała aktualizacja prac. zaczyna klać kolory. kolega Moses: poprawki na wirniku głównym w trakcie. jeszcze nie zrobiłem wnętrza cos nie mam na nie weny. kolega Mitrandir: dzięki za uwagi merytoryczne i do przekonania szpachlowania klejem CA, 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 17 Lutego 2021 Autor Share Napisano 17 Lutego 2021 mały update. cos ostatnio mało czasu było na sklejanie. może teraz nadgonię. wirniki skończone. teraz już tylko lakier. niestety malowałem farba rzadsza niż woda ale i tak wyszły lekkie błyski. myślę, że lakier załatwi sprawę. teraz czas na wnętrze. choć wiem, ze szału nie będzie. zresztą w modelach MC jest słabo w tej kwestii wiec wodotrysków nie będzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 17 Lutego 2021 Share Napisano 17 Lutego 2021 W dniu 21.12.2020 o 12:40, Mitrandir napisał: Szkoda tylko że nieosiągalny... Prosze bardzo jezeli chodzi o ten model. https://allegrolokalnie.pl/oferta/revell-04485-eurocopter-tiger-uht-hap-pcj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 17 Lutego 2021 Share Napisano 17 Lutego 2021 1 godzinę temu, DamianosPL napisał: Prosze bardzo jezeli chodzi o ten model. https://allegrolokalnie.pl/oferta/revell-04485-eurocopter-tiger-uht-hap-pcj Ciekawe czy to jest samodzielny model Revella czy przepak np modelu Italeri ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 17 Lutego 2021 Autor Share Napisano 17 Lutego 2021 4 minuty temu, Staryfajter1954 napisał: Ciekawe czy to jest samodzielny model Revella czy przepak np modelu Italeri ? 100% Revell. Tłoczony w PL. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 17 Lutego 2021 Autor Share Napisano 17 Lutego 2021 2 godziny temu, DamianosPL napisał: Prosze bardzo jezeli chodzi o ten model. https://allegrolokalnie.pl/oferta/revell-04485-eurocopter-tiger-uht-hap-pcj Więc tak miało to być podsumowanie galerii. Ale napiszę teraz. Morał z budowy Tygrysa z MC jest taki, że mam już kupione dwie sztuki modelu Tygrysa z Revella. Myślę, że to najlepszy komentarz. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 18 Lutego 2021 Autor Share Napisano 18 Lutego 2021 witam. wirniki polakierowane. poddałem się z wnętrzem. chciałem dobrze, ale już mnie na tyle model męczy, że chcę go skończyć. wiec mimo prób wnętrze jest czarne plus pomalowane fotele. inna sprawa, iż szpachel zakleił mi wszystkie wypukłości na tablicach rozdzielczych. oszklenie przyklejone, zaszpachlowane specyfikiem jak na zdjęciu. czeka na wyschniecie i obrobke. zostaje się wiec malowanie. oby do końca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 18 Lutego 2021 Share Napisano 18 Lutego 2021 15 minut temu, bart207skw napisał: witam. wirniki polakierowane. poddałem się z wnętrzem. chciałem dobrze, ale już mnie na tyle model męczy, że chcę go skończyć. wiec mimo prób wnętrze jest czarne plus pomalowane fotele. inna sprawa, iż szpachel zakleił mi wszystkie wypukłości na tablicach rozdzielczych. oszklenie przyklejone, zaszpachlowane specyfikiem jak na zdjęciu. czeka na wyschniecie i obrobke. zostaje się wiec malowanie. oby do końca. Ciężko będzie to obrobić bo ten specyfik nie zasycha na twardo.Trzeba było zaraz po nałożeniu wygładzić zwilżonym wacikiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 18 Lutego 2021 Share Napisano 18 Lutego 2021 (edytowane) 15 godzin temu, bart207skw napisał: mam już kupione dwie sztuki modelu Tygrysa z Revella. W świetle powyższego proponowałbym wypierdzielić tego paździerza do kosza i walnąć klapą bez żalu jak drzwiami u teściowej. I to by było dobre podsumowanie dla jakichś 80% modeli przpakowywanych przez MC Pozwolę sobie walnąć edycję: Ciekawe kiedy ten, co mi tu śmichy chichy wstawia (tak, tak, Andrzej, to o tobie) zrobi to samo z tym czymś co z mydła wystrugał tępym nożem i co rzekomo miało Harierra przypominać. Edytowane 18 Lutego 2021 przez abtb 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 18 Lutego 2021 Share Napisano 18 Lutego 2021 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 18 Lutego 2021 Autor Share Napisano 18 Lutego 2021 44 minuty temu, Xmen napisał: Ciężko będzie to obrobić bo ten specyfik nie zasycha na twardo.Trzeba było zaraz po nałożeniu wygładzić zwilżonym wacikiem. cóż człowiek uczy się na błędach. a, że zamierzam tego specyfiku używać gdzie indziej - więc jest to nauka no i przynajmniej nie żal modelu. ambicjonalnie chce ten model wykończyć. a tak na przyszłość czym to zmywać wodą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 18 Lutego 2021 Share Napisano 18 Lutego 2021 Tak wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 19 Lutego 2021 Autor Share Napisano 19 Lutego 2021 witam. no i dupa. zdjęć dziś nie będzie. Pomysł dobry z tym Mikroskale, ale masłem, że ten klei będzie trochę lepiej się obrabiał po wyschnięciu, a on zachowuje się jak zaschnięty butapren. Kolega Moses miał racje. pozalepiał szpary, farba się na nim ładnie kładła. i to wszystko. wszystkie nadlewki kleju po wyschnięciu odcinałem, ale efekt końcowy mnie nie zadowala. trochę może jednak brak mi umiejętności i warsztatu na takiego gniota w którym żadna cześć bez obróbki się nie obejdzie. chyba nawet po moich komentarzach widać, iż mam tego modelu dość. dawno żaden mnie tak nie zmęczył. a wiele już modeli MC zbudowałem. Ale się zaparłem i ambicjonalnie go skończę. za dużo włożonej pracy i zbyt blisko końca, aby wywalić model do kosza. p.s. pytanie: czym uzupełnić duże szpary oszklenie ramka aby od wewnątrz nie było widać szpachli koloru majątkowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 19 Lutego 2021 Share Napisano 19 Lutego 2021 (edytowane) Eeee ale o co chodzi ? : ) co do owiewki, jak masz możliwość bez inwazyjnego odmontowania jej , zrob to. Usun gumę microscalea. Przymierz na sucho szkło, zobacz gdzie masz szparyi wtedy miejsca wklej do kadłuba, nie do osłony paski hipsu. Następnie podszlifuj wyrównaj i od środka pomaluj na odpowiedni kolor. Żadna szpachlą tego nie załatwisz aby było dobrze Edytowane 19 Lutego 2021 przez Moses 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 19 Lutego 2021 Autor Share Napisano 19 Lutego 2021 Godzinę temu, Moses napisał: Eeee ale o co chodzi ? : ) co do owiewki, jak masz możliwość bez inwazyjnego odmontowania jej , zrob to. Usun gumę microscalea. Przymierz na sucho szkło, zobacz gdzie masz szparyi wtedy miejsca wklej do kadłuba, nie do osłony paski hipsu. Następnie podszlifuj wyrównaj i od środka pomaluj na odpowiedni kolor. Żadna szpachlą tego nie załatwisz aby było dobrze tylko nie wiem czy będzie mi się chciało 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 19 Lutego 2021 Share Napisano 19 Lutego 2021 Godzinę temu, bart207skw napisał: tylko nie wiem czy będzie mi się chciało No, widzę postępy w sposobie myślenia o modelu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 19 Lutego 2021 Share Napisano 19 Lutego 2021 Godzinę temu, bart207skw napisał: tylko nie wiem czy będzie mi się chciało Jedziesz a nie mędrkujesz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jery Napisano 19 Lutego 2021 Share Napisano 19 Lutego 2021 8 godzin temu, bart207skw napisał: p.s. pytanie: czym uzupełnić duże szpary oszklenie ramka aby od wewnątrz nie było widać szpachli koloru majątkowego Zabarwić szpachlówkę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi