Skocz do zawartości

Yamaha XV1600 RoadStar Tamiya 1:12

Bartas89

Rekomendowane odpowiedzi

Czy Duxon po 96h po położeniu nadal może być na tyle miękki, że pod naciskiem, paznokieć się w niego wbija? Nadal się to już do matowienia i polerowania?

O ile chcesz mieć potem piękne rysy w lakierze to możesz polerować. Jeżeli jest miękko - poczekaj aż wyschnie, dopiero potem cokolwiek rób. 

4 minuty temu, Przemek R napisał:

Tak czytam i czytam ten wątek i zaczynam mieć wątpliwości czy budować tego GTR

Chyba mnie to przerośnie 😕 

O ile nie słuchasz rad innych i lubisz kombinować po swojemu, to rzeczywiście może być problem :D

• Sad 1

16 minut temu, Przemek R napisał:

Zwyczajnie przestań czytać, tym bardziej, że problemy tu się ujawniające nie mają wiele wspólnego z rzeczywistą budową tego typu modeli... Dasz radę! 

24 minuty temu, Przemek R napisał:

Polecam używać jako lakieru bezbarwengo, Duxona. Jak z lakierowaniem sobie poradzisz to reszta będzie przyjemnością 😉

13 minut temu, Bartas89 napisał:

Polecam używać jako lakieru bezbarwengo, Duxona. Jak z lakierowaniem sobie poradzisz to reszta będzie przyjemnością 😉

Na razie nic nie będę kombinował z lakierami , mam GX100 i przy tym zostanę :piwo: 

15 minut temu, Przemek R napisał:

Na razie nic nie będę kombinował z lakierami , mam GX100 i przy tym zostanę :piwo: 

Pewnie, jak najlepiej Ci się z nim pracuje to nic nie zmieniaj :) Ja przerobiłem Duxona, GX100 oraz ZP 3002. Ostatni miesiąc w sumie nic innego nie robiłem tylko lakierowałem xD

• Like 1
  • Haha 1

44 minuty temu, Bartas89 napisał:

Pewnie, jak najlepiej Ci się z nim pracuje to nic nie zmieniaj :) Ja przerobiłem Duxona, GX100 oraz ZP 3002. Ostatni miesiąc w sumie nic innego nie robiłem tylko lakierowałem xD

Nie ma to, jak zdobywanie doświadczenia.:super:

Edytowane przez cayman
  • Like 2
  • Haha 1

22 godziny temu, Bartas89 napisał:

Lepiej byś już pokazał te twoje "malunki" :piwo:

• Haha 1

3 minuty temu, Jery napisał:

Widać ciężko jest się zastosować :kawa: wink3

Ja czytam , bo nic nie wprowadza mnie w lepszy humor niż to co się tu dzieje. A to dopiero 5 stron... 😜

P.S. Początkującym natomiast nie polecam!

Edytowane przez Dorotka
  • Haha 1

Po miesiącu potu, krwi i łez, udało mi się polakierować i wypolerować te owiewki. Lakier to Duxon jedna mokra warstwa, potem micromesh 6000,8000 i 12000, następnie pasta polerska Tamiya Finish nakładana mechanicznie i na koniec wosk Hesegawa. Dziękuję za nieocenioną pomoc caymanowi, z którym byłem w ciągłym kontakcie telefonicznym :D A teraz zgodnie z wcześniejszą zapowiedzią, że jak uda mi się to zrobić, to owiewki jak i cały model lądują w piecu 😂 
P.S Mój kłopot z położeniem Duxona polegał na tym, że robiły się pawie oczka. A robiły się one z tego względu, że mieszałem go w strzykawce z gumowym tłoczkiem KTÓRY BYŁ POKRYTY JAKIMŚ SILIKONEM, który wchodził w reakcję z lakierem i stąd te pawie oczka. To info dla przyszłych użytkowników Duxona.

XGlObDF.jpg

I48QS8N.jpg

ExQtj3t.jpg

H5qefVH.jpg

2jyaf6Z.jpg

• Like 2

43 minuty temu, Przemek R napisał:

Cayman ile bierzesz za tele porady :)

Ty uważaj, bo on rozgadany chłop jest :D Zbankrutujesz 🤣

Rób swój warsztat, święta trójca czuwa 😂

Ale żeby nie uciekać z tematem - bardzo dobrze kolego Bartas, ładnie położony lakier,  do tego udało Ci się przeskoczyć trudny problem pawich oczek. Teraz już nie ma co do pieca rzucać, bo szkoda by było lakieru 😂

4 godziny temu, Bartas89 napisał:

(...)

A robiły się one z tego względu, że mieszałem go w strzykawce z gumowym tłoczkiem KTÓRY BYŁ POKRYTY JAKIMŚ SILIKONEM, który wchodził w reakcję z lakierem i stąd te pawie oczka. To info dla przyszłych użytkowników Duxona.

Gdyby "oczka" były uparte (a czasami naprawdę są), to co poniżej załatwia sprawę  🎅

Fisheye Eliminator Anti-Silicone Additive - 1 x 30ml | Paint for airbrush manufactured by Zero Paints (ref. ZP-3026) image

• Like 1

31 minut temu, Dorotka napisał:

Gdyby "oczka" były uparte (a czasami naprawdę są), to co poniżej załatwia sprawę  🎅

Fisheye Eliminator Anti-Silicone Additive - 1 x 30ml | Paint for airbrush manufactured by Zero Paints (ref. ZP-3026) image

Dobrze wiedzieć :D Szkoda, że nie wiedziałem tego 3 tygodnie temu, to może już bym miał model na ukończeniu 🤣

• Like 1