Mario Napisano 16 Grudnia 2020 Share Napisano 16 Grudnia 2020 (edytowane) No i kolejna budowa, model nr 5 zaczynam. Po tym jak napatrzyłem się co wyczynia @rymuluszapragnąłem i ja mieć samolot z otwartymi lukami, niestety ja jeszcze nie potrafię tak rzeźbić sam, więc wykorzystam gotowe elementy. Choć jeden mały zamierzam zrobić sam. A wybór padł na F-18C z Kinetica. Z tego zestawu można zbudować jeden z trzech wersji A,C i D. Kolega @dtg miał rację wypraski wyglądają świetnie, nawet wnęki podwozia zrobione bardzo dobrze. Oczywiście dokupiłem do niego co tylko można, a skoro model ma przedstawiać samolot w trybie serwisowym to są to między innymi żywiczne odlewy elektroniki na obie strony wraz z pokrywami, radar z anteną , tu prawdopodobnie pokuszę się o otwierany dziób, niestety żywica tego nie przewiduje, otwarty wlew do tankowania do wyboru w zestawie, otwarty hamulec, dokupiłem jeszcze zestaw BigEd i żywiczny fotel. A sam chce wykonać jakiś mały otwarty luk, na zdjęciach widziałem taki chyba do zasilania i komunikacji, to może być na moje siły. Malowanie napewno nie pudełkowe bo mi się nie podoba, najchętniej zwykle szare o ile znajdę kalki. Tak dziś wziąłem się za robotę, nie zaczynałem od kokpitu bo przez te przeróbki nie miałbym go gdzie zamontować, więc zacząłem od jednej strony i wycinałem pokrywy pod elektronikę. Niestety samo wycięcie nic nie dało, czekało mnie sporo szlifowania, pocienienia kadłuba, a najbardziej przeszkadza wnęka podwozia przedniego bo jest zlana z dolną częścią kadłuba, ją też szlifowałem, dotrzeć w te zakamarki to nie lada wyzwanie, następnie zacząłem przymierzać wannę kokpitu i tu też szlifowanie bo opiera się na odlewie elektroniki, który też tak pocienilem że w jednym miejscu przesadziłem, ale zaszpachluje się. Zajęło mi to chyba z 5 godzin, co chwilę przymierzanie a jak już spasowałem to trzeba było dopasować blaszkę, instrukcja nakazuje przykleić blaszkę do kadłuba, ja zrobiłem odwrotnie, gdyż lepiej jest ja uformować na elektronice i ptzyklełem ja do niej, kolejna przymiarka i znowu nie pasuje bo doszła grubość mikronowa blaszki, szlif, aż w końcu jakoś to dopasowałem, na zdjęciu jeszcze przed spasowaniem. Zapraszam do podglądania i dawania rad, bo samolot otwieram po raz pierwszy. Edytowane 16 Grudnia 2020 przez Mario 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 16 Grudnia 2020 Share Napisano 16 Grudnia 2020 Fajnie się zaczyna. Będę na bieżąco śledził ten warsztat. Masz już pomysł jak zrobić radar z otwartą pokrywą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 16 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2020 (edytowane) 19 minut temu, Juffre napisał: Masz już pomysł jak zrobić radar z otwartą pokrywą? Radar jest kupiony żywiczny plus antena z blaszki i maska na drugim zdjęciu widać. Trzeba odciąć dziób i wykorzystać elementy z Aires jedna do odciętego dzioba, drugie w kadłub, no i skleić, ale wówczas nie będzie się zamykał. A zawiasy w odlewie są tak cienkie że wiercić nim nie ma szans bo się rozsypią. Planuje je odciąć i zrobić z cienkiego hipsu, wywiercić jak najmniejsze otwory i przykleić do żywicy, później wystarczy czyms przestrzelić i będzie otwierany, tak to wymyśliłem a jak wyjdzie zobaczę. Edytowane 16 Grudnia 2020 przez Mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 16 Grudnia 2020 Share Napisano 16 Grudnia 2020 Wow to nieźle. Myślałem że będziesz ten nos otwarty na stałe robił. No to jestem pod wrażeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 23 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2020 Po ogromnych problemach z dopasowaniem lewej strony elektroniki, szczególnie części węższej bliżej przodu, przez tą nieszczęsną wnękę podwozia, prawa postanowiłem odciąć i po prostu otworze jedną pokrywę mniej, słabo to spasowali i mimo, że po lewej pocieniłem sporo samą elektronikę i kadłub nadal nie jest to tak jak powinno, właśnie to skłoniło mnie do odcięcia prawej strony i darowania sobie tego jednego luku. Prawą stronę zacząłem już malować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 23 Grudnia 2020 Share Napisano 23 Grudnia 2020 Fajnie to wyglada ja bym jednak podszlifowal przy krawedziach otworu w celu pocienienia blachy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 23 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2020 2 minuty temu, kzugaj napisał: Fajnie to wyglada ja bym jednak podszlifowal przy krawedziach otworu w celu pocienienia blachy Bo prawej strony jeszcze nie szlifowałem, tylko przymiarka do zdjęcia, ale dzięki za uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 23 Grudnia 2020 Share Napisano 23 Grudnia 2020 Ok spoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 26 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2020 (edytowane) W międzyczasie wziąłem się za kokpit. Miałem do wyboru: 1. nakleić kalki na wskaźniki i przyciski, 2. Zeszlifować wszystko i zastąpić blaszkami Eduard, 3. Pomalować. 4. Mój pomysł. Wybrałem mój hybrydę blaszek i malowania. Blaszki były fajnie wykonane, więc wykorzystałem je na monitory, przyciski wolałem żeby wystawały, a nie były płaskie więc je pomalowałem. Dodatkowo zmodyfikowałem wyświetlacze po części wykorzystując pomysł @Marcin Witkowski jednak ja nie użyłem filtrów bo nie miałem. Chciałem aby nie było widać że samolot jest włączony co przedstawiały blaszki, ale żeby jednocześnie widać było że to ekran a nie jaki matowy nadruk. Wykorzystałem do imitacji ekranu kawałek kliszy ze starego rzutnika. Wyszło fajnie, widać że ekran to ekran. Edytowane 26 Grudnia 2020 przez Mario 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 26 Grudnia 2020 Share Napisano 26 Grudnia 2020 A wiesz, że fajne to rozwiązanie. Zapamiętuję 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 27 Grudnia 2020 Share Napisano 27 Grudnia 2020 Super to ogarnąłeś. Klisza to w zasadzie to samo co ja zrobiłem, tylko kolor inny. Wygląda na prawdę bardzo dobrze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mates Napisano 28 Grudnia 2020 Share Napisano 28 Grudnia 2020 Uciekł mi gdzieś ten wątek. Mam ten sam zestaw, jak się kiedyś za niego zabiorę będzie w malowaniu agresora (ale nie zestawowym), więc z chęcią popatrzę co czyha za rogiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 31 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2020 W tym roku jeszcze zdążyłem pomalować drugą stronę elektroniki i poprawiłem tą pierwszą krótszą, pomalowałem również fotel. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 6 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2021 (edytowane) Kokpit i elektronike już umieściłem w kadłubie, wziąłem się też za wloty powietrza. Edytowane 6 Stycznia 2021 przez Mario 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 6 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2021 (edytowane) @Poziomka jeśli chodzi o montaż wlotów do kadłuba to pasuje to ok, na dole mała przerwa do szpachlowania, patrz zdjęcie niżej. Kanały to jedyny problem wyszpachlować i obrobić je w środku. Sam montaż kanałów do wlotów faktycznie wygląda dziwnie, ale jak robiłem przymiarkę to pasują dobrze, po nałożeniu kleju trochę trzeba docisnąć i pasują super. Edytowane 6 Stycznia 2021 przez Mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 11 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2021 Gdy byłem na etapie wyboru F-18 Kinetic lub Hasegawa, ktoś pisał że Kinetic ma problem z nosem, czy chodziło o to spasowanie, lewa strona słabo, prawa ujdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 11 Stycznia 2021 Share Napisano 11 Stycznia 2021 Hasegawa też ma problemy ze spasowaniem nosa tylko tam jest inny podział elementów Tutaj albo kleić na raty i niwelować uskok albo zrobić jakąś zmyślną rozpórkę... Gorsze rzeczy się widziało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mates Napisano 11 Stycznia 2021 Share Napisano 11 Stycznia 2021 (edytowane) Ja bym dał, zgodnie z tym co pisze wyżej @mirage3, jakąś rozpórkę do środka. Nie wiem, wycięty kawałek jakiegoś profilu z hipsu. Możesz też próbować skleić najpierw nos i potem dokleić całość. Jak np na filmie: Edytowane 11 Stycznia 2021 przez Mates Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 11 Stycznia 2021 Share Napisano 11 Stycznia 2021 Tia.. Pisałem sklejać na raty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 11 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2021 No tak Panowie, ale u mnie to wogole muszę kombinować bo ja całkiem dziób odciąłem. Napewno niwelując ta szparę, powstała by na wnęce podwozia. Z kolei pasując pod nos, wówczas nie bardzo schodzi się przy wredze kadłubowej. U mnie tak wygląda sekcja bez dzioba, więc zastanawiam się czy to rozklejać, czy po prostu dać szpachli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 11 Stycznia 2021 Share Napisano 11 Stycznia 2021 Może jakoś tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 11 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2021 (edytowane) @mirage3tak zrobię. Swoją drogą wrzucam materiał z przebudowy dzioba Edytowane 11 Stycznia 2021 przez Mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 24 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2021 Niedługo wrzucę aktualizację z prac, wziąłem się za wnęki, już prawie ukończone, ale chcę dać jeszcze wash, oglądając zdjęcia 18 tek mam wrażenie że zużycie,brud we wnękach ma odcień brązu, a nie czerni, zastanawiam się jaki kolor rozcieńczyć z white spirit, co sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 24 Stycznia 2021 Share Napisano 24 Stycznia 2021 Jeśli chcesz zasymulować faktyczne zabrudzenia to jasnobrązowawe zacieki możesz zrobić przy zawiasach/przegubach, a blado czerwono-brązowe przy liniach hydraulicznych. Miejscami gdzie obsługa dotyka mogą występować ciemnoszare ślady. I podobnie ciemnoszarym możesz zrobić cieniowanie. Czarnego nie dawałbym wcale albo tylko punktowo, by nadać głębi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 24 Stycznia 2021 Share Napisano 24 Stycznia 2021 O jak fajnie. Kupilem tego Horneta w zeszłym tygodniu i jestem nim oczarowany (oby nie rozczarowany w trakcie montażu ) więc będę podpatrywał, bo wskakuje na szczyt listy zaraz po F-16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi