Mates Napisano 30 Stycznia 2021 Share Napisano 30 Stycznia 2021 Pierwszy model ukończony w tym roku. Stare wypraski Hasegawy, widać zresztą w trakcie prac, że to stary plastik, ale koniec końców budowa bardzo przyjemna. Szpachli prawie wcale, bo spasowanie całkiem dobre. Dużym mankamentem tego zestawu jest ubogi kokpit - począwszy od detalu po strasznie kiepskie fotele. Wobec tego dorzuciłem jakieś drobne blaszki Eduarda oraz fotele Airesa, które dodały automatycznie więcej uroku wnętrzu. Poza fotelami Airesa dołożyłem jeszcze kalkomanie Microscale, zarówno dla głównego malowania Playboys jak i dla stencili (dzięki @rudy0007 za ogarnięcie tematu raz jeszcze). Zestawowych kalkomanii nie używałem, ponieważ był strasznie pożółkłe. Model malowany farbami Tamiya, Gunze oraz AK Xtreme metal. Detale w kokpicie z pędzla Vallejo. Wszelki wash i weathering przy użyciu farb olejnych. Na całość wykonanie zeszły może z 2 tygodnie. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 30 Stycznia 2021 Share Napisano 30 Stycznia 2021 Bardzo ładny model, jeszcze jakby zdjęcia miały lepszą ostrość to już by był zaje..fajny model!:) Dobrze wiedzieć, że spasowanie dobre, bo i ja myślę o wpakowaniu go do magazynu ale jeszcze się łudzę, że może trumpeter wyda zapowiadanego od hmm chyba juz 6 lat Prowlera. Pzdr. Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 30 Stycznia 2021 Share Napisano 30 Stycznia 2021 To jest jedna z niewielu rur, które bym sobie sprawił - ładnie to wszystko wyszło - to kolorowe szkło to wyrób własny, czy jakoś podbarwiłeś orygniał. Aha- uboga kabina - a czego Ty się spodziewałeś po Haśce sprzed 40 lat? albo niewiele mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mates Napisano 30 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2021 17 minut temu, WujekAlice napisał: to kolorowe szkło to wyrób własny, czy jakoś podbarwiłeś orygniał Główne oszklenie było przyciemniane. Przód, wiadomo, clear green. Z kolei dla pozostałego oszklenia smoke + clear orange dla uzyskania takiego efektu. Malowane od wewnętrznej strony w miarę równomiernymi, mokrymi warstwami. Wyszło za pierwszym razem. W ogóle, co do oszklenia, bo zapomniałem pisać, to o ile szkło dla tylnej załogi pasuje perfekt, o tyle z przodu dramat. Dodatkowo jest zrobione z dwóch części co nie ułatwia pracy. Chciałem to poprawiać, ale że model nie był na moją półkę, został zaakceptowany taki stan rzeczy jak na foto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 30 Stycznia 2021 Share Napisano 30 Stycznia 2021 Godzinę temu, Mates napisał: (dzięki @rudy0007 za ogarnięcie tematu raz jeszcze). Nie ma problemu, polecam się. Fajnie że mogłem pomóc. O wszystkich ochach i achach już Ci wspominałem 32 minuty temu, Mates napisał: Chciałem to poprawiać, ale że model nie był na moją półkę, został zaakceptowany taki stan rzeczy jak na foto. Tak to już w różnych branżach bywa, klient klientem, swoje swoim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 31 Stycznia 2021 Share Napisano 31 Stycznia 2021 Rzeczywiście wyszedł ci całkiem fajny Prowler Sam chciałbym sobie sprawić ten samolot, ale fakt, że jedyny dostępny model to straszliwie stara Hasegawa jakoś mnie odstrasza. O kokpicie już wspomniałeś, ale jak z detalem w pozostałych miejscach? Zdjęcia faktycznie nieco nieostre i ciężko coś powiedzieć, szczególnie, że żadnych zbliżeń praktycznie nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mates Napisano 31 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2021 5 godzin temu, Matys napisał: O kokpicie już wspomniałeś, ale jak z detalem w pozostałych miejscach? Detal z gatunku tych uproszczonych, linie podziału wgłębne i poza tym zero nitów. Ja w żadne waloryzacje się nie bawiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 31 Stycznia 2021 Share Napisano 31 Stycznia 2021 Wyszedł bardzo fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 1 Lutego 2021 Share Napisano 1 Lutego 2021 Jakimi farbami malowałeś, bo ten szary na górze za szary troszkę jak dla mnie, powinien być bardziej popielaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 1 Lutego 2021 Share Napisano 1 Lutego 2021 Podoba mi się ! Namówiłeś mnie, żeby sobie kupić ostatni wypust Kinetica w tym malowaniu :-D Ja bym się tylko przyczepił do linii podziału, bo od spodu zanikają i kijowo to trochę wygląda i te kolorowe szybki to wydaje mi się, ze dopiero później wprowadzono, a zielony wydaje się zdecydowanie za mocny na fotkach. Ale ogólnie piekniusi :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 10 Lutego 2021 Share Napisano 10 Lutego 2021 Wyszedł świetnie, znakomicie "przydymiona" owiewka kokpitu! Od spodu jak dla mnie ździebko za czysty, ale generalnie wielki plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi