abtb Napisano 11 Kwietnia 2021 Napisano 11 Kwietnia 2021 (edytowane) Witam Zapraszam do galerii małego samolotu w moich ulubionych czechosłowackich barwach. Dziś do konsumpcji serwuję MiG-a 15 z odlewni Eduarda. Zmagania warsztatowe pokazałem w warsztacie, więc tu skupię się na pokazaniu fotek gotowego wyrobu. A zatem: - jest niedziela - jest kawa - jest galeria MiG 15, 2 eskadra 5 Pułku Lotnictwa Myśliwskiego, lotnisko Plzen - Line, koniec marca 1953, Czechosłowacja. Samolot ten należał do porucznika Jaroslava Sramka, który w dniu 10 marca 1953 roku zestrzelił amerykańskiego F-84, który to naruszył czechosłowacką przestrzeń powietrzną koło miejscowości Merklin Bohater: i jego maszyna w skali 1/72 Można pif-pafać Edytowane 22 Listopada 2025 przez abtb 11 1 Cytuj
Xmen Napisano 11 Kwietnia 2021 Napisano 11 Kwietnia 2021 Bardzo ładna podstawka pod kubek. Wracając do modeli to bardzo fajne.Nie nachalne brudzenie i ciekawa tematyka.DUŻY plus ode mnie. To teraz Su-7 którego nasi Czechom zestrzelili i musieli oddać jedną sztukę . 1 1 Cytuj
Focus Napisano 11 Kwietnia 2021 Napisano 11 Kwietnia 2021 A co do F- 84 to bardzo dobrze po co się tam pętał model super i historia lubię takie ujęcie modelarstwa w kontekście ludzi i historii. Pozdrawiam Focus 1 1 Cytuj
mig Napisano 11 Kwietnia 2021 Napisano 11 Kwietnia 2021 MiGów nigdy za wiele, szczególnie w tak pięknym wykonaniu 1 Cytuj
Slawek_26869 Napisano 11 Kwietnia 2021 Napisano 11 Kwietnia 2021 1 godzinę temu, Xmen napisał: Bardzo ładna podstawka pod kubek. Nie zaprzeczą, choć mam pewne zastrzeżenie skala podstawki i kubka, jakaś taka nie odpowiednia Ładna rodzinka "15-ków" 1 Cytuj
abtb Napisano 11 Kwietnia 2021 Autor Napisano 11 Kwietnia 2021 2 godziny temu, Xmen napisał: Bardzo ładna podstawka pod kubek. 35 minut temu, Slawek_26869 napisał: skala podstawki i kubka, jakaś taka nie odpowiednia Podstawka termiczna z krążka olchowego (a może z grabowego? , w każdym bądź razie liściaste jakieś) A co do skali to cóż można by rzec - jaki dzban kawy taka podstawka. Do następnej galerii postaram się dobrać coś bardziej odpowiedniego . 2 godziny temu, Xmen napisał: DUŻY plus ode mnie. 1 godzinę temu, Focus napisał: model super 1 godzinę temu, mig napisał: szczególnie w tak pięknym wykonaniu 58 minut temu, lesio-69 napisał: Super 39 minut temu, Slawek_26869 napisał: Ładna rodzinka "15-ków" Dziękuję bardzo panowie Cytuj
Slawek_26869 Napisano 11 Kwietnia 2021 Napisano 11 Kwietnia 2021 3 minuty temu, abtb napisał: A co do skali to cóż można by rzec - jaki dzban kawy taka podstawka. Do następnej galerii postaram się dobrać coś bardziej odpowiedniego . Oczywiście chodziło mi o rozbieżność skali pomiędzy kubkiem-dzbanem (jak zwał tak zwał) z podstawką, a modelem 1 Cytuj
abtb Napisano 11 Kwietnia 2021 Autor Napisano 11 Kwietnia 2021 2 minuty temu, Slawek_26869 napisał: Oczywiście chodziło mi o rozbieżność skali pomiędzy kubkiem-dzbanem Nie będę ściemniał, ale jak wrzuciłem to zdjęcie, to odniosłem wrażenie, że ten MiG jest jakby w 1/144 Cytuj
Xmen Napisano 11 Kwietnia 2021 Napisano 11 Kwietnia 2021 2 minuty temu, Slawek_26869 napisał: Oczywiście chodziło mi o rozbieżność skali pomiędzy kubkiem-dzbanem (jak zwał tak zwał) z podstawką, a modelem Gdyby kubek był w skali to do d.....y z taką kawą.Nawet by ust nie zrosił. 1 Cytuj
Slawek_26869 Napisano 11 Kwietnia 2021 Napisano 11 Kwietnia 2021 14 minut temu, Xmen napisał: Gdyby kubek był w skali to do d.....y z taką kawą.Nawet by ust nie zrosił. To wniosek płynący z tego - Trzeba sklejać większe modele 1 Cytuj
floggerFAN Napisano 11 Kwietnia 2021 Napisano 11 Kwietnia 2021 4 godziny temu, Xmen napisał: To teraz Su-7 którego nasi Czechom zestrzelili i musieli oddać jedną sztukę . to może MiG'a co tę Su zestrzelił Cytuj
Xmen Napisano 11 Kwietnia 2021 Napisano 11 Kwietnia 2021 3 minuty temu, floggerFAN napisał: to może MiG'a co tę Su zestrzelił W przypadku kolegi abtb odpada bo musiałby zrobić samolot z szachownicami Cytuj
floggerFAN Napisano 11 Kwietnia 2021 Napisano 11 Kwietnia 2021 7 minut temu, Xmen napisał: W przypadku kolegi abtb odpada bo musiałby zrobić samolot z szachownicami no to MiG-19S, który zderzył się z naszym Il-28. i Czesi takowego oddali. Cytuj
Xmen Napisano 11 Kwietnia 2021 Napisano 11 Kwietnia 2021 1 minutę temu, floggerFAN napisał: no to MiG-19S, który zderzył się z naszym Il-28. i Czesi takowego oddali. Na to już kolegę namawiałem.Zobaczymy czy da się przekonać. 1 Cytuj
barszczo Napisano 11 Kwietnia 2021 Napisano 11 Kwietnia 2021 Fajne bo czechosłowackie, od razu stare KP staje w oczach . 1 Cytuj
abtb Napisano 12 Kwietnia 2021 Autor Napisano 12 Kwietnia 2021 14 godzin temu, floggerFAN napisał: no to MiG-19S, który zderzył się z naszym Il-28. i Czesi takowego oddali. Pozwolę sobie szerzej opisać to zdarzenie i wrzucę taki cytat: "KATASTROFA LOTNICZA 10 KWIETNIA ale INNA 10 kwietnia przyniósł polskiemu lotnictwu nie tylko katastrofę pod Smoleńskiem, w 1964 roku w czasie polsko-czechosłowackiego ćwiczenia na przechwycenie doszło bowiem tego dnia do tragicznego zderzenia w powietrzu maszyn obu państw. W ramach ćwiczenia lecący nad Pragą polski bombowiec Ił-28 z 7. Pułku Lotnictwa Bombowego miał zostać przechwycony przez czechosłowacki myśliwiec MiG-19PM z 1. Pułku Lotnictwa Myśliwskiego. Niestety nastąpiło to dokładnie w momencie kiedy program lotu polskiej maszyny zakładał wykonanie zmiany kursu. Gwałtownie zbliżający się MiG-19 uderzył w Ił-a od tyłu, odcinając górną część statecznika pionowego, większość lewego statecznika poziomego oraz lewe skrzydło zaraz przy gondoli silnikowej. Uszkodzony MiG-19 spadł na ziemię grzebiąc w swoich szczątkach zasiadającego za jego sterami mjr Miroslava Valaska. W polskiej maszynie zginęli nawigator por. Mieczysław Mazur oraz strzelec-radiotelegrafista sierż. Janusz Rutkowski. Z samolotu katapultował się natomiast pilot por. Henryk Szeliga. Co ciekawe, został on po katapultowaniu ujęty przez czechosłowacką milicję i jako szpieg-spadochroniarz osadzony w areszcie! Zwolniono go dopiero następnego dnia po interwencji polskich dyplomatów. Strona czechosłowacka uznała błąd swojego pilota, który nie zachował należytej ostrożności. W ramach rekompensaty przekazano Polsce jeden z własnych bombowców Ił-28." 14 godzin temu, Xmen napisał: Na to już kolegę namawiałem. 14 godzin temu, Xmen napisał: Zobaczymy czy da się przekonać. Nie da. Ponieważ trzeba by było zrobić wersję PM a ja takowej nie dostrzegam w sklepach. Oczywiście jest z Bilka ale dla mnie w zupełności wystarczy, że 21-kę robiłem z tej szacownej odlewni plastiku z wiadra 14 godzin temu, Xmen napisał: W przypadku kolegi abtb odpada bo musiałby zrobić samolot z szachownicami No koments Cytuj
tlb Napisano 13 Kwietnia 2021 Napisano 13 Kwietnia 2021 Bardzo ładnie sklejony. Nie lubię tych samolotów, ale wykon modelu już bardzo mi się podoba 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi