abtb Napisano 11 Kwietnia 2021 Share Napisano 11 Kwietnia 2021 (edytowane) Witam Zapraszam do galerii małego samolotu w moich ulubionych czechosłowackich barwach. Dziś do konsumpcji serwuję MiG-a 15 z odlewni Eduarda. Zmagania warsztatowe pokazałem w warsztacie, więc tu skupię się na pokazaniu fotek gotowego wyrobu. A zatem: - jest niedziela - jest kawa - jest galeria MiG 15, 2 eskadra 5 Pułku Lotnictwa Myśliwskiego, lotnisko Plzen - Line, koniec marca 1953, Czechosłowacja. Samolot ten należał do porucznika Jaroslava Sramka, który w dniu 10 marca 1953 roku zestrzelił amerykańskiego F-84, który to naruszył czechosłowacką przestrzeń powietrzną koło miejscowości Merklin Bohater: i jego maszyna w skali 1/72 I coś na deser: Można pif-pafać P.s. Fotki takie sobie , ale jakoś tak dziś wyszło Edytowane 7 Czerwca 2022 przez abtb 11 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 11 Kwietnia 2021 Share Napisano 11 Kwietnia 2021 Bardzo ładna podstawka pod kubek. Wracając do modeli to bardzo fajne.Nie nachalne brudzenie i ciekawa tematyka.DUŻY plus ode mnie. To teraz Su-7 którego nasi Czechom zestrzelili i musieli oddać jedną sztukę . 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Focus Napisano 11 Kwietnia 2021 Share Napisano 11 Kwietnia 2021 A co do F- 84 to bardzo dobrze po co się tam pętał model super i historia lubię takie ujęcie modelarstwa w kontekście ludzi i historii. Pozdrawiam Focus 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 11 Kwietnia 2021 Share Napisano 11 Kwietnia 2021 MiGów nigdy za wiele, szczególnie w tak pięknym wykonaniu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 11 Kwietnia 2021 Share Napisano 11 Kwietnia 2021 Super 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 11 Kwietnia 2021 Share Napisano 11 Kwietnia 2021 1 godzinę temu, Xmen napisał: Bardzo ładna podstawka pod kubek. Nie zaprzeczą, choć mam pewne zastrzeżenie skala podstawki i kubka, jakaś taka nie odpowiednia Ładna rodzinka "15-ków" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 11 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2021 2 godziny temu, Xmen napisał: Bardzo ładna podstawka pod kubek. 35 minut temu, Slawek_26869 napisał: skala podstawki i kubka, jakaś taka nie odpowiednia Podstawka termiczna z krążka olchowego (a może z grabowego? , w każdym bądź razie liściaste jakieś) A co do skali to cóż można by rzec - jaki dzban kawy taka podstawka. Do następnej galerii postaram się dobrać coś bardziej odpowiedniego . 2 godziny temu, Xmen napisał: DUŻY plus ode mnie. 1 godzinę temu, Focus napisał: model super 1 godzinę temu, mig napisał: szczególnie w tak pięknym wykonaniu 58 minut temu, lesio-69 napisał: Super 39 minut temu, Slawek_26869 napisał: Ładna rodzinka "15-ków" Dziękuję bardzo panowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 11 Kwietnia 2021 Share Napisano 11 Kwietnia 2021 3 minuty temu, abtb napisał: A co do skali to cóż można by rzec - jaki dzban kawy taka podstawka. Do następnej galerii postaram się dobrać coś bardziej odpowiedniego . Oczywiście chodziło mi o rozbieżność skali pomiędzy kubkiem-dzbanem (jak zwał tak zwał) z podstawką, a modelem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 11 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2021 2 minuty temu, Slawek_26869 napisał: Oczywiście chodziło mi o rozbieżność skali pomiędzy kubkiem-dzbanem Nie będę ściemniał, ale jak wrzuciłem to zdjęcie, to odniosłem wrażenie, że ten MiG jest jakby w 1/144 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 11 Kwietnia 2021 Share Napisano 11 Kwietnia 2021 2 minuty temu, Slawek_26869 napisał: Oczywiście chodziło mi o rozbieżność skali pomiędzy kubkiem-dzbanem (jak zwał tak zwał) z podstawką, a modelem Gdyby kubek był w skali to do d.....y z taką kawą.Nawet by ust nie zrosił. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 11 Kwietnia 2021 Share Napisano 11 Kwietnia 2021 14 minut temu, Xmen napisał: Gdyby kubek był w skali to do d.....y z taką kawą.Nawet by ust nie zrosił. To wniosek płynący z tego - Trzeba sklejać większe modele 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
floggerFAN Napisano 11 Kwietnia 2021 Share Napisano 11 Kwietnia 2021 4 godziny temu, Xmen napisał: To teraz Su-7 którego nasi Czechom zestrzelili i musieli oddać jedną sztukę . to może MiG'a co tę Su zestrzelił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 11 Kwietnia 2021 Share Napisano 11 Kwietnia 2021 3 minuty temu, floggerFAN napisał: to może MiG'a co tę Su zestrzelił W przypadku kolegi abtb odpada bo musiałby zrobić samolot z szachownicami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
floggerFAN Napisano 11 Kwietnia 2021 Share Napisano 11 Kwietnia 2021 7 minut temu, Xmen napisał: W przypadku kolegi abtb odpada bo musiałby zrobić samolot z szachownicami no to MiG-19S, który zderzył się z naszym Il-28. i Czesi takowego oddali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 11 Kwietnia 2021 Share Napisano 11 Kwietnia 2021 1 minutę temu, floggerFAN napisał: no to MiG-19S, który zderzył się z naszym Il-28. i Czesi takowego oddali. Na to już kolegę namawiałem.Zobaczymy czy da się przekonać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 11 Kwietnia 2021 Share Napisano 11 Kwietnia 2021 Fajne bo czechosłowackie, od razu stare KP staje w oczach . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 12 Kwietnia 2021 Share Napisano 12 Kwietnia 2021 Podoba się bardzo ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 12 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2021 14 godzin temu, floggerFAN napisał: no to MiG-19S, który zderzył się z naszym Il-28. i Czesi takowego oddali. Pozwolę sobie szerzej opisać to zdarzenie i wrzucę taki cytat: "KATASTROFA LOTNICZA 10 KWIETNIA ale INNA 10 kwietnia przyniósł polskiemu lotnictwu nie tylko katastrofę pod Smoleńskiem, w 1964 roku w czasie polsko-czechosłowackiego ćwiczenia na przechwycenie doszło bowiem tego dnia do tragicznego zderzenia w powietrzu maszyn obu państw. W ramach ćwiczenia lecący nad Pragą polski bombowiec Ił-28 z 7. Pułku Lotnictwa Bombowego miał zostać przechwycony przez czechosłowacki myśliwiec MiG-19PM z 1. Pułku Lotnictwa Myśliwskiego. Niestety nastąpiło to dokładnie w momencie kiedy program lotu polskiej maszyny zakładał wykonanie zmiany kursu. Gwałtownie zbliżający się MiG-19 uderzył w Ił-a od tyłu, odcinając górną część statecznika pionowego, większość lewego statecznika poziomego oraz lewe skrzydło zaraz przy gondoli silnikowej. Uszkodzony MiG-19 spadł na ziemię grzebiąc w swoich szczątkach zasiadającego za jego sterami mjr Miroslava Valaska. W polskiej maszynie zginęli nawigator por. Mieczysław Mazur oraz strzelec-radiotelegrafista sierż. Janusz Rutkowski. Z samolotu katapultował się natomiast pilot por. Henryk Szeliga. Co ciekawe, został on po katapultowaniu ujęty przez czechosłowacką milicję i jako szpieg-spadochroniarz osadzony w areszcie! Zwolniono go dopiero następnego dnia po interwencji polskich dyplomatów. Strona czechosłowacka uznała błąd swojego pilota, który nie zachował należytej ostrożności. W ramach rekompensaty przekazano Polsce jeden z własnych bombowców Ił-28." 14 godzin temu, Xmen napisał: Na to już kolegę namawiałem. 14 godzin temu, Xmen napisał: Zobaczymy czy da się przekonać. Nie da. Ponieważ trzeba by było zrobić wersję PM a ja takowej nie dostrzegam w sklepach. Oczywiście jest z Bilka ale dla mnie w zupełności wystarczy, że 21-kę robiłem z tej szacownej odlewni plastiku z wiadra 14 godzin temu, Xmen napisał: W przypadku kolegi abtb odpada bo musiałby zrobić samolot z szachownicami No koments Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 13 Kwietnia 2021 Share Napisano 13 Kwietnia 2021 Bardzo ładnie sklejony. Nie lubię tych samolotów, ale wykon modelu już bardzo mi się podoba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi