Focus Napisano 22 Kwietnia 2021 Share Napisano 22 Kwietnia 2021 (edytowane) YMA7294 Yahu Models robi robote i to jeszcze dedykowane do KPy Ta powyżej to do MiG-23ML Eduarda 72 238 Edytowane 22 Kwietnia 2021 przez Focus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 22 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2021 Tak, tylko że sama tablica nie załatwia beznadziejnej kabiny, fotela w KP wraz z panelem pod przednią szybą. Miałem nadzieję że komplet z Karaya to załatwi, ale zrobi to tylko połowicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 22 Kwietnia 2021 Share Napisano 22 Kwietnia 2021 (edytowane) Weź drut miedziany w izolacji ,telefoniczne są odpowiednie, zdejmij izolację z jednej strony nałóż kawałek izolacji o większej średnicy przytnij do odpowiadających Ci rozmiarów zrób dziurę w płytce plastikowej o średnicy drutu nałóż i scal z kawałkami izolacji będziesz miał żeńska część wtyku na obejmie aby mieć męską część wtyku nałóż grubszą izolację następnie załóż izolacje pierwotna i już masz imitacje wtyku elektrycznego na konsoli za celownikiem. HUDa również zrobisz samemu Równiez mechanizm zmiany skosu skrzydeł mozna oprzec na na kawałku prostego plastiku .Jedno skrzydło ma mocowanie mechanizmu na wysokości krawedzi natarcia klap mniej wiecej tam gdzie dałem wypełnienie kolorem czerwonym,druga klapa przy miejscu osadzenia skrzydła w stałej części .Oczywiście trzeba ta odległość ustalić doświadczalnie przemieszczając skrzydła na minimum i maximum. Powinny chodzić razem.... Całe te sety Karayi to o zgrozo ,,formy,, od RV ... Mechanizacje skrzydła możecie zrobic sami .Wyciąć sloty klapy i miejsca na przerywacze , również ster kierunku można wyciąć i wkleić charakterystyczne dwa siłowniki od napędu steru. Opadanie skrzydeł mozna zlikwidować przyklejając do skrzydła grubszy/wyższy kawałek plastiku. Edytowane 22 Kwietnia 2021 przez em 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 26 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2021 Panel zrobiony, tylko izolację do kabli miałem za grubą, trzeba albo poszukać, albo skręcić z aluminium. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 26 Kwietnia 2021 Share Napisano 26 Kwietnia 2021 Z jednej strony brawo za ten panel. Z drugiej niepokój - wejdzie pod wiatrochron? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 26 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2021 Jeszcze nie próbowałem, mam luz na pocienieniu podstawy. Jest jeszcze kadłub do lekkiego zebrania z owalu. Muszę jeszcze poprawić kable. Bardzo dziękuję za miłe słowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 26 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2021 Zmieniłem przewody, teraz jestem zadowolony. Panel dopasowałem tak, że przód owiewki bez problemu leży na kadłubie, trzeba go będzie tylko po sklejeniu skorupy dopasować żeby szpar nie było. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 2 Maja 2021 Autor Share Napisano 2 Maja 2021 Wanna wklejona, połówki sklejone, poszpachlowane, środek pomalowany, panel i tablica pomalowane i potraktowane panel line i sreberkiem z pędzla. Tutaj moje pytanie do tablicy, to jest blaszka z dziurkami na folie z zegarami, obramowania dziurek mają wypukłość i po pomalowaniu podczas kolejnych prac farba potrafi mi się zetrzeć do blaszki. Zaznaczam, że : odtłuszczałem, dałem podkład Mr.Color szary, zielonkawy też Mr.Color. Koledzy co robicie żeby tak się nie stało, albo jeżeli już się stało jak najskuteczniej to poprawić ? Poniżej zdjęcia. Już chyba wiem o co chodzi z tym słabym sklejaniem połówek o którym fakcie wspominali Koledzy : brak kołków ustalających - tutaj posiłkuje się wklejonymi paskami plastiku, wszystkie odlewy nie mają kantów, tzn rogi są zaokrąglone - tutaj dawałem szpachelkę Mr.WhitePutty i leciutko szlifnąć. Faktycznie przymierzając połówki do siebie to one tak jakoś uciekają w boki. Ogólnie linie paneli są delikatne, ale naprawdę nie ma co narzekać. Montaż i malowanie wanny kabiny zrobiłem odwrotnie niż w MiG-25 RBT, gdzie po zmontowaniu wyszły szpary, a kolor już był położony. Teraz zmontowałem całość po uprzednim spasowaniu, delikatne szparki potraktowałem Mr.Surfacer 500 i dopiero pomalowałem - tutaj jestem bardzo zadowolony. Na tablicy dodam jeszcze czerwone "ptiunki". Wanna kabiny - jeszcze przed zabiegami "upiększającemu" Tablica Panel przedni kabiny 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 2 Maja 2021 Share Napisano 2 Maja 2021 Bardzo fajnie Ci to wychodzi, ten panel pod wiatrochron pierwsza klasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 31 Lipca 2021 Autor Share Napisano 31 Lipca 2021 Mała aktualizacja. Skrzydła złożyłem, wszystko pootwierane, klapy opuszczone, będzie wersja z rozłożonymi skrzydłami na stałe. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 5 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2021 (edytowane) Dalsze prace. O ile zastrzeżeń do skrzydeł i ich elementów to dużych nie mam, to usterzenie poziome jest kopią KP, nawet nie gra grubość jednego statecznika do drugiego, ten sam błąd. Elementy przykadłubowe które zostały tu osobno odlane nie pasują do planów. Na czerwono zaznaczyłem zasadnicze różnice, oraz na pomarańczowo jak wyprowadzić spasowanie do kadłuba. Wanna kabiny z podszybiem, oraz przednia owiewka zrobione. Trochę dodałem kabli we wnękach kół głównych, oraz dodałem żebrowanie komory podwozia przedniego. Tak jak któryś z Kolegów wspominał - źle się skleja elementy kadłuba ze sobą. Posiłkowałem się płytkami plastyku. Przód (stożek) nie spasowany z dalszą częścią, ale spokojnie do zeszlifowania. Łączenie kadłuba za skrzydłami długo pasowałem ze sobą, oraz starałem się z kształtu laskiej elipsy zrobić coś na wzór koła - jestem zadowolony. Edytowane 5 Sierpnia 2021 przez tomekk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 5 Sierpnia 2021 Share Napisano 5 Sierpnia 2021 Podziwiam za walkę z tak nieuprzejmą materią Jakiej średnicy drucików użyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 5 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2021 Grubość drucików chyba jakieś 0,2 lub 0,3 ale miarki nie mam, pochodzą z kabla elektrycznego - linka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 19 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2021 (edytowane) Mam prośbę, czy ktoś dysponuje zdjęciami działka w MiG-23 z bliska, nie mogę znaleźć nic ciekawego, mam tylko od przodu i wygląda, że przód "konsoli" z której wychodzą lufy działek ma kształt "zaoblonoy", a na zdjęciach z boku wygląda na prosty. Mam jeszcze pytanie, jak radzicie sobie z tak malutkimi elementami, żeby zrobić je z blaszki - tutaj jest takie skrzydełko, które trzeba dorobić do MiG-a-23. W MiG-25 miałem takie w zestawie blaszek, tutaj trzeba robić. Tak na marginesie, do czego służyło coś takiego ? "zaoblenie" widok z boku "skrzydełko" Edytowane 19 Sierpnia 2021 przez tomekk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 19 Sierpnia 2021 Share Napisano 19 Sierpnia 2021 To co znalazłem na scalemates po wyszukiwaniu w walkaraund 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 19 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2021 12 minut temu, Vieh_san napisał: To co znalazłem na scalemates po wyszukiwaniu w walkaraund Zdjęcia się coś nie wczytały, ale poszedłem tym tropem i znalazłem. Dziękuje Ci za wskazówki. Czy mógłbyś mi jeszcze wyjaśnić to co napisałeś : "po wyszukiwaniu w walkaraund" - o co chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 19 Sierpnia 2021 Share Napisano 19 Sierpnia 2021 (edytowane) To się nie wczytały te zdjęcia, czy wczytały? Bo mogę jeszcze raz dodać bo przyznam, że zrobiłem to niestandardowo. W wyszukiwarce na scalemates można rozwinąć w jakich kategoriach chcemy wyszukiwać, czy chodzi nam o zestawy, czy o recenzje no i jest kategoria walkaraund, gdzie można znaleźć mnóstwo zdjęć prawdziwych maszyn. EDIT: sprawdziłem na telefonie i widzę, że faktycznie się nie wczytują tutaj wkleję jeszcze raz tak jak powinny być Edytowane 19 Sierpnia 2021 przez Vieh_san 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 19 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2021 Zdjęcia się nie wczytały, ale wrzuciłem w wyszukiwarkę nazwy z plików plus słowo walkaraund i znalazłem to co pewnie zamieściłeś. Jeszcze raz dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 20 Sierpnia 2021 Share Napisano 20 Sierpnia 2021 https://vokinburt.livejournal.com/268118.html Skrzydełko to nadajnik kąta natarcia , i zrób go z cienkiego plastiku https://gaysin.flagma.ua/uk/kuplyu-datchik-ugla-ataki-dua-3-ili-dua-3m-o7608541.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 21 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2021 Parę zdjęć wrzucam do warsztatu. Pierwsza sprawa, to w KP nie ma w ogóle żadnych dodatkowych sond, poza rurką pitot. Coś trzeba było dorobić, ewentualnie zaadaptować ze złomu. Popracowałem nad działkiem, muszę go wykończyć, przemalować podkładem i wtedy ocenić czy się nadaje, czy też zacząć od początku. Widoczna blaszka ma być wyrównana z plastikiem, żeby tworzyły jedną całość. Rura wydechowa zrobiona i spasowana z kadłubem, będzie osobno malowana i wklejana na końcu. Wloty powietrza wymagają poszerzenia poprzez wklejenie płytek plastikowych. Skrzydła pomalowane szarym podkładem wyglądają nieźle. Poprawiłem ostatnie klapy skrajne - ich wychylenie, myślałem, że to są lotki i źle je wkleiłem. W zrozumieniu tematu pomógł Kolega @mcrec1962 za co jeszcze raz dziękuję. Kadłub w zasadzie jest już cały, łącznie z wychylonym sterem kierunku. Pozostały wloty powietrza w których najpierw trzeba pomalować środek, skleić ze sobą i dopiero dokleić do kadłuba, poszpachlować, uzupełnić drobiazgi i wszystko do malowania podkładem. Do skończenia zostały jeszcze wspomniane wyże "skrzydełka"- nadajniki kąta natarcia i parę drobiazgów na kadłubie. Jak ktoś miałby uwagi na tym etapie to zapraszam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 21 Sierpnia 2021 Share Napisano 21 Sierpnia 2021 Cechą charakterystyczną dyszy dopalacza w wersjach mysliwskich 23 jest opadanie jej segmentów bez ciśnienia. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 21 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2021 (edytowane) O kurczę, spróbuje coś z tym zrobić, to dopiero ciekawostka. Dzięki. No chyba że ogień się zrobi to zostaną prosto Edytowane 21 Sierpnia 2021 przez tomekk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcrec1962 Napisano 21 Sierpnia 2021 Share Napisano 21 Sierpnia 2021 ''spróbuje coś z tym zrobić'' - bez spiny, czasem po zdjęciu zagłuszki dysza 'stała' jak u Ciebie,póki nikt jej nie dotykał... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 26 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2021 Ma pytanie, jakiego koloru powinny być wnęki hamulców aerodynamicznych górnych i dolnych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 26 Sierpnia 2021 Share Napisano 26 Sierpnia 2021 (edytowane) Na niderlandzkiej wiki jest zdjęcie takie. Link: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Remklep#/media/Bestand%3AMiG-23_afterburner_exhaust_airbrakes.jpg Edit: i takie, wrzuciłem je, ale teraz dopiero pomyślałem, że może wnętrze różni się w zależności od malowania, czy wersji? Edytowane 26 Sierpnia 2021 przez Vieh_san 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi