Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Twój za bardzo w zielony wpada, chyba że zdjęcia przekłamują. Oryginał bardziej szaroniebieski jest. 

Napisano

Witaj Jery,kolory jakie sugeruje EDUARDdo swojego wypustu SU 7  /1148/ wszystkie camouflage/fotel pilota H67 light blue,"poduszki" na fotelu H47 red brown,szyny za fotelem H340 field green,wneki podwozia H57 aircraft gray,to samo golenie podwozia,zielony na anteny i stozek wlotowy H 302 ,panel przed wiatrochronem kabiny to cos w rodzaju niemieckiego RLM 02,moze troche ciemniejsze,moze H 70,troche tutaj zgaduje,ja uywam modelmaster i tamiya.To kolory GUNZE AQUEOUS .Pozdrawiam Marek

Napisano

Zasialiście zamęt w moim planie na ten model. Dzisiaj przyjechał kurier z resztą cukierków do kompletu czyli bombka, kółka i dysza. Więcej nie dokładam chociaż byście mnie jako Kmicica ogniem traktowali.

IMG_3053.JPG

• Haha 2
Napisano

Szlachetnie waćpan postępujesz grosza nie żałując. Pozdrawiam Focus

• Like 1
Napisano
18 godzin temu, Focus napisał:

Szlachetnie waćpan postępujesz grosza nie żałując. Pozdrawiam Focus

IMG_3054.JPG

• Haha 3
Napisano

Jak bozia da, jutro zamknę ten bałagan k tórego i tak nie będzie widać ale co tam.

IMG_3055.JPG

Napisano

Kabinka się składa i suszy więc pora na dupkę.

Pomalowane to to śrebrnym, potem jet exhaust i odrobiną zieleni. Przypruszę to jeszcze odrobinę pigmentem. Oczywiście na zdjęciach tego nie widać ale co, tam. Na razie robocze. Przy okazji miałem pierwsze zetknięcie z farbami MIGa  i subiektywnie powiem że przegrywają z Gunze, ale może jak ta przygoda potrwa dłużej ( a mam kilka METALI ) to się bardziej zaprzyjaznimy.

Tak jak pisałem na początku, Su-7 ma być poligonem dla metalizerów więc pytanie, czy jako podkład odpowiedni będzie Mr.Finishing Surfacer 1500 i czy trzeba jeszcze przeprowadzić jakieś zabiegi po jego położeniu?

Na koniec foto dupki.

IMG_3056.JPG

IMG_3057.JPG

IMG_3058.JPG

Napisano

Cieszę się jak mam połówkę, ale jak mam dwie to już trzeba szwagra...

Tak więc połówki poskładane, kabina jeszcze bez fotela, dysza na miejscu.

IMG_3076.JPG

• Like 1
Napisano

Jeszcze kilka drucików i poprawek  i podwozie będzie gotowe do malowania.  Bardzo ubogo w zestawie wiec dużo czasu uciekło. Na razie złożone na sucho.

IMG_3082.JPG

IMG_3083.JPG

IMG_3084.JPG

IMG_3085.JPG

Napisano
W dniu 14.05.2021 o 11:30, em napisał:

Dwa zbiorniki pod skrzydłami, podwieszenia wewnętrzne oraz  IAB pod kadłubem. I to wszystko.

Czyli zewnętrzne belki usunięte i zaszpachlowane???

Napisano
1 godzinę temu, Usul napisał:

Czytam, oglądam i szanuje za walkę z taka materia! Dobra robota !

Wielkie dzięki. Już myślałem że tylko ja czytam to co napisałem. Taki wpis bardzo dopinguje do dalszej walki.

Napisano
33 minuty temu, jacek napisał:

Już myślałem że tylko ja czytam to co napisałem.

Oj tam, oj tam. Rzadki ptaszek się buduje, wygląda nieźle, to się czyta 👍.

Napisano
54 minuty temu, em napisał:

Nie,  

Czyli mają być cztery belki pod skrzydłami? Na filmie nie widać zewnętrznych belek, tak jak na schemacie.

Napisano
26 minut temu, jacek napisał:

Na filmie nie widać zewnętrznych belek, tak jak na schemacie.

Cztery belki pojawiły się na Su-7BKL dopiero pod koniec lat sześćdziesiątych, wtedy tez zaczęto modernizować wcześniejsze wersje do tego standardu. Chyba tylko na szkolnych zostały dwie belki.

Napisano
41 minut temu, jacek napisał:

Czyli mają być cztery belki pod skrzydłami? Na filmie nie widać zewnętrznych belek, tak jak na schemacie.

Jaki numer na burcie przewidujesz?

Napisano
10 minut temu, em napisał:

Jaki numer na burcie przewidujesz?

Coś co mam w zestawie czyli do wyboru 02,03,06,807,815

Nie myślałem jeszcze o tym. Propozycje...

Napisano (edytowane)

Już wybrałeś...to nie mogą być te 02-09.

Ostatnia dostawa z 72 roku miała 6 punktów podwieszen,reszta do 1976 latała z 4 punktami.

.Również malowanie uwarunkowane było remontami.Do remontu,czyste blachy po ,srebrzanka.

Edytowane przez em
  • Thanks 1
Napisano
33 minuty temu, barszczo napisał:

Robisz wersję BKL więc zostają ci numery 807 i 815. Oba stoją w muzeach. Jeden w Krakowie drugi w Warszawie.

33 minuty temu, em napisał:

Już wybrałeś...to nie mogą być te 02-09.

Dziękuję panowie za podpowiedzi. Cieszę się że zostają cztery belki pod skrzydłami bo to dla modelu atrakcyjniej no i szpachlowanie odpada. Gdyby jeszcze ktoś podrzucił zdjęcia mocowań pod tymi wolnymi zewnętrznymi podwieszeniami byłoby ekstra. Chodzi o te wszystkie zaczepy i podłączenia.

Tymczasem ożeniłem ze sobą pocięte części kadłuba. 

DSC09150.JPG

DSC09155.JPG

• Like 2
Napisano
20 minut temu, em napisał:

Jeśli chodzi o spód belki? to przyjmij za wzór przykadlubowa belkę z  Su-22.

Modelarsko nie wygląda to zbyt ciekawie. Szukam zdjęć z realu.

0oKcf0B.jpg

Napisano (edytowane)

Te w modelu OEZ są w porządku.

Podaje cyfry    

2500 mm to odległość od środka symetri samolotu do środka belki wewnętrznej skrzydlowej, natomiast zewnętrzną wisiała na 3200 mm .Uf...i za ta zewnętrzną na przedłużeniu w osi był sobie zamontowany  do dolnej powierzchni skrzydła ceownik w którym poruszał się ustalacz bomby/ zasobnika lapiac te za Brzechwy i nie pozwalając się przemieszczać na boki.Stale ustalacze dla mniejszych bomb były również przynitowane do tyłu belki. Patrz zewnętrzne belki Su-20/22

Edytowane przez em