robertmodelarz Napisano 24 Maja 2021 Share Napisano 24 Maja 2021 (edytowane) Model Soviet BTR-60PB firmy Trumpeter nr katalogowy 01544 skala 1/35, nabyłem jako niedokończony na jednym z portali społecznościowych. Transporter wykonany prosto z pudła, malowany farbami Gunze. (precz z akrylami Ammo Mig i AK). Wykonałem wersję BTR-60PB – czyli pojazd z obrotową wieżą i dwoma karabinami maszynowymi: 14,5 mm KPWT i 7,62 mm PKT. Transporter był również używany przez oddziały ZOMO, a następnie Policję. Pierwszy raz zamiast washa, użyłem specyfiku Tamiya Panel Liner black. Do pancerki to on średni się nadaje- za szybko wysycha i daje się zmywać bardzo, krótko po nałożeniu. Najlepiej benzyną do zapalniczek RONSON (której nie posiadam- zastosowałem zwykłą ekstrakcyjną). Próba zmywania takiego "washa" za pomocą tradycyjnych technik zakończyła się połamaniem , wszystkich delikatnych wystających elementów. Wyszło jak wyszło..... Edytowane 24 Maja 2021 przez robertmodelarz 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 25 Maja 2021 Share Napisano 25 Maja 2021 Wiesz nie wiem co zrobiłeś nie tak, alw mnie ten specyfiķ z błyszczącego akryla zszedł po tygodniu.Fajna szkarada, jak możesz to napisz jakich farb użyłeś do malowania kadłuba, pozdrawiam OLO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 25 Maja 2021 Share Napisano 25 Maja 2021 Daj mu jeszcze trochę błysku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 25 Maja 2021 Autor Share Napisano 25 Maja 2021 (edytowane) Na czarny akrylowy podkład Vallejo poszły kolory: baza -H401 - Flat Dark Grey rozjaśniana H418- RLM78 Light Blue i Flat White -mieszany do uzyskania prawie niebieskiej barwy: Edytowane 25 Maja 2021 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 25 Maja 2021 Autor Share Napisano 25 Maja 2021 8 minut temu, rhinoceros napisał: Daj mu jeszcze trochę błysku... Dziś lub jutro dotrze do mnie zamówienie z internetowego sklepu modelarskiego. Zakupiłem lakier H-102 Premium Clear Semi-Gloss, ostatnie malowanie mat varnish Vallejo na modelu tajwańskiego CM-11 (M-48H) spowodowało wystąpienie jakiś dziwnych miniaturowych kropeczek. Siknę go, na początku od dołu, zobaczymy jak to wyjdzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JFM Napisano 25 Maja 2021 Share Napisano 25 Maja 2021 Wystarczy tylko przełożyć koła na 1, 2 i 4 osi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 25 Maja 2021 Autor Share Napisano 25 Maja 2021 13 minut temu, JFM napisał: Wystarczy tylko przełożyć koła na 1, 2 i 4 osi. Koła nie są przyklejone tak zrobię, zakładałem wczoraj po ciemku i okulary zostawiłem w pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jery Napisano 25 Maja 2021 Share Napisano 25 Maja 2021 Ciekawy temat i fajny model . Mi oprócz braku połysku w takim "miejskim" pojeździe przeszkadza jeszcze to ziemiste ubrudzenie kół, całkiem według mnie tu nie pasuje. Jeśli już to jakieś delikatne przykurzenia i akcenty w szarych odcieniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 25 Maja 2021 Autor Share Napisano 25 Maja 2021 (edytowane) 2 godziny temu, Jery napisał: Ciekawy temat i fajny model . Mi oprócz braku połysku w takim "miejskim" pojeździe przeszkadza jeszcze to ziemiste ubrudzenie kół, całkiem według mnie tu nie pasuje. Jeśli już to jakieś delikatne przykurzenia i akcenty w szarych odcieniach. Brudzenie kół wykonałem zgodnie z poradnikiem: The Weathering magazine issue 25 KOŁA, GĄSIENICE I POWIERZCHNIE : Użyłem również tych samych specyfików, po pierwszej warstwie pigmentów, było to mało widoczne. Nałożyłem ich więcej pędzlem i utrwaliłem Pigment Fixerem- nadmiar starłem paluchem. Wymaga to wyczucia i umiaru w dawkowaniu. Bieżnik, kół jest dosyć agresywny, zaschnięte specyfiki już tam zostały. Muszę spróbować nakładać aerografem, farby typu washable (ścieralne), kolory dust i earth. Zobaczymy jak to wyjdzie. Nawet jeżdżąc po twardej nawierzchni coś tam zawsze na bieżniku zostawało. Edytowane 25 Maja 2021 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jery Napisano 25 Maja 2021 Share Napisano 25 Maja 2021 I brudzenie kół Ci wyszło bardzo dobrze, tylko że dla pojazdów jeżdżących po nieutwardzonych terenie. Z tych trzech zdjęć które dałeś jako przykład to pierwsze by pasowało najlepiej. Twój pojazd, niczego Ci na siłę nie sugeruję, to tylko moje odczucia Pozdrawiam, Jurek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 25 Maja 2021 Share Napisano 25 Maja 2021 Klimat jak na 13 grudnia, fajny efekt. Zdjęcia z muzeum gdzie zrobiłeś? Dobrze widzę wyrzutnię WP-8z w tle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 25 Maja 2021 Share Napisano 25 Maja 2021 bardzo fajnie wyszedł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 25 Maja 2021 Share Napisano 25 Maja 2021 Fajny milicjant. Miło zobaczyć od czasu do czasu coś niebieskiego w tym zakątku forum. Szkoda jedeynie, że ten panel liner się tak wżarł. Oprócz dobrego "zmywacza" to do tego produkty dobrze mieć jakiś porządny lakier błyszczący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 25 Maja 2021 Autor Share Napisano 25 Maja 2021 4 godziny temu, Michal_G napisał: Klimat jak na 13 grudnia, fajny efekt. Zdjęcia z muzeum gdzie zrobiłeś? Dobrze widzę wyrzutnię WP-8z w tle? http://www.muzeum.kolobrzeg.pl/pl/zbiory/dzieje-oreza-polskiego/bron-rakietowa/wyrzutnia-rakietowa-wp-8z/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 25 Maja 2021 Share Napisano 25 Maja 2021 Niebieski kolor malowania jest pewny? Pytam z ciekawości, bo o ile po przemianach w barwach POLICJI w ciemnym niebieskim faktycznie występowały, to za komuny BTR-y MILICJI kojarzę raczej tylko w kolorze zielonym. ...no a przynajmniej w Krakowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 25 Maja 2021 Autor Share Napisano 25 Maja 2021 (edytowane) Z czasów PRL to mało jest zdjęć- kolorowych nie ma wcale. Widziałem zarówno zielone: Jak i niebieskie Edytowane 25 Maja 2021 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 25 Maja 2021 Share Napisano 25 Maja 2021 Ciekawy temat no i dobre wykonanie! Podoba mi się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 25 Maja 2021 Autor Share Napisano 25 Maja 2021 Jaki to kolor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 26 Maja 2021 Share Napisano 26 Maja 2021 Teoretycznie zielony lub po remoncie khaki ale diabeł tkwi w szczegółach pozdrawiam OLO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 26 Maja 2021 Share Napisano 26 Maja 2021 (edytowane) 10 godzin temu, robertmodelarz napisał: Z czasów PRL to mało jest zdjęć- kolorowych nie ma wcale. Widziałem zarówno zielone:... ...Jak i niebieskie Tak, Policyjne (jak na Twoich zdjęciach) przemalowane po 90-ym roku, to ja też widywałem niebieskie ale nie te z napisem MILICJA. Nie żebym się czepiał ale widywałem je za komuny dość regularnie i to zielone/khaki, bo jednostka (ZOMO) znajdowała się niedaleko mego miejsca zamieszkania, stąd moje pytanie. Dla mnie to lekkie sf ale można przyjąć, że w innych częściach kraju mogły występować w niebieskim kolorze. Tak czy inaczej podoba się, plus za temat Edytowane 26 Maja 2021 przez Rafał B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 26 Maja 2021 Share Napisano 26 Maja 2021 Bardzo przyjemny dla oka, przywykłego do zielonych odcieni współczesnego uzbrojenia. Mnie się wydaje, że dzieckiem będąc widziałem niebieskie, ale może to efekt mandeli. A może w Warszawie takie były, a w Krakowie - gdzie więcej zieleni i drzew - były zielone Łosz rzeczywiście chyba trochę się wżarł - miałem podobne problemu gdy kiepsko położyłem farbę i miała ona porowatą powierzchnię. Stosowane lakiery nie pomagały, może VMS byłby lepszy - kładzie się go grubą warstwą. Jeśli chodzi o koła to tylko bym przykurzył - ale to pełny subiektywizm, zupełnie się tym nie przejmuj. Po prostu ten wóz kojarzy mi się z przestrzenią miejską, gdzie licznie plenił się element ekstremistyczny. Podoba mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_W Napisano 28 Maja 2021 Share Napisano 28 Maja 2021 Dobrze wyszedł. Kolory fajnie pocieniowane. Użyłbym, innego odcienia niebieskiego ale to nie jest najważniejsze. Ważny jest ogólny odbiór który jest moim zdaniem bardzo dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi