Jump to content

JAK-1M - ZTS Plastyk 1:72, nr katalogowy S-02

barszczo
 Share

Recommended Posts

Kolejny model serii Mikro72 firmy ZTS Plastyk, Jak-1M (właściwie Jak-1b) z możliwością budowy wcześniejszej wersji czyli Jaka-1 po dość karkołomnym (dla młodego człowieka) cięciu grzbietu kadłuba. Przez ZTS wydany w trzech edycjach. W międzyczasie, prawdopodobnie podczas regeneracji form, zmieniona konstrukcja skrzydeł. Produkowany do dzisiaj. Tym razem pełny oryginał pierwszej edycji, kalki w świetnym stanie, zapraszam:

IMG_20210724_160527.thumb.jpg.175d26bd9708828883d4ee6ed8d47e83.jpg

IMG_20210724_160536.thumb.jpg.9f217c8800dee3feb3723151b4dffe40.jpg

IMG_20210724_160554.thumb.jpg.02867add716322914894da39c868f000.jpg

IMG_20210724_160615.thumb.jpg.c07799a0c87b29f2c21c9a862cef157c.jpg

Edited by barszczo
  • Like 2
  • Thanks 1

Kalkomanie z tego zestawu bardzo dobrze znoszą czas. Kupiłem kiedyś na allegro okazyjne tego jaka właściwie dla samych kalek z szachownicą, ponieważ model był już zaczęty. Kalki położyły się idealnie, jak na swój wiek.

4 godziny temu, barszczo napisał:

W międzyczasie, prawdopodobnie podczas regeneracji form, zmieniona konstrukcja skrzydeł. Produkowany do dzisiaj.

Zastanawiam się, czy od razu nie istniały dwa warianty form, bo współcześnie nasz ulubiony Mistercraft ma skrzydła jak w oryginale

1355_1_mscB17_1.jpg

a Plastyk zmienione (i inny układ części na ramce)

1584_1_PLK030_2.jpg

Edited by Wymysl

3 minuty temu, Wymysl napisał:

Zastanawiam się, czy od razu nie istniały dwa warianty form, bo współcześnie nasz ulubiony Mistercraft ma skrzydła jak w oryginale

O widzisz, pamiętałem o skrzydłach ale nigdy nie porównałem ramek. Ciekawa sprawa, może ktoś wie trochę więcej na ten temat?

• 3 weeks later...

Fakt, kalki miał doskonałe.

Miałem te z pierwszej serii, jak 2 lata temu  synowi rozleciały się współczesne  te nakładały się bez problemu i trzymają się

• Like 1

• 2 months later...
  • 4 months later...

Czy ktoś pamięta warsztat z budowy Jak-1 chyba przez Mikołaja75.Prosiłbym o linka bo jakoś chyba słabo szukam, no chyba że to było może na innym forum.

Dobra,  znalazłem, sorki niepotrzebnie trułem 4lytery😐

Edited by jmx62

Ta  relacja z budowy jak- a  przez Mikołaja75 powinna być dostępna  wyłącznie dla doświadczonych modelarzy których umiejętności są potwierdzone specjalnym certyfikatem .   😀

We wszystkich innych wypadkach relacja ta przyniosła więcej szkód niż pożytku. Duża  grupa  modelarzy w tym modelarzy  vintadzystów śledząc tą relacje doszła do wniosku, że tylko przez lepienie starych modeli można osiągnąć doskonałość modelarską i tą drogą lepienia starych modeli nie tylko oni powinni podążać , ale uparcie próbują też innym wmówić ( zwłaszcza początkującym ) , ze jest to bardzo dobry sposób by w przyszłości zrobić z tego prawdziwe "cacuszko". 😂

Kwestia , że trzeba być dobrym modelarzem by z kiepskiego modelu  zrobić cacuszko  jest w tych rozważaniach zwyczajnie pomijana.

Tak widziałem model Mikołaja 75  na żywo. 

• Like 2
  • Confused 1