barszczo Napisano 24 Lipca 2021 Share Napisano 24 Lipca 2021 (edytowane) Kolejny model serii Mikro72 firmy ZTS Plastyk, Jak-1M (właściwie Jak-1b) z możliwością budowy wcześniejszej wersji czyli Jaka-1 po dość karkołomnym (dla młodego człowieka) cięciu grzbietu kadłuba. Przez ZTS wydany w trzech edycjach. W międzyczasie, prawdopodobnie podczas regeneracji form, zmieniona konstrukcja skrzydeł. Produkowany do dzisiaj. Tym razem pełny oryginał pierwszej edycji, kalki w świetnym stanie, zapraszam: Edytowane 24 Lipca 2021 przez barszczo 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 24 Lipca 2021 Share Napisano 24 Lipca 2021 Kalkomanie z tego zestawu bardzo dobrze znoszą czas. Kupiłem kiedyś na allegro okazyjne tego jaka właściwie dla samych kalek z szachownicą, ponieważ model był już zaczęty. Kalki położyły się idealnie, jak na swój wiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 24 Lipca 2021 Share Napisano 24 Lipca 2021 (edytowane) 4 godziny temu, barszczo napisał: W międzyczasie, prawdopodobnie podczas regeneracji form, zmieniona konstrukcja skrzydeł. Produkowany do dzisiaj. Zastanawiam się, czy od razu nie istniały dwa warianty form, bo współcześnie nasz ulubiony Mistercraft ma skrzydła jak w oryginale a Plastyk zmienione (i inny układ części na ramce) Edytowane 24 Lipca 2021 przez Wymysl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 24 Lipca 2021 Autor Share Napisano 24 Lipca 2021 3 minuty temu, Wymysl napisał: Zastanawiam się, czy od razu nie istniały dwa warianty form, bo współcześnie nasz ulubiony Mistercraft ma skrzydła jak w oryginale O widzisz, pamiętałem o skrzydłach ale nigdy nie porównałem ramek. Ciekawa sprawa, może ktoś wie trochę więcej na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 24 Lipca 2021 Share Napisano 24 Lipca 2021 Z tego co mi wiadomo to ZTS Plastyk mia również drugie formy i jedne odsprzedał (?) Mister Craftowi. Temat był poruszany na facebookowych grupach modelarskich poświęconych modelom vintage. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 12 Sierpnia 2021 Share Napisano 12 Sierpnia 2021 To bł też jak na tamte czasy bardzo porządny model, spokojnie na międzynarodowym poziomie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 12 Sierpnia 2021 Share Napisano 12 Sierpnia 2021 Fakt, kalki miał doskonałe. Miałem te z pierwszej serii, jak 2 lata temu synowi rozleciały się współczesne te nakładały się bez problemu i trzymają się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 16 Października 2021 Share Napisano 16 Października 2021 To są 2 różne formy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 8 Marca 2022 Share Napisano 8 Marca 2022 (edytowane) Czy ktoś pamięta warsztat z budowy Jak-1 chyba przez Mikołaja75.Prosiłbym o linka bo jakoś chyba słabo szukam, no chyba że to było może na innym forum. Dobra, znalazłem, sorki niepotrzebnie trułem 4lytery Edytowane 8 Marca 2022 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 8 Marca 2022 Share Napisano 8 Marca 2022 "Proście, a będzie Wam dane..." https://modelwork.pl/topic/17264-jak-1b-zts-plastykmastercraft-172-dodatki-własne/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 10 Marca 2022 Share Napisano 10 Marca 2022 Ta relacja z budowy jak- a przez Mikołaja75 powinna być dostępna wyłącznie dla doświadczonych modelarzy których umiejętności są potwierdzone specjalnym certyfikatem . We wszystkich innych wypadkach relacja ta przyniosła więcej szkód niż pożytku. Duża grupa modelarzy w tym modelarzy vintadzystów śledząc tą relacje doszła do wniosku, że tylko przez lepienie starych modeli można osiągnąć doskonałość modelarską i tą drogą lepienia starych modeli nie tylko oni powinni podążać , ale uparcie próbują też innym wmówić ( zwłaszcza początkującym ) , ze jest to bardzo dobry sposób by w przyszłości zrobić z tego prawdziwe "cacuszko". Kwestia , że trzeba być dobrym modelarzem by z kiepskiego modelu zrobić cacuszko jest w tych rozważaniach zwyczajnie pomijana. Tak widziałem model Mikołaja 75 na żywo. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi