Skocz do zawartości

Zvezda S-400 Triumf 1/72

Klapouch

Rekomendowane odpowiedzi

Kończąc co miałem rozgrzebane od dobrych kilku tygodniu "popełniłem" takiego potwora. 

Próbowałem działać trochę olejami, myślę, że nie wyszło źle. Trochę problemów (moich) ze składaniem, opony jak mówił kolega @Vieh_sanM-A-S-A-K-R-A , reszta OK. 

Z wad : przesadziłem z "preshadingiem" rakiet, próbowałem ratować, ale nie udało się w 100%, szoferka złożona średnio - zaufałem spasowaniu Zvezdy i najpierw pomalowałem, potem kleiłem - ale okazało się, że akurat tu wypada szpachlować. Złożenie rakiet też nie jest pierwsza liga. Cóż trzeba próbować.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

• Like 11

Wyszedł mega, sam nie jestem wielkim fanem takich rozjaśnień, trochę komiksowo dla mnie wyglądają, ale wcale nie znaczy to, że są nieestetyczne. Troszkę więcej fotek by się przydało, żeby sobie pooglądać :D

• Thanks 1

3 minuty temu, Vieh_san napisał:

Wyszedł mega, sam nie jestem wielkim fanem takich rozjaśnień, trochę komiksowo dla mnie wyglądają, ale wcale nie znaczy to, że są nieestetyczne. Troszkę więcej fotek by się przydało, żeby sobie pooglądać :D

To prawda - komiksowo, to dobre słowo. Dla mnie to trochę jak ze zdjęciami HDR - nie zawsze się podobają, nie mają wiele wspólnego z rzeczywistością, ale raz na jakiś czas "rozwalają system" efekciarstwem. Oczywiście do tego efektu mi brakuje sporo, ale będę ćwiczył. 

5 minut temu, chorąży napisał:

Fajny, podoba mi się... Zastanawiałeś sie nad winetką ?

winietki w moim wykonaniu są niewskazane :)

Edytowane przez Klapouch

Mi się bardzo podoba. Może zielony kolor wyszedł zbyt pastelowo ale z cieniowaniem rakiet na pewno nie przesadziłeś. Jak na mój gust prosto w punkt - jest wyraziście i efektownie czyli tak jak lubię. Aha, no i skala nikczemna, której zwykle nie komentuję bo nie mam z nią obycia i zwykle mocno odstaje od tego co daje 1/35. Tutaj kapnąłem się dopiero jak zacząłem pisać więc chyba wiesz jak Ci ten model wyszedł 😉.

• Thanks 1

Tego typu pojazdy zawsze mi się kojarzyły jako mroczne, posępne, ponure, Tobie przez ten kolor wyszedł taki troszkę wesoły 🙂, ale jako całość to wygląda ładnie wymalowany, może jeszcze ta lina na przodzie wygląda trochę jakby była za gruba ,ogólnie to widać progres w Twoich modelach i to jest to

• Thanks 1

Ale kawał monstrum 😊

Ile to ma cm? 

Cieniowanie pojemników startowych wg mnie wyszło o super. 

Nie trafia do mnie kolor bazowy nadwozia (mocno kojarzy mi się z postapokaliptycznymi klimatami) ale za to bardzo mi się podoba jego zróżnicowanie. 

Może jednak jakąś podstawka? 

18 cm. Rzeczywiście kawał modelu jak na 1/72. 

Do tego modelu podstawki nie będzie. Zrobiłem raz „kolejową” podstawkę do V1 na wagonie kolejowym (S-F od modelcollect, ale dość przyjemne) i w sumie nie było aż takie tragedii. Kupiłem nawet ostatnio 2 ramki do zdjęć jako baza pod dioramki, więc pewnie coś się z czasem urodzi. Jednak u mnie z dioramkami jest jak z modelami w 1/35 - póki co brak mi wyobraźni jak je „zagospodarować”  kompozycyjnie: gdzie światło, gdzie cień, gdzie woda, gdzie trawa. Kupiłem scenkę pustynną Hellera, o taką

image.jpeg.f2de05cf949ca9b70fdbc059aefaa360.jpeg

ale się kurzy póki co i czeka na lepsze czasy.

Co do koloru bazowego - to niby russian green, chodziło mi o to, żeby całość nie była zbyt ciemna. Zbyt jeszcze mało praktyki, żeby trafić, po wszystkich zabiegach w kolor idealny, choć mi się taki podoba :)