bart207skw Napisano 22 Sierpnia 2021 Share Napisano 22 Sierpnia 2021 Witam. Dziś prezentuję sklejony model AS350 Squirrel (wiewiórka). Samo model składało się ciężko. Z uwagi na jakość samego modelu - gorsza niż Mistercraft. Plastik takli sobie, ale w miarę plastyczny i w miarę się go obrabiało. Generalnie każda cześć modelu wymagała obróbki skrawaniem dłutem i palnikiem... Trochę szpachli poszło. Kalki (trzeba było wycinać) i o dziwo bardzo dobry maja film, dobrze się kładły i zareagowały na płyn wamodu. Oszklenie od początku mleczne i niewyraźne. Dałem sobie spokój z jego polerowaniem. próbowałem pastami Tamiya - nic to nie dawało. Ogólnie temat dla fanów śmigieł jako uzupełnienie kolekcji. Model tez nie wyszedł mi idealnie. Są rzeczy, które widzę, np. trochę skopany wirnik główny - zrobiłem go wg skromnej instrukcji i nie wyszło do końca tak jak jest w rzeczywistości. Mam nadzieje, ze jak będę robił inna wersje tzn. Fennec w kolejnym śmigłowcu to poprawie. Podsumowując: to model z tych, kiedy czujesz ulgę, ze go zrobiłeś i ze jest koniec. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 22 Sierpnia 2021 Share Napisano 22 Sierpnia 2021 Ciekawy temat. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 22 Sierpnia 2021 Share Napisano 22 Sierpnia 2021 Za doprowadzenie do końca modelu Macha order za odwagę i wytrwałość się należy 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 22 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2021 5 minut temu, M.A.V. napisał: Za doprowadzenie do końca modelu Macha order za odwagę i wytrwałość się należy błędy są np tez w malowaniu. ale te uszczelki malowałem ręcznie, poprawki, poprawek... itd. ważne, że skończony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 22 Sierpnia 2021 Share Napisano 22 Sierpnia 2021 Jak na ten zestaw to efekt jest zaskakująco dobry Gratuluje Krzychu wytrwałości 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 22 Sierpnia 2021 Share Napisano 22 Sierpnia 2021 Na pewno na żywo wygląda jeszcze lepiej. Brawo, uwielbiam szortrany, gdzież Mistercraftowi do nich. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 23 Sierpnia 2021 Share Napisano 23 Sierpnia 2021 Nie przejmuj się. Ja nie wiem czemu ale podobają mi się takie proste modele. Robione np. przez dzieci bez weatheringu samymi farbami. Coś w nich jest. Głowa do góry, następne będą lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 23 Sierpnia 2021 Share Napisano 23 Sierpnia 2021 14 godzin temu, mandrivecs napisał: Ciekawy temat. No i w końcu mamy brystol do zdjęć. Krzysztof jesteś lewel wyżej! 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 24 Sierpnia 2021 Share Napisano 24 Sierpnia 2021 Fajnie, że model ukończyłeś i nam go zaprezentowałeś. Jednak mam kilka drobnych uwag i to co najbardziej rzuca się w oczy to zbyt grubo i niezbyt równomiernie nałożona farba psująca odbiór całkiem przyjemnego modelu. Musisz popracować nad nanoszeniem farby i zacząć malować bardziej rozcieńczonymi farbami najlepiej nakładanymi szerokimi pędzlami. Zobacz jak maluje pędzlami Tomek Wawerski z kanału Agtom albo Adam Pacud. Ich modele malowane pędzlami wyglądają jakby były malowane aerografami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 27 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2021 W dniu 24.08.2021 o 11:26, Staryfajter1954 napisał: Fajnie, że model ukończyłeś i nam go zaprezentowałeś. Jednak mam kilka drobnych uwag i to co najbardziej rzuca się w oczy to zbyt grubo i niezbyt równomiernie nałożona farba psująca odbiór całkiem przyjemnego modelu. Musisz popracować nad nanoszeniem farby i zacząć malować bardziej rozcieńczonymi farbami najlepiej nakładanymi szerokimi pędzlami. Zobacz jak maluje pędzlami Tomek Wawerski z kanału Agtom albo Adam Pacud. Ich modele malowane pędzlami wyglądają jakby były malowane aerografami. generalnie farby były rozcieńczone. ale ten efekt zawdzięczam wielu poprawkom w malowaniu. domalowaniem i szlifowaniu w pewnym momencie nie było końca. i tak już zostawiłem myślę, że następnym razem będzie lepiej... wiem aero tez by sie przydało, ale jeszcze nie teraz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 27 Sierpnia 2021 Share Napisano 27 Sierpnia 2021 41 minut temu, bart207skw napisał: generalnie farby były rozcieńczone. ale ten efekt zawdzięczam wielu poprawkom w malowaniu. domalowaniem i szlifowaniu w pewnym momencie nie było końca. i tak już zostawiłem myślę, że następnym razem będzie lepiej... wiem aero tez by sie przydało, ale jeszcze nie teraz... Nie poddawaj się i jak napisałem podglądaj Tomka i Adama i coś z tego będzie :). Sam też niektóre elementy maluję pędzlem ale stosowałem się do ich porad i to dało fajne efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 2 Grudnia 2021 Share Napisano 2 Grudnia 2021 W dniu 27.08.2021 o 11:06, bart207skw napisał: generalnie farby były rozcieńczone. ale ten efekt zawdzięczam wielu poprawkom w malowaniu. domalowaniem i szlifowaniu w pewnym momencie nie było końca. i tak już zostawiłem myślę, że następnym razem będzie lepiej... wiem aero tez by sie przydało, ale jeszcze nie teraz... Dużo pracy włożyłeś, szkoda, że malowanie niestety mocno go ciągnie w dół. Może jednak zastanowisz się nad jakimś aero, nawet najtańszym? Jakby co, miałbym do odstąpienia wraz z kompresorkiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 2 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2021 7 godzin temu, GreGG24 napisał: Dużo pracy włożyłeś, szkoda, że malowanie niestety mocno go ciągnie w dół. Może jednak zastanowisz się nad jakimś aero, nawet najtańszym? Jakby co, miałbym do odstąpienia wraz z kompresorkiem. aero będzie ale po remoncie mieszkania zrobienia modelarni, ale to jeszcze trochę potrwa. a poza tym musze się go nauczyć bo nigdy tez nie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi