Adamo722 Napisano 3 Października 2021 Share Napisano 3 Października 2021 (edytowane) Ja też mam mętlik przy Ki 84 bo widzę kabiny pomalowane aluminium, zielone i nawet jak zero w kabinie niebieskawy metalic z zakładów chyba kawasaki. Edytowane 3 Października 2021 przez Adamo722 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 3 Października 2021 Autor Share Napisano 3 Października 2021 53 minuty temu, Adamo722 napisał: Ja też mam mętlik przy Ki 84 bo widzę kabiny pomalowane aluminium, zielone i nawet jak zero w kabinie niebieskawy metalic z zakładów chyba kawasaki. No właśnie, im bliżej końca wojny, tym chaos w malowaniach większy. Różne źródła podają różne , nie rzadko sprzeczne ze sobą informacje. Z drugiej strony - daje to nam modelarzom - szerokie pole do popisu, gdyż ciężko udowodnić że popełniło się błąd. Generalnie podjąłem decyzję i do wnętrza kokpitu dałem Olive Drab jako bazę pod dalsze rozjaśnienia i zabiegi. Co do wnęk podwozia to muszę poszperać jeszcze. Mam dylemat czy machnąć je także w ten kolor czy pozostawić naturalny metal. Na płatowiec pójdzie specyfik od AK - wydaje się najbardziej odpowiedni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenzan Napisano 4 Października 2021 Share Napisano 4 Października 2021 Fakt, malowanie japońskich samolotów Armii pod koniec wojny jest nadal przedmiotem dyskusji, zapewne nieskończonych. Jaki kolor wybierzesz z palety, o której myślałeś, będzie do uzasadnienia. Kawasaki Green - OK, też może być. Osobiście wybrałbym coś bardziej w kierunku zgniłej zieleni, ale dowodów nie mam na 100%. Tu raczej widzimisię. W każdym razie - co wybierzesz, będzie dobrze, chyba, że jakiś odcień różu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 5 Października 2021 Share Napisano 5 Października 2021 Nie wiem jak wygląda specyfik AK po pomalowaniu, ale to co dałeś do wnętrza jak dla mnie idealnie nadaje się na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 6 Października 2021 Autor Share Napisano 6 Października 2021 9 godzin temu, zegeye napisał: Nie wiem jak wygląda specyfik AK po pomalowaniu, ale to co dałeś do wnętrza jak dla mnie idealnie nadaje się na zewnątrz Wnętrze malowałem amerykańskim Olive Drab. Zaczynam rozjaśniać podłogę i burty pod dalszą zabawę. Płatowiec pomaluję właśnie tym Olive Brown od AK i zabaczymy jak to będzie wyglądać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 7 Października 2021 Share Napisano 7 Października 2021 Znalazłem jeszcze taką fotkę https://www.alamy.com/stock-photo-the-cockpit-of-kawasaki-ki-100-type-5-imperial-japanese-army-fighter-13614393.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 7 Października 2021 Autor Share Napisano 7 Października 2021 Dziękuję Mam kilka zdjęć kokpitu właśnie tego muzealnego egzemplarza. Historycy z grupy Arawasi utrzymują że jest to wierna rekonstrukcja w oparciu o wspomnienia pilotów i zapiski amerykanów badających samolot. Myślę że śmiało można się na tych fotografiach wzorować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 17 Października 2021 Autor Share Napisano 17 Października 2021 Cześć Obmyślając koncepcję na pomalowanie 110 tak, ażeby efekt końcowy był w miarę przyzwoity i zgodny z tym co sobie zamierzyłem, troszkę popracowałem z detalami kabiny pilota. Jutro bezbarwny i washe oraz pigmenty. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 17 Października 2021 Share Napisano 17 Października 2021 To 1/48. Powinieneś troszkę bliższe kadry pokazać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 17 Października 2021 Autor Share Napisano 17 Października 2021 (edytowane) Nieco lepsze zdjęcia Następnie lakier i wszelakie siuwaksy. Edytowane 17 Października 2021 przez kapsel 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 17 Października 2021 Share Napisano 17 Października 2021 celownik wyszedł zajedwabiście. Zmieniasz też szklarnię czy zostawiasz zestawową Arii? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 17 Października 2021 Autor Share Napisano 17 Października 2021 Szklarnię potnę i wypoleruję, ewentualnie dam szkiełko z Hasegawy. Szczęśliwie zestawowa kabinka jest wolna od rys czy temu podobnych defektów, także postaram się ją wykorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 17 Października 2021 Share Napisano 17 Października 2021 masz jeszcze do wyboru bardzo ładną kropelkową osłonę Rob Taurus 48031 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 18 Października 2021 Share Napisano 18 Października 2021 Świetne. Ta duża skrzynka z zegarami na prawej burcie w moich opracowaniach jest w kolorze kokpitu a jedynie liczniki sa czarne.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 18 Października 2021 Autor Share Napisano 18 Października 2021 Godzinę temu, zegeye napisał: Świetne. Ta duża skrzynka z zegarami na prawej burcie w moich opracowaniach jest w kolorze kokpitu a jedynie liczniki sa czarne.... I mi gdzieś się rzuciło w oczy że ta skrzynka powinna być w kolorze kokpitu. Eduard pomalował swoje blaszki chyba na podstawie zdjęć tego muzealnego egzemplarza. Zastanowię się jeszcze czy próbować przemalować tę płytę- chociaż nie czuję się na tyle pewnym że zrobię to ładnie. Ewentualnie spróbuję suchego pędzla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano 20 Października 2021 Share Napisano 20 Października 2021 Wydetalowanie kokpitu robi wrażenie. Chociaż zastanawiam się nieśmiało, czy nie warto dodać jeszcze jakichś kabelków luzem, żeby podbić jeszcze efekt przestrzenności... Tak czy inaczej, lecę po popcorn. Zwłaszcza, że jak sam robiłem Ki-100, rto przerabiałem go za pomocą kilogramów szpachlówki z vacuformowego Ki-61. Ale to było tak mniej więcej pomiędzy permem a triasem... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 20 Października 2021 Share Napisano 20 Października 2021 Zgadzam się z przedmówcą w kwestii kabelków. Miejscami jest pustawo, więc jeśli Ci się chce... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 20 Października 2021 Autor Share Napisano 20 Października 2021 Dzięki za uwagi Nie śpieszę się z budową modelu więc spróbuję dołożyć jeszcze jakiejś drobnicy do wnętrza. Do tego czekają drobne poprawki i podmalówki bo na zdjęciach dopiero zobaczyłem że są niedomalowane miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 24 Października 2021 Autor Share Napisano 24 Października 2021 Cześć Postępy przy gwiaździstej Jaskółce niewielkie, jednak uznałem, że należałoby pokazać. Drobnicę składającą się na kokpit ,w mojej ocenie, przygotowałem do sklejenia w jedną całość. Dołożyłem kilka kabelków, psiknąłem sidoluxem i dałem ciemno szarego washa. Na wszystko mat i piaskowy pigment. Efekt raczej subtelny, jednak po złożeniu wszystkiego w całość okazuje się że niewiele i tak będzie widać. Tradycyjnie kokpit raczej ciasny - coś pomiędzy Reisen a Hayabusa. Więc wygląda to obecnie tak : Kolejnym krokiem, który chcę wykonać, to wklejenie rur wydechowych które pozostały mi z Hasegawy. Rozmiarem pasują całkiem przyzwoicie. Wytnę w połówkach kadłuba oryginalne imitacje rur i wkleję zamienniki. Tu raczej nie przewiduję problemów - nawet ja sobie z tym powinienem poradzić No i teraz najlepsze. Producent zaznaczył miejsce gdzie występował reflektor. Mam zagwozdkę jak zrobić przeźrocze w te miejsce. Oczywiście zaznaczone pole wytnę, jednak nie mam z zapasach pasującego szkiełka. Może podrzucicie jakiś pomysł jak to można wykonać bez żadnego doświadczenia w dorabianiu takich elementów ? Przyznam, że liczę na waszą pomoc i rady. Do następnego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 24 Października 2021 Share Napisano 24 Października 2021 Wkleisz kawałek przezroczystej ramki z oszklenia i wyszlifujesz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 24 Października 2021 Share Napisano 24 Października 2021 56 minut temu, kapsel napisał: Może podrzucicie jakiś pomysł jak to można wykonać Wytłocz tę osłonę na gorąco używając skrzydła jako kopyta. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 24 Października 2021 Autor Share Napisano 24 Października 2021 Zacząłem przerabiać zespół wydechowy. Wyciąłem całkiem oryginalne imitacje rur, a na ich miejsce wkleiłem kolektor Hasegawy. Obawiałem się, że z wpasowaniem zamiennika będzie więcej kłopotów. Nie jest idealnie jednak lepiej niż zestaw to rozwiązał. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 25 Października 2021 Autor Share Napisano 25 Października 2021 W końcu udało się ( prawie ) złożyć bryłę modelu. Wkleiłem zamienne kolektory wydechowe po obu stronach sinika, zespół tablicy przyrządów z km-ami oraz celownikiem, a także podłogę i zagłówek. Skrzydła oraz stateczniki poziome także trafiły na swoje miejsce. Przednia osłona na wcisk nałożona na kadłub celem sprawdzenia spasowania. Model nie będzie wymagać wiele pracy ze szpachlówką - poza dolnej części centropłata. Szlifowanie także konieczne u nasady skrzydeł na krawędziach spływu. Efekty poniżej : 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 1 Listopada 2021 Autor Share Napisano 1 Listopada 2021 Czołem Koledzy Prace nad Goshiki powolutku naprzód, także zamelduję o sukcesach. Postępy skromne jednak kronikarsko zamieszczę parę fotek tego co stworzyłem. Na pierwszy ogień poszła osłona kabiny, którą z sukcesem pociąłem na sekcje. Trzeba będzie szkiełka dopieścić ale to kosmetyka. Kolejnym krokiem było stworzenie szklanego klosza dla reflektora. I tutaj zasugerowałem się radą kolegi MIRO któremu serdecznie dziękuję. Robiłem to po raz pierwszy, i po kilku próbach udało mi się osiągnąć to co zamierzałem. Wytłoczona na ciepło sztywna folia z jakiegoś opakowania a za kopyto służyło skrzydło. Zamierzam wkleić go na odparowane CA. Mam nadzieję że bez przygód Model poszpachlowany, a w między czasie zabieram się za oczyszczanie z wypływek i nadlewek, oraz śladów po wypychaczach na całej drobnicy. Pozdrawiam serdecznie 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 1 Listopada 2021 Share Napisano 1 Listopada 2021 Z chęcią popatrzę co Ci wyjdzie z pocięcia kabinki. Ja poległem na Aichi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi