robertmodelarz Napisano 5 Marca 2022 Share Napisano 5 Marca 2022 24 minuty temu, Evildead napisał: Tak jak @orzechu500 napisał blaszki wycinasz na twardym podłożu, masz w domu płytę Cd/DVD ? to już wiesz co możesz wykorzystać jako podłoże , do ścięcia zadziorów wystarczą zwykłe małe nożyczki, dalej pilnik, cążki to słabo się nadają Wąskie precyzyjne cążki dla elektroników-, nadają się jak najbardziej do wycinania elementów fototrawionych zarówno Eduarda, Abera, Parta i tych dołączonych w zestawach do modeli. Takie się rzeczywiście nie nadają: Muszą mieć takie ostrza: Potem zadziory szlifuję pilniczkiem diamentowym. Każda technika jest dobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 5 Marca 2022 Share Napisano 5 Marca 2022 Cążki do blaszek myślałem że to przerost formy nad treścią, marketing itd, ja to po taniości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 5 Marca 2022 Share Napisano 5 Marca 2022 (edytowane) 5 minut temu, Evildead napisał: Cążki do blaszek myślałem że to przerost formy nad treścią, marketing itd, ja to po taniości Haha ale pilniczek Tamiya dedykowany do blaszek jest Też go bardzo lubię- sprawdza się i nie jest jakoś pieruńsko drogi jak na narzędzia tej firmy. Edytowane 5 Marca 2022 przez TAW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 5 Marca 2022 Share Napisano 5 Marca 2022 Teraz, TAW napisał: Haha ale pilniczek Tamiya dedykowany do blaszek jest Też go bardzo lubię- sprawdza się i nie jest jakoś pieruńsko drogi jak narzędzia tej firmy. Najważniejszy tu a jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 5 Marca 2022 Share Napisano 5 Marca 2022 Najważniejsze w pracy z blaszkami jest to, aby odpowiednio zabezpieczyć wycinany detal przed lotem w modelarską varhalę pełną zagubionych elementów. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bzdura Napisano 6 Marca 2022 Share Napisano 6 Marca 2022 Do wycinania blach wystarczy dobry skalpel, chirurgiczny lub z Olfy. Nie ciąć czubkiem ostrza, bo szybko się ukruszy, tylko środkiem ostrza. Tnę na instrukcji z modelu, jeżeli nie jest grubsza niż kilka kartek, nic się nie odkształca, a ostrze tak nie cierpi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 6 Marca 2022 Autor Share Napisano 6 Marca 2022 Ile się namęczyłem z tymi blachami ze przesiadłem na cyjanke z Miga. Tylko gdy kleiłem cyjanką to zaczęło kopcić jakby reakcja powstawała Dziwne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 10 Marca 2022 Share Napisano 10 Marca 2022 Te nie zeszlifowane 'zadziory' będą widoczne. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 10 Marca 2022 Autor Share Napisano 10 Marca 2022 Dzięki poprawione pilnikiem diamentowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 11 Marca 2022 Share Napisano 11 Marca 2022 Ja zamiast maty samogojącej kupiłem deskę do krojenia w Ikea, z jakiegoś polietylenu, były pakowane po 2 sztuki. Na tym tnę, wybijam, wycinam blaszki (nożem Olfa, jak messer pisze): https://www.ikea.com/pl/pl/p/finfoerdela-deska-do-krojenia-gietka-ciemnoszary-ciemnoturkusowy-30335898/?gclsrc=aw.ds&gclid=CjwKCAiAg6yRBhBNEiwAeVyL0H9DMUxL8Xo-Bf3A2hokJeGQ8JK3buRVHP_J9FUbAf_irpgs-9oDqhoC_zIQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds Nad cążkami do wycinania blaszek tez się zastanawiam, bo te do wycinania części z ramek to rewelka, nawet najtańsze. Mniej roboty przy szlifowaniu i blach, i plastiku. A zawsze się broniłem przed gadżetami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 12 Marca 2022 Autor Share Napisano 12 Marca 2022 Small progres. Idz pan w ..... z tymi malymi blaszkami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 12 Marca 2022 Share Napisano 12 Marca 2022 Prawidłowe mocowanie "korytek" antenowych. Rysunek tylko w celach dyskusji. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 12 Marca 2022 Autor Share Napisano 12 Marca 2022 52 minuty temu, meser262 napisał: Prawidłowe mocowanie "korytek" antenowych. Rysunek tylko w celach dyskusji. Pozdrawiam Krzysztof Czyli wygląda na to ze Dragon dał nieodpowiednie mocowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 12 Marca 2022 Share Napisano 12 Marca 2022 34 minuty temu, DamianosPL napisał: Czyli wygląda na to ze Dragon dał nieodpowiednie mocowania? To jest bardzo leciwy model. O tym już Ci inni też wspominali - jeśli się nie mylę. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 12 Marca 2022 Autor Share Napisano 12 Marca 2022 2 godziny temu, meser262 napisał: To jest bardzo leciwy model. O tym już Ci inni też wspominali - jeśli się nie mylę. Pozdrawiam Krzysztof Sugeruje sie tym zdjęciem. Ale większość nie miała tych korytek. Ale poszperałem i rzeczywicie jest na jednym zdjęciu. A tutaj filmik dla ciekawskich. Ciekawych rzeczy mozna sie dowiedzieć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 13 Marca 2022 Share Napisano 13 Marca 2022 16 godzin temu, DamianosPL napisał: Sugeruje sie tym zdjęciem. Sugerujesz się zdjęciem rysunku - Twoja sprawa. 16 godzin temu, DamianosPL napisał: Ale większość nie miała tych korytek. To nie istotne w tym przypadku. TY robisz pojazd który powinien je mieć. 16 godzin temu, DamianosPL napisał: Ale poszperałem i rzeczywicie jest na jednym zdjęciu. Widocznie szukasz w niewłaściwych miejscach/źródłach. Poszukaj fotek w wersji B~D - ma korytko z jednej strony i wersji E~F ma dwa korytka. https://www.worldwarphotos.info/gallery/germany/tanks-2-3/stug_iii/ https://www.worldwarphotos.info/gallery/germany/tanks-2-3/stug3/ Zdjęcie które wkleiłeś pokazuje oficerów armii portugalskiej oglądających sprzęt niemiecki na froncie wschodnim w sierpniu/wrześniu 1942 roku. Pojazd to StuG III ausf.F. Pozdrawiam Krzysztof 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 13 Marca 2022 Autor Share Napisano 13 Marca 2022 Czy taka szpara z tyłu powinna być bo podpory równo przyklejone pod błotnikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 13 Marca 2022 Share Napisano 13 Marca 2022 (edytowane) W nowszym wypuście DRAGON-a, w tej wersji StuGa III F/8 -tak to wygląda: i na żywo: Edytowane 17 Marca 2023 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 24 Marca 2022 Autor Share Napisano 24 Marca 2022 Do projektu dołączają kolejne modele z wyjątkiem Samochodu bo to na osobny mini projekt Girls und Panzer Cars. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
halset Napisano 24 Marca 2022 Share Napisano 24 Marca 2022 Matko bosko kochano 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AchtungCancer Napisano 24 Marca 2022 Share Napisano 24 Marca 2022 Ah, mityczny Platz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 24 Marca 2022 Share Napisano 24 Marca 2022 (edytowane) Wiedziałem, że będzie grubo, ale nie spodziewałem się że aż tak Edytowane 24 Marca 2022 przez patrykd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kryspacz Napisano 24 Marca 2022 Share Napisano 24 Marca 2022 Tak z zupełnej ciekawości, któryś z modeli zostanie ukończony? Jeden? Którykolwiek? Humvee z Powidza na przykład? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 25 Marca 2022 Autor Share Napisano 25 Marca 2022 11 godzin temu, kryspacz napisał: Tak z zupełnej ciekawości, któryś z modeli zostanie ukończony? Jeden? Którykolwiek? Humvee z Powidza na przykład? Tak będą ukończone. Pz IV ausf.D już został ukończony. A humvee z Powidza poleciał na śmietnik bo spadł z komody i się cały rozsypał. Teraz się skupiam na tym projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 26 Marca 2022 Autor Share Napisano 26 Marca 2022 Przyszedł czan na koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi