KayFranz Napisano 18 Grudnia 2021 Share Napisano 18 Grudnia 2021 26 minut temu, myszaty napisał: chyba nawet zbyt gładki W tej skali przed pomalowaniem powierzchnia powinna być niczym lustro. Pooglądaj fotki samolotów pokrytych płótnem - z metra nie da się rozróżnić czy pod farbą jest blacha, sklejka czy napięte płótno. Jedynie odciskające się elementy konstrukcji mogą sugerować podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 18 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2021 Teraz, KayFranz napisał: Jedynie odciskające się elementy konstrukcji mogą sugerować podpowiedź. Oki, a czy oprócz kształtu kadłuba, on jest taki ? kanciasty? robić jeszcze z wyciągniętej ramki zgrubienia? Na zts- były takie wypukłe...od ogona tak do połowy kadłuba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 18 Grudnia 2021 Share Napisano 18 Grudnia 2021 Godzinę temu, myszaty napisał: Takie było wyobrażenie zts-u na temat płótna... Egzemplarz nr.2 jest już gładki jak pupcia niemowlęcia, i chyba nawet zbyt gładki. Dalsz próby wyginania oszklenia - najlepiej wychodzi na prostownicy do włosów. Żona pozwoliła... Opiszesz ta sztukę? Co jak czym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 18 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2021 No jacha! Jakoś specjalnie finezyjna to nie jest chyba że ktoś ją dopracuje. 1. Materiał: Ramka z leroya za 5,5 ma zamiast szkła tafelkę z tworzywa ok 1mm PE-LD. Dwustronnie foliowana, super przeźroczysta, doskonale się to tnie rysikiem trampka. 2. Pomysł Zrobić szybki do rwd bo oryginał to masakra, boczne pan pikuś bo proste, przednia gięta - ha! tylko jak...metody siłowe zawiodły, pojawiają się pajączki i matowieje. A. Więc grzejemy, wrzątek był ok ale ciężko opanować pasek zmiękczonego tworzywa trzymając je we wrzątku , choć wycisnąć jaki bombel ala vacu powinno iść. B. Lutownica spoko, nagrzewałem nie nad grotem, a trochę dalej. No fajnie, ale temperatura za wysoka i ciężko kontrolować wygięcia bo pojawia się już skurcz tworzywa. Ale muszę spróbować na kolbie z regulacją temperatury. C. Prostownica ma ok 200 stopni by sobie laski koafiury nie pyściły z dymem. Dostałem do prób jakiąś turystyczną: nie ma regulacji temperatury jak taka droższa ( tej nie dostałem ) i robimy: pasek tworzywa Tą metodę cięcia poznałem kilkanaście już lat temu jak zamawiałem plexi na osłony maszynowe. Po prostu rysuje pazurkiem przeciągając po linijce/listwie. Zawsze czysto, prosto... Mamy pasek. Rozgrzaną prostownicę w łapkę , pasek też i wkładamy pomiędzy grzałki. Jak poczujesz że miękknie to masz 2-3 sek. by wyjąć i zgiąć na pół bo zaraz tężeje. Także trzeba wykonać czasem kilka prób. I to w sumie wsio... Jeszcze zostaje do sprawdzenia nagrzewanie suszarką do włosów lub innym ustrojstwem co dmucha ciepłym. Taki ersatz maszynki do vacu... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 18 Grudnia 2021 Share Napisano 18 Grudnia 2021 Dzięki za objaśnienie, przyda się to info. Zastanawia mnie tylko, czemu nie zrobisz z oryginalnej owiewki kopyta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 18 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2021 9 minut temu, Moses napisał: nie zrobisz z oryginalnej owiewki kopyta? Bo orginał ( oba) są sakramencko grube i nierówne i to z obu stron. Lepiej próbować złapać kształt wg. kadłuba. Same szlifowania było by na dwa dni by to jakoś wyglądało. Tu wystarczy raz szybko zgiąć, a nuż wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Grudnia 2021 Share Napisano 19 Grudnia 2021 7 godzin temu, myszaty napisał: Same szlifowania było by na dwa dni by to jakoś wyglądało Dwa dni szlifowania, a potem - Pyk i jest! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 19 Grudnia 2021 Share Napisano 19 Grudnia 2021 (edytowane) A dziś mija 3ci dzien jak bawisz się z oszkleniem Edytowane 19 Grudnia 2021 przez Moses Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 19 Grudnia 2021 Share Napisano 19 Grudnia 2021 10 godzin temu, myszaty napisał: wrzątek był ok Na forach modelarzy kartonowych można znaleźć opisy, jak to robić właśnie z PET-a, ale w OLEJU na patelni. Przy czym warto założyć okulary, maseczka też się przyda i przede wszystkim - jakieś grubsze rękawice. Olej podgrzewa się sporo ponad 100°C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 19 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2021 38 minut temu, Moses napisał: dziś mija 3ci dzien jak bawisz się z oszkleniem Ale nie cały czas! Taka akcja to 10 - 15 minut, albo wychodzi albo nie...i robię coś innego. Próby były 3: woda, lutownica ( przy okazji naprawy elektroniki) i prostownica... Kopytko bym robił gdyby to była jakaś, nie wiem, sferyczna? owiewka, z tym że wolał bym kupić taką pavle czy coś, tu jest prosty pasek zgięty na pół. A budować vacu? hmm..za dużo roboty. 29 minut temu, KayFranz napisał: Olej podgrzewa się sporo ponad 100°C O, z rozgrzanym olejem to mam na codzień zabawę, a wcześniej serwisowałem min. smażalniki do pączków i całe linie produkcyjne ( nawet takie od 200 do400 szt/h )...wiem czym to pachnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 19 Grudnia 2021 Share Napisano 19 Grudnia 2021 Ale nie chodzi o zrobienia Vacu, kopyto aby wyprofilowac odpowiednio owiewke, zamiast robić to na oko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Grudnia 2021 Share Napisano 19 Grudnia 2021 4 godziny temu, Moses napisał: kopyto aby wyprofilowac odpowiednio owiewke, zamiast robić to na oko Otóż to! Robisz kopytko i naciągasz na nie rozmiękczoną w temperaturze folijkę. Aż mi się przypomniało... 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jery Napisano 19 Grudnia 2021 Share Napisano 19 Grudnia 2021 Do nagrzania może nadałaby się opalarka z regulacją temperatury? Suszarka chyba będzie miała za niską temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 19 Grudnia 2021 Share Napisano 19 Grudnia 2021 (edytowane) Chwyla, dżętelmeny... Jakie kopytko? To jest RWD-5. Kwintesencja prostoty i nieskomplikowania. Boczne szyby są płaskie jak dowcipy Strasburgera, a przednia też była wygięta z jednego arkusza pleksi. Zanurzasz kawałek tego PET-a w gorącym oleju, potem delikatnie wyginasz albo szczypcami albo nawet w rękach (chronionych...) do żądanego kształtu i czekasz, aż ostygnie. W efekcie masz łukowaty kawałek plastiku, przezroczysty, bez żadnych pęknięć czy rysek. Potem tylko dociąć go, o ile nie zrobiłeś tego przed kąpielą w oleju i ewentualnie lekko dopasować do kształtu na modelu. I tyle, później można już zająć się karpikiem. A do kątęplacyi - ilustracya poglądowa, czegoś Waćpan zapomniał lub przeoczył... Jakbys sie zastanawiał, jak szły te przewody paliwowe - tu foto z NAC-u. https://audiovis.nac.gov.pl/i/PIC/PIC_1-M-676-2.jpg RWD-5 -AJU - co prawda po przebudowie, ale zbiorniki i przewody zostały. Edytowane 19 Grudnia 2021 przez KayFranz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 19 Grudnia 2021 Share Napisano 19 Grudnia 2021 22 minuty temu, KayFranz napisał: Chwyla, dżętelmeny... Jakie kopytko? To jest RWD-5. Kwintesencja prostoty i nieskomplikowania. Boczne szyby są płaskie jak dowcipy Strasburgera, a przednia też była wygięta z jednego arkusza pleksi. Zanurzasz kawałek tego PET-a w gorącym oleju, potem delikatnie wyginasz Ja kawałek takiego plastiku wygiąłem nad świeczką, a reszta, to jak kolega wspomniał prostota ( nożyczki, nożyk i jechanie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 19 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2021 (edytowane) Fiu, fiu panie Franz...jam zwykły sklejacz...robim co możem...różnie wychodzi. Tablice poprawię - słowo... Nie poprawie nie dam rady, za małe... Edytowane 19 Grudnia 2021 przez myszaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 19 Grudnia 2021 Share Napisano 19 Grudnia 2021 Nie pęcaj!!! Kiedy robiłem PWS-a, to też myślałem, że "no gdzie - za malutkie toto, nie dam rady, no nie ma mowy, to się nie uda..." . Efekt: https://images48.fotosik.pl/306/c247416b58159aaf.jpg Najbardziej stresujący jest ten pierwszy raz. Ale za to - najlepiej zapamiętywany. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 19 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2021 To co pokazałeś, chylę czoła, mistrzostwo...ja czuję że muszę iść na kompromis, wiem że da się, nie przewidywałem jednak aż takiej ingerencji...może gdybym trafił na warsztat @jarek38 wczśniej poszło by to w inną stronę. Może orzy rwd-6 zaszaleje... Też niezły glut... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 14 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2022 Rzeźbimy dalej...8 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 Coś tam poprzyklejał? To plastikowe patyczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 14 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2022 Zeszlifowane na gładko i przyklejone wyciągnięte ramki. Na wzór taki jak w wątku z 1 strony. Teraz wyrównam to papierkiem i na to ze 2 - 3 warstwy surfa 500... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 (edytowane) W dniu 20.12.2021 o 00:05, myszaty napisał: wiem że da się Skoro wiesz, to nie zrobisz. "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, aż znajdzie się taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to robi." Edytowane 14 Stycznia 2022 przez zaruk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 14 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2022 Tak na marginesie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 Nie daj się omamić zegarmistrzom i ginekologom, oni mają inne zdolności manualne. Rób swoje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 14 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2022 21 minut temu, kopernik napisał: Nie daj się omamić zegarmistrzom i ginekologom, oni mają inne zdolności manualne Zauważyłem... założyłem do lupy namocniejsze szkło, chyba +6...i nie umiałem znaleźć własnej ręki z pęsetą...a oczy mi chciało..., no to co zwykle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi