GreGG24 Napisano 24 Listopada 2021 Share Napisano 24 Listopada 2021 Na półce na śmigłowce mam akurat miejsce na jeden większy i jeden mniejszy wiatrak, zatem nadszedł czas na wczesny śmigłowiec Sikorskiego. W Izraelu znany jako S-58, wedlug nomenklatury amerykańskiej był to UH-34. Jakiś czas temu nabyłem bardzo ładny model Italeri (choć sądząc po technologii produkcji jest to zapewne model firmy ESCI). Modelu nie zamierzam udziwniać, buduję prosto z pudła, co najwyżej dorobię brakujące anteny. Malowanie będzie izraelskie, ale nietypowe, bo zamiast standardowego wówczas malowania brazowo-niebieskiego będzie oliwkowe z brązowymi plamami. Były to bowiem używane maszyny Bundeswehry, na których brązową farbą zamalowano niemieckie napisy i krzyże. Na zdjęciu pomalowane już elementy wyposażenia wnętrza, jeszcze trochę zapuszczę i pomaluję i zamykam go. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robertas Napisano 24 Listopada 2021 Share Napisano 24 Listopada 2021 (edytowane) W muzeum. Edytowane 24 Listopada 2021 przez Robertas 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 24 Listopada 2021 Share Napisano 24 Listopada 2021 (edytowane) Oglądamy . 16 minut temu, GreGG24 napisał: choć sądząc po technologii produkcji jest to zapewne model firmy ESCI ESCI raczej nie miała go w katalogu. Z wiatraków w tej skali kojarzę tam Mi-24, rodzinę Bella, AH-64 i jakiegoś dziwnego Kamowa. Edytowane 24 Listopada 2021 przez barszczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 24 Listopada 2021 Share Napisano 24 Listopada 2021 Sugeruje spojrzeć na podwozie, bo z tego co wiem to trzeba przerabiac aby zrobic Izraelskiego S-58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 24 Listopada 2021 Autor Share Napisano 24 Listopada 2021 50 minut temu, Moses napisał: Sugeruje spojrzeć na podwozie, bo z tego co wiem to trzeba przerabiac aby zrobic Izraelskiego S-58 Dzięki za podpowiedź, faktycznie przeoczył bym ten detal. Na Scalemates jest informacja o konwersji Scale Aircraft Conversions 72189, zamarkuję to wczesne podwozie z prętów Evergreen. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awiatik Napisano 24 Listopada 2021 Share Napisano 24 Listopada 2021 Oho, ależ zacny wiatraczek. Kilka lat temu popełniłem tego wiatraczka,a w szafie czeka jeszcze jeden. I będę obserwował poczynania kolegi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 24 Listopada 2021 Share Napisano 24 Listopada 2021 Wyśmienity wybór Obserwuję/zaglądam/podglądam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 25 Listopada 2021 Autor Share Napisano 25 Listopada 2021 Kurczę, myślałem, że to będzie spacerek, a tu mi Moses ćwieka zabił tym podwoziem. Nie ma nigdzie dobrych rysunków, na których mógłbym się oprzeć, mam wydawnictwo Squadron-Signal na temat tego śmigłowca (coś mnie kiedyś tknęło, żeby je kupić) i tam też niestety nic, tylko jakiś szkic z boku. Będę szukał rysunków, znalazłem jeszcze jedną firmę, która robi to podwozie w wersji V do H-34, z Wielkiej Brytanii, możliwe, że jeśli nic nie znajdę, to zamówię u nich, mają dość dużo ciekawych akcesoriów do śmigłowców w 1:72, więc pewnie będzie większe zamówienie. Ale szybkie to nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robertas Napisano 25 Listopada 2021 Share Napisano 25 Listopada 2021 Z takiej ksiazky. Te aksesoria od Whirlybird sa drogie, i bendze cienszko je kupic. Ja proponuje kupno tego modelu. Tam jest oba podwozia. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 25 Listopada 2021 Share Napisano 25 Listopada 2021 Po tym co wrzucił Roberts, musisz usiąść i poszukać materiałów dotyczących Izraelczyka, albo zmienić koncepcje, po jak widzę po rysunkach to niemieckie wersję G mogą się od siebie różnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 26 Listopada 2021 Share Napisano 26 Listopada 2021 18 godzin temu, Moses napisał: Po tym co wrzucił Roberts, musisz usiąść i poszukać materiałów dotyczących Izraelczyka, albo zmienić koncepcje, po jak widzę po rysunkach to niemieckie wersję G mogą się od siebie różnić Dlatego najlepiej jest zrobić konkretny egzemplarz na podstawie zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 26 Listopada 2021 Share Napisano 26 Listopada 2021 Blaszki będą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 26 Listopada 2021 Autor Share Napisano 26 Listopada 2021 Godzinę temu, Lipstein napisał: Blaszki będą? Nie planowałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 26 Listopada 2021 Share Napisano 26 Listopada 2021 Kup, będzie duuuuuużo lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 26 Listopada 2021 Share Napisano 26 Listopada 2021 Kurde.... dajcie chłopakowi po prostu skleić model ..... 8-) 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 28 Listopada 2021 Autor Share Napisano 28 Listopada 2021 No i zacząłem robić podwozie... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 28 Listopada 2021 Autor Share Napisano 28 Listopada 2021 Czysto teoretycznie mam to. Ale nie wiem, czy utrzyma ciężar modelu... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 29 Listopada 2021 Autor Share Napisano 29 Listopada 2021 (edytowane) A w międzyczasie znalazłem zdjęcia izraelskiego S-58 z tym drugim podwoziem. Edytowane 29 Listopada 2021 przez GreGG24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 29 Listopada 2021 Autor Share Napisano 29 Listopada 2021 (edytowane) Kolorowe schematy z publikacji SAM. Chyba zrobię tego z numerem 13. Był to jeden z trzech pierwszych H-34A dostarczonych do Izraela w 1958 roku, numer seryjny 48-692. Dla niepoznaki zmieniono oznaczenie na cywilne S-58B. P.S. Sikorsky S-55 będzie na warsztacie w następnej kolejności. Edytowane 29 Listopada 2021 przez GreGG24 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 5 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2021 Dziś dzień malowania na czarno. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 12 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2021 Trochę prac malarskich. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 12 Grudnia 2021 Share Napisano 12 Grudnia 2021 Niebieski spód malowaleś równiutko , czy też cieniowałeś ? Wyszło fajnie . I w prosty sposób . Hello 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 12 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2021 1 godzinę temu, Hello napisał: Niebieski spód malowaleś równiutko , czy też cieniowałeś ? Wyszło fajnie . I w prosty sposób . Hello Jest malowany laserunkowo na tym marmurku. W świetle dziennym widać ten marmurek pod szarym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 12 Grudnia 2021 Share Napisano 12 Grudnia 2021 3 godziny temu, GreGG24 napisał: Trochę prac malarskich W dobrym kierunku idziesz, bardzo mi się to widzi . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 12 Grudnia 2021 Share Napisano 12 Grudnia 2021 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi