kozborn Napisano 29 Listopada 2021 Share Napisano 29 Listopada 2021 Czołem Koledzy Modelarze! Z góry przepraszam za jakość zdjęć Niektórzy wiedzą tutaj, że to moja pięta achillesowa. Podziwiam Wasze fotorelacje i zazdroszczę. Dziś użyłem innego niż dotychczas smartfona (nie robię aparatem, bo go nie mam), tło do wyboru - ciemniejsze, jaśniejsze Tak czy inaczej - przedstawiam Wam ostatni model, Spitfire od Eduarda i w sumie wszystko byłoby fajnie, gdyby nie fakt, że tym razem Edek trochę mnie rozczarował. Pomijam fakt, że ne jestem fanem brytyjskich barw i konstrukcji, ale stwierdziłem, że po prostu wypada mieć Dokupiłem do niego: silnik, kokpit, komory karabinów maszynowych, osłony radiatorów pod skrzydłami, klapy. I stwierdzam, że są spasowane średnio, choć teoretycznie Eduard dla Eduarda... powinien leżeć jak ulał. Klapy - zbyt głębokie, nieszczególnie "mieszczą się" w skrzydle, dalsze rycie w plastiku skrzydła po prostu groziło wjechaniem na pozostałe elementy. Osłony - stwierdzam, że jakość żywic w porównaniu z plastikami jest porównywalna. Komory karabinów - delikatniejsze niż opłatek, jedna niestety mi pękła przy wycinaniu, zmuszony byłem dokupić drugi zestaw i ten ciął się już całkiem przyzwoicie (jakiś taki nierówny standard). Kokpit - jego jakość również porównywalna z tym, co oferował sam zestaw. Miałem też problem z pasami, które nijak nie chciały siedzieć zgodnie z tym, co można było wyczytać w instrukcji. Ostatecznie ku waloryzacji - polecam silnik i komory uzbrojenia, ale co kto woli Malowany farbami MR.Hobby i AK. Będę wdzięczny za każdą sugestię i uwagę! 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 29 Listopada 2021 Share Napisano 29 Listopada 2021 Zdjęcia są dość ciemne, może dlatego najlepiej wychodzą zbliżenia (również z racji fajnego detalu). Na tych robionych z oddalenia niewiele widać. Ja wiem, że koledze szkoda czasu na fotografowanie i robienie warsztatu, ale Kolega robi już takie modele, że ten warsztat - ku nauce innych - po prostu by się przydał. Widzę postęp w brudzeniu i eksploatacji - zaczyna panować umiar. Podejrzewam też, że detal chyba jest tym, co Kolegę wciąga najbardziej. Proponuję jeszcze nieco rozjaśnić fotografie robione na jasnym tle jakimkolwiek programem do obróbki zdjęć w komputerze. I będzie dobrze. Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 29 Listopada 2021 Autor Share Napisano 29 Listopada 2021 2 minuty temu, zaruk napisał: Zdjęcia są dość ciemne, może dlatego najlepiej wychodzą zbliżenia (również z racji fajnego detalu). Dzięki, że uważasz, że detale są fajne. Co do ciemnych zdjęć na jasnym - dlatego dla równowagi dałem też na ciemniejszym tle. Ja wiem, że koledze szkoda czasu na fotografowanie i robienie warsztatu, ale Kolega robi już takie modele, że ten warsztat - ku nauce innych - po prostu by się przydał. Boję się, że wyda się, jaka to prowizorka Widzę postęp w brudzeniu i eksploatacji - zaczyna panować umiar. Bardziej rozcieńczam Podejrzewam też, że detal chyba jest tym, co Kolegę wciąga najbardziej. True! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 30 Listopada 2021 Share Napisano 30 Listopada 2021 Model bardzo fajny widać ile kosztował pracy ale traci przez fotki. Może zrób profesjonalne zdjęcia w jakimś zakładzie fotograficznym bo myślę że model jest tego wart. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 30 Listopada 2021 Share Napisano 30 Listopada 2021 A dogadaj się z jakimś Kolegą Modelarzem z okolicy swojej i zróbcie fajne fotki, bo model pierwsza klasa a relacja leży przez zdjęcia... W Poznaniu na pewno kogoś znajdziesz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 30 Listopada 2021 Autor Share Napisano 30 Listopada 2021 2 godziny temu, Adamo722 napisał: Może zrób profesjonalne zdjęcia w jakimś zakładzie fotograficznym bo myślę że model jest tego wart. 26 minut temu, mysiek13 napisał: A dogadaj się z jakimś Kolegą Modelarzem z okolicy swojej i zróbcie fajne fotki Obie opcje warte rozważenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 30 Listopada 2021 Share Napisano 30 Listopada 2021 35 minut temu, mysiek13 napisał: A dogadaj się z jakimś Kolegą Modelarzem z okolicy Albo z Koleżanką. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 30 Listopada 2021 Share Napisano 30 Listopada 2021 Widać kawał modelarskiej roboty, bardzo się podoba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 30 Listopada 2021 Share Napisano 30 Listopada 2021 (edytowane) To ja będę ten niedobry. 1.Wnęki klap wystają po za skrzydło. 2.Przejście skrzydło kadłub od dołu nie obrobione.Widać szpary. 3.Zbiornik nie obrobiony i widać "szew" łączenia dookoła. 4.Czarne linie na skrzydłach nie powinny być na kokardach tylko pod. W sumie szkoda bo widać sporo pracy włożonej w model tylko zabrakło staranności. Edytowane 30 Listopada 2021 przez Xmen 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 30 Listopada 2021 Share Napisano 30 Listopada 2021 Jeszcze tak dodam do tego co napisał @Xmento rzuciło mi się nieobrobione połączenie połówek skrzydła na pierwszym zdjęciu. Szkoda bo model ładnie zmalowany i wybrudzony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 30 Listopada 2021 Share Napisano 30 Listopada 2021 29 minut temu, Xmen napisał: 1.Wnęki klap wystają po za skrzydło. Przesunięta góra skrzydła z dołem, stąd krawędz natarcia nie licuje z krawędzią spływu ,szkoda . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 30 Listopada 2021 Share Napisano 30 Listopada 2021 9 minut temu, em napisał: Przesunięta góra skrzydła z dołem, stąd krawędz natarcia nie licuje z krawędzią spływu ,szkoda . Dlatego napisałem że zabrakło staranności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 30 Listopada 2021 Autor Share Napisano 30 Listopada 2021 Całkowicie zgadzam się z tymi uwagami. Mnie samego najbardziej rażą/irytują klapy. Pisałem o tym we wstępie. Nie bardzo widzę możliwości zniwelowania tego, bo po prostu albo wjechałyby za głęboko, albo bym musiał piłować je od krawędzi o a to oznaczałoby zniszczenie całego elementu PE (poodpadałyby żeberka). Także nie wiem, jak to zrobić. Reszta to prawda - brak staranności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 30 Listopada 2021 Autor Share Napisano 30 Listopada 2021 Co do kokard, to ja wciąż jestem z tych, którzy dość mocno trzymają się instrukcji, przynajmniej w temacie kalkomanii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 30 Listopada 2021 Share Napisano 30 Listopada 2021 A wystarczyło zapytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 30 Listopada 2021 Share Napisano 30 Listopada 2021 23 minuty temu, Xmen napisał: A wystarczyło zapytać. Wrzuć. proszę, jakieś zdjęcia dla laika (to znaczy dla mnie), żeby wiedział o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 30 Listopada 2021 Share Napisano 30 Listopada 2021 (edytowane) 12 minut temu, zaruk napisał: Wrzuć. proszę, jakieś zdjęcia dla laika (to znaczy dla mnie), żeby wiedział o co chodzi Jakie zdjęcia mam wrzucić?Jeżeli chodzi o te linie to nie mam zamiaru. Edytowane 30 Listopada 2021 przez Xmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 30 Listopada 2021 Share Napisano 30 Listopada 2021 Prosiłem, ponieważ nie rozumiem błędu Kolegi Autora. A dokładnie niejasne jest dla mnie to: "Czarne linie na skrzydłach nie powinny być na kokardach tylko pod". Które czarne linie powinny być pod kokardami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 30 Listopada 2021 Autor Share Napisano 30 Listopada 2021 Przypuszczam, że chodzi o to. Czarne linie na skrzydłach powinny być pod oznaczeniami RAF. U mnie są nad - ale wskazywałem już, że robiłem zgodnie z instrukcją, która jak widać okazała się błędna. Co do reszty to sądzę, że zrobienie w końcu warsztatu jak sugerował Kolega @zaruk pomogłoby w uniknięciu baboli 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 30 Listopada 2021 Share Napisano 30 Listopada 2021 Już rozumiem, dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 30 Listopada 2021 Share Napisano 30 Listopada 2021 Jestem jak najbardziej na tak według mnie model wygląda naprawdę bardzo ładnie. Dbałość o detale tylko podnosi ocenę w odbiorze miniatury. Ładne malowanie a to wszystko w 72- owym paproszku. Dobra robota i choć znawcą Spitów nie jestem, uważam go za bardzo przyjemny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 30 Listopada 2021 Share Napisano 30 Listopada 2021 Jak byś nic nie robił to błędów by nie było. Następnym razem pytaj na forum, chyba Cię nie zjedzą. Cytat ja wciąż jestem z tych, którzy dość mocno trzymają się instrukcji, instrukcja producenta modelu nie jest dokumentacją. Mając internet łatwo wszystko sprawdzić. Model fajny choć na wystawę bym go nie zabrał. Działaj dalej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 30 Listopada 2021 Share Napisano 30 Listopada 2021 35 minut temu, marek d napisał: Model fajny choć na wystawę bym go nie zabrał. Działaj dalej. A czemu z ciekawosci? Chodzi o jakieś błędy merytoryczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 30 Listopada 2021 Share Napisano 30 Listopada 2021 3 godziny temu, Xmen napisał: W sumie szkoda bo widać sporo pracy włożonej w model tylko zabrakło staranności. Podpisuję się pod słowami kolegi. Dużo włożonej pracy, dużo chęci i nagle wyskakują kwiatuszki wynikające z pośpiechu czy niestaranności. Spróbuj może zbudować dwa, trzy modele bez dodatków, a skup się w nich w pracy nad dokładnością. Obróbka spoin, pasowanie elementów, praca nad drobiazgami które podnoszą odbiór modelu, dodatki własne. Pracuj też ze zdjęciami samolotu którego model budujesz i to ze zdjęciami z epoki, a nie egzemplarzy muzealnych. Internet tym po prostu kipi. I na koniec, załóż warsztat z następnym modelem. W razie wątpliwości zawsze możesz zapytać . 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 30 Listopada 2021 Share Napisano 30 Listopada 2021 20 minut temu, Moses napisał: A czemu z ciekawosci? Chodzi o jakieś błędy merytoryczne? Wszystko zostało wymienione: Te klapki powinny być otwarte z obu stron. O czarnych liniach już było. niedociągnięcia montażowe widać na fotkach. Ja na pewno bym go nie postawił na wystawie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi