kopernik Napisano 10 Grudnia 2021 Share Napisano 10 Grudnia 2021 (edytowane) Brat Mirosława Hermaszewskiego, Władysław, w tym czasie już był generałem. Nie pozostało to bez wpływu na karierę kosmonauty. A M. Hermaszewskiego miałem okazję poznać chyba w 1988r. ( spotykaliśmy się jeszcze kilkakrotnie, oczywiście mnie nie kojarzył ) Na zdjęciu z dziećmi, ciekawe, czy modele sam skleił ? I baba " Na spcznij" Edytowane 10 Grudnia 2021 przez kopernik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 10 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2021 16 minut temu, kopernik napisał: A M. Hermaszewskiego miałem okazję poznać chyba w 1988r. Ja miałem okazję spotkać go dużo później, na lotnisku we Wrocławiu, pogadał chwilę, autograf dał, fotkę sobie z nim zrobiłem 18 minut temu, kopernik napisał: Na zdjęciu z dziećmi, ciekawe, czy modele sam skleił ? E, na pewno nie. Gdyby sam skleił, to by nie pozwolił dzieciom podchodzić tak blisko Tu jest jeszcze zdjęcie z jego strony, z tej samej sesji, ale w lepszej jakości. Można się pobawić w próbę odszyfrowania, jakie to modele. Moje typy: - Spitfire Mk.II, obstawiam, że ze starego zestawu Revella H-77 - Ła-7 z Kovozavodów - Lightning z Airfixa 02004-8 - Jak-1M z Plastyka - Pezetelka - czort wie, albo Ruch, albo Revell - na moje kaprawe oko Ki-43 Hayabusa, ale ja się na japończykach znam tak samo, jak na balecie 32 minuty temu, kopernik napisał: I baba " Na spcznij" Kiedyś się doigramy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 11 Grudnia 2021 Share Napisano 11 Grudnia 2021 Hermaszewski kosmonauta miał bardzo dobrą pamięć, przekonałem się spotykając się z nim po roku i wrócił do tu rozmowy. Podobnie było z koleżanką z Aeroklubu. A co do "gołej baby", spokojnie teraz pokazują więcej na ulicy niż ta że zdjęcia :)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 11 Grudnia 2021 Share Napisano 11 Grudnia 2021 (edytowane) 10 godzin temu, Szupryt napisał: Pezetelka - czort wie, albo Ruch, albo Revell Patrząc na szachownice to raczej Ruch. To samo zdjęcie o ile dobrze pamiętam było w Miniaturach lotniczych - Polak melduje z kosmosu. Super zdjęcia, też mam gdzieś kilka numerów ŻP z lat siedemdziesiątych. Edytowane 11 Grudnia 2021 przez barszczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 12 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2021 (edytowane) Meldunek wieczorny. Jutro organizuję kolejną wyprawę po "ŻP". Tym razem na tapet wezmę roczniki 1971 i 1970. Kupiłem dzisiaj uzbrojenie w postaci lupy; czasami trudno jest odczytać detale oznaczeń z tych zdjęć. Dajcie znać, jeśli macie jakieś konkretne zapotrzebowanie na typ sprzętu/rodzaj wojsk. Edytowane 12 Grudnia 2021 przez Szupryt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 12 Grudnia 2021 Share Napisano 12 Grudnia 2021 Fotki samolotów ze szachownicą to podstawa, zwłaszcza te wczesne typu Limy-1,-2,-5 i pokrewne, śmigłowce zwłaszcza Mi-1/SM-1 i SM-2. A i jeszcze sprzęt radarowy tzn. stacje radiolokacyjne, nieważne czy radzieckiej czy naszej produkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 12 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2021 (edytowane) W dniu 12.12.2021 o 19:40, jmx62 napisał: Fotki samolotów ze szachownicą to podstawa, zwłaszcza te wczesne typu Limy-1,-2,-5 i pokrewne, śmigłowce zwłaszcza Mi-1/SM-1 i SM-2. Ok, to zanim pojawią się następne roczniki - dzisiaj lotnictwo z numerów z lat 1972 i 1973. Chyba w takim razie będę to wrzucał w blokach tematycznych: na lądzie i w powietrzu. Poszkodowani maryniści będą musieli znaleźć kogoś od grzebania w starych numerach "Morza" An-2 1. Tu chyba jeszcze z wczesnym śmigłem. Lim-6 1. Tu zdaje się była jakaś historia z przebudowywaniem Limów-5M do standardu Lim-6, a potem Lim-6bis. W wolnej chwili uzupełnię. Mi-1/Sm-1 1. 2. Mi-2 1. Taki bardziej z komiksu "Pilot Śmigłowca" Mi-4 1. Mi-8 1. Mi-8T, 37 pśt, Leźnica Wielka. 2. Mi-8T, 37 pśt, Leźnica Wielka. Mig-21 1. Mig-21PFM. Według spisów internetowym 26PLM z Zegrza Pomorskiego. 2. Mig-21PF, 1PLM Mińsk Mazowiecki. Uwielbiam te ujęcia z pilotami idącymi wzdłuż rzędu samolotów. PZL-104 Wilga 1. "Samolot do wszystkiego". Jak się było Fronczewskim, to nawet do Szwecji można było nią uciekać. Su-7 1. Su-7BM, 3 PLMB Bydgoszcz. Edytowane 15 Grudnia 2021 przez Szupryt 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 12 Grudnia 2021 Share Napisano 12 Grudnia 2021 Lotnictwo piękne fotki Wszystkie bez wyjątku wrzucam do archiwum. Ciekawostka - Su-7 ma odwróconą szachownicę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 12 Grudnia 2021 Share Napisano 12 Grudnia 2021 Antoś Drugi, Wilga i SM-ki zarąbiste fotki Jak masz więcej to wrzucaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 12 Grudnia 2021 Share Napisano 12 Grudnia 2021 4 godziny temu, Szupryt napisał: Jutro organizuję kolejną wyprawę po "ŻP". Wspaniale! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 13 Grudnia 2021 Share Napisano 13 Grudnia 2021 Może się teafią jakieś fotki z 39plm z Mierzęcic??? O jak by było fajnie... Szukam zdjęć iskier, antka, biesa które tam podobno mieli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 13 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2021 (edytowane) BM-13 1. Dwie epoki na jednym zdjęciu: BM-21 i BM-13 na ZiSie-151 2. Oznaczeń nie widać, ale klimat jest - jak dla mnie - nieprawdopodobny BM-21 1. BM-21, US-6600, 7DDes. 2. Oznaczeń brak, widać za to "ocieplacze" na maskę D-350 Mazur 1. Mazur z haubicą ML-20. Kto kleił "Małego Modelarza", ten wie GAZ-63 1. Sanitarka na bazie GAZa-63, UY-4069 2. To i poprzednie zdjęcie są częścią tego samego reportażu. Po znaku taktycznym sądzę, że ambulanse należą do 60 Batalionu Medycznego przy 11 DPanc. Is-2 1. Lublin-51 1. Nauka jazdy, UA-0100. W tle najprawdopodobniej Ził-151, UP-1238. Nysa-C 1. Niestety z radiolokacją w "ŻP" jest lipa. Jedyne, co znalazłem w obydwu rocznikach, to ta stacja "Nysa-C" PT-76 1. Odkręcony hamulec wylotowy, stary typ dodatkowych zbiorników paliwa, numer zamaskowany albo wyretuszowany, za to nasmarowali "9" na wieży S-75 1. UC-8317 SKOT 1. Jakiś czas temu pyskowałem w recenzji modelu produkcji Red Tank Miniatures, że nie wiem, skąd projektant modelu wziął kłódki na drzwiach. Teraz już wiem, przepraszam i zwracam honor. 2. SKOT-2AP, UC-7854, nr taktyczny 433. Zastanawiam się, jaka była logika w numerach taktycznych na SKOTach. Czy miały je tylko transportery wchodzące w skład kompanii piechoty zmotoryzowanej w pułkach czołgów? T-54/55 1. T-54 z "obrysowym" krojem numeru taktycznego 2. Bojepripasy do T-55. PBR-412? 3. Z tego co się orientuję, w lufie znajduje się wkładka umożliwiająca ćwiczebne strzelanie amunicją 23mm An-2 1. Lim-1/2 1. WOSL Dęblin 2. WOSL Dęblin 3. W reportażu było opisane jako "lotnicy znad morza", czyli pewnie 34 plm. Lim-5 1. Na obu zdjęciach Lim-5 1627 z 1 PLM 2. Sm-1 1. SM-1, 3026 1. Zawsze bardzo lubiłem rysunki Wiesława Fuglewicza (czyli "Obwiesia") w Skrzydlatej Polsce. Widać w "ŻP" też się odnalazł 2. Jak wiadomo, kosmici najchętniej poruszają się Żukiem 3. Gołej baby brak, bo na początku lat 70-tych widać wisiał jeszcze w powietrzu duch Gomułki. Dlatego modelka jest zapięta po szyję, ubrana w mundur deszczyk i jeszcze zasłonięta namiotem NS-64 Edytowane 15 Grudnia 2021 przez Szupryt 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 13 Grudnia 2021 Share Napisano 13 Grudnia 2021 Nooo, ładnie nam tu dogadzasz. Fajne te nagłóweczki zrobiłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 14 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2021 9 godzin temu, myszaty napisał: Może się teafią jakieś fotki z 39plm z Mierzęcic??? O jak by było fajnie... Postaram się coś namierzyć, choć w ŻP z definicji nie podawali nazw pułków i przypisywanie sprzętu do konkretnych jednostek to trochę zabawa w detektywa. 8 godzin temu, Grzes napisał: Fajne te nagłóweczki zrobiłeś Robi się z tego kompanijna gazetka ścienna 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 14 Grudnia 2021 Share Napisano 14 Grudnia 2021 Godzinę temu, Szupryt napisał: gazetka ścienna 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 19 Grudnia 2021 Share Napisano 19 Grudnia 2021 Odnalazłem trochę plakatów z ŻP, na pierwszy ogień samoloty. Sorry za jakość ale było kiepskie oświetlenie, a i znowu zapomniałem przestawić /skasować datownik. Wkrótce kolejne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 19 Grudnia 2021 Share Napisano 19 Grudnia 2021 BM-21 z 7 ŁDD - chyba ingerencja cenzury w zdjęcie, 20 dar miał zielone emblematy (nie niebieskie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Grudnia 2021 Share Napisano 19 Grudnia 2021 44 minuty temu, hamp napisał: Odnalazłem trochę plakatów z ŻP Świetne Zawsze uwielbiałem te sylwetkowe prezentacje samolotów (i zostało mi do dziś). Ten ostatni plakat "Od Lima do Su-7 na pewno miałem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 19 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2021 Godzinę temu, Michal_G napisał: chyba ingerencja cenzury w zdjęcie, 20 dar miał zielone emblematy (nie niebieskie). Albo cenzura, albo jakość zdjęcia. Z tego, co udało mi się zauważyć, fotki były często jakby podkolorowywane; może mamy na pokładzie kogoś zaznajomionego w technikach druku, który by wyjaśnił cały proces. Stąd brały się potem sylwetki barwne Migów-21 z czerwonymi osłonami radarów i czarnymi numerami taktycznymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Grudnia 2021 Share Napisano 19 Grudnia 2021 1 minutę temu, Szupryt napisał: Stąd brały się potem sylwetki barwne Migów-21 z czerwonymi osłonami radarów i czarnymi numerami taktycznymi To były po prostu zdjęcia czarno-białe, ale kolorowane. Chyba dość popularna metoda w gazetach i czasopismach lat 60.-70. i może nawet 80. Dla przykładu taka kolorowa pocztówka zrobiona na podstawie czarno-białego zdjęcia: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 19 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2021 (edytowane) BM-14-17 1. Za żadne skarby nie mogłem odczytać numerów rejestracyjnych, a szkoda, bo to rzadki sprzęt BM-21 1. Chyba 12 DPanc. BRDM-2 1. DH-1046 BWP 1. 4098 (pułk do sprawdzenia) Fiat-125p 1. Jest i fiacior. DS-2762. Jakość druku 10/10 GAZ-69 1. Nauka jazdy DR-2125 IS-2 1. Maszyna do kładzenia rurociągów. Podwozie od ISa-2 z kabiną Stara-66. Pierwszy z Kolegów, który zrobi model tego mutanta, ma u mnie dużą flaszkę Jawor 1. Stacja radarowa "Jawor" na podwoziu Tatry-111. Z tego co mi się udało odcyfrować: US 9577. 2P25 Kub 1. 2. Defilada 22 lipca 1974 D-350 Mazur 1. Udało mi się odczytać tylko UA-1553. Na haku ML-20. MPG-69 1. Polski pojazd z pancerzem z brezentu i silnikiem od Syreny 2. Tu można zobaczyć rzeczony silnik Ostrówek K-162 1. Generalnie w tych rocznikach sporo miejsca było poświęcone polskim misjom w ramach ONZ. Koparki z rejestracjami UNEF-4301 i UNEF-4302 P-15 Danuta 1. Stacja radiolokacyjna na podwoziu Ziła-157, UB-6823 PT-76 1. PT-76B z 11. batalionu czołgów pływających ze Słupska. 2. Na moje oko też 11 bczpł, ale tu poprosiłbym ewentualnie Kolegę @JFMo pomoc. 9K31 Strzała-1 1. DB-0453 2. DU-1335, 4 DZmech. 3. Numer rejestracyjny chyba wyretuszowany, numer taktyczny 368 4. j/w, numer taktyczny 359 SKOT 1. UB-9262. To jest zdjęcie to reportażu ze Strzałami-1, więc zakładam, że może to być wóz dowodzenia baterii SKOT-R6 Star-66 1. UT-2589 z pontonem mostu PP-64 Wstęga Star-28/29 1. UG-9520 2. Na pierwszym planie UG-9513 3. Znowu ONZ, tym razem wywrotka 4. Z tego samego reportażu: DN-0538 FSC Żuk 1. Pogotowie techniczne, na wypadek, gdyby ktoś chciał skleić model z Balaton Models T-34/85 1. T-34/85M1 w kamuflażu z któregoś ze szkolnych pułków czołgów 2. Spychacz stworzony metodą gospodarczą 3. j/w Ził-157 1. Samochód transportowo-załadowczy PR-14M do zestawu S-125 Newa, UE-8488 TOPAS 1. 8750, znowu prośba o identyfikację jednostki 2. To chyba pamiętam z TBiU, albo Magnuskiego, ale nie w kolorze 1. Zdjęcie z modelarni "któregoś z klubów oficerskich w Pomorskim Okręgu Wojskowym", czyli od Małego Modelarza do Plasticarta 2 2. Dziś na zakończenie Pora Ra.. Pola La, Pora Re... Pola Raksa Tyle, lotnictwo będzie w osobnym poście: będą Su-20, Tu-134, An-26 i inne bajery. Edytowane 19 Grudnia 2021 przez Szupryt 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Grudnia 2021 Share Napisano 19 Grudnia 2021 Kurcze, co ten gość ma na czapce? Marszałka? 34 minuty temu, Szupryt napisał: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 19 Grudnia 2021 Share Napisano 19 Grudnia 2021 Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 19 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2021 19 minut temu, Grzes napisał: Kurcze, co ten gość ma na czapce? Marszałka? Tak, to marszałek Rola-Żymierski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 19 Grudnia 2021 Share Napisano 19 Grudnia 2021 (edytowane) W dniu 12.12.2021 o 19:31, Szupryt napisał: Dajcie znać, jeśli macie jakieś konkretne zapotrzebowanie na typ sprzętu/rodzaj wojsk. Te lotniczki bez marynarki! Na spocznij! Edytowane 19 Grudnia 2021 przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi