barszczo Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 50 minut temu, kopernik napisał: Chyba niedawno czytałeś (jak ja) ... A niedowiarki niech przeczytają Przyszło mi do głowy, że to może być niezły pomysł na dioramę ... Ahahaha! A jednak dobrze pamiętałem, choć czytałem x lat temu. Diorama obowiązkowa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 14 Stycznia 2022 Share Napisano 14 Stycznia 2022 (edytowane) Co, dwóch wagonów by nie pociągnął? Człowiek radziecki, jakby mu dać chleba tuszonki i trochę wódki, to by to i bez samolotu dał radę zrobić. To jest potęga ludzi, którym szkoła nie odebrała nadmiaru kreatywności tak jak to się u nas dzieje! Z kolei gdyby to byli amerykanie, to w sieci byście bez trudu znaleźli instrukcję z obrazkami, jak zamocować samolot na platformie kolejowej - w przypadku ruskich trudno to będzie zrobić merytorycznie, bo taka instrukcja do dziś jest tajna. Ale znowu nie ma tego złego - bo skoro instrukcja jest tajna to na pewno wielokrotnie taki samolot był przewożony niezgodnie z instrukcją i tu znowu celebrujemy kreatywność Edytowane 14 Stycznia 2022 przez pmroczko Jeszcze jedna myśl 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 15 Stycznia 2022 Share Napisano 15 Stycznia 2022 (edytowane) To już chyba ostatni plakat z ŻP, tym razem nie związany z WP lub Układem Warszawskim Edytowane 15 Stycznia 2022 przez hamp 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dei Napisano 15 Stycznia 2022 Share Napisano 15 Stycznia 2022 Uwagi do fotografii na 2 stronie ,T-54 numer 2328 w moich kwitach figuruje jako wóz 28 Pczś,i nie jest to zdjęcie wykonane w latach 70-tych, datuje je początek 60-tych.Wóz z numerem 1015 to 13Pzmech [5DPanc].BWP-1, 4098 to 33Pzmech, jednostka szkoląca załogi tych wozów na potrzeby ŚOW, podobną funkcję szkoląc na T-55 wykonywał 27Pzmech ,też z 2DZmech.Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 15 Stycznia 2022 Share Napisano 15 Stycznia 2022 Tego Yamashiro pamiętam...marzyłem o takim z MM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 15 Stycznia 2022 Share Napisano 15 Stycznia 2022 W dniu 14.01.2022 o 21:38, kopernik napisał: ... Wiesław Fuglewicz był autorem 10 tomików ( lotniczych) tygrysów Tak dokładniej to tylko 8 tomików ŻT napisał Pan Fuglewicz, dwa były powtórzone w późniejszych latach (Minuta nad twierdzą i Zagłada czwartej floty). Oprócz tego jeszcze był autorem książki wydanej w serii wydawniczej MON "Sensacje 20 wieku" pt. "Siedem złotych gwiazd". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 15 Stycznia 2022 Share Napisano 15 Stycznia 2022 22 godziny temu, barszczo napisał: Rakietowym w czołgi - to tam chyba, o ile mnie pamięć nie myli, jest historia jak to uruchomiony na platformie kolejowej Ił-2 ciągnął cały skład . Dokładnie to nie wiadomo kto z kogo wziął pomysł. Nasi inżynierowie kolejowo-lotniczy wymyślili taki pług do odśnieżania torów w latach 60tych ubiegłego wieku a książka "Rakietowym w czołgi" została wydana w 1979r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 15 Stycznia 2022 Super Moderator Share Napisano 15 Stycznia 2022 no pomysł z odśnieżaniem "typowy" dla czasów ale ekonomia używania i problemy jakie generował wynalazek to na szczeście darowano sobie... (wraz ze śniegiem skutecznie usuwał tłuczeń ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 16 Stycznia 2022 Share Napisano 16 Stycznia 2022 Ekonomia ekonomią, ale zimy w tamtych latach były bardzo zimowe . 62/63 i ta słynna 78/79...choć te z lat 80 też niczego sobie, i te pamiętam doskonale, bo mój ojciec fadromą odśnieżał drogę z wioski do szkoły. Z ubitych płyt po przejechaniu spychacza budowaliśmy iglaa i zamki .... to były fajne czasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Stycznia 2022 Share Napisano 16 Stycznia 2022 1 godzinę temu, myszaty napisał: słynna 78/79 Posłuchajcie drogie dzieci, bo to było tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 16 Stycznia 2022 Share Napisano 16 Stycznia 2022 Taka ówczesna, ręczna "akcja zima" na lotnisku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 16 Stycznia 2022 Share Napisano 16 Stycznia 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 16 Stycznia 2022 Share Napisano 16 Stycznia 2022 Ciekawe czy ten silnik wogóle by się dokopał do podkładu lub tłucznia w taką zimę??? Na zdjęciu rzeczywiście słabo ze śniegiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 16 Stycznia 2022 Share Napisano 16 Stycznia 2022 Godzinę temu, myszaty napisał: Ciekawe czy ten silnik wogóle by się dokopał do podkładu lub tłucznia w taką zimę??? Gwarantuję ci że bardzo szybko. Mnie ciekawi raczej jak oni to hamowali. Wyobrażacie sobie co by było, jakby to ustrojstwo dostało poweru na torach? Rekord TGV i innych Japońskich wynalazków byłby zagrożony . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Stycznia 2022 Share Napisano 16 Stycznia 2022 Jeszcze inne zastosowanie silnika odrzutowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 16 Stycznia 2022 Share Napisano 16 Stycznia 2022 To mi bardziej przypomina maszynę do naśnieżania: woda + sprężone powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Stycznia 2022 Share Napisano 16 Stycznia 2022 Jest to zabudowa do dekontaminacji pojazdów WUS-3. WUS-3 - wysokowydajne urządzenie do zabiegów specjalnych: dezynfekcji, dezaktywacji i dekontaminacji pojazdów, terenu, urządzeń, budowli, itp. Składa się z zbiorników z cieczami roboczymi oraz urządzenia rozpylającego skonstruowanego na bazie lotniczego silnika odrzutowego SO-3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 16 Stycznia 2022 Share Napisano 16 Stycznia 2022 1 godzinę temu, Grzes napisał: bazie lotniczego silnika odrzutowego SO-3. Łooo, to musiało mieć p..ie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 16 Stycznia 2022 Share Napisano 16 Stycznia 2022 50 minut temu, myszaty napisał: Łooo, to musiało mieć p..ie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 16 Stycznia 2022 Share Napisano 16 Stycznia 2022 Drogowe odśnieżanie odrzutowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 16 Stycznia 2022 Share Napisano 16 Stycznia 2022 Tak musi być, kiedy się ma zbyt dużo paliwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 17 Stycznia 2022 Share Napisano 17 Stycznia 2022 mozna jeszcze raz zacytowac: " maja rozmach ...... " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 17 Stycznia 2022 Share Napisano 17 Stycznia 2022 Gdy byłem w wojsku lata 80-te,przyjeżdżał taki silnik na platformie kolejowej na obsługi.Wykorzystywany był do odmrażania zwrotnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 21 Lutego 2022 Autor Share Napisano 21 Lutego 2022 Szanowni Koledzy, dziś pytanie. Czy ktoś dysponuje poniższą książką? Podobno jest to album ze zdjęciami. A jeśli tak, to czy jest tam coś ciekawego z modelarskiego punktu widzenia, czy tylko jakieś bzdety typu zbliżenia chabrów na poligonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 21 Lutego 2022 Share Napisano 21 Lutego 2022 3 godziny temu, Szupryt napisał: Czy ktoś dysponuje poniższą książką? Podobno jest to album ze zdjęciami. Na poprzedniej stronie pokazałem. Może to to samo? Ten mój to album z okazji XXV-lecia LWP. Wydany w 1968r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi