mirage3 Napisano 11 Sierpnia Share Napisano 11 Sierpnia >>KLIK<< 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano Środa o 10:13 Share Napisano Środa o 10:13 No patrz pan IBG osłonę silnika i zbiornika paliwa zrobił tak że nie trza będzie szlifować a Edek o tym nie pomyślał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano Środa o 14:00 Share Napisano Środa o 14:00 to takiego z 20 kabinami trzeba bedzie chyba kupic...a Edka zostawic w szafie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano Środa o 16:35 Share Napisano Środa o 16:35 (edytowane) 20 kabin w jednym zestawie, dobrze dla Pavli że nie dotrwali do tych czasów, zostało by zwijać biznes... W ogóle ciekawy trend mam wrażenie jeśli chodzi o ogromne ilości części alternatywnych w pudle Pozdr ww Edytowane Środa o 16:36 przez wuwumaster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano Środa o 18:59 Share Napisano Środa o 18:59 2 godziny temu, wuwumaster napisał: 20 kabin w jednym zestawie, dobrze dla Pavli że nie dotrwali do tych czasów, zostało by zwijać biznes... W ogóle ciekawy trend mam wrażenie jeśli chodzi o ogromne ilości części alternatywnych w pudle Pozdr ww Niby tak, ale... ...tzw pudła na nadmiarowe części trzeba będzie zmieniać na większe. 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano Środa o 19:05 Share Napisano Środa o 19:05 5 minut temu, martinello napisał: Niby tak, ale... ...tzw pudła na nadmiarowe części trzeba będzie zmieniać na większe. Pamiętaj, że od przybytku głowa nie boli.... najwyżej się półka oberwie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano Środa o 19:11 Share Napisano Środa o 19:11 11 minut temu, martinello napisał: pudła na nadmiarowe części trzeba będzie zmieniać na większe. Legenda głosi, że ktoś kiedyś wykorzystał te wszystkie zapasowe części do czegoś innego Każdy ma takie pudło, tak jak każdy ma woreczek strunowy ze ścinkami kalkomanii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andzin Napisano Środa o 19:59 Share Napisano Środa o 19:59 Zastanawiam się, czy mnie wzrok myli, czy faktycznie na ramce wspólnej są tylko metalowe lotki, a płócienne ze śmigłem dwułopatowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarCorp Napisano Środa o 20:51 Share Napisano Środa o 20:51 51 minut temu, Andzin napisał: Zastanawiam się, czy mnie wzrok myli, czy faktycznie na ramce wspólnej są tylko metalowe lotki, a płócienne ze śmigłem dwułopatowym? Tak. A w czym problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano Środa o 23:33 Share Napisano Środa o 23:33 O! Śmigło i kołpak do rumuńskich i fińskich Hurricane widzę 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano Czwartek o 05:26 Share Napisano Czwartek o 05:26 Czy na ramce z oszkleniem jest osłona do PR ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tainan41 Napisano Czwartek o 06:37 Share Napisano Czwartek o 06:37 10 godzin temu, Andzin napisał: Zastanawiam się, czy mnie wzrok myli, czy faktycznie na ramce wspólnej są tylko metalowe lotki, a płócienne ze śmigłem dwułopatowym? I tylko tam jest wczesny mechanizm chowania podwozia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano Czwartek o 08:53 Share Napisano Czwartek o 08:53 (edytowane) 9 godzin temu, letalin napisał: O! Śmigło i kołpak do rumuńskich i fińskich Hurricane widzę Zapytano mnie na priv o co chodzi z tym kołpakiem do fińskich i rumuńskich. Wątek o Spitfire, ale wielu myli Hurricane ze Spitfire, więc pozwolę sobie tutaj W zestawie Hurricane Mk I AH nie ma kołpaka od Spitfire, który miał trochę większą średnicę, niż ten dedykowany Hurricane. Tak jak przy śmigle Rotol stosowano kołpak od Spitfire, tak też przy pewnej liczbie mających metalowe śmigło de Havilland montowano kołpak od Spitfire i chociaź jest to jakby mniej rzucające się w oczy, to jednak widać różnicę. Wszystkie Hurri Mk I w Finlandii i Rumunii miały właśnie metalowe śmigła i kołpak od Spitfire. Jest więc dobra okazja, żeby wykorzystać nadmiarowe części od Spitfire IBG i mieć trochę bardziej prawidłowy fiński i rumuński Hurri. O ile oczywiście jest tak, że zestawy leżą w planach i ta różnica średnic zostanie zachowana. Ja do tego celu kupiłem żywicę Quickboosta i okazało się, że kołpak Spitfire w wykonaniu tej firmy ma za małą średnicę w porównaniu do kadłuba Hurricane z AH. Jest więc chwila niepewności:) Na zdjęciach fiński Hurri z kołpakiem od Spitfire i grecki z kołpakiem przynależnym typowi. Edytowane Czwartek o 09:02 przez letalin 5 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Czwartek o 12:07 Share Napisano Czwartek o 12:07 Trochę zbliżeń na wypraski. Jak dla mnie, rewelacja: 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano Czwartek o 12:26 Share Napisano Czwartek o 12:26 17 godzin temu, jachud3 napisał: Legenda głosi, że ktoś kiedyś wykorzystał te wszystkie zapasowe części do czegoś innego Każdy ma takie pudło, tak jak każdy ma woreczek strunowy ze ścinkami kalkomanii O przepraszam ja mam stary klaser na znaczki na ścinki kalkomanii 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano Czwartek o 12:44 Share Napisano Czwartek o 12:44 14 minut temu, mysiek13 napisał: O przepraszam ja mam stary klaser na znaczki na ścinki kalkomanii Klaser łatwiej się przegląda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano Czwartek o 13:08 Share Napisano Czwartek o 13:08 W dniu 17.07.2025 o 13:47, PioBan napisał: Ten zestaw obejmuje malowania z roku 1940 czyli z okresu kiedy polskie jednostki jeszcze na Spitach nie latały. Być może w następnym pojawią malowania samolotów, na których walczyli Polacy w dywizjonach brytyjskich. Na czysto polskie, w sensie z naszych dywizjonów, trzeba jeszcze cierpliwie poczekać. Czy w dającej się przewidzieć przyszłości planowany jest jakiś zestaw z L1066? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano Czwartek o 13:18 Share Napisano Czwartek o 13:18 (edytowane) 10 minut temu, Wymysl napisał: Czy w dającej się przewidzieć przyszłości planowany jest jakiś zestaw z L1066? Jest w planie. Natomiast w najbliższym pudełku (Black Box) jest samolot, na którym latał Drobiński (opcja 6) oraz samolot Forbesa, byłego dowódcy eskadry B w polskim 303 Dywizjonie. Który zresztą został w nim asem i został odznaczony Virtuti Militari. Edytowane Czwartek o 13:19 przez Skawinski 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarCorp Napisano Czwartek o 13:32 Share Napisano Czwartek o 13:32 6 godzin temu, Tainan41 napisał: I tylko tam jest wczesny mechanizm chowania podwozia. Tak. I do niego jest potrzebna dedykowana burta, która jest na jeszcze innej ramce. Zapytam inaczej, gdzie leży problem - czy ten fakt powoduje u kogoś niepokój? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano Czwartek o 14:01 Share Napisano Czwartek o 14:01 42 minuty temu, Skawinski napisał: Jest w planie. To czekam 43 minuty temu, Skawinski napisał: Natomiast w najbliższym pudełku (Black Box) jest samolot, na którym latał Drobiński (opcja 6) Tylko Drobiński latał nim listopad 1940-styczeń 1941, więc już trochę inaczej wyglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano Czwartek o 14:21 Share Napisano Czwartek o 14:21 19 minut temu, Wymysl napisał: To czekam Tylko Drobiński latał nim listopad 1940-styczeń 1941, więc już trochę inaczej wyglądał. A czym się różnił w listopadzie 1940? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano Czwartek o 15:17 Share Napisano Czwartek o 15:17 51 minut temu, Skawinski napisał: A czym się różnił w listopadzie 1940? Mógł dostać T.R 1133 i nie byłoby druta anteny. W sumie ta radiostacja wchodziła już w czasie BoB. Zdjęcie wydaje się potwierdzać. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skawinski Napisano Czwartek o 15:24 Share Napisano Czwartek o 15:24 5 minut temu, letalin napisał: Mógł dostać T.R 1133 i nie byłoby druta anteny. W sumie ta radiostacja wchodziła już w czasie BoB. Zdjęcie wydaje się potwierdzać. Fair point. To to tak. Natomiast zmiany w malowaniu (te zatwierdzone 27 listopada) to dopiero w początkach grudnia wprowadzono. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano Czwartek o 16:04 Share Napisano Czwartek o 16:04 32 minuty temu, Skawinski napisał: Fair point. To to tak. Natomiast zmiany w malowaniu (te zatwierdzone 27 listopada) to dopiero w początkach grudnia wprowadzono. Taka mała dygresja bez związku z R6775. Tylko po to, żeby podkreślić trudności i niepewności jakie pojawiają się przy rekonstrukcji ze szczątków informacji jakie mamy do dyspozycji. Regulaminy regulaminami, a znalazłem zdjęcia Hurricane z lutego 1941 z czarnymi kołpakami, bez pasa przed usterzeniem i pewnie bez czarnego lewego skrzydła. Może świeżo dostarczony, może inna przyczyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andzin Napisano Czwartek o 17:40 Share Napisano Czwartek o 17:40 20 godzin temu, MarCorp napisał: Tak. A w czym problem? Niepokój tylko o to, czy ta ramka będzie w każdym pudełku ze Spitfire I/II (i wczesnym Va), czy może IBG uzna, że wystarczą lotki metalowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi