Skocz do zawartości

IBG - zapowiedzi i nowości lotnicze

Kolekcjoner WP

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, Soris napisał:

będziesz musiał zamówić tyle masek, żeby mnie było stać na co najmniej  na dwa Black Box-y

Wystarczy, że jedną wycenisz na 400zł i już będziesz miał 😉

MS

3 godziny temu, Skawinski napisał:
3 godziny temu, zatras napisał:

wśród nich  Zumbacha ( no bo jakże to tak ,nie wyobrażam sobie by w spicie V miało zabraknąć tego kultowego polskiego malowania :niemam:)

W dniu 19.12.2025 o 21:38, Skawinski napisał:

Lobbuję w IBG za wypuszczeniem pudełka "Mk Vb 303 Sqn Aces"

Pozdrowienia,

Michał

Czyli na Zumbacha przyjdzie mi znowu czekać z rok --- w sumie to czego ,ja naiwny, mogłem się spodziewać ,przecież u IBG to standard 🥴

• Haha 1

IAR 80:

W dniu 9.08.2024 o 14:23, zatras napisał:

Nie na kalek dla maszyny Lt Iona Micu ,czyli IAR 80 nr-42 ! Dla mnie to kiepska wiadomość , pewnie odpuszczę sobie zakup

Spitfire Mk V:

8 minut temu, zatras napisał:

Czyli na Zumbacha przyjdzie mi znowu czekać z rok --- w sumie to czego ,ja naiwny, mogłem się spodziewać ,przecież u IBG to standard 🥴

Chyba właśnie narodziła się nowa tradycja.

MS

• Like 3

22 minuty temu, Soris napisał:

Nie poniosło Cię za bardzo?

Może idź sobie coś zaprojektuj, narysuj, wytnij, wydrukuj...

Będziesz miał, co tylko zechcesz.

To by było za proste.

• Like 1

spokojnie poczekajmy na żywe pudelko. Okaże sie że by zbudowac poprawny model musi byc dodatkowa mala  częśc do samodzielnego wydrukowania. :) 

• Haha 2

12 godzin temu, Maxy napisał:

spokojnie poczekajmy na żywe pudelko. Okaże sie że by zbudowac poprawny model musi byc dodatkowa mala  częśc do samodzielnego wydrukowania. :) 

Przymusu nie ma. Zawsze możesz kupić Edka 😉

• Like 1
  • Thanks 1

Robienie czegokolwiek w tym kraju jest bardzo stresujące. Może dlatego dają opisy po angielsku, nie traktując go poważnie? I sadząc z wpisów co niektórych, na to zasługujemy...

Oczywiście np. niewymiarowy  messer to tylko drobniutka wpadka...

• Like 2

Własciwie o to mi chodziło. W Anglii juz dawno odkryli że niektóre części z Edka pasuja do IBG to po co wydawac pieniądze i kupowac aftermarkety... Obecnie by zrobic poprawnego Spitfira trzeba kupic model IBG , brac lupe , ogladać malowanki i czytać komentarze Skawińskiego do nich. Oraz drukowac poprawne części z drukarki 3D Moze dlatego tak malo jest modelarskich galerii tego modelu.

• Like 1
  • Haha 1

56 minut temu, Maxy napisał:

Własciwie o to mi chodziło. W Anglii juz dawno odkryli że niektóre części z Edka pasuja do IBG to po co wydawac pieniądze i kupowac aftermarkety... Obecnie by zrobic poprawnego Spitfira trzeba kupic model IBG , brac lupe , ogladać malowanki i czytać komentarze Skawińskiego do nich. Oraz drukowac poprawne części z drukarki 3D Moze dlatego tak malo jest modelarskich galerii tego modelu.

No tak, model dobry nie chce się sam zlozyc, no jak przykro..

A spotkałeś człowieku model idealny, bo jakoś mi się ta sztuka nie udała. Choć , dla ciebie niestety, modele ibg są tego dosyć bliskie.. I to bliższe niż edki..

Bez odbioru.

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Maxy napisał:

Nie martw się. Myślę, że nawet jak poprawnie złożysz i pomalujesz model IBG prosto z pudła, bez lupy, jumania części z Eduarda, czytania komentarzy Skawińskiego oraz drukowania części z drukarki 3D, to i tak będzie on znacznie lepiej wyglądał niż pożenienie starego Plastyka z częściami z KP i nie wiadomo jeszcze czym. Choćby jak poniżej:

image.jpeg

image.jpeg

Więc bądź spokojny, nie lękaj się i rób IBG prosto z pudła, a końcowy rezultat może przerosnąć Twoje oczekiwania.  

Edytowane przez socjo1
  • Like 2

2 godziny temu, Maxy napisał:

Cóż, też bym chciał żeby modele były w wersji instant*, ale to tak nie działa. Trzeba trochę wysiłku w model włoźyć. 😉

*zalać gorącą wodą, zamieszać, poczekać 5 minut i gotowe

• Haha 1

Ale ja czekam na wysyp galerii tych sklejonych modelików firmy IBG. Jakos ich nie widać. Pewnie farba sie źle połozyła. A nowy model Jaka-9P by się przydał. Do budowy tego trzeba było 2 Jaków 1M i troche gipsu. To wczesne lata 80- te ubiegłego wieku. 

• Like 1

10 godzin temu, Flachenty napisał:

Cóż, też bym chciał żeby modele były w wersji instant*, ale to tak nie działa. Trzeba trochę wysiłku w model włoźyć. 😉

*zalać gorącą wodą, zamieszać, poczekać 5 minut i gotowe

Jest Tamijunia. Wrzuć klej do pudełka, zamknij, wstrząśnij i masz sklejony model😉

A na serio. Są modele przyjemne w składaniu i mniej przyjemne...takie życie. 

Spit z IBG ma parę dziwnych przekombinowań i niepotrzebnych ficzerów a brakuje usztywnień konstrukcji w części noszonej by lepiej "złapać" ten fragment kadłuba. Ale da się zlepić nawet dla mnie, niedzielnego lepiacza zabawek politechnicznych.

• Like 1
  • Thanks 2

Napisano (edytowane)
31 minut temu, Tainan41 napisał:

Jest Tamijunia. Wrzuć klej do pudełka, zamknij, wstrząśnij i masz sklejony model😉

A na serio. Są modele przyjemne w składaniu i mniej przyjemne...takie życie. 

Spit z IBG ma parę dziwnych przekombinowań i niepotrzebnych ficzerów a brakuje usztywnień konstrukcji w części noszonej by lepiej "złapać" ten fragment kadłuba. Ale da się zlepić nawet dla mnie, niedzielnego lepiacza zabawek politechnicznych.

Konkurencja opisuje terminem "flow" coś  czego nie ma model spita IBG.

Edytowane przez martinello

Chłopaky, nie wiem jak Wy to widzicie, ale jak dla mnie to leci co najmniej już trzecia iteracja tego, co już zostało wypowiedziane - więc informacyjnie nie wnosi nic nowego :s

• Like 2

Nie każdy ma cel zaistnieć w necie, dużo ekipy klei modele dla WŁASNEJ PRZYJEMOŚCI. A jeśli model jest szczegółowy, to zrobienie nie trwa 2dni.

Jeśli ktoś tego nie rozumie, cóż, może to forum nie jest dla niego?

PS kolesie tak skaczący po tych Spitach- co były za trudne?

Dobra, bawcie się dalej sami...

• Like 1

23 godziny temu, _OldMan_ napisał:

@letalin nie przesadziłeś z tym zdjęciem w podpisie ?

Skoro system akceptuje, to przesadą jest uznawanie, że przesadziłem, ale nie będę się z koniem kopał o ten obrazek.

Admin: Bardzo proszę przeczytać sobie regulamin!

Cytat

10. Każdy użytkownik ma prawo do podpisu ustalanego przez niego w jego profilu na forum. Podpis może zawierać do wyboru opcję A lub B:
A. Jeden obraz graficzny o wymiarach maksymalnych 300x100 px lub 500x70 px plus dodatkowo trzy linijki standardowej wielkości tekstu.
B. Pięć linijek standardowej wielkości tekstu.
Maksymalna waga pliku to 100 kB. Niedozwolone jest używanie animowanych gifów lub innych podobnych oraz używanie większej lub mniejszej czcionki niż Normalny w kolorze czarnym lub niebieskim w przypadku linku.W podpisie obowiązuje zakaz umieszczania treści o charakterze komercyjnym oraz prowokujących agresję, ofensywnych, uderzających w inne narodowości, mniejszości narodowe, wyznania, grupy kulturowe, kręgi itp.itd.
Nieregulaminowe podpisy będą usuwane przez Administracje bez uprzedzenia.

Napisano (edytowane)
W dniu 4.02.2026 o 19:54, Maxy napisał:

Obecnie by zrobic poprawnego Spitfira trzeba kupic model IBG

Tu się całkowicie zgadzam. Nie ma lepszej drogi.

brac lupe

Robienie 72ki bez lupy to brawura, czyż nie?

ogladać malowanki

Achhhh, najprzyjemniejsza część modelarstwa. A właściwie jego gałąź - kupowanie modelu, oglądanie malowanek i odkładanie do składziku. Dzięki Bogu, że IBG ma takie wypasione malowanki w Spitach.

Obecnie by zrobic poprawnego Spitfira trzeba [...] czytać komentarze Skawińskiego do nich

Nie godnym, nie godnym... Zdecydowanie nie osiągnąłem statusu Marksa, moich "dzieł" nie trzeba czytać. Ale cieszę się, że widzisz to jako drogę do zbudowania poprawnego Spita. 

Oraz drukowac poprawne części z drukarki 3D

Nie no, to akurat nie jest konieczne. Ułatwia życie, jak np. wkładka do podwozia, ale nie przesadzajmy, że jest potrzebne do zbudowania poprawnego modelu. Z podstawą kołpaka też można sobie poradzić przy pomocy "podstawowych umiejętności modelarskich", choć dla pozbawionych tychże IBG pracuje nad rozwiązaniem. Niestety z tego powodu musieli odłożyć na nieokreślony termin Wilgę w 1/48 wspomnianą w innym wątku. 

Michał (tak mam na imię, gdyby ktoś nie wiedział i chciał o mnie pisać używając tylko nazwiska)

Edytowane przez Skawinski
Literówka
  • Like 1

3 minuty temu, Skawinski napisał:

Robienie 72ki bez lupy to brawura, czyż nie?

Jeszcze 5 lat temu mogłem to robić bez żadnej sprawy. Teraz już nie - starość nie radość...