Skocz do zawartości

North American PBJ-1D Mitchell // Italeri 1/72

Moses

Rekomendowane odpowiedzi

Coraz więcej nowych fajnych modeli pojawia się na rynku, trzeba więc zacząć ogarniać to co się zebrało. Padło na morskiego Mitchella. Bo nie wiem czy wiecie, ale Marinesiaki latali też na Mitchellach, mieli 5 dywizjonów. 4 bojowe i jeden treningowy. Maszyny były lekko zmodyfikowane. Główna różnica względem armijnych B-25 było zamontowanie radaru, zamiast dolnej automatycznej wieżyczki. W późniejszych wersjach przeniesiony został na końcówkę skrzydła. Ale jako że problemy były chyba że statecznością, polowo przenoszone były na dziób. 

Niestety nie udało mi się dorwać Hasegawe (jeszcze), za to od jakiegoś czasu chomikuje zestaw od Italeri. Model wydany w 1994 bazuje mocno na wypraskach z lat 70stych. Czyli mocne pół bwieku na karku, wintejdz pełną gębą 😉 Zestaw z wypukłymi liniami, które będę rył, oprócz tego, raczej żadnych ingerencji w zestaw. Prawdopodobnie zrobię pudełkowego Jonaha, gdyż zdjęć Czarnego 43 z Rabaul nie mogłem znaleźć. Zresztą testowana torpeda doda troszkę modelowi uroku.

PBJ-1D_Mitchell_at_NAS_Patuxent_River_in_1943.jpg.f0ecfe123259291e2dd5c8faba88de6d.jpg

IMG_20211221_110613.thumb.jpg.78ec7c2a7e428a3b0446b7987358b8b5.jpg

IMG_20211221_110655_1.thumb.jpg.151a0e649fff25ef10ad8383cd3b8206.jpgIMG_20211221_123118.thumb.jpg.2db42b07d43be0470d566d93a8ae2c8a.jpgIMG_20211221_123140.thumb.jpg.55701b0a3b5a53af969689b08280c345.jpgIMG_20211221_123206.thumb.jpg.7c3f75e2421d1e7e20115d4cb0a9fa58.jpgIMG_20211221_123317.thumb.jpg.6e2bb578ce16b1dc3fde4d64e23d47f6.jpgIMG_20211221_123344.thumb.jpg.b23533bdfb2c1c65755cd171d03eefd3.jpg

Edytowane przez Moses
  • Like 7

8 minut temu, Moses napisał:

Zestaw z wypukłymi liniami, które będę rył,

Pilnikiem do paznokci czy czymś  bardziej wyrafinowanym :haha:

Bedę zaglądał z czystej ciekawości jak ci z tym wintydżem będzie szło. Kibicuję.

Edytowane przez abtb

18 minut temu, Moses napisał:

wintejdz pełną gębą

Grubo kleju nakładaj, żeby ze szczelin powychodził. I paluchi majo być odciśnięte.

• Like 2

27 minut temu, abtb napisał:

Pilnikiem do paznokci czy czymś  bardziej wyrafinowanym :haha:

Bedę zaglądał z czystej ciekawości jak ci z tym wintydżem będzie szło. Kibicuję.

A to podobno ja ten hamni bydlak co przyczepia się jestem :D

12 minut temu, zaruk napisał:

Grubo kleju nakładaj, żeby ze szczelin powychodził. I paluchi majo być odciśnięte.

NIm dojdzie do sklejenia połówek kadłuba, muszę przejrzeć giełdę wintydzową, czy mają gdzieś pędzelki magpolu i modelaki na sprzedaż :D

Edytowane przez Moses

2 minuty temu, greatgonzo napisał:

Miej litość... .

Ale że?

Moja strefa czasowa identyfikuje się z taką gdzie już jest 13 :D

• Haha 1

Nie wiem, co powiedzieć. Chyba Twój ekran wyświetla kompletnie inny tekst. Jeśli nie, to wytłumacz, proszę, innymi słowami co znaczy, że statecznością, połowów przenoszone były na dziób?

Edytowane przez greatgonzo
  • Like 1

Śmigłowce stepują , samoloty ryby łowią , co to dzisiaj jest ?

Hakują Modelwork?

PS Ja przepraszam , że nie na temat wątku ( jak trzeba to usunę ) ale od paru minut nie mogę się przestać śmiać  .😛😛😛😛😛😃😃😃. Takie hobby to ja popieram 👍

Edytowane przez Hello
Za mało bapisałem
  • Haha 1

18 minut temu, greatgonzo napisał:

Nie wiem, co powiedzieć. Chyba Twój ekran wyświetla kompletnie inny tekst. Jeśli nie, to wytłumacz, proszę, innymi słowami co znaczy, że statecznością, połowów przenoszone były na dziób?

No wiesz wkońcu to morski bombowiec 😉

Poprawiłem to co poprawił mi nie do końca smart fon 😉

Dzięki. Czasem sobie myślę, co szkodzi przeczytać to co się zamieściło na forum? Nierzadko wychodzą łamańce nie do zrozumienia. Sorki, że marudzę, ale akurat chętnie patrzę na Twoje relacje i wolę, gdy da się ogarnąć o czym są :).

No właśnie smutnym jest, ze tak piękny samolot w ogóle nie gości na naszych forach, w szczególności ze można zrobić i w naszym malowaniu.

2 minuty temu, greatgonzo napisał:

Dzięki. Czasem sobie myślę, co szkodzi przeczytać to co się zamieściło na forum? Nierzadko wychodzą łamańce nie do zrozumienia. Sorki, że marudzę, ale akurat chętnie patrzę na Twoje relacje i wolę, gdy da się ogarnąć o czym są :).

Mając swiadomosc tego jakie fikołki robią smartfony, staram się czytać, niestety nie zawsze się uda wyłapać 😉 Dodatkowo, widząc taki wpis od Ciebie, zacząłem sie zastanawiac czy jakiegoś babola merytorycznego nie walnąłem :)

W dniu 21.12.2021 o 11:37, Moses napisał:

Niestety nie udało mi się dorwać Hasegawe (jeszcze), za to od jakiegoś czasu chomikuje zestaw od Italeri.

A nie lepiej przeszczepić tylne stanowisko i  radar do modelu Airfix-a, zamiast męczyć się z tym zestawem? Kiedyś miałem i poddałem się. On jest słaby merytorycznie i kiepsko składalny.

Wczoraj szukając materiałów znalazłem PBJ zrobionego na bazie Airfixa, i zacząłem się zastanawiać jaki jest sens dłubania w tym. I to jest właśnie problem z chomikowaniem modeli. Ale jak już zacząłem  to go skończę. 

Z tego co się zorientowali zrobiony był stały stelarz wystający poza komorę bombową. W drzwiach od komory były natomiast wycięcia, u ozliwiajace zamkniecie komory