zaruk Napisano 11 Lutego 2022 Share Napisano 11 Lutego 2022 Czy ten płatek hipsu przyklejasz do skrzydła i potem obrabiasz? Pytanie podstawowe, wiem, ale jeszcze nie miałem podobnego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 11 Lutego 2022 Autor Share Napisano 11 Lutego 2022 28 minut temu, zaruk napisał: Czy ten płatek hipsu przyklejasz do skrzydła i potem obrabiasz? Pytanie podstawowe, wiem, ale jeszcze nie miałem podobnego problemu. To by było bez sensu;) hips jest wklejony w otwory przeznaczone na skrzydła. Skrzydła są oczywiście, wsadzone na sucho. Po porzadnym związaniu kleju, żyletką na równo zetnę nadmiar i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 11 Lutego 2022 Share Napisano 11 Lutego 2022 No tak. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 14 Lutego 2022 Autor Share Napisano 14 Lutego 2022 Stało się, to co miało się stać, a tuż pod jej domem noż..... Pamiętacie jak pisałem że dociazylem model na tyle że nie siada na ogon? Tak było do momentu kiedy nie doczepione na sucho usterzenia pionowego. A jeszcze dojdzie szkło plus wkmy, na pewno siądzie. Popatrze jutro ile jeszcze ołowiu trzeba wsadzić i czy będę miał gdzie. Ogólnie zaczyna mnie już temat męczyć i irytować, ciągle popraweczki, szpachlowanie, szlifowanie, męczy mnie to strasznie. W tym tygodniu mam nadzieję że położę surfacera i będę mógł zacząć prace malarskie 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 14 Lutego 2022 Share Napisano 14 Lutego 2022 (edytowane) Teraz to trochę musztarda po parówie, ale kiedy mam "ryzykowne dociążenia", robię sobie formę do odlania ołowiu. Biorę np. parokrotnie złożoną folię aluminiową po np. czekoladzie i wciskam ją tam gdzie ma trafić balast. Formuję ją jak najdokładniej, tak by odlana bryłka pasowała jak najlepiej. Potem roztapiam śrut ołowiany np. na gazowej kuchence turystycznej (mam pod ręką, ma wąski, mały płomień) w niewielkim stalowym naczynku, takim do mieszania farb itd. Przelewam do formy, wskazana odrobina zręczności i uwagi z roztopionym ołowiem oraz trzymaną w pensecie foremką i gotowe. Czasem trzeba jeszcze obrobić bryłkę, żeby się zmieściła. Nie prowadziłem naukowych testów porównawczych, ale mam wrażenie, że czasem może mieć decydujące znaczenie dobre "upakowanie" balastu i dopasowanie do kształtu. Doskonale rozumiem Twoje zmęczenie materiałem. Jesteśmy obaj na bardzo podobnym etapie - ja z Tonką z Revella której mam serdecznie dość i do której malowania sie przymierzam. Słabe spasowanie skomoplikowanej konstrukcji, zajechane formy itd. Czasem po prostu należy zacisnąć zęby i... dojechac z tematem do końca, pozostawiając samodoskonalenie osiagania zen i doskonałości w modelarstwie na kiedy indziej. Wizualizuj sobie, jaki to będzie super ten Mitchell, kiedy już go skończysz i jaki bedzie wspaniały i odpoczynkowy ten następny (tak zwana modelarska fantazja numer 3. Trzymam kciuki, żebyś nie doszedł do poziomu fantazji nr. 4). Powodzenia! Michał Edytowane 14 Lutego 2022 przez socjo1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 14 Lutego 2022 Share Napisano 14 Lutego 2022 3 godziny temu, Moses napisał: Ogólnie zaczyna mnie już temat męczyć i irytować, ciągle popraweczki, szpachlowanie, szlifowanie, męczy mnie to strasznie. W tym tygodniu mam nadzieję że położę surfacera i będę mógł zacząć prace malarskie Nikt nie spodziewałby się tego przy Italeri! A tak na poważnie - jaka to będzie ulga, duma i radocha jak skończysz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 15 Lutego 2022 Autor Share Napisano 15 Lutego 2022 Ulga, radocha - z pewnością, dumą niekoniecznie. Może satysfakcja że z jakimś tam efektem uporałem się z tą materią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 15 Lutego 2022 Share Napisano 15 Lutego 2022 12 godzin temu, Moses napisał: Ogólnie zaczyna mnie już temat męczyć i irytować, ciągle popraweczki, szpachlowanie, szlifowanie, męczy mnie to strasznie. To chyba jeden z najbardziej upierdliwych momentów w budowie modelu. A najgorsze jak już wszystko w podkładzie, przygotowane do malowania a tu... jeszcze, świeżym okiem coś się wypatrzy Ale osobiście znam jednego gościa co się wręcz lubuje w tym etapie prac. Także są różne fetysze A budowa bardzo fajnie idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 19 Lutego 2022 Autor Share Napisano 19 Lutego 2022 Maziamy Dół mazniety Gunziakiem H325. Po wkurzającym maskowaniu, zrobiłem trochę podmalowek. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 19 Lutego 2022 Autor Share Napisano 19 Lutego 2022 Rach-ciach i zmalowane. Pierwszy raz malowałem farbami MRP, i się w nich zakochałem. Świetne krycie, mimo że celuloza to przy gunziakach H na Levelling Thinnerem jest to perfuma. Dodatkowo farba gotowa do użycia. Dla mnie bomba. Cenę jakoś przeżyje. Będą jeszcze drobne poprawki na gondolach, bo patafix się nie ułożył odpowiednio, mimo mojego sprawdzania . No i mam zgryza, bo chyba będę musiał rozklejać dziub. Wkm wpadł do środka 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 19 Lutego 2022 Share Napisano 19 Lutego 2022 (edytowane) Godzinę temu, Moses napisał: Rach-ciach i zmalowane. Pierwszy raz malowałem farbami MRP, i się w nich zakochałem. Świetne krycie, mimo że celuloza to przy gunziakach H na Levelling Thinnerem jest to perfuma. Dodatkowo farba gotowa do użycia. Dla mnie bomba. Cenę jakoś przeżyje. Fajnie że ci spasowały, dla mnie też rewelacja. Jak mi jakiś Gunziak wychodzi to na jego miejsce wskakuje MRP. Cena, cóż powiedzieć..., ale zatrzepiesz i lejesz. A dla mnie lenia, to warte każdych pieniędzy . Edytowane 19 Lutego 2022 przez barszczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 19 Lutego 2022 Autor Share Napisano 19 Lutego 2022 (edytowane) Odtrąbiam sukces! Operacja się udała. Udało mi się delikatnie, tnąc sobie dłoń, amputować nos, i połcalówka wróciła na miejsce. Jak już miałem rozbebeszony nos stwierdziłem że spróbuję go dociazyc. Zwazylem części które idą na tył, odjąć wagę śmigieł, plus kilka odważników na zapas i voilá, stoi pewnie na kołach. Wszczepienie nosa też się obyło bez problemów, uniknąłem tego czego się obawiałem, czyli konieczności ponownego szlifowania i malowania. Można iść do sklepu i kupić coś aby się zrelaksować, ale już chyba nie przy modelu @barszczojako że ja strasznie się mecze z rozcienczaniem farb, bo albo za rzadka, albo za gęsta, to że są to farby instant jest niebywałą zaletą. Edytowane 20 Lutego 2022 przez Moses 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 19 Lutego 2022 Share Napisano 19 Lutego 2022 Waga modelarska... Trumpeter? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 19 Lutego 2022 Autor Share Napisano 19 Lutego 2022 19 minut temu, zaruk napisał: Waga modelarska... Trumpeter? Jakąś chińska, pożyczyłem od żony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 21 Lutego 2022 Autor Share Napisano 21 Lutego 2022 Kombinuje z wyplowieniami kolorów, jak Wam się to widzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 21 Lutego 2022 Share Napisano 21 Lutego 2022 5 minut temu, Moses napisał: Kombinuje z wyplowieniami kolorów, jak Wam się to widzi? Nie wiem na ile ma odwzorowywać oryginał, jeżeli musi w ogóle, za to mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 26 Lutego 2022 Autor Share Napisano 26 Lutego 2022 Groszki popreszejdingowałem, pofiltrowałem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 27 Lutego 2022 Share Napisano 27 Lutego 2022 Z umiarem, fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 27 Lutego 2022 Autor Share Napisano 27 Lutego 2022 Przyszły kalki 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 14 Marca 2022 Autor Share Napisano 14 Marca 2022 Trzeba kończyć 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 14 Marca 2022 Share Napisano 14 Marca 2022 Będą śmigła czy to wersja odrzutowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 14 Marca 2022 Autor Share Napisano 14 Marca 2022 A jak sądzisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 15 Marca 2022 Share Napisano 15 Marca 2022 Pięknie Ci to wyszło! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 15 Marca 2022 Share Napisano 15 Marca 2022 8 godzin temu, Moses napisał: A jak sądzisz Ja sądzę że będzie dobrze . Ale o tym dam znać w galerii - tym razem nie dam się zaskoczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 15 Marca 2022 Share Napisano 15 Marca 2022 malowanie świetne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi