Roland_Sebastian Napisano 23 Grudnia 2021 Napisano 23 Grudnia 2021 (edytowane) Cześć, ponieważ warsztat z budowy Hellcata powoli zmierza ku końcowi postanowiłem założyć nowy temat. Tym razem decyzja nie była trudna, postanowiłem pozostać w kręgu maszyn latających nad Pacyfikiem po stronie jankesów. Model raczej wszystkim dobrze znany jeśli chodzi o zawartość pudełka. Nie wybrałem jeszcze konkretnego malowania, skłaniam się jednak ku jednemu z ciemnogranatowych malowań. Z powodu mojego ignoranckiego podejścia do rzeczywistych maszyn latających po niebie Pacyfiku zakładam warsztat już teraz, chociaż pierwsze cięcie nastąpi najszybciej po świętach. A nuż jakaś dobra dusza rzuci coś merytorycznego jeśli chodzi o tą maszynę:). Ze swojej strony mam monografię lotniczą nr 20 traktującą o F4F, co nie zmienia faktu, że raczej można będzie się tu spodziewać bardziej frajdolarstwa niż modelarstwa redukcyjnego i chęci budowy egzemplarza w 100% zgodnego z oryginałem. Jednak każda pomoc jeśli chodzi o ewentualne poprawki lub ingerencje w model będzie doceniona. Sugestie będę starał się wprowadzić w życie o ile uznam, że jest to wykonalne przeze mnie . Model chciałbym przenitować, a malować zamierzam w dotychczasowym quasi-rzeczywistym stylu z odrobiną modnych efektów specjalnych Żeby nie było pusto to wrzucam zdjęcia pudełka, zawartości i dwóch malowań nad którymi się zastanawiam. Edytowane 23 Grudnia 2021 przez Roland_Sebastian 4 Cytuj
zaruk Napisano 23 Grudnia 2021 Napisano 23 Grudnia 2021 Skoro robisz Hellcata w jednobarwnym malowaniu to może tutaj zrobisz trzykomorowy kamuflaż? Bardzo efektownie się prezentuje. Cytuj
Moses Napisano 23 Grudnia 2021 Napisano 23 Grudnia 2021 8 minut temu, zaruk napisał: zrobisz trzykomorowy kamuflaż Jak sie robi TRZYKOMOROWY kamuflaż ? Cytuj
Xmen Napisano 23 Grudnia 2021 Napisano 23 Grudnia 2021 6 minut temu, Moses napisał: Jak sie robi TRZYKOMOROWY kamuflaż ? Tak jak stepujące śmigłowce. 2 Cytuj
Roland_Sebastian Napisano 23 Grudnia 2021 Autor Napisano 23 Grudnia 2021 38 minut temu, zaruk napisał: Skoro robisz Hellcata w jednobarwnym malowaniu to może tutaj zrobisz trzykomorowy kamuflaż? Musiałeś to napisać, no musiałeś? Byłem przekonany, że w armowskim F4F-4 jest możliwość wykonania trójkolorowego kamuflażu i miałem odpisać, że właśnie w trójkolorowym kamo mam zamiar zrobić wcześniejszą wersję Żbika. Teraz, jak zajrzałem do instrukcji okazało się, że się myliłem i F4F-4 ma tylko 2 kolorowe kamuflaże. Wygląda na to, że trzeba będzie zmienić zdanie i zrobić tego tricolor. Ehh i znowu pretekst do zakupów w sklepie modelarskim bo farbki nie mam Cytuj
Moses Napisano 23 Grudnia 2021 Napisano 23 Grudnia 2021 Ale Ty nie robisz F4F-4 tylko FM-2 to dwie rozne wersje. Krzyknij moze coś sie znajdzie z kalkomanii Cytuj
zaruk Napisano 23 Grudnia 2021 Napisano 23 Grudnia 2021 1 godzinę temu, Moses napisał: Ale Ty nie robisz F4F-4 tylko FM-2 to dwie rozne wersje. Krzyknij moze coś sie znajdzie z kalkomanii Techmod robi, ale po przejściach kolegi Myszatego nie wiem czy powinienem o tym pisać. Cytuj
myszaty Napisano 24 Grudnia 2021 Napisano 24 Grudnia 2021 1 godzinę temu, zaruk napisał: Techmod robi, ale po przejściach kolegi Myszatego nie wiem czy powinienem o tym pisać. Chciałbym sprostować: z kalek Techmodu już korzystałem, min. przy Mustangu i Gothcie, i nie było problemu, ta kalka ,,arkuszowa" sworla wycięła taki numer- może to przez format druku ?? Zresztą techmodowskie kalki chyba były też poprzednich modelach army?? Ani na fokkerze, iskrze, hurrim nie było problemu. Cytuj
Roland_Sebastian Napisano 24 Grudnia 2021 Autor Napisano 24 Grudnia 2021 11 godzin temu, Moses napisał: Ale Ty nie robisz F4F-4 tylko FM-2 to dwie rozne wersje. Krzyknij moze coś sie znajdzie z kalkomanii Może użyłem za dużego skrótu myślowego. Już wszystko wyjaśniam. ;)Tu robię FM-2, a mam też w planach F4F-4. Wydawało mi się, że Arma w zestawowych malowaniach F4F-4 ma wersje w trójkolorowym kamo (teraz zastanawiam się czy one w ogóle latały w trójkolorze) dlatego doszedłem do wniosku, że zrobię FM-2 granatowy, a F4F-4 trikolor. Skoro F4F-4 jest tylko w kamuflażu dwukolorowym to FM-2 robię w trójkolorze ;). Kładłem już kalki techmodu i też nie pamiętam problemów. Podobno, zależy to od okresu, w którym dany okres powstał. Cytuj
Xmen Napisano 24 Grudnia 2021 Napisano 24 Grudnia 2021 Zrób brytyjskiego. 9 minut temu, Roland_Sebastian napisał: Podobno, zależy to od okresu, w którym dany okres powstał. To zdanie mnie zaintrygowało. Cytuj
Moses Napisano 24 Grudnia 2021 Napisano 24 Grudnia 2021 (edytowane) F-4 latały w trójkolorowym kamuflażu, tyle że w dywizjonach treningowych. Jak chcesz mogę poszukać kalek do 3 kolorowego malowania Edytowane 24 Grudnia 2021 przez Moses 1 Cytuj
Roland_Sebastian Napisano 24 Grudnia 2021 Autor Napisano 24 Grudnia 2021 13 minut temu, Xmen napisał: To zdanie mnie zaintrygowało. Gdzieś mi się obiło o uszy, że starsze techmody zachowują się jak cerata, ale nie stwierdziłem tego naocznie. Miałem do czynienia tylko z jednym zestawem ich kalek i kładło się je ok. Były trochę grube, ale dobrze ułożyły się na modelu. Cytuj
Xmen Napisano 24 Grudnia 2021 Napisano 24 Grudnia 2021 O kalkomaniach Techmodu to można książkę napisać. Chodzi mi o ten fragment: 35 minut temu, Roland_Sebastian napisał: od okresu, w którym dany okres powstał. Cytuj
zaruk Napisano 24 Grudnia 2021 Napisano 24 Grudnia 2021 Wybaczcie może laickie pytanie - Moses, pokazujesz malowania FM-2, a rozmowa o trzech kolorach dotyczy F4F-4. Czy nie było różnic między tymi maszynami? Na tej stronie kilka z nich jest wymienionych: http://armahobbynews.pl/blog/2020/05/04/f4f-wildcat-i-fm-2-roznice-i-cechy-charakterystyczne/ Nie kwestionuję twojego wpisu, tylko pytam. Cytuj
Moses Napisano 24 Grudnia 2021 Napisano 24 Grudnia 2021 Potwierdzam ze F-4 latały w 3 barwnych malowaniach jednoczesnie oferuje ze poszukam u siebie kalek do 3 kolorowego FM-2 Masz racje powinienm dopisac ze kalki do FM-a 1 Cytuj
greatgonzo Napisano 24 Grudnia 2021 Napisano 24 Grudnia 2021 2 godziny temu, zaruk napisał: Czy nie było różnic między tymi maszynami? F4F-4 to myśliwiec. FM niby też, ale jaki to tam myśliwiec z silnikiem od kukuruźnika! Cytuj
HKK Napisano 24 Grudnia 2021 Napisano 24 Grudnia 2021 (edytowane) 9 minut temu, greatgonzo napisał: F4F-4 to myśliwiec. FM niby też, ale jaki to tam myśliwiec z silnikiem od kukuruźnika! Żadnego tam kukuruźnika, jeno AN-2, PZL Kruka i Dromadera! Edytowane 24 Grudnia 2021 przez HKK Cytuj
greatgonzo Napisano 24 Grudnia 2021 Napisano 24 Grudnia 2021 Nie raz i nie dwa słyszałem i czytałem słowo pisane, gdzie AN-2 nazywano kukuruźnikiem. Co z tego, że niesłusznie... . Cytuj
Roland_Sebastian Napisano 25 Grudnia 2021 Autor Napisano 25 Grudnia 2021 W dniu 24.12.2021 o 13:14, greatgonzo napisał: F4F-4 to myśliwiec. FM niby też, ale jaki to tam myśliwiec z silnikiem od kukuruźnika! Oj tam, kto by się przejmował, FM-2, F4F-4, jeden i drugi ma skrzydła, strzela i lata i do tego literkę F w nazwie. Dla mnie różnic brak . Samolotom pod osłonę silnika nie zaglądam. W dniu 24.12.2021 o 11:14, Moses napisał: Potwierdzam ze F-4 latały w 3 barwnych malowaniach jednoczesnie oferuje ze poszukam u siebie kalek do 3 kolorowego FM-2 Ale FM-2 można zrobić prosto z pudła w trójkolorowym kamo i to w sumie dość ciekawa maszyna była, bo widać na zdjęciach że na skrzydłach są dwa odcienie ciemnego granatu. Także będzie robione takie malowanie. W dniu 24.12.2021 o 10:27, Xmen napisał: Chodzi mi o ten fragment: W dniu 24.12.2021 o 09:51, Roland_Sebastian napisał: od okresu, w którym dany okres powstał. Oj tam. Śmigłowce stępują, są kamuflaże trzykomorowe i kalkomanie mają czasem okresowy okres. 1 Cytuj
barszczo Napisano 25 Grudnia 2021 Napisano 25 Grudnia 2021 Zaskocz wszystkich i zrób z niego Martleta VI . Cytuj
Roland_Sebastian Napisano 26 Grudnia 2021 Autor Napisano 26 Grudnia 2021 (edytowane) 23 godziny temu, barszczo napisał: zrób z niego Martleta VI . No coś ty, przecież to zupełnie inne maszyny były A tak na serio, to jakoś mi w ogóle nie pasuje Wildcat w tym brytyjskim kamuflażu, więc to malowanie zostało odrzucone na wstępie. Przy okazji mam pierwsze pytanie co do malowania kokpitu. Tablica zegarów cała czarna czy tylko środek na czarno, a boczne zegary na zielonym tle tak jak sugeruje Arma? Nie znalazłem zdjęć z epoki, a kolorowe znalazłem w obu kombinacjach. Edytowane 26 Grudnia 2021 przez Roland_Sebastian Cytuj
Moses Napisano 26 Grudnia 2021 Napisano 26 Grudnia 2021 Ja bym pomalował zgodnie z tym zdjęciem. Podłoga i burty do bocznych paneli Interior Greena. Wszystko powyżej bocznych paneli czarne 1 Cytuj
Roland_Sebastian Napisano 27 Grudnia 2021 Autor Napisano 27 Grudnia 2021 W dniu 26.12.2021 o 18:27, Moses napisał: Ja bym pomalował zgodnie z tym zdjęciem. Podłoga i burty do bocznych paneli Interior Greena. Wszystko powyżej bocznych paneli czarne Jesteś pewny takiego malowania? Znalazłem taki warsztat i patrząc na to ile przeróbek gościu zrobił to zakładam, że wiedział jak należy pomalować środek. https://www.tapatalk.com/groups/72nd_aircraft/fm-2-from-arma-hobby-corrections-alterations-and-u-t11498.html?fbclid=IwAR3xc07H7qf_ddh6j5dw3KcP64ze5zq6ul1hfxAKU4IRcYVg5pbaMnZ0TVg Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi