kozborn Napisano 29 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2021 (edytowane) OK pora zabrać się za ściankę odgradzającą pilota od strzelca. Zaimplementowana na surowo wygląda mniej więcej tak. W sumie powinna być bardziej wychylona do tyłu. Generalnie szału ni ma. Spróbujemy coś na to poradzić. Bierzemy to: ...to (musiałem to potem lekko podgiąć na zaginarce bo o dziwo producent nie umieścił pomocnego w takich sytuacjach rowka; efekt nie jest najlepszy ale nie jest aż tak źle) I jeszcze regalik na przyrządy dla pilota/strzelca. Odcinam piłką plastikową górę, mocuję wcześniej przygotowany zagłówek. Jest lepiej. Edytowane 29 Grudnia 2021 przez kozborn 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 29 Grudnia 2021 Share Napisano 29 Grudnia 2021 Coraz fajniej to wygląda. Jak tak dalej pójdzie z ilością blachy to trzeba będzie wzmocnić podwozie . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 29 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2021 Fotel pilota lekko ukulałem na uchwycie skalpela Całość prezentuje się jak poniżej (fotel dla poglądu, nie jest przyklejony, dam go dopiero po położeniu podkładu i koloru ) 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 29 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2021 Jutro małe schody - przygięcie i spasowanie rusztowanka na wszelakie sprzęty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 Jeszcze raz zetknąłem na skalę modelu, pięknie Ci te blaszki wychodzą, co prawda wzrok już nie ten, ale wygląda to bardzo czyściutko. Jakim konkretnie klejem łączysz elementy ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 30 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2021 (edytowane) Psiamać musiałem lekko poprawić ten zagłówek - teraz jest porządnie - lekko zakrzywiony, ale równoległy do podłogi. Plus reklama kleju dla @tomekk. Ten żel sprawdza się całkiem dobrze. Na PE w ogóle bardziej polecam żele niż zwykły "ciekły" CA, który - z pewnością zauważyliście - fatalnie przenosi się w kapilarnych ilościach potrzebnych przy takich łączeniach. Albo za mało i nie skleisz, albo za dużo i upaprzesz. Żele są ok zwłaszcza z dłuższym czasem schnięcia. Edytowane 30 Grudnia 2021 przez kozborn 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 Czeka na mnie w szafie ten sam zestaw, więc masz we mnie wiernego widza Rozważ jeszcze silnik od Quickboosta, wygląda o niebo lepiej niż zestawowy klocek. Ważna uwaga do malowania - tego 2-S-12 raczej nie ma sensu brudzić, bo z tego co wiem jest to "propagandowy" samolot Leppla i Liski - z drugiej strony nie widziałem nigdy zdjęcia tak oznaczonego samolotu, więc zastanawiam się czy taki samolot w ogóle istniał. Niestety nie zrobisz z niego tak łatwo samolotu z samej bitwy, bo brakuje małych "12" do umieszczenia na stateczniku i dużych "12" na górnych powierzchniach skrzydeł. Do tego chyba nie zgadza się wielkość gwiazd na skrzydłach, a samolot najpewniej miał oznaczenie S-12 (samoloty odnalezione na wraku USS Lexington mają już dwuczęściowe kody). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 30 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2021 (edytowane) Super, dzięki za ten post i zapraszam do śledzenia warsztatu. Zacznijmy od tego, że w sumie zmieniłem koncepcję malowania, w ogóle nie jestem zadowolony z kalek zestawowych (okrągłe zero stencilsów) i kupię te: https://www.mojehobby.pl/products/SBD-Dauntless-A-24-Banshee-in-combat-Part-1.html Zamierzam go bardzo delikatnie przycieniować, bardzo lekko przybrudzić i w kilka linii podziałowych zapuścić trochę sreberka, nie więcej. Może kilka otarć na "obejściu" kabiny Co do quickboosta... hmmmm a masz może jakieś dobre zdjęcie tego silnika? Kupiłem QB jak robiłem P-47 i było to potężne rozczarowanie. O wiele gorsze detale niż zestawowa tamka Edytowane 30 Grudnia 2021 przez kozborn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 26 minut temu, kozborn napisał: https://www.mojehobby.pl/products/SBD-Dauntless-A-24-Banshee-in-combat-Part-1.html Uważaj, potrafią niemile zaskoczyć. Zestawowe to jednak Cartograf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 30 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2021 1 minutę temu, barszczo napisał: Uważaj, potrafią niemile zaskoczyć. Zestawowe to jednak Cartograf. A może możecie zasugerować jakieś fajne, trochę bogatsze zestawy kalek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 47 minut temu, kozborn napisał: Super, dzięki za ten post i zapraszam do śledzenia warsztatu. Zacznijmy od tego, że w sumie zmieniłem koncepcję malowania, w ogóle nie jestem zadowolony z kalek zestawowych (okrągłe zero stencilsów) i kupię te: https://www.mojehobby.pl/products/SBD-Dauntless-A-24-Banshee-in-combat-Part-1.html Zamierzam go bardzo delikatnie przycieniować, bardzo lekko przybrudzić i w kilka linii podziałowych zapuścić trochę sreberka, nie więcej. Może kilka otarć na "obejściu" kabiny Co do quickboosta... hmmmm a masz może jakieś dobre zdjęcie tego silnika? Kupiłem QB jak robiłem P-47 i było to potężne rozczarowanie. O wiele gorsze detale niż zestawowa tamka Moim skromnym zdaniem jakościowo jest przepaść, własnych zdjęć chwilowo nie zrobię ale tu jest ładne porównanie: https://www.kfs-miniatures.com/1-72-dauntless-engine-for-hasegawa-quickboost/ Ten zestaw kalkomanii też mam i prezentuje się dobrze, ale żadne dostępne alternatywy nie przychodzą mi do głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 30 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2021 @filipsgNie jestem specem od silników (tak jak od większości rzeczy hehe) ale dlaczego w żywicach nie ma tego czegoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 Są to popychacze zaworów i autor recenzji na KSF napisał, że zapomniał o nich. Nawet jeśli nie ma ich w zestawie quicboosta to bez problemu można je dorobić z kawałka drutu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 30 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2021 9 minut temu, Roland_Sebastian napisał: Są to popychacze zaworów i autor recenzji na KSF napisał, że zapomniał o nich. Nawet jeśli nie ma ich w zestawie quicboosta to bez problemu można je dorobić z kawałka drutu Pomyślę. Obawiam się, że drut się pognie a to powinno być proste jak... drut Może lepiej jakiś pręcik polistyrenowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 44 minuty temu, kozborn napisał: Obawiam się, że drut się pognie a to powinno być proste jak... drut Nie pognie się pod warunkiem , że będzie to drut mosiężny. Np taki: https://www.mojehobby.pl/products/Drut-mosiezny-sr-0-30mm-10mb.html (jakieś 2,16cm średnicy w skali 1/1) lub cieńszy 0,20 tej samej firmy (1,44cm) 48 minut temu, kozborn napisał: Może lepiej jakiś pręcik polistyrenowy? Może. minimalna średnica z Plastructa to 0,3mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 Tylko żeby nie odpalił. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 30 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2021 57 minut temu, abtb napisał: Nie pognie się pod warunkiem , że będzie to drut mosiężny. Np taki: https://www.mojehobby.pl/products/Drut-mosiezny-sr-0-30mm-10mb.html (jakieś 2,16cm średnicy w skali 1/1) lub cieńszy 0,20 tej samej firmy (1,44cm) Może. minimalna średnica z Plastructa to 0,3mm Dzięki. Ale nie obiecuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 30 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2021 Pierwsze spasowanie i.. tadam! Coś mi mówi, że tej dziury nie powinno być Chciejcie wierzyć, że już zagłówek poszedł trochę w dół. I dalej jest szpara a w kokpicie wszystko uszczelnione jak się da. Chyba wieczorem będę jeździł po papierze ściernym: a) całą wymontowaną ścianką razem z blachą coby ją trochę przykrócić b) całą płaszczyzną podłogi coby ją trochę pocienić. Chyba że macie lepsze pomysły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 Kabina tego nie zasłoni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 30 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2021 Gorzej. Sądzę że kabina na tym zawiśnie. Znając moje szczęście. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 52 minuty temu, kozborn napisał: Gorzej. Sądzę że kabina na tym zawiśnie. Znając moje szczęście. No właśnie miałem pisać, przymierz na sucho. Teraz jest czas na korekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 To modelarstwo to jakieś obciążające hobby, ciekawe o ile krócej żyją modelarze niż reszta populacji. Lepiej chyba grać w szachy, najlepiej samemu ze sobą, żeby zawsze wygrywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 30 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2021 Mogę przymierzyć... ale biorąc pod uwagę, że robię owiewkę otwartą i że powinny tam teoretycznie wjechać 3 warstwy... Dokończ równanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 W sprawie pręcików silnika możesz rzucić okiem jak to zrobić do mojego warsztatu Do-24 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 30 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, Mikolaj75 napisał: W sprawie pręcików silnika możesz rzucić okiem jak to zrobić do mojego warsztatu Do-24 o dzięki! nie omieszkam! [edit] @Mikolaj75ekhem zajrzałem i potraktuję Twój wpis literalnie: faktycznie mogę rzucić okiem i chyba niewiele więcej Nieprawdopodobna robota. Dzięki i tak Edytowane 30 Grudnia 2021 przez kozborn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi