Skocz do zawartości

1/48 Nichimo Kawasaki Ki-45 Toryu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
15 minut temu, Marek K napisał:

Dobrze jest . Ciekawi mnie czy na żywca nie widać ołowka ktorym znaczyłeś plamy. 

Dzięki :piwo: I ja po tych dwóch dniach przerwy zaczynam w nim dostrzegać potencjał. Kontury plam wyrysowałem nieco jaśniejszą od Kawasaki Green zieloną kredką akwarelową jak koledzy radzili. Moim zdaniem to było najlepiej zainwestowane parę złotych. Linii w ogóle nie widać co bardzo mile mnie zaskoczyło, a poza tym po wszystkim zmyję jakieś pominięte linie zwykłą wodą. 

Edytowane przez kapsel
Napisano
1 minutę temu, kapsel napisał:

Kontury plam wyrysowałem nieco jaśniejszą od Kawasaki Green zielono kredką akwarelową jak koledzy radzili. Moim zdaniem to było najlepiej zainwestowane parę złotych.

No i świetnie że się przekonałeś. Odpocząłeś i jedziesz dalej z malowankami :D.

• Like 1
Napisano

Cześć Koledzy :rozkaz:

Doszedłem do wniosku że czas najwyższy kończyć model tego ślicznego samolotu. Także podziałałem nieco przy nim. 

Na pierwszy ogień poszły plamki, które poprawiłem, i już nie kłują mnie w oczy swoim niedomalowaniem czy mikro pajączkami. Parę plam rozbudowałem i myślę że na tym zakończę prace związane z kamuflażem. 

4VZrsrv.jpg

brXeGIH.jpg

YMO2prG.jpg

Kolejnym krokiem to wymalowanie Hinomaru. 

LGVWr6j.jpg

No i Smoczy Pogromca :glupek: już ze swoimi placuszkami. Obyło się bez większych przygód, chociaż będą konieczne pewne korekty. Linie nitów są na tyle głębokie że czerwona farbka wpłynęła w nie w paru miejscach i trzeba będzie to poprawić. Poza tym taśma papierowa zerwała mi białą farbkę na spodzie kadłuba:benc:

fNnj1BD.jpg

2xbzyO8.jpg

7yJd9P7.jpg

Po poprawkach zajmę się pasami na kadłubie oznaczającymi samolot dowódcy pododdziału. 

Do następnego i pozdrawiam serdecznie :pilot:

• Like 6
Napisano

I pomyśleć że czeka mnie to samo ale w 72.Normalnie strach się bać.

Kapitalna robota.:super:

• Thanks 1
Napisano

Dziękuję Panowie za miłe opinie :piwo: Fakrycznie barszczo tydzień absencji pomógł spojrzeć na model wypoczętym okiem. Xmen ostatnio robiąc porządki też znalazłem jego 72 wydanie 😝 poczeka sobie aż zabiorę się za miniaturki w tej skali. 

Napisano

Ja za swojego chętnie bym się zabrał tym bardziej że mam do niego blachy Eduarda i kalki Rising Decals  ale brak miejsca na półkach z gotowymi modelami mnie ogranicza.

• Sad 1
Napisano

Gratuluję, trudny odcinek za Tobą. Moim zdaniem wyszło bardzo dobrze. Mam propozycję aby nieco rozjaśnić środki hinomaru, obecnie sprawiają wrażenie płaskich placków.

Napisano

Dziękuję zaruk. W pełni się z Tobą zgadzam i środki słoneczek będą rozjaśnione. 

Napisano

Kupiłem metr folii Oramask 810. Bardzo przyjemnie się w niej tnie cyrklem - nie strzępią się krawędzie. Taśma papierowa 3M. Ma dość silny klej i zdecydowanie polecam różową Tesa.

Napisano

Ciśniemy dalej :lajkonik:

Dziś naprawiłem to co było konieczne, czyli Hinomaru ( chociaż wyszło bardzo subtelnie ) i biały pas na spodzie kadłuba. Zająłem się także oznaczeniami maszyny dowódcy Chutai. 

w0rj3no.jpg

rSkOTGG.jpg

Wspierałem się dociętymi na wymiar pobrany z oryginalnych kalkomanii paskami folii Oramask. 

rEzbqtW.jpg

1tgoBdk.jpg

Oczywiście zgodnie z tradycją będę musiał poprawić jedno miejsce gdyż jakimś cudem uciekła mi zółta linia :glupek:

Ostatnio coś wszystko muszę poprawiać a wcale się nie spieszę. 

No dobra, pstryknąłem dwie fotki i obecnie Toryu ma się jak niżej. Jutro poprawiam co należy i klar. 

LXaRi6X.jpg

kxSur72.jpg

Do następnego i odmeldowuję się :rozkaz:

• Like 9
Napisano

Nie wiem, dlaczego tak psioczysz na model? Wygląda bardzo dobrze, jak jeszcze go złosiujesz i ciut zmęczysz weatheringiem to będzie bardzo cacy. Super robota! 

• Thanks 1
Napisano

Chyba masz rację... patrzę na niego i nie zastanawiałem się jak będzie wyglądać gdy dojdą te wszystkie siuwaksy typu łosze, pigmenty i oleje. 

• Like 1
Napisano
1 godzinę temu, kapsel napisał:

jak będzie wyglądać gdy dojdą te wszystkie siuwaksy typu łosze, pigmenty i oleje. 

Jak to jak? Dobrze, a nawet bardzo dobrze :D .

• Thanks 1
Napisano

Witajcie :wojo:

Zgodnie z założeniami,  uwagę swą poświęciłem wszelkim drobiazgom i poprawkom, które nie dawały mi spokoju. Także poprawiłem pas na lewej burcie, pomalowałem kółko ogonowe, wydechy oraz działka 20 mm. 

Następnie zabrałem się za lakierowanie miniatury. Zgodnie z przewidywaniami, matowa  tamijowska XF-14 piła klar jak spragniony wielbłąd :drink:, i nałożyłem całkiem sporo cienkich warstw. Zajęło mi to całe popołudnie a chciałem jeszcze dziś nałożyć drobne napisy eksploatacyjne. No cóż... trzeba odłożyć to do dnia jutrzejszego. 

Zastanawiam się nad washem. Jaki według Was kolor byłby najodpowiedniejszy ? 

Zaznaczę, że linie podziału i nity są dość głębokie, więc ciemny wash chyba zbyt głęboko wpływając w szczeliny spowoduje że całość będzie przerysowana. Taki myślę :hmmm:

Wybaczcie za spam, ale nie mogłem się oprzeć by pokazać jak się model ma obecnie, także cieplutkie fotki.

vyMLSHw.jpg

lIKUNxL.jpg

ar3mfp4.jpg

Do następnego Koledzy i liczę na Wasze opinie i sugestie :rozkaz:

:odlot:

• Like 4
Napisano

Zastanowiłbym się nad dwoma kolorami washa, ciemnobrązowy na plamy i jaśniejszy na resztę. W innym wypadku może to wyglądać tak że albo na jasnym tle będzie efekt przerysowany albo na ciemnym niewidoczny.

• Like 1
Napisano

Na jasny kolor dałbym szary wash, a na plamy jakiś ciemniejszy brąz lub  zieleń, o ile chcesz zastosować osobny kolor na plamki, co przy takiej ich ilości nie będzie szybkim zajęciem :lol:

• Thanks 1
Napisano

Jest dobrze wink4.  Z washem poszedłbym w brązy. Na opony sugeruję NATO black Tamiyi, jest odpowiednio matowy i nie do końca czarny, stosuję go od lat :super:.

• Thanks 1
Napisano

Kilka lat temu dostałem w sklepie ulotkę Ammo Mig-a i takie moje propozycje: 1602 PLW DEEP GREY "For medium or dark grey colors" albo 1606 PLW MEDIUM TAN "For green color used on Japanase aircrafts".

• Thanks 1
Napisano (edytowane)

Dużo wycisnąłeś z tego zestawu:) Nic a nic go nie obijasz? Zazdrość straszna rzecz.. ide wyciągać kompresor:D

Edytowane przez hlystek