kapsel Napisano 15 Lutego 2022 Autor Share Napisano 15 Lutego 2022 (edytowane) 15 minut temu, Marek K napisał: Dobrze jest . Ciekawi mnie czy na żywca nie widać ołowka ktorym znaczyłeś plamy. Dzięki I ja po tych dwóch dniach przerwy zaczynam w nim dostrzegać potencjał. Kontury plam wyrysowałem nieco jaśniejszą od Kawasaki Green zieloną kredką akwarelową jak koledzy radzili. Moim zdaniem to było najlepiej zainwestowane parę złotych. Linii w ogóle nie widać co bardzo mile mnie zaskoczyło, a poza tym po wszystkim zmyję jakieś pominięte linie zwykłą wodą. Edytowane 15 Lutego 2022 przez kapsel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 15 Lutego 2022 Share Napisano 15 Lutego 2022 1 minutę temu, kapsel napisał: Kontury plam wyrysowałem nieco jaśniejszą od Kawasaki Green zielono kredką akwarelową jak koledzy radzili. Moim zdaniem to było najlepiej zainwestowane parę złotych. No i świetnie że się przekonałeś. Odpocząłeś i jedziesz dalej z malowankami . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 20 Lutego 2022 Autor Share Napisano 20 Lutego 2022 Cześć Koledzy Doszedłem do wniosku że czas najwyższy kończyć model tego ślicznego samolotu. Także podziałałem nieco przy nim. Na pierwszy ogień poszły plamki, które poprawiłem, i już nie kłują mnie w oczy swoim niedomalowaniem czy mikro pajączkami. Parę plam rozbudowałem i myślę że na tym zakończę prace związane z kamuflażem. Kolejnym krokiem to wymalowanie Hinomaru. No i Smoczy Pogromca już ze swoimi placuszkami. Obyło się bez większych przygód, chociaż będą konieczne pewne korekty. Linie nitów są na tyle głębokie że czerwona farbka wpłynęła w nie w paru miejscach i trzeba będzie to poprawić. Poza tym taśma papierowa zerwała mi białą farbkę na spodzie kadłuba Po poprawkach zajmę się pasami na kadłubie oznaczającymi samolot dowódcy pododdziału. Do następnego i pozdrawiam serdecznie 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 20 Lutego 2022 Share Napisano 20 Lutego 2022 No i jest fantastycznie, kawał dobrej roboty . Czasem jednak warto odpuścić na chwilę . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 20 Lutego 2022 Share Napisano 20 Lutego 2022 I pomyśleć że czeka mnie to samo ale w 72.Normalnie strach się bać. Kapitalna robota. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 20 Lutego 2022 Autor Share Napisano 20 Lutego 2022 Dziękuję Panowie za miłe opinie Fakrycznie barszczo tydzień absencji pomógł spojrzeć na model wypoczętym okiem. Xmen ostatnio robiąc porządki też znalazłem jego 72 wydanie poczeka sobie aż zabiorę się za miniaturki w tej skali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 20 Lutego 2022 Share Napisano 20 Lutego 2022 Ja za swojego chętnie bym się zabrał tym bardziej że mam do niego blachy Eduarda i kalki Rising Decals ale brak miejsca na półkach z gotowymi modelami mnie ogranicza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlystek Napisano 20 Lutego 2022 Share Napisano 20 Lutego 2022 Fajny:) Moje zdanie juz znasz:D Idzie w dobrym kierunku:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 20 Lutego 2022 Share Napisano 20 Lutego 2022 Gratuluję, trudny odcinek za Tobą. Moim zdaniem wyszło bardzo dobrze. Mam propozycję aby nieco rozjaśnić środki hinomaru, obecnie sprawiają wrażenie płaskich placków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 20 Lutego 2022 Autor Share Napisano 20 Lutego 2022 Dziękuję zaruk. W pełni się z Tobą zgadzam i środki słoneczek będą rozjaśnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 20 Lutego 2022 Share Napisano 20 Lutego 2022 W czym kółka wyciąłeś pod hinomaru? Muszę odgapić aa i co to za taśma niebska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 20 Lutego 2022 Autor Share Napisano 20 Lutego 2022 Kupiłem metr folii Oramask 810. Bardzo przyjemnie się w niej tnie cyrklem - nie strzępią się krawędzie. Taśma papierowa 3M. Ma dość silny klej i zdecydowanie polecam różową Tesa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 21 Lutego 2022 Autor Share Napisano 21 Lutego 2022 Ciśniemy dalej Dziś naprawiłem to co było konieczne, czyli Hinomaru ( chociaż wyszło bardzo subtelnie ) i biały pas na spodzie kadłuba. Zająłem się także oznaczeniami maszyny dowódcy Chutai. Wspierałem się dociętymi na wymiar pobrany z oryginalnych kalkomanii paskami folii Oramask. Oczywiście zgodnie z tradycją będę musiał poprawić jedno miejsce gdyż jakimś cudem uciekła mi zółta linia Ostatnio coś wszystko muszę poprawiać a wcale się nie spieszę. No dobra, pstryknąłem dwie fotki i obecnie Toryu ma się jak niżej. Jutro poprawiam co należy i klar. Do następnego i odmeldowuję się 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenzan Napisano 21 Lutego 2022 Share Napisano 21 Lutego 2022 Nie wiem, dlaczego tak psioczysz na model? Wygląda bardzo dobrze, jak jeszcze go złosiujesz i ciut zmęczysz weatheringiem to będzie bardzo cacy. Super robota! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 21 Lutego 2022 Autor Share Napisano 21 Lutego 2022 Chyba masz rację... patrzę na niego i nie zastanawiałem się jak będzie wyglądać gdy dojdą te wszystkie siuwaksy typu łosze, pigmenty i oleje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 21 Lutego 2022 Share Napisano 21 Lutego 2022 1 godzinę temu, kapsel napisał: jak będzie wyglądać gdy dojdą te wszystkie siuwaksy typu łosze, pigmenty i oleje. Jak to jak? Dobrze, a nawet bardzo dobrze . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 22 Lutego 2022 Autor Share Napisano 22 Lutego 2022 Witajcie Zgodnie z założeniami, uwagę swą poświęciłem wszelkim drobiazgom i poprawkom, które nie dawały mi spokoju. Także poprawiłem pas na lewej burcie, pomalowałem kółko ogonowe, wydechy oraz działka 20 mm. Następnie zabrałem się za lakierowanie miniatury. Zgodnie z przewidywaniami, matowa tamijowska XF-14 piła klar jak spragniony wielbłąd , i nałożyłem całkiem sporo cienkich warstw. Zajęło mi to całe popołudnie a chciałem jeszcze dziś nałożyć drobne napisy eksploatacyjne. No cóż... trzeba odłożyć to do dnia jutrzejszego. Zastanawiam się nad washem. Jaki według Was kolor byłby najodpowiedniejszy ? Zaznaczę, że linie podziału i nity są dość głębokie, więc ciemny wash chyba zbyt głęboko wpływając w szczeliny spowoduje że całość będzie przerysowana. Taki myślę Wybaczcie za spam, ale nie mogłem się oprzeć by pokazać jak się model ma obecnie, także cieplutkie fotki. Do następnego Koledzy i liczę na Wasze opinie i sugestie 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 22 Lutego 2022 Share Napisano 22 Lutego 2022 Zastanowiłbym się nad dwoma kolorami washa, ciemnobrązowy na plamy i jaśniejszy na resztę. W innym wypadku może to wyglądać tak że albo na jasnym tle będzie efekt przerysowany albo na ciemnym niewidoczny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 22 Lutego 2022 Share Napisano 22 Lutego 2022 Nie zapomnij zmatowić koła bo potem na forum cię okrzyczą Będzie super 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 22 Lutego 2022 Share Napisano 22 Lutego 2022 Jaki spam? To Twój wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 22 Lutego 2022 Share Napisano 22 Lutego 2022 Na jasny kolor dałbym szary wash, a na plamy jakiś ciemniejszy brąz lub zieleń, o ile chcesz zastosować osobny kolor na plamki, co przy takiej ich ilości nie będzie szybkim zajęciem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 22 Lutego 2022 Share Napisano 22 Lutego 2022 Bardzo ładnie wygląda, gratulacje kończ waść i rób galerię 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 22 Lutego 2022 Share Napisano 22 Lutego 2022 Jest dobrze . Z washem poszedłbym w brązy. Na opony sugeruję NATO black Tamiyi, jest odpowiednio matowy i nie do końca czarny, stosuję go od lat . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 22 Lutego 2022 Share Napisano 22 Lutego 2022 Kilka lat temu dostałem w sklepie ulotkę Ammo Mig-a i takie moje propozycje: 1602 PLW DEEP GREY "For medium or dark grey colors" albo 1606 PLW MEDIUM TAN "For green color used on Japanase aircrafts". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hlystek Napisano 23 Lutego 2022 Share Napisano 23 Lutego 2022 (edytowane) Dużo wycisnąłeś z tego zestawu:) Nic a nic go nie obijasz? Zazdrość straszna rzecz.. ide wyciągać kompresor:D Edytowane 23 Lutego 2022 przez hlystek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi