Juffre Napisano 6 Marca 2022 Autor Share Napisano 6 Marca 2022 (edytowane) Udało się skleić połówki kadłuba. Trzeba przyznać, że to czysta przyjemność. Wszystko jest bardzo dobrze przemyślane i bardzo dobrze do siebie pasuje. Dodatkowo skleiłem skrzydła stabilizatory pionowe i stery wysokości. Teraz dam bryle dobrze wyschnąć i będę zabierał się obróbkę powierzchni. W niektórych miejscach niefortunnie podpłynął mi klej. Będę miał trochę piłowania i rycia linii podziału. No i mam jeszcze pytanie o dysze żywiczne do tego modelu. Przejrzałem to co w pudełku oferuje Tamka. Nie wygląda to bardzo tragicznie. Zarówno zewnętrzna część i wewnętrzna posiada detale. Zastanawiam się więc czy warto jest pójść w kierunku aftermarketów. Używał ktoś Eudarda/Reskita/Airesa? Czy warto wydać ~85zł na taki dodatek? Jak ze spasowaniem takiego rozwiązania? Edytowane 6 Marca 2022 przez Juffre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 7 Marca 2022 Autor Share Napisano 7 Marca 2022 Jak sądzicie jakiego kolor podkładu użyć? Malowanie to Jolly Rogers. Spód biały, góra szara. Czarny odpada. Malowanie tak jasnych kolrów na czarny podkładzie będzie mordercze plus stawiam, że ostatecznie kolory wyjdą mało nasycone. Rozważam dwie opcje: - podkład biały - później malowanie preshadingu ciemno szarym kolorem, dobre szczególnie na brzuch gdzie ma być później biały kolor - podkład szary - później malowanie marblingu za pomocą białego koloru, jak najwięcej by ostateczne kolory wyszły nasycone Jak narazie skupiam się w kierunku szarego - to dlatego, że po suczce mam już doświadczenie z marblingiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtu204 Napisano 7 Marca 2022 Share Napisano 7 Marca 2022 Możesz zmieszać czarny z szarym w proporcjach, które dadzą Ci ciemnoszary i na to jasny marmurek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 8 Marca 2022 Share Napisano 8 Marca 2022 13 godzin temu, Juffre napisał: ..... - podkład szary - później malowanie marblingu za pomocą białego koloru, jak najwięcej by ostateczne kolory wyszły nasycone Jak narazie skupiam się w kierunku szarego - to dlatego, że po suczce mam już doświadczenie z marblingiem Biały nie nasyca koloru Zobacz to, może nie widziałeś wcześniej, a wydaje się całkiem ok: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 8 Marca 2022 Autor Share Napisano 8 Marca 2022 Widziałem już ten filmik. Prace Jarka to prawdziwy majstersztyk. Myślę, że wykorzystam kilka technik z tego filmu. Docelowo planuję by samolot był mniej brudny i zmęczony Kolejny Tomcat z pewnością zrobię całego szarego i mocno wytyranego 30 minut temu, Dorotka napisał: Biały nie nasyca koloru Może źle się wyraziłem Jasne kolory lepiej wyglądają na jasnym podkładzie. Prościej też coś pomalować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 8 Marca 2022 Share Napisano 8 Marca 2022 A myślałeś o srebrnym podkładzie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 8 Marca 2022 Autor Share Napisano 8 Marca 2022 16 minut temu, Roland_Sebastian napisał: A myślałeś o srebrnym podkładzie? Tak Przeszło mi to przez myśl. Widzę tutaj jednak pewien problem. Sredbny wyciąga absolutnie wszystkie niedociągnięcia. Nawet drobne ryski na powierzchni. Mówię tutaj o C8. Plus moim skromnym zdaniem trudno się go kładzie, trzeba uważać żeby nie zrobić odkurzu. Z tego powodu go odrzuciłem, żeby się nie męczyć. Jak kiedyś wrócę do Spitfire'a to może na nim przećwiczę srebrzankę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 13 Marca 2022 Autor Share Napisano 13 Marca 2022 Prace na Tomcatem trwają. Złożyłem do kupy fotele i podwozie. Cześć elementów dostała podkład. Zdecydowałem się na szary Mr. Finishing Surfacer 1500, na tym kolorze postaram się zrobić trochę marblingu. Czeka mnie teraz najtrudniejsza część budowy (jak dla mnie ) Jest to szpachlowanie połówek kadłuba i skrzydeł. Elementy te dostały już pierwszą warstwę podkładu aby zobaczyć wszystkie niedoskonałości. W procesie obróbki zatarłem bardzo dużo linii podziałowych, które teraz będę musiał odtworzyć. Na najbliższy czas zapowiada się więc nieprzyjemna robota. W tak zwanym międzyczasie planuję zająć się obróbką owiewki i pomalowaniem dysz. Zdecydowałem się zostać przy dyszach zestawowych 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 15 Marca 2022 Autor Share Napisano 15 Marca 2022 Mam wątpliwości odnośnie jednej linii podziałowej. Szukałem po walkaroundach ale nie znalazłem dobrych fotek. Czy linia zaznaczona na czerwono powinna zostać zaszpachlowana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 15 Marca 2022 Share Napisano 15 Marca 2022 Mi to wygląda na łączenie form, widać, że biegnie od samej poduszki aż do końca kadłuba, tylko dalej zeszlifowałeś. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 15 Marca 2022 Share Napisano 15 Marca 2022 Do usunięcia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 15 Marca 2022 Autor Share Napisano 15 Marca 2022 33 minuty temu, Tap-chan napisał: Mi to wygląda na łączenie form, widać, że biegnie od samej poduszki aż do końca kadłuba, tylko dalej zeszlifowałeś. 16 minut temu, Dorotka napisał: Do usunięcia Dalszą część zeszlifowałem, bo na fotkach widziałem że tam nie ma linii. Dzięki, będzie szpachlowanko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 16 Marca 2022 Autor Share Napisano 16 Marca 2022 Mam pytanie o kolejną linię podziału. Zdjęcie przedstawia dolną część skrzydeł z zaznaczoną na czerwono linią. Szpachlować to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 16 Marca 2022 Share Napisano 16 Marca 2022 (edytowane) Do zaszpachlowania. Edytowane 16 Marca 2022 przez ManiekB 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 16 Marca 2022 Share Napisano 16 Marca 2022 Szpachla 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 16 Marca 2022 Autor Share Napisano 16 Marca 2022 (edytowane) Chyba sobie kupię tę Light Curing Putty @ManiekB Masz jakąś dobrą stronę ze zdjęciami Tomcatów? Edytowane 16 Marca 2022 przez Juffre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 16 Marca 2022 Share Napisano 16 Marca 2022 (edytowane) Wejdź na Youtube, wpisz " F-14 Tomcat Walkaround" i masz masę filmów z egzemplarzami muzealnymi obcykanymi od góry do dołu Edytowane 16 Marca 2022 przez Dorotka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 16 Marca 2022 Share Napisano 16 Marca 2022 36 minut temu, Juffre napisał: Masz jakąś dobrą stronę ze zdjęciami Tomcatów? Zdjęcia z moich zasobów- znalezione w necie. Super zdjęcia są w DACO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 18 Marca 2022 Autor Share Napisano 18 Marca 2022 Mam kolejne pytanie. Tym razem o trasowanie linii podziału które biegną przez zaoblone krawędzie kadłuba. Nie da się tego wytrasować od prostego kawałka taśmy maskującej. Czy macie jakiś patent jak najprościej wytrasować coś na takiej powierzchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 18 Marca 2022 Share Napisano 18 Marca 2022 Czeska żyletka, w oprawce. Wygodnie się trzyma, a na takie krótkie kreski nie potrzeba taśmy. Oczywiście powolne, delikatne ruchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 18 Marca 2022 Autor Share Napisano 18 Marca 2022 Szczerze mówiąc to mam wątpliwości czy czeską żyletką z ręki by mi się tak udało. Te linie nie idą idealnie prosto ale mają lekkie ugięcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 18 Marca 2022 Share Napisano 18 Marca 2022 Używam winylowej taśmy 3M szerokości 3mm. Takiej jak ta: https://allegro.pl/oferta/3m-471-tasma-winylowa-niebieska-3mm-33m-jednostron-11583257338 Jest grubsza niż zwykła taśma maskująca, więc dobrze prowadzi igłę/czeską żyletkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 18 Marca 2022 Autor Share Napisano 18 Marca 2022 1 minutę temu, Roland_Sebastian napisał: Używam winylowej taśmy 3M szerokości 3mm. Takiej jak ta: https://allegro.pl/oferta/3m-471-tasma-winylowa-niebieska-3mm-33m-jednostron-11583257338 Jest grubsza niż zwykła taśma maskująca, więc dobrze prowadzi igłę/czeską żyletkę. Da się ją trochę nagiąć aby uzyskać zakrzywienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 18 Marca 2022 Share Napisano 18 Marca 2022 Tak, jest elastyczna 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 18 Marca 2022 Autor Share Napisano 18 Marca 2022 (edytowane) Wygląda obiecująco @Roland_Sebastian To jeszcze pytanie, czy jest sztywna? Dobrze prowadzi ostrze? Jak kiedyś próbowałem używać zwykłej tamki to była zbyt miękka. Edytowane 18 Marca 2022 przez Juffre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi