Skocz do zawartości

Panther ausf.G na stalowych kołach jezdnych, Dragon 1:35

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 202
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nie stoi. Jest okręcona o "parę stopni". I jesteś złośliwy

Napisano

Jak krew z nosa...

Zrobiłem okienka, podekscytowany zacząłem je wklejać i wyklejać ramy. Jak już wkleiłem, przypomniałem sobie, że planowałem zrobić firanki...Trudno, pierwsze śliwki robaczywki, nigdy wcześniej nie robiłem chatki to może się zdarzyć

Ale z efektu szyb jestem zadowolony, jest tak jak gdy się patrzy na prawdziwy budynek (bez firanek) - ciemność za szybą, która nadaje jej lustrzanych własności.

Obecnie zamaskowałem szyby maskolem i zabieram się za gruntowanie wszystkiego bo powoli zbliżam się do dnia mojej prywatnej Apokalipsy Modelarskiej (czyt. wynosimy się z domu)...

Trzeba się sprężać...

Koniec literków, teraz obrazek:

P8210001.JPG

Napisano

Na emigracji powstawały najlepsze dzieła - Pan Tadeusz na przykład A tak na serio, przerzutka na małą skalę będzie. Bo na warsztacik zawsze się znajdzie miejsce.

Napisano
reggy z czego zrobiłeś dachówki?

Z miękkiej blaszki w jakiej są te śmieszne małe świeczki Tealighty. Z plastiku sobie zrobiłem szablon i odginałem. 190 dachówek...

Napisano
reggy z czego zrobiłeś dachówki?

Z miękkiej blaszki w jakiej są te śmieszne małe świeczki Tealighty. Z plastiku sobie zrobiłem szablon i odginałem. 190 dachówek...

Reggy masz na mysli te male okragle swieczuszki zapachowe ?? taki niskie ??

Ja mam takie pytanie moze lekko glupawe ale licze na wyrozumialosc i odpowiedz :P

Chodzi mi o wymiary budynku one sa tak jakos na oko dobrane czy zwymiarowane do skali z jakiejs dokumentacji normalnego budynku?? Ja wprawdzie jeszcze zadnej chalupki nie stawialem ale juz wielokrotnie nurtowalo mnie wlasnie jak modelarze robiacy budynki samemu dobieraja wymiary

Pozdro

• 5 weeks later...
Napisano

Hym, ponad miesiąc od kiedy coś tu wrzuciłem... Za duże toto dla mnie W każdym razie malujemy! Pomalowałem sobie na bazowe kolory podstawkę i czołg. Pantera dostała jako bazę zielony kolor. Na to naniosę plamy w Dunkelgelb'ie i jakimś brązowo-rdzawym. Domek dostał piękny błękitny kolorek Oczywiście zostanie intensywnie styrany i okurzony, więc z tego koloru za dużo nie zostanie. Wracam do pracy nad podstawką, teraz pora na posadzenie trawy w ogródku i coś na rodzaj wash'a.

P9230002.JPG

P9230005.JPG

P9230007.JPG

P9230009.JPG

P9230011.JPG

P9230014.JPG

P9230017.JPG

Napisano

Ty o studiach zacznij myśleć a nie tylko te modele.... a tak na serio jeszcze sporo roboty a mało czasu więc bierz się do roboty bo dioramka jak na razie jest GIT

• 10 months later...
Napisano

Po 10 miesiącach wyciągnąłem molocha spod zwałów folii bąbelkowej i zabrałem się do roboty. Na pierwszy ogień poszedł budynek, ogródek przy nim i chodnik, bruk nadal specjalnie nie ruszany. Pantera malowana, niestety, mocno "na freestyle'u". Patterson na samym początku wspomniał, że zielony nie mógł być bazą w tym okresie produkcyjnym, ale ona taka ładna zieloniutka była... Fotki tego w pełni nie oddają, ale to jest najładniejszy zielony jaki kiedykolwiek umieszałem. Najgorsze jest to, że nie pamiętam dokładnie co z czym mieszałem, bo jak dzisiaj robiłem poprawki nie mogłem idealnie trafić z kolorem.

Od dzisiaj dokonuję też małą zmianę w techniczno-chemicznym zapleczu malarskim. Mianowicie, mój nowy aerek (którego recenzję miałem napisać 3 miesiące temu - pozdrawiam ) miał z racji bardzo małej dyszy przytykanie się przy pracy akrylami przy precyzyjnych, powolnych, niskostrumieniowych pracach. Dlatego poświęciłem Skarb, zwany dalej Wódką i nią rozcienczyłem Vallejo. Do tego retarder i maluje się milutko.

DSC_4116.jpg

DSC_4118.jpg

DSC_4120.jpg

DSC_4122.jpg

DSC_4123.jpg

DSC_4124.jpg

DSC_4125.jpg

DSC_4126.jpg

Cóż, jeszcze dużo roboty przede mną ;)

Napisano

nie ma to jak pra stara firankologia

• 1 year later...
Napisano

Cytując siebie samego:

Jak krew z nosa.

Ale teraz skończę, ile lat można robić jedną dioramkę!

A więc (bęc, nie zaczyna się zdania od "a więc") podłubałem niemało.

Po primo - podstawka dostała obramowanie wykonane z najszlachetniejszego cedru skandynawskiego*.

Po drugo - Pantera została zalakierowana sidoluxem, schła ponad rok i dzisiaj w nocy została brutalnie zwashowana i pobiedronkowana.

Po tercjo - domek obrósł pomalowanym pnączem i został "od tyłu" zamknięty poprzez przyklejenie plastikowych arkuszy pomalowanych na czarno.

Po czwarto - męczę dalej bruk, pcham syf między kostki i pod krawężniki.

Teraz zostaje najważniejsze, czyli przechodzę z oddzielnego bawienia się z modelem i dioramką do próby integrowania ich razem. Model został już przyśrubowany mocną śrubą do podstawki.

DSC_7156.jpg

DSC_7164.jpg

DSC_7162.jpg

DSC_7173.jpg

DSC_7178.jpg

DSC_7175.jpg

DSC_7158.jpg

DSC_7166.jpg

DSC_7167.jpg

DSC_7168.jpg

-------------

*a konkretnie z balsy obsmarowanej olejną sienną paloną i benzyną do zapalniczek

Napisano

No git, ale czegoś nie rozumiem, tam za szfabami lezy browning, piat i sten. Amerykanie nie uzywali piatów i stenów, a Brytole nie uzywali browningów.(niewiem czy to stanowisko Brytyjskie, czy Amerykańskie)