patrykd Napisano 18 Marca 2022 Share Napisano 18 Marca 2022 (edytowane) Witam. Chciałbym przedstawić mój piąty pojazd. Budowa zajęła mi w sumie 6 miesięcy. Sporo zabawy było z detalami fototrawionymi i samym malowaniem. Model przedstawia Hornisse w wersji bardzo wczesnej, po pierwszej modyfikacji datowanej na koniec marca 1943r. Zdjęcie na którym się luźno inspirowałem pochodzi z okolic Anzio i zostało wykonane w 1944r. Dziękuję za pomoc osobom wspierającym, a w szczególności Messerowi, Bulikowi, Gregoremu oraz Evildeadowi. Jeśli chodzi o sam model to jest to model DRAGONA. Składalność wyśmienita. Dodatki w postaci blaszek są z firmy PART, lufa Abera, pociski z Eureki. Pobawiłem się na nim różnymi technikami. Sporo jeszcze przede mną nauki, ale ogólnie jestem zadowolony z efektu jaki udało mi się osiągnąć. Udało mi się też w miarę opanować lutowanie i z pewnością będę tę technikę teraz stosował jako nadrzędną nad klejenie. Chętnych odsyłam do warsztatu A teraz zdjęcia: Edytowane 20 Marca 2022 przez patrykd 28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 19 Marca 2022 Share Napisano 19 Marca 2022 Merytorycznie na tym sprzęcie się nie znam ale wykonanie bardzo mi się podoba. Pozdrawiam. Andrzej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 19 Marca 2022 Share Napisano 19 Marca 2022 (edytowane) Kibicowałem na warsztacie więc, nie będę się zbytnio rozpisywał, wsio mi tu się podoba, przywiązanie do szczegółów level hard , chipping wyszedł miodzio , technicznie też ładnie się rozwinąłeś, od razu na głęboką wodę z lutowaniem i wszystko szło jak po maśle, w sumie nie ma tu do czego się przyczepić nawet jak by się chciało. Wyszedł rewelacyjnie, gratulacje !, na pewno będzie ozdobą kolekcji Edytowane 19 Marca 2022 przez Evildead 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 19 Marca 2022 Share Napisano 19 Marca 2022 Miażdżąco-piękny. Mój podziw budzi przede wszystkim ogrom włożonej pracy i dążenie do zgodności z rzeczywistością. Brawo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 19 Marca 2022 Share Napisano 19 Marca 2022 Klasa Panie. Klasa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowalec222 Napisano 19 Marca 2022 Share Napisano 19 Marca 2022 Model świetny i super zrobione zdjęcia, można oglądać i podziwiać godzinami. Chylę czoła. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 19 Marca 2022 Share Napisano 19 Marca 2022 (edytowane) Polski Najt Szift-ideał.Sasha będzie zadowolona z nowej bryki-Szacun za pracę.Każden niemiecki kanister był na kolor grey z białym krzyżem-mam 4sztuki od eureki baniaczki do zrobienia. Edytowane 19 Marca 2022 przez MayonesEXG7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregory Napisano 19 Marca 2022 Share Napisano 19 Marca 2022 Pięknie wykonany, od początku do końca. Dbałość o szczegóły, zarówno przy budowie, jak i przy malowaniu. Ogrom pracy jaki włożyłeś w model dał tak wspaniały efekt, że z pewnością będzie modelem, na którym będą się wzorować inni. Gratulacje! Zarąbisty! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 19 Marca 2022 Share Napisano 19 Marca 2022 Świetna robota zwłaszcza, że na każdym zdjąciu nie ma "nudy". Widać, że malowanie i brudzenie jest bardzo przemyślane co daje świetny efekt. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 19 Marca 2022 Share Napisano 19 Marca 2022 (edytowane) Model kompletny bo i w budowie przywiązanie dużej uwagi do każdej duperelki i na dodatek mega atrakcyjnie pomalowany. Upchałeś tu tak wiele efektów specjalnych, że chce się to oglądać i oglądać z jeszcze bliższa i odkrywać dalej cieszące oko szczególiki. Ten model jest jak to mówił kiedyś były selekcjoner "international level" i dawać go na okładkę jakiegoś łedering magazynu. Gratuluję- jeden z najlepszych jakie widziałem Edytowane 19 Marca 2022 przez TAW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 19 Marca 2022 Share Napisano 19 Marca 2022 Zarąbisty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 19 Marca 2022 Autor Share Napisano 19 Marca 2022 6 godzin temu, MayonesEXG7 napisał: Polski Najt Szift-ideał.Sasha będzie zadowolona z nowej bryki-Szacun za pracę.Każden niemiecki kanister był na kolor grey z białym krzyżem-mam 4sztuki od eureki baniaczki do zrobienia. Sasha jest tylko z kompresowa zadowolona A co karnistrów to ten na modelu nie jest na paliwo. Z białym krzyżem jest na wodę. BTW. Dziękuję wszystkim za podzielenie się opinią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 19 Marca 2022 Share Napisano 19 Marca 2022 1 godzinę temu, patrykd napisał: A co karnistrów to ten na modelu nie jest na paliwo. Z białym krzyżem jest na wodę. To nie wiedziałem nawet-dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 20 Marca 2022 Share Napisano 20 Marca 2022 Ta rura wydechowa w tym miejscu to musiała niejednego poparzyć. A dobrze tak szkopom. Model pierwsza klasa, rewelacyjne obicia, modulacje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 20 Marca 2022 Autor Share Napisano 20 Marca 2022 2 godziny temu, copycat napisał: Ta rura wydechowa w tym miejscu to musiała niejednego poparzyć. A dobrze tak szkopom. Model pierwsza klasa, rewelacyjne obicia, modulacje. Szkopy w późniejszych wersjach tego pojazdu całkowicie przerobili układ wydechowy tak aby jego wydechy znajdowały się pod nadbudówką. Zrezygnowały też z tego wielkiego tłumika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 20 Marca 2022 Share Napisano 20 Marca 2022 Zasadnicze pytanie , co będzie następne ? Pewnie masz już jakieś plany, faworyta etc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 20 Marca 2022 Autor Share Napisano 20 Marca 2022 11 minut temu, Evildead napisał: Zasadnicze pytanie , co będzie następne ? Pewnie masz już jakieś plany, faworyta etc W sumie na mojej półce jest ponad 25 modeli czołgów do zrobienia. Mój kolejny pojazd już się robi. Będzie to tym razem amerykańska myśl techniczna. Będzie to Sherman "Easy Eight" od RFM z blaszkami od Voyagera. Zacząłem od najżmudniejszego etapu jakim są gąsienice. Na jedną kompletną gąsienicę jest do sklejenia ponad 418 elementów . Naprawdę żmudny proces Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 20 Marca 2022 Share Napisano 20 Marca 2022 5 minut temu, patrykd napisał: W sumie na mojej półce jest ponad 25 modeli czołgów do zrobienia. Mój kolejny pojazd już się robi. Będzie to tym razem amerykańska myśl techniczna. Będzie to Sherman "Easy Eight" od RFM z blaszkami od Voyagera. Zacząłem od najżmudniejszego etapu jakim są gąsienice. Na jedną kompletną gąsienicę jest do sklejenia ponad 418 elementów . Naprawdę żmudny proces Znając Twoje przywiązanie do tematu, na pewno czymś nas zaskoczysz ,a co do blaszek to jednak ma to wszystko sens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
x_bandit Napisano 20 Marca 2022 Share Napisano 20 Marca 2022 Fajne kolorki i weathering. Super model 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 25 Marca 2022 Share Napisano 25 Marca 2022 Wygląda efektownie. Jak dla mnie za duże kontrasty, wygląda trochę bajkowo (szczególnie różnica w odcieniu pomiędzy dołem a górą przedniej osłony "kabiny" ). Dbałość o szczegóły do pozazdroszczenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 25 Marca 2022 Autor Share Napisano 25 Marca 2022 Godzinę temu, mic43 napisał: Wygląda efektownie. Jak dla mnie za duże kontrasty, wygląda trochę bajkowo (szczególnie różnica w odcieniu pomiędzy dołem a górą przedniej osłony "kabiny" ). Dbałość o szczegóły do pozazdroszczenia. Ok dzięki za opinie. Moim celem byby mocniejsze kontrasty i pójście trochę odważniej z nimi. Może faktycznie mogłem przygasić nieco mocniej kontrast na osłonie działa. Cały czas się uczę. To dopiero mój 5 model. Na przyszłość już wyciągnąłem kilka lekcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 25 Marca 2022 Share Napisano 25 Marca 2022 3 godziny temu, patrykd napisał: Ok dzięki za opinie. Moim celem byby mocniejsze kontrasty i pójście trochę odważniej z nimi. Może faktycznie mogłem przygasić nieco mocniej kontrast na osłonie działa. Cały czas się uczę. To dopiero mój 5 model. Na przyszłość już wyciągnąłem kilka lekcji Spoko, to raczej kwestia gustu aniżeli jakikolwiek błąd. Ja nie przepadam za modulacją, ale jeśli Tobie się podoba to super. Chciałbym, żeby mój 5ty model tak wyglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 25 Marca 2022 Share Napisano 25 Marca 2022 16 minut temu, mic43 napisał: Spoko, to raczej kwestia gustu Chciałbym, żeby mój 5ty model tak wyglądał Dobrze powiedziane, bo to wszystko jest kwestią gustu, jeden lubi bardziej to drugi tamto, jeden blaszki drugi nie , co do piątego modelu żeby tak wyglądał to raczej dobrze jednak te wszystkie oszukańcze techniki malarskie łyknąć, a jak się nie spodobają zawsze można je do śmietnika wyrzucić i bez tych bajerów da się zrobić ładnie , grunt to ma się wykonawcy podobać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 25 Marca 2022 Share Napisano 25 Marca 2022 Chciałem dołożyć jeszcze jednego lajka ale mi nie pozwolili. Pozdrawiam. Andrzej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 25 Marca 2022 Share Napisano 25 Marca 2022 Fajna praca fajne wykonanie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi