Woit Napisano 20 Marca 2022 Share Napisano 20 Marca 2022 Zapraszam do galerii mojego najnowszego modelu. Z zestawu Arma Hobby starałem się odtworzyć coś choć trochę przypominającego Mustanga III (P-51C) służącego w Polskich Siłach Powietrznych, w 315 Dywizjonie Myśliwskim „Dęblińskim”. Egzemplarz o nr seryjnym FB161 wyróżniał się naturalną barwą metalu oraz tym, że 23 lipca 1945 roku porucznik Jerzy Lenartowicz zatrzymał go w krzakach Coltishall co zakończyło się kasacją płatowca. Zestaw złożyłem wspomagając się żywicznymi kołami Eduarda, lufami działek Mastera z zestawu dedykowanego do wersji P-51D oraz kalkomaniami Techmodu (Techmod 72009 North American P-51 Mustang III). Największą pomoc historyczno-merytoryczną otrzymałem jednak od kolegów z forów modelarskich: @greatgonzo@kornik_69 Puskal (wsparcie fabryczne Arma Hobby). Nie mogę zapomnieć również o innych uczestnikach konkursu na bratnim forum (w ramach którego ten model powstał) składających również Mustangi od AH. Zależało mi na (szybkim) ukończeniu tego projektu dlatego poza w/w dodatkami od siebie dodałem jedynie coś co ma przypominać celownik stosowany w PSP (Mk.II). Nie zdecydowałem się również na szpachlowanie linii podziału na skrzydłach. Szpachlówka przy tym modelu przydaje się symbolicznie. . Do malowania użyłem produktów firm Mr. Hobby, Hataka (Orange) i AK Interactive (Xtreme Metal). Oprócz tego korzystałem z panel linera Tamiya i farb olejnych do delikatnych zabrudzeń. Tak, wiem, brudzenie na spodzie wymaga jeszcze sporego wkładu pracy. Jak coś wymyślę to zaprezentuję efekty. Miłego oglądania! P.S. Wszelkie komentarze mile widziane, te niemiłe również 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 20 Marca 2022 Share Napisano 20 Marca 2022 Jak mawiał klasyk - zajebiaszczy! Pozdr ww 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 20 Marca 2022 Share Napisano 20 Marca 2022 O, super. Podoba się bardzo. Ajabym tylko obicia na śmigle z tyłu poprawił . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 20 Marca 2022 Share Napisano 20 Marca 2022 Bardzo ładny model. Podoba mi się. Pozdrawiam. Andrzej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 20 Marca 2022 Autor Share Napisano 20 Marca 2022 Dziękuję! @barszczo - to zdrapka na lakier do włosów, tak się samo "odprysło" , teraz już wiem, że w tej skali to takie rzeczy to raczej gąbeczką trzeba robić. Jak na kołpaku - większa kontrola na efektem jest. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bikernytzu Napisano 20 Marca 2022 Share Napisano 20 Marca 2022 Świetnie wygląda ten "metal" kolor, szacun! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 20 Marca 2022 Share Napisano 20 Marca 2022 Cytując klasyka: "Dla mnie - bomba!" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 21 Marca 2022 Share Napisano 21 Marca 2022 Na zamieszczonym archiwalnym zdjęciu wyraźnie widać że antenka jest po lewej stronie linii symetrii na górze kadłuba a nie po środku. I nie wetknięta w kadłub tylko osłonieta osłoną w kształcie podkowy. AH zaoszczędziła na blaszczce fototrawionej. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 21 Marca 2022 Autor Share Napisano 21 Marca 2022 O, patrz. Dzięki za zauważenie tego. Kolejna "tajemnica" tego egzemplarza odkryta. W zasadzie to cecha szczególna. Z ciekawości muszę sobie poszperać o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 21 Marca 2022 Share Napisano 21 Marca 2022 Świetnie Ci wyszło to malowanie. Podoba mi się też bardzo brudzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 21 Marca 2022 Share Napisano 21 Marca 2022 Niekoniecznie cecha szczególna egzemplarza. To standardowy sposób mocowania anteny biczowej w Mustangach z Malcolmem. Nie był to jedyny sposób podejścia do tematu, ale najbardziej popularny. Szczególnie Amerykanom zdarzało się przesuwać standardowy maszt bliżej usterzenia, ale i tu to było rozwiązanie mniejszościowe. Nieosiowe montowanie masztu antenowego też nie było czymś wyjątkowym. To np. standardowa konfiguracja dla P-47, zarówno Razorbacków, jak i Bubbletopów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 23 Marca 2022 Share Napisano 23 Marca 2022 W Mustangach III nie spotyka sie anteny pretowej pośrodku góry kadłuba. Sa albo po lewej albo po prawej stronie. Chyba coś musiało być pod spodem blachy przeszkadzajacego w symetrycznym jej mocowaniu. No ale w obecnej nowej książeczce o P-51 pojawiła sie na rysunku taka antena prętowa. Ach ta technika komputerowa rysunku łatwiej,szybciej... A każdy modelarz wie że plany należy konfrontować ze zdjęciami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 23 Marca 2022 Share Napisano 23 Marca 2022 Bardzo ładny, urzekający Widać dbałość o szczegóły. Podoba mi się szczególnie cieniowanie na klapach. No i dodatkowy plus za polskie malowanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 23 Marca 2022 Autor Share Napisano 23 Marca 2022 @Maxy ta antena to dla mnie kolejna zagadka. Co to za typ, kiedy, z jakim osprzętem ją stosowano? Sporo pytań a odpowiedź pewnie prosta tylko tu się poruszam jeszcze po omacku. O jakiej książce wspominasz? Interesuje mnie to gdyż pomału przymierzam się do maszyny Dziubka. Na razie nie trafiłem na zdjęcie rozwiewające wątpliwości w tym temacie. @burzatg- dziękuję, w przypadku klap to Arma zaszalała z fakturą, ja tu z "bajerów" to tylko wash dałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 23 Marca 2022 Share Napisano 23 Marca 2022 (edytowane) Antena prętowa, mieczowa i biczowa, do wybory współpracowała z tym samym radiem UKF. To znaczy w RAFowskich montowano radio brytyjskie, ale identyczne konstrukcyjnie z SCR-522, a zupełnie prawdopodobne, że w ogóle robione w stanach na potrzeby RAF. Taka wojskowa inercja. Pisałem o tym w numerze specjalnym AeroPlana o P-51. Antenę montowano z boku ze względu na przebiegającą w osi grzbietu podłużnicę. Podłużnica ta kończyła się przed sekcją ogonową. Na pojedynczych egzemplarzach Mustangów z Malcolmem montowano antenę w osi grzbietu tylko bardziej z tyłu, gdzie tej podłużnicy już nie było. Jeśli pragniesz dogłębnie poznać temat wyposażenia radiowego P-51, to czeka Cię nie lada zadanie. Mnie dotąd się jeszcze nie udało :). Edyta: Przyjrzałem się zdjęciom i ta przesunięta antena jednak montowana jest w miejscu, gdzie występuje jeszcze ta podłużnica grzbietowa. Na zdjęciach wydaje się być centralnie, ale zdjęcia nie są na tyle jednoznaczne by mieć pewność. Edytowane 23 Marca 2022 przez greatgonzo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 23 Marca 2022 Autor Share Napisano 23 Marca 2022 Dogłębnie zdecydowanie nie. Raczej tak bardziej jednostkowo w odniesieniu do konkretnego egzemplarza. Dzięki za naprowadzenie na odpowiednią ścieżkę. Planuję zrobić PKoG FB382 (z pasami). Nie ma zdjęcia, które by potwierdzało w 100%, że biczyk znajduje się na prawym boku ale te dostępne + wydawnictwo W.Matusiaka i Z.Kolachy pt. POLISH MUSTANG UNITS pozwala przyjąć ten wariant za wielce prawdopodobny. Poniżej zamieszczam zdjęcie PKoG FB387 ukazujące umiejscowienie anteny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 23 Marca 2022 Share Napisano 23 Marca 2022 Godzinę temu, Woit napisał: Nie ma zdjęcia, które by potwierdzało w 100%, że biczyk znajduje się na prawym boku W tej kłopotliwej sytuacji nie pozostaje do zrobienia nic innego, jak sięgnąć po film: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 23 Marca 2022 Autor Share Napisano 23 Marca 2022 Łoo Panie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 24 Marca 2022 Share Napisano 24 Marca 2022 Greatgonzo jest Wielki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 24 Marca 2022 Share Napisano 24 Marca 2022 O ile pamiętam, z tym filmikiem zetknąłem się pierwszy raz gdy zaprezentował go Kornik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bercik Napisano 10 Kwietnia 2022 Share Napisano 10 Kwietnia 2022 Kosa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi