Lipstein Napisano 12 Maja 2023 Napisano 12 Maja 2023 (edytowane) Poza sosną i balsą, z czego będziesz robił podstawkę? Edytowane 12 Maja 2023 przez Lipstein Cytuj
Przemek Przybulewski Napisano 12 Maja 2023 Autor Napisano 12 Maja 2023 32 minuty temu, Lipstein napisał: Poza sosną i balsą, z czego będziesz robił podstawkę? Standard - styropian, albo styrodur klejone na klej polimerowy. Na to masa z co wpadnie w ręce - gips, klej do płytek, masa do fugowania, cement, piasek, żwir - praktycznie wszystko się nada Pózniej jakieś posypki, malowanie itp Cytuj
Lipstein Napisano 12 Maja 2023 Napisano 12 Maja 2023 A na jaki klej będziesz to co wpadnie w ręce lepił do sytyro/pianu/duru? Cytuj
Przemek Przybulewski Napisano 12 Maja 2023 Autor Napisano 12 Maja 2023 2 minuty temu, Lipstein napisał: A na jaki klej będziesz to co wpadnie w ręce lepił do sytyro/pianu/duru? Na żaden, styropian/styrodur często pokrywam chysteczkami albo reginąrumiankową nasączoną w wikolu. Znaczy się układam papier/chusteczki i wtedy grubym pędzlem nakładam rozwodniony wikol. Całość tworzy twardą spójną skorupę - na to póxniej masa - czasami zwilżam żeby nie chłonęło za szybko wilgoci z masy Cytuj
Przemek Przybulewski Napisano 12 Maja 2023 Autor Napisano 12 Maja 2023 7 minut temu, Lipstein napisał: Nie pęka po jakimś czasie? Nie zdarzyło się - do masy dodaję też wikol Cytuj
Przemek Przybulewski Napisano 15 Maja 2023 Autor Napisano 15 Maja 2023 Niewiele ale jednak coś się dzieje - miałem nadzieję że wyrobię się na Inowrocław albo chociaż Babarybę ale marne szanse Pomalowałem koła i dół wanny (dłybię też gąski) więc może dół uda się zamknąć. Koła na such wciśnięte Przyjdzie póxniej jeszcze kurz i tak większość przykryje No i skończyłem beczki, wcisnę ile się zmieści 8 Cytuj
Przemek Przybulewski Napisano 21 Maja 2023 Autor Napisano 21 Maja 2023 W dniu 20.05.2023 o 04:52, tomek74 napisał: Normalnie pierwszoklaśnie wszystko wygląda Dzięki. Preshading ciąg dalszy: W końcu prawie wszystko podoklejane. Zostały tylne lampy (ale to po maskowaniu), beczki i kosz na kanistry: . 2 Cytuj
robertmodelarz Napisano 21 Maja 2023 Napisano 21 Maja 2023 Pan to jest jednak fachowiec!!! Tamiya to nie stary Trumpeter. a poza tym czarny podkład wyszczupla wszystkie modele Cytuj
Przemek Przybulewski Napisano 23 Maja 2023 Autor Napisano 23 Maja 2023 Kadłub w trakcie: na próbe z wieżą: Popsikane białym i dodane troche zadrapań: . . 7 Cytuj
Rack Napisano 26 Maja 2023 Napisano 26 Maja 2023 Fajnie wygląda. Mam pytanie, czy ryski widoczne, szczególnie na 3 i 5 zdjęciu, to efekt zamierzony, czy taka była po prostu "natura modelu"? Cytuj
Przemek Przybulewski Napisano 26 Maja 2023 Autor Napisano 26 Maja 2023 6 minut temu, Rack napisał: Fajnie wygląda. Mam pytanie, czy ryski widoczne, szczególnie na 3 i 5 zdjęciu, to efekt zamierzony, czy taka była po prostu "natura modelu"? Dzięki Zamierzony efekt 1 Cytuj
Przemek Przybulewski Napisano 31 Maja 2023 Autor Napisano 31 Maja 2023 Chyba nie ma co więcej kombinować - sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie. To jest chyba jedyny etap w robieniu modelu w którym chciałbym mieć możliwość zapisania stanu i ewentualnego powrotu . A tu już po kilku przejściach, głównie RC079 CARC Tan i XF-59 Desert Yellow, czasami z odrobiną białego Teraz detale, małe poprawki i zabawa washem i olejami . A dla odmiany tabliczka zielono-pustynna - na razie taka mało czytelna, ale to sie wyciągnie washem 5 Cytuj
copycat Napisano 31 Maja 2023 Napisano 31 Maja 2023 1 godzinę temu, Przemek Przybulewski napisał: To jest chyba jedyny etap w robieniu modelu w którym chciałbym mieć możliwość zapisania stanu i ewentualnego powrotu Cała masa lakieru do włosów, na to hard chiping fluid i może się uda. Cytuj
robertmodelarz Napisano 31 Maja 2023 Napisano 31 Maja 2023 Idziesz jak burza nieduża. Niech już się boją, czołgiści w T-80/90 na Ukrainie. Challanger Przemka nadjeżdża!!!!! Cytuj
Przemek Przybulewski Napisano 5 Czerwca 2023 Autor Napisano 5 Czerwca 2023 Weekend zajęty przez Babarybe ale miało to też dobre strony bo pogadałem sobie z Michałem i nabyłem drogą wymiany kilka jego produktów na próbę. Dwa pigmenty i fajny piasek akuratnie pod „czelendzera”: Do tego troche washy i dwie farby do weatheringu Dzisiaj testowałem washe brązowo czarny i industrialny brud - takze tabliczka chyba gotowa Przed weekendem jeszcze udalo sie pomalować detale i popsikać błyszczącym. Tym razem użyłem LP-9 od Tamki . przez weekend lakier ładnie stwardniał więc zacząłem prace na wieży - najpierw delikatnie na próbę A po godzinie doszedłem do tego etapu: 4 Cytuj
Paweł Czarnocki Napisano 5 Czerwca 2023 Napisano 5 Czerwca 2023 51 minut temu, Przemek Przybulewski napisał: Weekend zajęty przez Babarybe ale miało to też dobre strony bo pogadałem sobie z Michałem i nabyłem drogą wymiany kilka jego produktów na próbę. A ja się cieszę, że miałem zaszczyt i okazje uścisnąć Ci dłoń i pogawędzić chwilkę. Do następnego razu, oby wcześniej niż na Babierybie Cytuj
robertmodelarz Napisano 5 Czerwca 2023 Napisano 5 Czerwca 2023 Kolory lux torpeda. Modulacja pierwsza klasa. Tak trzymaj, czekamy na efekt końcowy!!!! Cytuj
MayonesEXG7 Napisano 6 Czerwca 2023 Napisano 6 Czerwca 2023 (edytowane) Prishejd bajka. Wydaje mi się, że olejami nie będziesz za dużo działał na biedronke i zaciery. Skoro baza już fajnie z matowiona. Ładnie wypłowiałe kolorki. Testowałeś takiego shejda na ciemnych barwach ala green itp? Typ malowania opanowałeś perfekcyjnie. Edytowane 6 Czerwca 2023 przez MayonesEXG7 1 Cytuj
Przemek Przybulewski Napisano 6 Czerwca 2023 Autor Napisano 6 Czerwca 2023 Godzinę temu, MayonesEXG7 napisał: Prishejd bajka. Wydaje mi się, że olejami nie będziesz za dużo działał na biedronke i zaciery. Skoro baza już fajnie z matowiona. Ładnie wypłowiałe kolorki. Testowałeś takiego shejda na ciemnych barwach ala green itp? Typ malowania opanowałeś perfekcyjnie. Dzięki wielkie - chociaż nie wiem czy zasłużenie. Ja uważam że moje modelrstwo przez małe "m" to jeden wielki eksperyment, więc raz się coś uda a zazwyczaj nie W każdym bądź razie tego typu preshading chyba po raz pierwszy użyłem na starej Merkavie I w Tamki i jakoś się sprawdza, szczególnie na jednokolorowych pojazdach. Na trójkolorowych nie kojarzę (przynajmniej lądowych) raczej używałem tradycyjnego preshadingu, bardziej bawiąc się wtedy postshadingiem. Ale wtedy kamo zazwyczaj maluję z ręki - nie chce mi się maskować, wolę pobawić się aero Zobacz na Pumie: 2 Cytuj
Paweł Czarnocki Napisano 6 Czerwca 2023 Napisano 6 Czerwca 2023 5 godzin temu, Przemek Przybulewski napisał: Zobacz na Pumie: To Puma z RFM ? Cytuj
Przemek Przybulewski Napisano 6 Czerwca 2023 Autor Napisano 6 Czerwca 2023 4 minuty temu, Paweł Czarnocki napisał: To Puma z RFM ? Si Senor Pablo - Puma z RFM numer 5021 Był tu warsztat i galeryja też Cytuj
Przemek Przybulewski Napisano 13 Czerwca 2023 Autor Napisano 13 Czerwca 2023 Położyłem kalki, zrobiłem wash i troche dodałem różnych plam. Na koniec poszedł mat i można było odsłonić gąski . . 12 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi